Anten Kurulum .!

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ajanman
    Member

    • 11-03-2004
    • 635

    Anten Kurulum .!

    ANTENLERIN YER SEÇIMI



    Montaj yapilacak yerin kesfi sirasinda 3 seye özellikle dikkat edilmelidir.
    1. Anten direginin saglam bir sekilde tespit edilebilecegi bir zemin bulunmasi. (Beton platform, çati terasi, asansör makine dairesi üstü türü zeminler bu is için özellikle uygun olmaktadir.) Sabit antenler için zeminin düsey veya yatay, hatta egimli olmasi sorun degildir. Çelik dübel ankorajinin uygun sekilde yapilabilecegi tercihan beton zemin aranmalidir. Böyle bir zemin bulunamamasi halinde çelik konstrüksiyon veya betonarme olarak bu zemin hazirlanir. Kiremit çatilarda çati mahyasi anten montaj ayagi ve matkap girecek kadar kiremitler söküldükten, tahtalar kesilip açildiktan sonra, ayak çati tavan betonuna çelik dübeller ile monte edilir. Antenin ve direginin büyüklügüne göre 8-16mm arasi çapli dübeller kullanilir. Esnemesi olmayan ahsap konstrüksiyon üzerine veya balkon demirlerine de montaj yapilabilir.
    2. Montaj noktasinin sözkonusu uydu azimut ve elevasyonunda gökyüzünü engelsiz görebilir durumda olmasi. ( Hareketli antenler için bu tüm sabit uydularin bulundugu Clarke kusagini görebilmesi demektir.) Ayrica montaj noktasinin yerel mikrodalga linklerinin veya kuvvetli manyetik alanlarin güzergahi üzerinde de bulunmamasina dikkat edilmelidir.
    3. Montaj noktasinin servis ve ayar islemleri sirasinda, ya da daha sonra baska bir uyduya ayar degisikligi yapmak istendiginde çanagin döndürülebilmesini veya LNB´ye elle erisilebilirligi engeller bir konumda olmamasi. Çanagin mekanik olarak hasar görebilecegi siddetli rüzgarlar, atilan, uçusan objeler, konaklayan iri kuslarin güzergahinda bulunmamasi. Siddetli is, kurum, çamur, böcek istilasi, veya kimyasal kirlenmelere maruz kalinacak yerlerin seçilmemesi gerekir. Antenin görüs alani önüne daha sonra geçebilecek konstrüksiyon, insaat, veya büyüyen agaçlar antenin çalismasini engeller. Yildirim çekebilen açik alanlarda özel tertibat gerekir. Ayrica çanak anten günes isinlarini da LNB üzerine odakladigindan günesin öglen saatlerinde tam da uydunun bulundugu pozisyondan geçtigi durumlarda olusacak yüksek hararet LNB yi tahrip edebilir.



    ANTENLERIN KURULUSU VE AYARLANISI



    Seçilen konuma anten direginin saglam bir sekilde tespit edilmesi anten montajinin en önemli kismidir. Hareketli (polar) antenler için diregin yere 90 derece dik tespit edilmis olmasi gerekir. Bu durum anten montaj ve ayarina geçilmeden önce ölçülerek kontrol edilmelidir. Vidalarin daha sonra rüzgar vibrasyonuyla kendiliginden gevsemesini engellemek için daima yayli pullar kullanilmalidir. Eger anten demir aksaminin kaplamasina korozyon bakimindan yeterince güvenmiyorsaniz soraki bir servis sirasinda korozyon yüzünden açilamaz duruma gelmesini engellemek için de vida ve elevasyon çubugu dislerinin ince bir gres tabakasiyla kaplanmasi tavsiye edilir. Diregin tespit edildigi zeminin bir alt kat ile su yalitimini bozmamak için hem ankrajin yapilmasi sirasinda hem de direk montajindan sonra özel yalitim önlemleri almak gerekir.
    Seçilen anten kullanildigi yerin özelliklerine uygun olmalidir. Polyester (fiberglass) antenler mekanik (rüzgar yükü vs.) zorlamalara daha dayaniklidir. Ancak zamanla çatlama ve nem alarak deforme olabilme olasiligi yüksektir. Metal antenler ise sivama veya pres aluminyum veya saç, offset veya parabol olusuna göre çesitlidir. Yekpare, kaynakli veya 8-24 parçali montajli olabilir. Perfore (delikli) veya solid olabilir. Saç antenlerin kaplamasi zayifsa kisa sürede korozyon (paslanma) riski fazladir. Çok rüzgarli yöreler için tercih edilebilecek olan perfore saç antenlerde bu risk daha yüksektir. Alüminyum antenler ise, ince ve yumusak malzemeden sivanmissa kisa sürede (rüzgar v.s.) deforme olabilir. 1.2m den küçük çapli antenler için genellikle offset form tercih edilir. Parçali antenlerin ise üretimi ve montaji daha pahali ve zahmetli oldugundan genellikle tercih edilmemektedir.
    Ayni çap ve özellikteki antenlerin marka ve modele göre farkli verimliliklerde olduklari unutulmamalidir.
    Anten diregi seçilen antenin ayrilmaz bir parçasi olmakla beraber monte edilecegi zeminin düsey veya yatay olusuna göre uygun özellikte seçilerek temin edilir , veya bazi durumlarda kaynakla özel tarzda modifiye edilerek yapilir.
    Çanak kurulacak yer ve diregin özellikleri teknik uygunluklarin ötesinde görünüm özellikleri bakimindan da ilgililerin onayina ve bulundugu yerin insaat standartlarina tabidir. Direk bütün bu esaslar gözönünde bulundurularak ve ileride sökülmesi gerektigindeki kosullar da gözönüne alinarak monte edilmelidir. .
    Diregin dikligi, saglamligi ve izolasyon durumu kontrol edildikten sonra çanak montajina geçilir.
    Çanak tüm parçalari dogru olarak takildiktan sonra diregin tepesine oturtulur. Bu safhada tüm tespit vidalari sikilmali ve LNB odak uzakligi kontrol edilmelidir. Çanagin parabol geometrisi hiçbir sekilde deforme edilmemis olmalidir. Tasinma veya diregin bulundugu yere çikartilmasi sirasinda geometrisini bozacak herhangi bir darbe veya stres almis olmasi çanagin verimini çok fazla düsürür. Bu bakimdan ayardan önce antenin yüzey düzgünlügü ve kenardan kenara bakilarak ayni düzlemde oldugu iyice kontrol edilir. Tam bir düzlem üzerine yatirildiginda bütün kenarlari degmeyen bir çanaktan iyi verim alinmasi mümkün degildir.
    Çanagin düzleminde oldugu asagidaki sekilde gösterildigi gibi çanagin kenarindan kenarina birbirine dik iki ip (veya tel) gerilerek kontrol edilebilir. Birbirine dik ipler arasinda bosluk varsa bu bosluk sifira indirilecek sekilde çanak esnetilerek tüm çevresi bir düzlem üzerine getirilmeye çalisilir.




    Ayara geçilmeden önce azimut ve elevasyon ayarlarina yarayanlar disinda tüm vidalar sikilir. LNB´nin çanagin tam ortasina baktigi ve kenar düzlemine tam dik durdugu kontrol edilir.
    Antenin istenen uydu pozisyonuna ayarlanmasi için kullanilabilecek çesitli alet ve cihazlar bulunmaktadir. Çanagin mekanik olarak istenen uyduya bakar konuma ayarlanabilmesinde pusula ve egimmetre kullanilir. Bunun için öncelikle bulunulan yöreye göre o uydunun yerel ve kalkis açilarinin bilinmesi gerekir.
    Türkiyenin çesitli yörelerinden en çok kullanilan 20 uydu konumuna ait gerekli azimut (yerel açi) ve elevasyon (kalkis açisi) bilgileri ile polarizasyon açilari AZ, EL, POL tablomuzda verilmistir.
    Bu bilgilere göre pusulayla azimut (yerel açi) egimmetre ile de elevasyon (kalkis açisi) ayarlanir. (Bkz. Sekil 1) Her ikisinin birlikte oldukça kolay ve hassas bir sekilde ayarlanabilmesi amaciyla yapilmis özel enstrumanlar da mevcuttur.
    Çanagin mekanik olarak uyduya yönlendirilmesinden sonra LNB takilarak gelen sinyal ölçülür. Bu is için de $25 -den $15.000 e kadar çesitli degerlerde enstrumanlar kullanilabilir. En ucuz ve basit olani gelen sinyali "kanarya" tabir edilen çesitli tonda ses isaretine veya ibreli bir "sinyalmetre" gösterge degerine dönüstüren enstrumanlardir. Bu enstrumanlarla azimut, elevasyon ve polarite ayarlari en yüksek isaret degerini gösterecek sekilde ayarlanabilir. Daha sofistike cihazlar ise alinacak tv, radyo, data isaretinin özelligine göre tam olarak ölçülmesini güç, gürültü enterferans durumlarinin belirlenmesini saglar.
    Her durumda azimut, elevasyon ve polarite (LNB kendi etrafinda döndürülerek) ayarlari alinan sinyali en yüksek degere ayarlayacak sekilde yapilir. Son olarak odak uzakligi (fokus, LNB ile çanak arasindaki mesafe) deneyerek ve mm bazinda ölçerek kontrol edilir. LNB dogru odaklanmis ise çanaga yaklastirdiginizda da uzaklastirdiginizda da sinyal zayiflamalidir.
    LNB´nin tam merkezde ve maksimum sinyal seviyesi saglayacak odak uzakliginda oldugu kontrol edildikten sonra ayar islemi tüm vidalar sikilarak bitirilir.




    Seçilen LNB ve feed alinacak yayin ve kullanici sayisi özelliklerine göre C veya Ku bandi , R/L, V/H, Single, Switchable, Wideband, Universal, Dual, Twin, Quad olabilir. Sinyal /Gürültü orani (S/N) fiyatina göre en düsük K/dB degerinde olmalidir.
    Kullanim sekline göre basit LNB+Feed ya da LNBF olabilecegi gibi OMT, polarizör, depolarizör, corotor, dipleksör, multifocus (2 veya daha çok LNB grubu) gibi çesitli parçalarin kullanildigi bir asamble sekil de uygulanabilir. Antenin offset veya parabol olusuna, alinacak yayinin C/Ku bandi olusuna ya da antenin, sabit veya hareketli olusuna göre seçilecek feedhorn ve diger malzemelerin farkli olacagi unutulmamalidir.
    Tek ya da çok kullanicinin bir veya daha çok çanaktan yayin alma durumlari da kullanilacak malzeme ve montaj konfigürasyonlarini farkli farkli yapmaktadir. Çok kullanicili uygulamalarda alinacak her polaritenin ayri ayri dagitim kutusuna getirilmesi esastir.
    Çanak yerinden kullanicinin (TV´nin ve uydu alicisinin ya da sinyal dagitim merkezinin) bulundugu yere kadar olan kablo güzergahinin olabildigince kisa seçilmesi gerekir. 30m nin üzerinde mesafeler için sinyal kaybi dikkate alinarak özel önlemler gerekebilir. Standart olarak düsük kayipli RG6 kablo ve F tipi baglanti elemanlari seçilir. Kablonun ezilme, burulma, kilifinin çatlamasi durumlarinda sinyal verimi düserek sistemde ariza olusur. Kisa devre ve diger hatlardan kaçaklar cihazlarda hasara yolaçabilir.
    Ek yerlerinden soguk havalarda vakum ile nem çekme, sicak havalarda ise buharlasma ile nem tüm kontaklara isleyerek korozyon yapmasi ve arizalara yol açmasinin engellenmesi için tüm ek yerlerinde özel izolasyon önlemleri alinmalidir.



    HAREKETLI ANTENLERIN KURULUSU VE AYARLANISI



    1. Feed sisteminin (komple LNB grubu) merkezlenmis ve dogru odak uzakliginda oldugunu kontrol ediniz. Uydu tarama islemine baslamedan önce feed´in veriminin iyi durumda olmasi önemlidir.

    2. Çanagin arkasindan baktiginizda kol (aktüatör-motor) baglantisi çanagin saginda kaliyorsa kol içeri dogru çekerken çanak saga (batiya) dogru disa dogru iterken ise sola (dogu yönünde) hareket etmelidir. Anten bu hareketi sirasinda gökyüzündeki sabit uydularin bulundugu kusagi (asagidaki sekle bakiniz) bir yay çizerek tarar. Yani hareket sahasinin en ortasinda en yukari bakar konumdadir. Bu konumda iken çanak tam güneye 180 dereceye (kuzey = 0 derece) bakacak sekilde kuzey güney ayarini (anten mount´unun kendi etrafinda dönmesine izin veren vidalari sikarak) yapiniz. Kolun çekmesiyle antenin etrafinda döndügü milin yerle yaptigi açiya SAPMA açisi denir ve bu açi antenin yerle yaptigi açi (elevasyon - kalkis açisi) na göre 5.5 derece (Sinop 5.85, Istanbul 5.74, Antakya 5.16) eksiktir. Deklinasyon (egim) açisi denilen bu açi gökyüzünde taranan yayin bombeligini degistirir. SAPMA açisi tepede ayar yapilan (ASTRA, Arapsat2A) uydunun elevasyon açisinin 5.5 derece kadar eksigi olacak sekilde ayarlandiginda kolun hareketiyle çanak tüm uydu kusagini dogruya yakin sekilde tarayabilmelidir. Bu sekilde yapilan kaba ayardan sonra esas ayara geçilir. En kolayi tarama kusaginin ortasinda ve tepesindeki (ASTRA gibi) bir uyduda kutup ekseni ve deklinasyon ofset açilarini önce ayarlayip, kuzey güney yönünü ise kenar uçlardaki (PAS4, Intelsat 601 gibi) bir uyduda ayarlamaktir. Buradaki basit kural elevasyon ayarlarinin yüksekteki (26.0° Dogu Arabsat 2A veya 19.2° Dogu Astra gibi), kuzey güney ayarinin ise ufka yakin alçakliktaki (100.5° Dogu Asiasat2 veya 37.5Bati Orion 1 gibi) bir uyduda yapilmasidir. Illere göre uydularin kalkis, yerel ve polarizasyon açilarinin bulundugu tablolar için tiklayiniz.

    3. Tüm elektrik baglantilarini kontrol edip cihaza ceryan veriniz.

    4. Kusagin ortasinda tepede (ASTRA veya Eut IIf3) zayif da olsa bir sinyal yakalamaya çalisilmalidir. Bunun için yukarida sözü edilen türde bir sinyal ölçüm cihazi gerekebilir.

    5. Sinyali aldiktan sonra bir yayin frekansina ayarlanarak sinyal siddeti en çok olacak sekilde hafifçe dogu veya batiya kimildatilmalidir. Daha sonra alinan sinyali arttiracak sekilde kutup ekseni açisi yeniden ayarlanir.




    6. Feed sisteminizi sinyal siddetini arttiracak sekilde tekrar ayarlayiniz. Bu feed sisteminizin son ayaridir. Bu ayara bir daha dokunmayiniz.

    7. Kusagin bir ucundaki (PAS4 veya Orion 1 gibi) bir baska uyduya geçerek ikinci bir kanala ayarlanmayi deneyiniz. Burada ve 4 deki sinyal yakalama sirasinda tarama(scan) özellikli bir uydu alici veya enstruman oldukça yararli olur. Aksi halde cihazi frekans ve polaritesini bildiginiz ve o sirada yayini olan bir kanala ayarlamak gerekir. Eger hedeflediginiz uydu yayinini alamazsaniz yukarida 4 de buldugunuz uyduya daha yakin bir baska uydu seçerek ayni islemi yapmalisiniz. Eger merkezdeki uydunun yakinindakiler disinda bir uydu yakaliyamiyorsaniz kuzey güney ayariniz önemli ölçüde hatali demektir. (Bkz. Sekil 3)

    8. Buldugunuz ikinci uydudaki bir kanali frekans, polarite, dogu bati ayarlariyla olabilen en iyi sekilde ayarlayiniz.

    9. Alinan sinyalin artmasi için antenin yukari mi kalkmasi asagi mi inmesi gerektigini belirleyiniz. Herikisi de degilse anteni bulundugunuzun aksi (dogu-bati) istikamette en uçtaki bir uyduya çeviriniz. Tüm uydular tam yerinde görünüyorsa (nadiren olur) madde 12 ye atlayiniz. Eger ayar gerekiyorsa asagidaki sekle bakarak anteni hangi yönde çevirmeniz gerektigine karar verebilirsiniz.

    10. Kuzey güney ekseni ayarini dogru yönde hafifçe degistiriniz.

    11. Ilk buldugunuz uyduya geri dönerek kusagin tam yerine oturtabilmek üzere yukaridaki islemleri tekrarlayiniz. En iyi sonucu alabilmek için bu islemin ortada en tepedeki uydu disinda en bati ve en dogudaki uydular için de tekrarlanmasi gerekir.ümkünse ortada, bati ve dogu uçlarindaki üç uyduda ayni polarite formatinda çalisir durumda yayini olan kanallar seçiniz. Skew (polarite kaymasi) ve video ince ayarlariyla son defa oynayarak bir uydudan en yüksek sinyal seviyesi alacak ayarlamayi yapiniz. (Islem sonuna kadar bu ayarlar sabir kalmalidir.) 4 den 9 a kadar olan adimlari her üç uyduda da en yüksek degeri okuyacak sekilde tekrarlayiniz. Bu noktada deklinasyon ofset açisini da hafifçe düzeltmeniz gerekebilir. Her üç uyduda da en yüksek okuma degerini istikrarli bir sekilde elde edinceye kadar muhtemelen birkaç defa gidip gelmeniz gerekecektir.

    12. Son olarak en zayif sinyal alinabilen uydular ve kanallar denenir. Ayarlar iyilestirilerek eger tüm kusak üzerindeki uydulardan en -yüksek sinyal seviyeleri alinabiliyorsa anten ayari bitmistir.




    13. Tüm vidalar sikilirken sinyal seviyelerinin azami degerinde kaldigi gözlenmelidir.

    14. Yukaridaki tüm islemler sirasinda kol(actuator arm) hareketinin mekanik veya elektriksel sinirsiz olarak yapildigi farzedilmistir. Anten ayarlari bitirildiginde kol da Dogu (E) ve Bati (W) heriki yöndeki sinirlarina uygun mekanik sinirlara varacak sekilde ayarlanarak sikilir. Kol ayrica içindeki nihayet mikrosalterleri sayesinde elektriksel olarak bu sinirlara varmadan kendi kendini durdurur. Kolun takilisinda tutucu bilezigin kaydirma yapmayacak sekilde çok iyi sikilmis olmasina, çanaga baglandigi mafsal noktasinin bosluk olmayacak ve *****ma yapmayacak durumda olmasina, motor kisminin üzerinde isaretlendigi gibi (içine su girmesi durumunda kolayca disari çikmasini engellemeyecek tarzda) yukari dogru durmasi ve contalarinin sikili olmasina ve elektriksel baglantilarinin dogru yapilmis olmasina özellikle dikkat edilmelidir.




    15. Anten ayari bitirildikten sonra elektriksel baglantilara geçilir. Antendeki LNB´den gelen koaksiyel(RG-6) anten kablosunun uçlari sagdaki resimde gösterildigi sekilde açilarak "F" konnektörleri takilmalidir. Kol(aktüatör)´den gelen ve daha kalin olan motor kablolari pozisyonerin M1, M2 uçlarina, sensor uçlari ise pozisyoner cihazinin kitapçiginda belirtildigi sekilde sensor uçlarina baglanir. Sensor uçlari (artik potansiyometrik sensör kullanilmadigina göre) sadece 2 tane reed salter ucu oldugundan her iki sekilde de baglanabilir (kutubu yoktur). Motor uçlarina gelince, eger M1, M2 uçlari ters baglanirsa motor W(bati) komutu verildiginde doguya, E(dogu) komutu verildiginde batiya gider. Dönüs yönünün düzeltilmesi için sadece uçlarin yer degistirilmesi yeterlidir. Ancak bu durumda bellege yerlestirilmis tüm uydu konumlarinin da yeniden belirlenmesi gerekecektir. Hasar verebilecek tek hatali baglanti sekli sensor uçlarinin M1,M2 motor besleme yerine baglanmasidir. Bu durumda anten döndürülmek istendiginde sensor motor beslemesini kisadevre edeceginden hem aktüatör(kol) içindeki reed sensör, hem de pozisyonerin motor besleme devreleri hasar görebilir. Artik pek kullanilmayan polarizör ünitesinin de mekanik tipte ise üç, manyetik(ferrit) tipte ise sadece iki ucu bulunur.
    Antenden pozisyonere (pozisyonerli uydu alicisina) gelen tüm elektriksel baglantilar genellikle Anten (RG6-Koaks), Motor(2x0.75mm TTR), Sensor(2x0,5mm), ve eger varsa Polarizör(2x0.5 veya 3x0.5) olmak üzere sadece üç grupta toplanmistir. Uydu alicisinin, video(VCR) cihazi, televizyon, Hi-Fi müzik seti gibi diger cihazlarla olan “klasik” bir baglanti düzeni yukaridaki örnek sekilde verildigi gibidir. Ancak, uydu alicisinin ve kullanilan diger tüm cihazlarin özelliklerine göre gerekli tüm baglantilar ve degisik konfigürasyonlari cihaz kitapçiklarinda daima verilmektedir. Antenden gelen kablo disindaki tüm kablolar (uçlari Scart, Cinch, Philips v.s) hazir kablo olarak kullanilir. Montaj sekli ayrica açiklanan ve daha yeni olan DiSEqC 1.2 sistemli polar anten düzeninde ise baglanti çok daha basit olup, antenden uydu alicisina sadece bir koaksiyel kablo gelir, TV, VCR gibi cihazlara ise çogu zaman sadece bir standart SCART kablo baglanir.




    Profesyonellerin kullandigi: Çanagin takilacagi boru çatinin altina yandaki sekilde görüldügü gibi özel bir demir çerçeve içinde sabitlenir.

    Demir çerçeve çatiyi olusturan tahtalar arasina dört ayri yerden vidalanir, paslanmayan 50mm çapinde bir boru üst ve alt noktalardan kelepçelerle sabitlestirilir. Bu sistemde çanak en siddetli rüzgarda bile yerinden oynamaz






    Yukaridaki demir çerçeveye altarnatif olarak yan sekilde gördügünüz kelepçeleri kullanarak çanagi takacaginiz boruyu sabitlestirebilirsiniz.

    Bu sistemde çatiya takilacak çanagin 80cm geçmiyorsa kullanmakta sakinca yoktur.




    Duvara takilacak çanak için yandaki sekilde görünen "L" seklinde bir demir boru kullanilmalidir. Dört ayri noktan duvara vidalanarak sabitlestirilir.




    Yere takilacak çanak için yandaki sekilde görünen borunun altina kaynaklanmis çervenin içine agir bir veya iki tas koyarak sabitlestirmis olursunuz.


    ÖNEMLI BILGILER

    SVHS KABLO BAGLANTILARI

    SVHS kablo baglantilari ile daha temiz görüntü alinir.

    SVHS könnektörlü baglanti kablolari resim sinyalinin parlaklik ve renk bilgilerini ayri ayri tasiyan SVHS standardi ile SCART baglantinin daha üstünde bir görüntü aktarma kalitesi saglaniyor. Eger dijital uydu alicinizda SVHS çikisi bulunuyorsa, TV ve VCR cihazlarinizin baglantisini SVHS kablo ile yapmanizi öneririz. SVHS baglanti standardi ses sinyali tasimamaktadir; bu bakimdan ayrica sag ve sol ses kanallarinin baglantisi yapilmalidir



    ÇANAK AYARI



    Çanagi ayarlarken LNB´nin üzerine islak ince dokulu (tül) bez koyunuz. Bu islak bez sayesinde profesyonel ölçme cihaziniz olmadanda çanagi optimum ayarlis olursunuz.



    YAGMURDAN ETIKILENMEME

    Yagisli havada tüm uydu antenleri etkilenir ve aldigimiz sinyaller azalir bununla birlikte görüntüde kötülesir. Bunu bir ölçüde azaltmak için çaniginizi otomobillerde kullanilan boya koruma cilalari ile cilalarsaniz, üzerindeki yagmur taneciklerinin toplanmasini önlemis olacaksiniz. Yagmur sularindan kaynaklanan yansitma gücündeki kayip azalacaktir.



    KABLO MONTAJI

    Digital uydu sistemlerinde kablo çok önemlidir, kaliteli kablo kullanilmaz ise bulunmasi zor arizalar ile karsilasirsiniz. Kabloyu pense ile kesmeyin çünkü penseler bakir kabloyu ezdigi için kesilen nokta sertlesir ve iletkenligini azaltir. Keskin demir makasi kullanin.



    SKEW ve MOTOR BAGLANTISI

    1=) Cihazinizi kapali konuma aliniz (fisten çekin)
    2=) Skev moturundan cihaza üç adet kablo gelmektedir Bunlar (+15v/Skev/GND)
    3=) Skev motorunun GND kablosunu cihazinizin GND terminaline giriniz
    4=) Skev motorunun +5v kablosunu cihazinizin +5 ucuna giriniz
    5=) Skev motorunun Skew ucunu cihazinizin Skew girisine baglayiniz.
    6=) ÇAnak antenden cihaza 4 adet kablo gelir
    7=) M1 M2 motor kablolarini cihazinizin m1 m2 girisine giriniz.
    8=) pulse (pols) kablosunu cihazinizin pulse (pols) girisine baglayiniz (kesinlikle pulse kablosunu m1 m2 girislerine girmeyiniz aksi taktirde cihaz zarar görebilir)
    Son düzenleme ALFA73™; 01-10-2004, 00:17.
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Anten Kurulum .!

    ajanman

    verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    ancak forum kurallarına uyalım lütfen.

    13 - Forumda yazılan bir yazı veya belgeyi başka forumda yayınladığı görülen üyeler , yazdıkları yerde alıntı olduğunu belirtmezlerse bunun tesbiti halinde kesinlikle üyelikleri silinecektir. Yine aynı şekilde OZMENA Forum dışından alınan her bilgi birebir yada kısmen dahi olsa gönderilen mesajlarda , mesajın üstüne yada altına kaynak belirtme zorunluluğu vardır.
    14 - Forum içinde veya forum tarafından kaynak olarak gösterilen linklerde bulunan dosya ve dökümanlara rağmen kasıtlı olarak başka foruma yada upload sitesine çıkar amaçlı hiç bir link kabul edilmez, düzeltilir ve üye uyarılır.

    15 - Üyelik isteyen hiç bir forum linki mesaj içerisinde yönlendirme amacı taşıyorsa kabul edilmeyecektir. Üye uyarılacak mesaj düzenlenecektir.

    Yorum

    • ozkandonmez
      Administrator

      • 30-12-2002
      • 47231

      #3
      Konu: Anten Kurulum .!

      Forumumuzda zaten daha önce resimlerle birlikte vermişiz

      ÇANAK AYARI -- HER YÖNÜYLE....
      Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız

      Yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çevresinde sunulmaktadır.
      Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
      Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan www.ozmena.net web sitesi ve/veya yöneticileri sorumlu tutulmaz.

      HAYDI IPTV YAPALIM

      TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

      LÜTFEN OKUYUN

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR

        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Anten Kurulum .!

        ayrıca

        bu konu daha önce Froum Admini tarafından aktarılmıştı.



        2 - Üyeler yeni bir Topic açmadan önce, o konu önceden açılmışmıdır diye kontrol etmeleri gerekir. Konu bulunmadığında Forum'un arama özeliği kullanılanır.







        Yorum

        İşlem Yapılıyor