Birinci Ulusal Robot Yarışması
ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) işbirliğiyle düzenlenen Birinci Ulusal Robot Yarışması başladı.
Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Birinci Ulusal Robot Yarışması başladı. 23-24 Şubat 2007 tarihleri arasında yapılacak olan yarışmada, üniversite, lise, mesleki ve teknik liselerden 177 takım mücadale ediyor. Yarışmalar, 'Sumo', 'Çizgi İzleyen Robot' ve 'Serbest Stil' kategorilerinde gerçekleştiriliyor. Yarışmanın ilk gününde 'Sumo' kategorisinde yarışmalar düzenlendi. Yarışmalar, oldukça çekişmeli ve heyecanlı geçerken, salonda bulunanlarda bu heyecana alkışlarla katıldılar.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Şekibe Özlem ve Mürüvvet Demiral'ın 'SDU-01' adlı sumo robotu ile Tokat Zile Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Samer İmer, Onur Bilgici, Reşat Gülmez ve İsmail Cengiz Özen'in yaptığı 'Veni Vidi Vici' adlı sumo robotunun mücadelesi büyük ilgi çekti.
Karşılaşmayı zorda olsa 'SDU-01' adlı robot kazanırken, robot sahibi Şekibe Özlem, oldukça mutlu olduklarını belirtirken, mağlup olan 'Veni Vidi Vici'nin 'mühendis' gençleri ise "Kaybettik ama önemli olan buraya gelip bu güzellikleri görmekti" dediler. Yarışmaya katılmak için Türkiye'nin dört bir köşesinde gelen takımlar, robotlarını açtıkları standlarda tanıttılar.
Birbirinden ilginç robotların yeraldığı sergide, kendi kendine park yapabilen araba en çok dikkat çeken robotlar arasında yer aldı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinin 'ETÜPARK' adını verdikleri araç, sahip olduğu teknoloji ile park yerini kendi tespit edip, en ideal bir şekilde park edebiliyor.
Proje sahiplerinden TOBB ETÜ öğrencisi Haktan Canlı, "Bütün kontroller sonunda kendi karar verip, en ideal şekilde parkını sağlıyor. Kendi buluyor, kendi hesaplıyor ve parkediyor. En çok bayanlar özellikle de engeliler için. Ama özellikle bayanlarımızın büyük bir problemini ortadan kaldıracak bir proje" dedi.
İstanbul Maçka Akif Tunçel Endüstri Meslek Lisesi Plastik Sanat ile Elektrik Bölümünün öğrencilerin ortak üretimi olan 'MTEKTC-07' de, yarışmanın ilgi çeken bir başta robotu oldu. Uzay filmlerindeki robotlardan esinlenerek dizayn edilen robot, kollarını hareket ettirip, olduğu yerde 360 derece dönebiliyor. Öğrenciler, robotun konuşma problemini ise 'özgün' bir projeyle çözdüler. Robotun içine bir hoparlör yerleştiren öğrenciler, ses olarak da mikrofonla masa arkasına saklanan öğretmenlerini kullandılar.
Yarışmada, Sumo Robot Kategorisi ile Çizgi İzleyen Robot Kategorisindeki müsabakalarda, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu üyeleri hakemlik yapıyor.