Dünyanın ilk Nükleer FÜZYON Reaktörü...Fisyon değil ---> FÜzyon...

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    Dünyanın ilk Nükleer FÜZYON Reaktörü...Fisyon değil ---> FÜzyon...

    Dünyanın ilk nükleer füzyon reaktörü, Fransa'da inşa edilecek. Uluslararası konsorsiyumu Çin, AB, Japonya, Rusya, Güney Kore ve ABD destekliyor. Çin, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore ve ABD'nin desteklediği uluslararası konsorsiyum, reaktörün Fransa'nın güneyinde inşa edilmesini kararlaştırdı. Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER), nükleer füzyonunun, dünyayı kirliliğe yol açan fosil yakıtlarından kurtarabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

    Yakıt olarak deniz suyu
    20 yıldan fazla bir süredir gündemde olan proje, 10 milyar euro değerinde. Nükleer füzyon, sera etkisi yaratan gaz yaymıyor ve çok düşük seviyede nükleer atık üretiyor. Söz konusu reaktör, hayata geçerse, sınırsız ve ucuz enerjinin önü de açılacak. Reaktör, enerji üretiminde güneşi 'taklit' edecek, yakıt olarak deniz suyu kullanacak.

    Deneme reaktörünün nerede kurulacağı konusunda daha önce bölünen taraflardan Japonya, ABD ve Güney Kore, tesisin Japonya'nın kuzeyindeki Rokkaşo'da, Rusya, Çin ve AB ise tesisin Fransa'nın güneyindeki Cadarache'de kurulmasından yanaydı.

    Çevreciler sert çıktı
    Karara tepki gösteren Greenpeace örgütü tarafından yapılan açıklamada, "Sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımını 2050'ye kadar azaltmamız gerektiği evrensel olarak kabul edildiği bir zamanda, bu projeye kaynak ve milyarlarca euro harcanmasını saçma buluyoruz" denildi.

    Örgütün tahminlerine göre, nükleer füzyon reaktörü projesi sonunda bir sonuç elde edilmesi bu yüzyılın ikinci yarısından önce mümkün görünmüyor. Nükleer karşıtı 718 grubun oluşturduğu "Sortir du Nucleaire" adlı oluşum da söz konusu projeyi, "mali bir kara delik", teknolojiyi de "yararsız" olarak niteledi.

    Füzyon ve termonükleer tepkime
    Füzyon reaktörü, elektrik enerjisine dönüştürülebilecek düzeyde termonükleer enerji üretebilen bir aygıt. Termonükleer reaktörde yakıt olarak yüksek sıcaklıkta bir plazma (serbest çekirdekler ve serbest elektronlardan oluşan karışım) gerekli. Zira termonükleer tepkimeler ancak böyle bir ortamda gelişebiliyor.

    1940'ların sonlarından bu yana çok sıcak ve çok yoğun bir plazmanın oluşturulmasının ve bu plazmayı oluşturmak için harcanan enerjiden daha büyük bir enerji açığa çıkmasına yetecek süre için bir yerde kuşatılmış halde tutulmasının yöntemi aranıyordu.

    İki hafif atom çekirdeğinin çok yüksek sıcaklıkta çarpışarak kaynaşıp, bir başka çekirdeğe dönüşmesi olan termonükleer tepkimede önemli ölçüde enerji açığa çıkıyor. Güneşin ve diğer birçok yıldızın yaydıkları enerji, proton-proton tepkimesi ya da karbon çevrimi gibi termonükleer tepkime dizilerinden kaynaklanır. Hidrojen bombasının yıkıcı gücü de denetim altına alınmaksızın gerçekleştirilen termonükleer tepkimeler sonucu ortaya çıkıyor. Enerji üretiminin de termonükleer tepkimenin reaktörde ve denetim altında gerçekleştirilmesi yoluyla sağlanması gerekiyor.
İşlem Yapılıyor