LCD Panel Çeşitleri

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    LCD Panel Çeşitleri

    LCD Monitörlerde kullanılan paneller.

    LCD monitör panellerini üreten firmalar şunlardır. Samsung, AUO, NEC, LG/Philips, Sharp, Hitachi, Hydis. Sonuçta çoğu üretici bu panelleri alıp, sonra üzerine ekstra özellikler koyarak, bazen de özel elektronik devrelerle biraz daha hızlandırarak kullanıyor.

    Burada özellikle belirtmemiz gereken herhangi bir LCD monitörü seçmeden önce hangi teknolojiyi kullandığını bilmeniz ve gereksinimlerinize uygun olanı seçmeniz gerektiği. Bir PVA ve bir TN+film panelin ikisi içinde 25 ms tepki süresi belirtilebilir, ancak gerçek kullanımdaki başarımları son derece farklı olacaktır

    LCD monitörlerde kullanılan şu an 3 çeşit temel panel türü mevcuttur. Bu panellerin bazıları film için bazıları oyun için daha iyidirler. Yani güncel LCD monitörlerin en önemli dezavantajı çok yönlü olmamalarıdır. İyi bir CRT monitör ne yaparsanız yapın (yazı yazma, resim işleme, oyun oynama vs) her zaman iyidir. Oysa oyunlar için uygun olan bir LCD monitör resim işleme için uygun olmayacak, renkleri çok iyi gösteren bir başka model dinamik oyunlar için kötü bir tercih olacaktır.

    LCd monitörlerde şu ana kadar kullanılan temel üç panel çeşidi vardır

    1- TN Paneller

    Şu anda piyasadaki hızlı olan LCD monitörlerin çoğunda TN Paneller kullanılıyor.TN paneller gerçekten 16.7 milyon vermiyorlar. "Dithering" metoduyla 256k rengi 16.2 milyon renk üretmek için kullanıyorlar. Tabi bu da filmlerde bahsedilen twinkling-sparkling karıncalanma ve fotoğraflarda kimi tonlar arası geçişlerde belirginlik-çizgilenmelere neden oluyor. Üreticilerin hedefi oyuncular olduğu için bu panellerin oyunlarda en iyi performansı vermeleri için uğraşıyorlar. Gerçekten de bu paneller oyunlarda filmlere göre çok daha iyiler.
    Piyasadaki 16ms'lerin çoğu ve 16ms'den daha hızlıların tümü bu şekilde.

    2- IPS paneller

    Sadece 25ms'lik IPS panellerin genel özellikleri gerçekten 16.7 milyon renk verebiliyor olmaları ve ayrıca bunların görüş açılarında da çok geniş olmalarıdır. Ama tepki sürelerinin yüksek olmasından dolayı IPS paneller pek yaygın olarak kullanılmıyor. IPS (In-Plane Switching ) teknolojisi, MVA ve TN'den daha eskiye dayanan bir teknoloj fotoğrafçılık, resim işleme, grafik tasarım gibi ciddi görüntü kalitesi arz eden işlere yönelik tüm LCD'lerde bu panel vardır. Hızdan çok kaliteye hizmet etmektedir, o yüzden bu paneller genelde 25ms ve üzeri tepki süresine sahiptir. IPS panellerin en kötü tarafı düşük kontrast oranları. Renk gösterimi açısından ise en iyisi. Tepki süreleri de gayet tatmin edici; yapılan testleri incelerseniz 16ms TN panel ile 25ms IPS panel arasında gerçekte çok büyük performans farkı yok. Mükemmel görüş açıları ve renk gösterimine rağmen kontrast konusundaki başarısızlığı bu tür panelleri yalnızca renklerle uğraşan profesyoneller için çekici kılıyor.

    3- MVA-PVA paneller

    MVA Paneller bazı firmaların kullandığı paneldir. Bu panel türüne TN panel killer deniliyor. Bu LCD MVA panellerin tek avantajı filmler değil; bir kere gerçek 16.7milyon renk vermeleri nedeniyle filmlerde olduğu gibi resim ve fotoğraflardaki performansları da en iyi seviyede. Ayrıca görüş açısı olarak bariz fark var.Bu paneller ile TN paneller arasındaki hem görüş açısı hem de oyunlardaki farklılığı aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.İşte bu yeni panel türü LCD monitörlerinde çok yünlü kullanılabileceğimizi gösteriyor.Her ne kadar şu an fiyatı pahalı olsa da. MVA(PVA) panel teknolojisi aslında çok eski bir teknoloji. Kısaca görüntü kalitesi, tepki süresi, görüş açısı, yüksek aydınlık-kontrast değerleri göz önüne alındığında her maksat kullanımda gayet tatmin edici sonuçlar veriyorlar.

    MVA panellerin tepki sürelerinin iyileşmesinin panel ile değil "overdrive" ile mümkün olduğunu unutmamak lazım. “Ancak piksele uygulanan fazladan gerilimin amplitüdü ve tazeleme hızı ile ilişkili olarak süresi önem taşıyor ve özellikle filmlerde görüntü artefaktlarına yol açabiliyor. Görüntü hareketsiz ise herhangi bir sorun oluşmuyor. Ancak birbirine yakın renkler arasında geçişin gerektiği hareketli görüntülerde overdrive’ın pikselde oluşturduğu geçici varyasyonlar çok daha büyük oluyor. Sonuçta tüm pikseller aynı şekilde rekasiyon göstermeyebiliyor ve bazıları diğerlerinden daha hızlı olabiliyor. Bu da parlama şeklinde artefaktlara yol açıyor.”
    Kötü film perfromansı ise MVA / TN panelden çok overdrive ile ilişkili. Yine de incelemelerden çıkarılan sonuç TN+overdrive panellere göre MVA+overdrive panellerin daha iyi olduğu, ancak sonuçta tamamen sorunsuz olmadığı yönünde.

    Tepki süreleri çok kötü, renk gösterimi orta, ancak kontrast ve görüş açıları mükemmel olan MVA (ya da PVA) panellerde overdrive ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesi gerçekten güzel bir gelişme ama overdrive teknolojisinin halen video gösterimiyle ilgili sorunların olduğunu da unutmamak lazım.alıntı
  • velitakoz
    Junior Member
    • 01-09-2004
    • 336

    #2
    Konu: LCD Panel Çeşitleri

    Firma adı vermemiz doğru mu bilmiyorum ama Vestel hangi paneli kullanıyor acaba..

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR

      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: LCD Panel Çeşitleri

      Çoğunluk Samsung kullanılmaktadır.

      Bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki topic de incelebilir

      Bazı Markaların Modellerinde Kullanılan Panel Türleri

      Yorum

      • velitakoz
        Junior Member
        • 01-09-2004
        • 336

        #4
        Konu: LCD Panel Çeşitleri

        Teşekkürler Üstad bilgilendirme için ......

        Yorum

        • Billuri
          Junior Member
          • 19-09-2007
          • 10

          #5
          Konu: LCD Panel Çeşitleri

          Velitakoz arkadaşım... Vestel'de büyük oranda Chi-Mei, AU, Samsung ve LG panel kullanılır... Eskiden QDI falan da vardı ama AU o firmayı satın aldı..Bi de Hitachi'nin IPS panelleri de var ama onlar sadedce Hitachi modellerde kullanılıyor.. Hepsi iyi panel sayılır.. Aldığın TV'nin hangi panele sahip olacağı ise tamamen şans.. Örneğin Samsung'un bazı panellerinin EMC (ElectroMagnetic Compatibility - Elektromanyetik uyumluluk) performansı rezildir... Saatlerce EMC çalıştığımızı biliyorum...

          Yorum

          İşlem Yapılıyor