Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Süreyya Ciliv, geçmişte Telsim'in Motorola ve Nokia'ya olan borçları nedeniyle adı geçen firmaların altyapı için yedek parça göndermediğini ifade ederek, ''Siz bir firmaya 3 milyar doları vermezseniz, onlar da size servis ve ürün vermeyi keserler. Bu bilinen bir gerçek son 6-7 senedir Telsim'in altyapısına dışarıdan yedek parça gelmemiş. Türk mühendislerinin, çeşitli firmaların inanılmaz yaratıcılığıyla bu altyapı zar zor ayakta tutulmuş'' dedi.
Süreyya Ciliv, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmasına, Turkcell'de görev yapmaktan dolayı heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade ederek başladı. Turkcell'in kuruluşundan bu yana geldiği noktaya dikkat çeken Ciliv, başarılı bir ekibe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Turkcell'in yeni abone sayısına ilişkin bir soru üzerine Ciliv, Turkcell'in kullanıcı sayısına işaret ederek, yeni abone sayısının düşüyor olmasının normal olduğunu anlattı. Bu durumda rakiplerinin etkisinin sorulması üzerine Ciliv, rakiplerin de abone sayısını artırmak için çalışmalar yaptığını, özellikle Telsim'in satışı döneminde, müşterilere bedava denebilecek teklifler yapıldığını, böylelikle abone sayısının artırılmış olabileceğini anlattı.
Turkcell'in çoğu yerde ''Türkiye'nin lider GSM operatörü'' olarak bilindiğini dile getiren Ciliv, ''Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Turkcell GSM operatör şirketi değil, iletişim ve teknoloji firmasıdır. Bu yüzden biz işimizi o şekilde tanımlıyoruz. Biz işimizi iletişim olarak tanımlarsak, önümüzdeki dönemde gelişecek işlerde de oluruz'' diye konuştu. Başarının ortaya çıkması için yıldızların sıralanması gerektiğini ifade eden Ciliv, bunun için pazarlama, satış, müşteri hizmetleri, kalite ve finansal güç gibi unsurlarının önemine dikkat çekti. Ciliv, Turkcell'in başarısındaki en önemli unsurun ise teknik alt yapısı olduğunu söyledi.
''BANKALAR KOŞARAK BU PARAYI SİZE VERELİM DİYOR''
Süreyya Ciliv, Turkcell'in geçtiğimiz günlerde aldığı 3 milyar dolarlık sendikasyon kredisini ne şekilde değerlendireceğine ilişkin bir soru üzerine, ''Bankalar koşarak bu parayı size verelim diyor. Bu durum bir Türk firması için bankaların güveni açısından son derece önemli'' dedi. Turkcell'in bu parayı, önüne iyi fırsatlar çıkarsa değerlendirebileceğini anlatan Ciliv, şunları söyledi: ''Önümüze iyi fırsatlar çıkarsa, şirketimizi büyütmek için, yeni coğrafya olarak uygun iş alanları çıkarsa onları değerlendirmek açısından bu para elimizde bulunsun istiyoruz. Bizi çok heyecanlandıran fırsatlar çıkarsa onları hızlı bir şekilde değerlendirebilelim istiyoruz.'' Turkcell'in pazarda 1 veya 2 numara olabileceği işlere girmesi gerektiğinin altını çizen Ciliv, coğrafya olarak büyümenin önemine dikkat çekti. Süreyya Ciliv, ''Biz o pazarlarda 1 veya 2 numara olacağımıza inanırsak, kendi işimizle de sinerji yaratabileceğine inanırsak o fırsatları değerlendirerek şirketi büyütmek arzusundayız'' dedi. Ciliv, ''Mobille bağlantısı olmayan başka işlere de mi girebilirsiniz?'' şeklindeki soru üzerine ise, işlerini iletişim olarak tanımladıklarını yineleyerek, ''İlla ki mobil iletişim olması şart değil. Bizim için sinerji yaratması gerekir'' dedi.
İLETİŞİM SEKTÖRÜNDE REKABET ADİL Mİ?
Süreyya Ciliv, ''İletişim sektöründe rekabet adil mi?'' şeklindeki bir soru üzerine, rakiplerinden birinin mobili, sabit hattı ve interneti birleştirme imkanı bulunduğunu bu nedenle bu şirketi zorlu bir rakip olarak kabul ettiklerini söyledi. Ciliv, ''Ama rekabet adil değil diye de şikayet ederek zıplamıyorum. Biz de o işlere uygun görürsek girebiliriz. Biz yeni teknolojilerin hepsini değerlendireceğiz. Bunların hangisi en fazla değer sağlar diye değerlendiriyoruz. Ona göre planlarımızı yapacağız'' diye konuştu. Turkcell'in muazzam vizyonla değişik ülkelere de girdiğini anımsatan Ciliv, ''O pazarlardaki bir veya iki numara olabileceğimize inanıyorsak ve maliyet açısından da doğru şartlarda girebileceğimize inanıyorsak oralara girerek bölgesel büyümeyi devam ettirmeyi düşünüyoruz'' dedi.
TURKCELL SERVİSLERİNİ ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRME FİKRİ
Turkcell'de bugün çok sayıda Türk mühendisin bulunduğunu, Turkcell'in mobil GSM işindeki servisler konusunda dünyada birinci olduğu servisler bulunduğunu belirten Ciliv, bu servislerin ürüne dönüştürülüp dünyaya pazarlama konusunun gündemlerinde olduğunu bildirdi. Ciliv, ''Bu yüzden açıkçası teknoloji şirketlerini satın almamız veya kendi şirketlerimizi büyütmemiz mümkün'' dedi. Süreyya Ciliv, Turkcell ile Microsoft arasında bir işbirliğinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise, Turkcell'de göreve başlamadan önce Microsoft yöneticilerinin Turkcell ile işbirliklerine hazır olduklarını belirttiklerini, Microsoft'tan kendilerine destek olduğunu anlattı.
NUMARA TAŞINABİLİRLİÐİ VE REKABET KONUSU
Numara taşınabilirliğiyle birlikte Turkcell'in rekabet anlamında projelerine ilişkin bir soru üzerine Ciliv, Turkcell'in bugüne kadar birçok işi doğru yaptığını ve tercih edilen bir marka olduğunu anlattı. Turkcell'in kapsama alanı, kalitesi, çözümleri, hizmetleri ve sunduğu düşük maliyetlere dikkat çeken Süreyya Ciliv, ''Benim bir numaralı hedefim müşteri memnuniyeti artırmak ve müşterinin tercihi olmaya devam etmek'' dedi. Ciliv, Turkcell'in bugüne kadar yaptığı yatırımlara dikkat çekerek 12 bin baz istasyonu bulunduğunu, rakiplerinin ise yatırım konusunda ''Yapmaya başlayacaklarını'' söylediklerini, henüz ortada bir şey bulunmadığını savundu.
MOTOROLA'YA BORÇ
Telsim'in Motorola'ya olan borçları nedeniyle uzun süre yedek parça hizmeti alamadığını, altyapısının zar zor ayakta durduğunu iddia eden Ciliv, Vodafone'nin de henüz bir şey yapmadığını ifade etti. Süreyya Ciliv, şunları söyledi: ''Uzan'lar döneminde Motorola'dan Nokia'dan alınmış, sonra bu firmalar malları yollamışlar, fakat daha sonra Uzan'lar birşey yapmamışlar. O aldıkları malların fiyatını ödememişler. Ne kadardı hatırlıyor musunuz? Bunlar büyük rakamlar siz bir firmaya 3 milyar doları vermezseniz onlar da size servis ve ürün vermeyi keserler, bu bilinen bir gerçek. Son 6-7 senedir Telsim'in altyapısına dışarıdan yedek parça gelmemiş, birşey gelmemiş. Türk mühendislerinin, çeşitli firmaların inanılmaz yaratıcılığıyla bu altyapı zar zor ayakta tutulmuş. Vodafone geldi, geldiğinden bu yana birşey yapmadı, sonunda Motorola'ya yaptırmaya karar verdi. (Motorola yapacak) dedi. Durum bu.'' Ciliv, ''Rakiplerimiz bizden daha iyi pazarlama yapıyorlar'' yorumunda bulunarak, Turkcell çalışanlarının abonelerine karşı büyük sorumluluk duyduğunun altını çizdi.
TARİFELER KONUSU
Süreyya Ciliv, Turkcell'in tarifeleri ve konuşma ücretlerine yapılan zamlara ilişkin bir sorusu üzerine, ''Karşı tarafın tarifelerini, özellikle ince yazıları inceleyin. Hakikaten iyi reklamcılar'' dedi. Turkcell'in fiyatları ve tarifeleri konusunda yanlış anlaşıldığını farkında olduklarını ifade eden Ciliv, bu konuya dikkat etmek gerektiğini, Turkcell'in iyi olduğunu, ancak daha iyi olabileceği birçok konu olduğunu, bunun da bilincinde olduklarını anlattı. Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 3G teknolojisi konusunda işbirliğine açık olduklarını ifade etti. Turkiye'ye geldiğinde en çok şaşırdığı konunun 3G'ye geçilmemiş olması olduğunu anlatan Ciliv, ''3G'ye kafa patlatacağız. En iyi teknolojiyi nasıl getireceğiz diye çalışıyoruz'' dedi. Süreyya Ciliv, Ukrayna pazarında Turkcell'in durumu üzerine bir soruya da, bu pazardan hala umutlu olduğunu söyledi. Turkcell Şebeke Operasyonları ve Regulasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu da Turkcell'in geçen yıl 400 milyon dolar yatırım yaptığını, bu yıl da aynı rakama ulaşılacağını bildirdi.
AA
Yorum