Intel, silikon lazeri geliştirdi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Intel, silikon lazeri geliştirdi

    Intel araştırmacıları sürekli ışıldayan yeni bir silikon lazer geliştirdi. Yetkililer, silikon lazerin optik iletişim şebekelerinde kullanılacağını vurguluyor. Yeni lazer, bant genişliğini yükselterek, gerek bilgisayarlararası, gerekse bilgisayarın içindeki parçalar arasında lazer tabanlı iletişimin önünü açıyor. Yeni lazerin savunma endüstirisi ve tıpta da uygulanması bekleniyor.

    ‘SİLİKONU BİZ BÖYLE BİLMEZDİK’
    Normal silikon, lazeri yaymak yerine emiyor. Bu nedenle, silikonun lazerde kullanılması bundan birkaç yıl öncesine kadar gündemde gelmiyordu. Bilim dergisi Nature’da yayımlanan makaleyi kaleme alan Intel ArGe uzmanlarından Mario Paniccia ise, “çığır açacak” şeklinde nitelediği silikon lazer için, “Silikon şimdiye dek hiç yapmadığı işleri üstlenecek” ifadesini kullandı.

    Araştırmanın henüz bitmediğini yazan Paniccia, silikon lazerin gelecekte mikroişlemcilerle ayrı seri bantlarında üretileceğini vurguladı. Lazer ışınları elektrik çakması veya elektronlardaki enerji düzeylerinin üst sınırlara çıkarılmasıyla yaratılıyor. Bu şekilde ışığın temel elementleri olan fotonlar açığa çıkıyor. Fotonlar hareket halinde iken, belli bir yöne kanalize edilerek ışınlar oluşturuluyor.

    BİLGİSAYAR İÇİNDE LAZERLE İLETİŞİM
    Bu temel lazer süreci, fiziksel özellikleri nedeniyle silikonda uygulanamıyor. Ancak Intel araştırmacıları, silikonun ışığa maruz bırakıldığında foton yayılımı gösterme özelliğine odaklandı. Intel uzmanları bilimde Raman Etkisi adı verilen bu tekniğin, silikonda iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Raman Etkisi halen fiber telekomünikasyon şebekelerinde kullanılıyor.

    Deneyler, etkinin silikonda fiberglasa göre 10 bin kat daha güçlü ortaya çıktığını gösteriyor, bu durumda silikonun kısa mesafeli aktarımlarda daha iyi sonuç vermesi mümkün olabiliyor. Bu teknolojinin pratiğe dönüşmesi en muhtemel alan, bilgisayar içindeki parçalararası iletişim. Intel’in Santa Clara’daki ArGe laboratuvarlarında görevli Mario Paniccia, halen geliştirilmesi süren silikon lazerlerin gelecekte Intel’in mevcut teknolojilerine entegre edileceğini ifade ediyor.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor