Jeolojik Düzen Tehlikenin Eşiğinde

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Jeolojik Düzen Tehlikenin Eşiğinde

    Küresel ısınma, sadece dünya nüfusunu değil, yeryüzünün tüm bitki ve hayvanlarını ve jeolojik düzenini de tehdit ediyor.Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Konvansiyonu’na göre, dünya, dinozorların soyunun tükenmesinden bu yana en büyük tehlike ile karşı karşıya. Bilimadamları, küresel ısınmanın etkilerinin yeryüzünde, meteor çarpmasından bile daha büyük bir etki yaratacağını belirtiyor ve uyarıyor, dünya, tarihinin en hızlı yokoluşuna doğru sürükleniyor.Dünya, son 500 yılda 844 bitki ve hayvan türünü kaybetti. Bu kayıpların kimi çevre kirliliği ve canlıların doğal ortamlarının insanlar tarafından yok edilmesi, kimisi de etkilerini son 30 yılda daha çok hissettirmeye başlayan küresel ısınma yüzünden yaşandı. Ancak küresel ısınmanın olumsuz etkileri giderek daha büyük bir hızla kendini göstermeye başladı. Araştırmalar, bu nedenle, hem karada hem de suda yaşayabilen anfibik canlıların üçte birinin; memelilerin de yaklaşık dörtte birinin tehdit altında olduğu gösteriyor.

    70 KURBAÐA TÜRÜ YOK OLDU

    İklim değişiklikleri yüzünden bazı bitki ve hayvan türleri şimdiden yok olmaya başladı bile. Ortadan kaybolan türlerin başını kurbağalar çekiyor. Çalışmaya göre, yüksek kesimlerde yaşayan 70 kurbağa türü yok oldu.




    Soğuk iklimlerde yaşayan penguen ve kutup ayıları gibi 100 ila 200 arası hayvan türü de büyük tehlike altında. 1970’lerin sonunda başlayan ısınma, imparator penguenlerinin sayılarının yarı yarıya azalmasına yol açtı.

    CANLI TÜRLERİ AVRUPA’DA DA TEHLİKEDE
    Yaşlı kıta Avrupa’da yaşayan memelilerin yüzde 42’si, kuşların yüzde 43’ü, hem karada hem de suda yaşabilen canlıların yüzde 30’u, sürüngenlerin yüzde 45’i ve tatlısu balıklarının yüzde 52’sinin de soyları tükenme tehlikesi altında.

    İklim değişiklikleri okyanuslardaki besin zincirini de etkiliyor. Okyanus canlılarının en önemli besin maddelerinden olan planktonların sayısı giderek azalıyor.

    AÐAÇLAR ERKEN ÇİÇEK AÇIYOR
    Soyları tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bazı hayvan türleri ise yaşamlarını devam ettirebilmek için çareyi davranış değişikliklerinde buldu. Bazı türler ılıman bölgelerde yaşamak için daha kuzeye göç ediyor. Kiraz ağaçları ve üzüm bağları daha çabuk çiçek açıyor. Bazı kuş türleriyse 35 yıl öncesine oranla, 9 gün daha erken yumurtlamaya başladı.



    HER YIL BİR FRANSA YOK OLUYOR

    Hayvanların yanı sıra 800 bitki türü de tehdit altında. Dünya, 1970’lerden bu yana Avrupa’nın yüzülçömünden de büyük bir alanı kaplayan yağmur ormanlarını yitirdi. Her yıl Fransa büyüklüğünde bir alan da yok olmaya devam ediyor.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor