100 yıl sonra yağışlar yüzde 35 azalacak

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    100 yıl sonra yağışlar yüzde 35 azalacak

    Türkiye, Japonya, Mısır ve İsrailli bilim adamlarının 5 yıldır birlikte sürdürdüğü "Küresel İklim Değişikliklerinin Kurak Alanlarda Tarımsal Üretim Sistemlerine Etkileri" projesinin öngörülerine göre, 100 yıl sonra yağışlar yüzde 35 azalırken, sıcaklık ise 3-5 derece artacak.

    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Akif Kansu Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, yerküre sıcaklığının giderek arttığını gösteren bulgular olduğuna dikkat çekerek, alınması gereken önlemler kapsamında böyle bir projenin gerçekleştirildiğini söyledi. Fosil yakıtların kullanımıyla ortaya çıkan karbondioksit gazının atmosferde birikimi sonucu yer kürede sera etkisinin oluşumundan ısınmanın ortaya çıktığına dikkat çeken Küden, ısınmanın tarımsal alanlara olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için projeden yararlanılabileceğini vurguladı.

    Proje koordinatörü ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Kanber de, Türk, Japon ve İsrailli bilim adamlarıyla Seyhan Havzası sulak alanları ve kuzey kesimlerinde yaptıkları 5 yıllık incelemeyi tamamladıklarını belirterek, değişik bölgeler için örnek olarak alınabilecek çalışmada önemli bulguların ortaya çıktığını söyledi. Seyhan Havzası'nın, değişik iklim şartlarını bünyesinde barındırdığı için seçildiğini vurgulayan Kanber, projeyle 2100 yılında Seyhan Havzası'nda sıcaklıkların 3-5 derece artacağını saptarken, yağışların ise yüzde 30-35 arasında azalacağı sonucun varıldığını ifade etti. Kış aylarında azalacak yağışlar nedeniyle 2100 yılında Seyhan Havzası'nda buğday ekiminin zorlaşacağını ve pamuktaki verimin de azalacağını belirten Kanber, buğday ekiminin ise kuzey kesimlere kayacağına dikkati çekti. Kuzey kesimlerde buğdaya elverişli alanlar ve yeterli su kaynaklarının oluşturulması ve önlemler alınması gerektiğini kaydeden Kanber, projenin bu önlemlere ışık tutacağını vurguladı.

    Toplantıda yabancı bilim adamlarına Çukurova ile ilgili bir sunum yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise üniversite yıllarında, Adana'nın şubat aylarını sürekli yağmurlu geçirdiğini ama bu yıl neredeyse şubat ayında hiç yağış olmadığını dile getirdi. Çukurova'nın göçler ve plansız yerleşimler nedeniyle verimli tarım arazilerinin çoğunu kaybettiğine dikkati çeken Durak, "Yılların ihmali sonucu binlerce insan bu bereketli topraklara akın etti. Oysa 50-55 yıl önce yapılan yatırımlarla yıl boyunca tarım yapılan bölgede, tarım alanları işgal edildi. Yeşil yok olurken, çarpık kentleşme egemen oldu" diye konuştu.


    Toplantıya, Japon, İsrail ve Mısırlı bilim adamlarının yanı sıra ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, ÇÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor