** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

    ORGAN BAÐIŞI
    18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere başvurarak, beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki tanık önünde doldurup, doku ve organ bağış belgesi alabilir. Ayrıca organ bağışınızı yakınlarınıza da bildirmenizi tavsiye ediyoruz. Cebinizden kart bile çıksa, yakınlarınızın o acılı anda böyle bir şeye karşı çıkarsa, biz organları alamayız. Vefat edenin henüz bilinçliyken organ bağışına yönelik olumlu bir açıklaması olmaması halinde, onun yerine akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Vefat edenin, organ bağışına yönelik yazılı rızası bulunması durumunda, akrabalarına bu konu hakkında bilgi verilebilir.
    Organ bağışı için sanıldığı gibi uzun bir brokratik işlem yoktur.Organ bağış senedi imzalandıktan sonra organ bağış belgesi doldurulur ve bağış yapan kişiye verilir.

    Örnek organ bağış belgesi:


    ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRLERİ DERNEÐİ
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    #2
    Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

    BIRAKACAÐINIZ EN GÜZEL MİRAS HAYATTA İKEN YAPACAÐINIZ ORGAN BAÐIŞIDIR

    Vücutta görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi düşüncesi çok eski zamanlardan beri insanların ilgisini çekmiştir. Organ nakli, en basit tanımıyla, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Organ nakli, günümüzde bir çok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Organ nakillerinde verici kaynağı canlı ve kadavra olarak ikiye ayrılmaktadır. Canlı kişilerden organ alınması, organ veren kişinin yaşamını riske sokmayacak çift organların birini almak ile mümkündür (böbrek, parça olarak karaciğer ve pankreas gibi.) Kadavradan organ alınması için ise vericinin beyin ölümü olmuş ve organlarının kullanılabilir olması için gerekli yasal izinin alınmış olması gerekir. Kadavradan organ alımındaki sorun birçok dünya ülkesinde tartışılan, çözüm yolları araştırılan bir sorundur. Ancak, ülkemizde bu sorun daha da önem taşımaktadır ve transplantasyonun önündeki en önemli engeldir. Avrupa Ülkelerinde organ vericilerinin %80’i kadavra, %20’si canlı kaynaklı iken Türkiye'de tam tersine organ vericilerinin %75‘i canlı, %25’si kadavra kaynaklıdır.Son yıllardaki yapılan organizasyonlar ile ülkemizde kadavra verici bulma oranı azda olsa artmıştır. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinin organizasyonu ile ise bu oran Avrupa ülkelerinin oranlarına yaklaşmıştır. Akdeniz Üniversitesinde 2001 yılında yapılan böbrek nakillerinin %51'i kavra %49'u canlı vericilidir.Kadavra kaynaklı vericilerin kullanılabilmesi için en önemli çözüm yolu organ bağışının yaygınlaştırılmasıdır. ORGAN BAÐIŞI, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.
    Organ bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde toplumun organ nakli konusunda bilinçlenmesini sağlamak, bu konuda çalışmalar yapmak zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde Türk Nefroloji Derneğinin 1999 yılı sonu rakamlarına göre sadece böbrek bekleyen hastaların sayısı 23 000 'dir. Bugüne kadar çok sayıda hasta organ vericisi bulunamaması nedeniyle kaybedilmiştir.
    Kadavradan organ alınabilmesi için tıbbi ölüm (beyin ölümü) olarak adlandırılan ölüm halinin gerçekleşmiş olması gerekir. 29/05/1979 Tarih ve 2238 Sayılı, Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkındaki Kanuna göre, tıbbi ölüm (beyin ölümü) hali; bilimin ülkedeki ulaştığı düzeydeki tüm imkanları, kuralları uygulamak suretiyle bir kardiyolog, bir nörolog, bir nöroşirürjiyen ve bir de anestezi ve reanimasyon uzmanından oluşan 4 kişilik hekimler kurulunca oy birliği ile saptanır (Madde, 11). Hasta, bu dört kişilik uzmanlar heyeti tarafından değerlendirilerek klinik ve laboratuvar tüm incelemeleri tamamlandıktan sonra beyin ölümü kararı alınır. Bu kararı veren heyet, alıcının sürekli hekimi ve organ naklini yapacak ekipten tamamen farklı kişilerden oluşmaktadır (Madde, 12). Böyle bir hastanın beyin sapı ölmüştür. Kendi solunumunu yapması mümkün değildir. Ancak makinaya bağlı olarak solunumu sürer ve artık geriye dönüşü yoktur. Bugüne kadar iyileşmiş bir beyin ölümü vakasına rastlanılmamıştır.
    Organ alımı ameliyatı, ameliyathane koşullarında, cerrahi ekipler tarafından titizlikle yapılmakta, gizli dikiş ile cilt kapatılarak vericinin vücuduna saygı ile davranılmaktadır. Cenaze işlemlerinin çabuklaştırılması için gerekli tüm çabalar gösterilmektedir. Organ bağışının dini yönden herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 6/3/1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu kararla; organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmekte ve “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” denilmektedir. Kur’an Kerim’de de “Kim bir insana hayat veririse onun sanki bütün insanlara hayat vermişcesine hayat kazanacağıbeyan olunmuştur (Maide Suresi, Ayet 32).
    Organ alacak hastalar önce kan ve doku gruplarına göre daha sonrada tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmaz.
    18 Yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bağışlanmış olan organın uygunluğu vericinin ölümünden sonra görevliler tarafından araştırılır.
    Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmesi yeterli olacaktır.
    Organ bağışı nasıl yapılır?
    Ülkemizde organ bağışları birçok hastane ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Antalya’da Akdeniz Üniversitesi ORGAN NAKLİ EÐİTİM, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİne başvurarak, merkezimizce hazırlanmış olan ORGAN BAÐIŞ KARTI’nı iki tanık önünde doldurup, imzalamak yeterli olacaktır.

    Organ bağışı kartınızın daima yanınızda taşınması organ bağışlama isteğinizin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.
    Organ bağışı konusunda aldığınız kararın doğruluğundan tereddüt etmeyin. Organ bağışı bir hayat bağışıdır.
    Organ bağışından vazgeçtiğiniz anda üzerinizde taşıdığınız organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeniz ve merkezimize bu durumu telefonla bildirmeniz yeterli olacaktır.
    Ayrıca yakınlarınızı kaybettiğiniz zaman onların organlarının kullanılmasına izin verdiğiniz takdirde bu hayırsever davranış sizin için rahatlatıcı bir unsur da olabilir.

    ORGAN BAÐIŞI HAYAT BAÐIŞI

    AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
    ORGAN NAKLİ EÐİTİM, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

    Yorum

    • drturgut
      Member
      • 16-09-2004
      • 1562

      #3
      Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

      Bu konuya aktif katılımınızı rica ediyorum. Çeşitli sebeplerden ötürü organ nakline sıcak bakmayanlar var ise gerekçeleri öğrenmek konu ile ilgili kişilere bilgi sağlayacaktır.

      Yorum

      • drturgut
        Member
        • 16-09-2004
        • 1562

        #4
        Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

        Organ bağışı dinen kesinlikle yasaklanmamıştır. Hatta son derece de büyük bir sevaptır. >> Bu benim bilgim ...

        Aksi yönde bilgisi veya düşüncesi olan varmıdır ?

        Yorum

        • serbest
          Member
          • 16-01-2006
          • 1105

          #5
          Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

          Bu ülkede bırakın organ naklini kan vermeyi bile günah sayan insanlar varken işimiz çok zor.İnsanlar kendi başlarına gelmeden organ bağışının öneminin farkına varmıyorlar.Şu an organ bağışı bekleyenlerden kaç kişi sağlıklıyken organ bağışında bulunmuş acaba.Benim ne kendimin ne de bir yakınım çok şükür böyle bir durumu yok ama ben ve tüm ailem organlarımızı tümüyle bağışladık.Bunun için hukuki hiçbir işlem yapmadık ve gerekte yok.Organlarınızı bağışladığınızı ailenize ve yakınlarınıza söylemeniz yani sözlü olarak vasiyet etmeniz yeterli.Çünkü Allah gecinden versin ani vefatınız halinde onlardan birisi mutlaka orada olacak ve bu isteğinizi hatırlayıp yerine getirecektir.Hepinizi organlarınızı bağışlamaya davet ediyorum.Saygılar

          Yorum

          • drturgut
            Member
            • 16-09-2004
            • 1562

            #6
            Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

            @Serbest

            Sizi kutlarım. Ancak yasal olarak organ bağışçısı olduğunuzu belgeleyen kartı taşırsanız daha faydalı olur.Çünkü bu kart sayesinde organ bağışı yaptığınız anlaşılabilir. Ama sözlerinizde haklısınız 1. derece yakınlar izin vermezse yine organları alamıyorlar yasal olarak.

            Yorum

            • hikmet24
              Member
              • 28-11-2005
              • 1724

              #7
              Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

              hocam 2 tanık konusu kafama takıldı tanıklarıdamı biz bulacağız vede müracaat edilebilecek sağlık kuruluşlarının adlarını yazarsanız sevinirim
              saygılar

              Yorum

              • Yardýmsever
                Junior Member
                • 11-12-2011
                • 1

                #8
                Konu: ** ORGAN BAÐIŞININ ÖNEMİ ...

                Merhaba,ben daha önce organ nakli hakkında televizyondan bilgi edinmiştim çok ilgimi çekti sonra fen öğretmenim performans ödevimi bu konu ile ilgili verdi şimdi sevgi ve mutlulukla bu konuyu araştırıyorum...

                Yorum

                İşlem Yapılıyor