Biodizelde yeni çözüm arayışı

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cimbomlu45
    Member
    • 21-07-2006
    • 1811

    Biodizelde yeni çözüm arayışı

    Biodizelde yeni çözüm arayışı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in başkanlığında gerçekleştirilen Biyodizel Sektör Toplantısı sona erdi. Bakan Güler, 'Enerji Tarımı' projesinin Türkiye'nin dönüşüm projesi olduğunu savundu. 26 Aralık 2006 20:05

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, biyodizel sektör temsilcilerinin oluşturacağı biyodizel ve biyoetanolle ilgili çalışma gruplarının 10 Ocak 2007 tarihine kadar hazırlayacakları raporların değerlendirilmesinin ardından, 2 ay içinde konuyla ilgili temel stratejinin tamamlanmış olacağını dile getirdi.

    Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in başkanlığında gerçekleştirilen Biyodizel Sektör Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Bakan Güler, 'Enerji Tarımı' adı altında bakanlık olarak başlattıkları çalışmanın Türkiye için bir dönüşüm projesi olduğunu kaydetti.

    iyoyakıtın, hem Türkiye bir tarım ülkesi olduğu için, hem enerjiye bağımlı olduğu için, hem de istihdam noktasında üç temel soruna çözüm bulacak son derece önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Güler, su kadar yağın da artık stratejik bir ürün olarak sayıldığını söyledi. Güler, "Yağ konusu, hem bizim yağ açığımız açısından hem de mazot ve benzinde dışa bağımlılığımız açısından son derece önemli" dedi. Güler, toplantıda alınan kararları ise şu şekilde sıraladı:

    "Biyoyakıtın yaygınlaşmasının sağlayacağı faydalar ile ÖTV muafiyetinin getireceği vergi kaybının değerlendirilmesi yapılacak. Biyoetanolde buhar basıncı konusunda yaşanan sıkıntının giderilmesi için TSE tarafından bir çalışma yapılacak. Biyodizelde donma sıcaklığının ve iyot sayısının düzenlenmesi konusunda problemin aşılması için TSE tarafından çalışma yapılacak.

    Bu son iki maddenin, bizim milli değerlerimizle yakından ilişkisi var. Bunu biz ülkemize göre oluşturacağız. Bu, ülkeden ülkeye fark ettiği için kendi ülkemizin özelliklerini kapsayacak. Biyoyakıtın harmanlanmasındaki yüzde 2 limiti, AB ve diğer ülkelerdeki uygulamalar dikkate alınarak gözden geçirilecek.

    Ürünün standartlara uygunluğu konusunda uluslararası akredite kuruluşlarından alınan uygunluk belgelerinin de uygulamada dikkate alınması ve yeterli kabul edilmesi konusu incelenecek. Yerli tarım ürünlerinden üretilen biyoyakıta getirilen ÖTV muafiyetinin yalnızca yüzde 2 harmanlanan ürüne münhasır olmaması ve yerli ürünle üretilen ve piyasaya sunular biyoyakıtların tümünün bu teşvikten yararlanması talebi değerlendirilecek."
    Tüm bu konuları bir sonuca ulaştırmak amacıyla üreticiler tarafından biyodizel ve biyoetanolle ilgili iki çalışma grubu oluşturulacağını ifade eden Güler, bu çalışma gruplarının raporlarını 10 Ocak gününe kadar bakanlığa sunacaklarını bildirdi.

    Güler, kamunun da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, EPDK, TSE, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, DPT ve Hazine'nin içinde bulunduğu bir çalışma grubu oluşturarak çalışacağını bildirdi. Çalışmanın Petrol İşleri Genel Müdürlüğü başkanlığında yürütüleceğini de belirten Güler, hazırlanan raporlar birlikte değerlendirileceğini ve sektörün gelişmesi için tespit edilecek strateji ve önlemlerin uygulamaya geçirileceğini söyledi. Güler, bu stratejinin Mart ayında başlayan ekin döneminden önce, yani 2 ay içinde belirleneceğini de söyledi.

    Güler ayrıca, 2 yıl önce 12 bin dekar kanola ekilirken, bu rakamların 2005'te 85 bin dekar, 2006'da ise 550 bin dekara ulaştığını belirterek, gelecek yıl da 650-750 dekara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Güler, "Hem tarımı harekete geçiriyoruz, hem küspesi hayvan yemi olarak kullanılıyor, hem de gliserin kimya sektöründe kullanılıyor" dedi. Tavuk yemi olarak 650 bin ton soya küspesi, 150 bin ton ayçiçeği küspesi ve ayrıca şeker pancarı küspesi ithal edildiğini belirten Güler, raporların değerlendirilmesinin ardından 2 ay içinde temel stratejinin tamamlanmış olacağını dile getirdi.


    İHA
  • harunyilmaz37
    Member
    • 06-11-2004
    • 1257

    #2
    Konu: Biodizelde yeni çözüm arayışı

    bu bıo mazot yaz iyide kış donma yapıyor..o yuzden saglıklı deyil yaz ayları cok ekonomı saglıyor ozellıkle kendı uretenler ıcın ..... bu tesısler kolaylıkla ruhsat alabiliyor.. 45 bin veya 50 bin ytl kurula biliyor.. gunde 4000 litre uretım yapabiliyor ..bir litresi...1,50 ytl ile 1,65 ytl arası maliyetı var..cok sayıda aracı olanlar ıcın bayagı bı tasaruf .. saglıyor..mesala bizde bir adet tesıs var kıs zamanı yatıyor yaz gelir gelmez calısmaya baslıyor.. hem tarıma destek..hemde paramız arablara yada amerikalıklara yada ruslara ..anlayın işte dıs mıhraplara gıtmıyor...

    Yorum

    İşlem Yapılıyor