Cepte abone sayısı 53 milyonu aştı

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    Cepte abone sayısı 53 milyonu aştı

    Türkiye'de 2005 yılında 43 milyon 608 bin olan cep telefonu abone sayısı 2006 yılı sonunda 53 milyon 450 bine ulaştı. GSM operatörlerinin verdikleri hizmetten elde ettikleri toplam cido 9,2 milyar YTL oldu.

    Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneğinden (MOBİSAD) alınan bilgiye göre, yıl sonları itibarıyla 2002'de 23 milyon 323 bin, 2003'te 27 milyon 887 bin, 2004'te 34 milyon 707 bin ve 2005'te 43 milyon 608 bin seviyesinde gerçekleşen cep telefonu abone sayısı, 2006 yılı sonunda 53 milyon 450 bine yükseldi.

    Türkiye'de 1998-2004 yılı arasında abone sayısında yaklaşık 10 katlık bir artış söz konusu olurken, GSM operatörlerinin geçtiğimiz yıl verdikleri hizmetten elde ettikleri toplam ciro yaklaşık 9,2 milyar YTL olarak gerçekleşti.
    MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, yaptığı açıklamada, artık mobil telekomünikasyonda daha güçlü oyuncuların yer alması sayesinde rekabetin daha da yoğunlaşacağını ve uluslararası boyuta taşınacağını, bunun tüketicinin cebine yansıması ile kullanıcıların önemli avantajlar sağlayacağını söyledi.

    “3 OPERATÖR, ÇOK HIZLI POZİSYON ALIYOR”

    Türkiye'de her 3 operatörün de birbirlerine karşı çok hızlı pozisyonlar alarak bu canlı rekabeti daha senenin başında gündeme taşıdıklarını ifade eden Dursun, “Bundan kesinlikle kullanıcı kazanacak. Çünkü, rekabet aynı zamanda kaliteli hizmeti, yeni ürün ve hizmetleri de gündeme getirecek, bunları kullanıcıların yararına sunacak. Şu anda 3 operatörün ciddi boyutta kampanyaları var. Düzenlenen bu gibi kampanyalar artık kalıcı olacak” diye konuştu.
    Dursun, numara taşınabilirlik konusunda da “Rekabeti daha etkin, kullanıcı açısından daha faydalı hale getirmek için numara taşınabilirlik artık sağlanmalı. Bu günümüzde rekabetin bir gereğidir. Bu rekabeti aynı zamanda daha kalıcı, daha anlamlı ve daha güçlü kılacaktır” dedi.

    Geçtiğimiz yıl 7,5 milyon adet cep telefonu cihazı satıldığını aktaran Dursun, toplam pazar büyüklüğünün de yaklaşık 14-15 milyar dolar civarında olduğunu, pazarda 2007 yılında yüzde 15 dolayında büyüme beklediklerini kaydetti. Dursun, 3G'nin devreye girmesi durumunda ise büyüme rakamının yüzde 20-25'leri bulabileceğine işaret etti.

    “3G'DE GEÇ KALDIK, 4G'YE ODAKLANMALIYIZ”

    Murat Dursun, 3G'ye ilişkin MOBİSAD olarak farklı düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
    “Şu anda dünyada dördüncü jenerasyona hazırlık yapılıyor. 3G'de geç kaldık. MOBİSAD olarak, 3G için harcayacağımız çabayı 4G'ye harcamamız gerektiğini düşünüyoruz. Madem geç kaldık, niye o yolu hep arkadan takip edelim? Yapacağımız yatırımları 4G için yapalım. Hem kaybettiğimiz zamanı yakalayalım hem de teknoloji olarak geride kalmayalım. Farkı lehimize çevirmek için 4G'ye odaklanarak hareket etmeliyiz. Türkiye, 2006 yılı başlarında 3G ihale süreçlerini tamamlayabilmiş olsaydı bu görüşleri haklı bulabilirdik. Ancak bu durumda ya 2007 yılının sonlarında, ya da 2008 başında gerçekleşecek. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, kaybedilmiş 2,5 yıl var ortada. Bunu kazanmaya bakmak lazım.”

    DEPREM VERGİSİ

    Mobil telekomünikasyon sektöründeki vergilere de dikkati çeken Dursun, yetkililerin geçen yıl vergi yükünün hafifletileceği yönündeki sözlerinin artık 2007 yılında gerçekleştirilmesini beklediklerini, bu açıklamaların realize edilmesi gerektiğini ifade etti.

    Dursun, “her alonun, mobil iletişimde ödediğimiz paranın üçte ikisini vergi oluşturuyor. Üzücü bir olaydır. Deprem vergisi diye gündeme geldi ama sektörümüzün depremi oldu, gitmiyor. Süratle bunun kaldırılması, bu yükün azaltılması gerekir” dedi.
İşlem Yapılıyor