Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut, açılışta yaptığı konuşmada, kendilerine düşen görevin toplumu bilim ve teknolojiye yakınlaştırmak için gerekli altyapıyı hazırlamak olduğunu ifade ederek, ''Bilgi ve teknoloji üretmeden, ülkemizin refah düzeye ulaşması mümkün değil'' dedi.
Türk gençlerinin zeka ve yeteneklerinin, gelişmiş ülkelerin gerisinde olmadığını anlatan Akbulut, ODTÜ Robot Günlerinin amacını da ''gençlerin ilgisini bilim ve teknolojiye çekmek'' şeklinde özetledi. Etkinliğin, Türkiye'de teknolojinin gelişmesine önemli katkı sağladığını belirten Akbulut, çok yakında diğer bazı üniversitelerde de robot günleri düzenleneceğini kaydetti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Genel Müdürü Ziya Karabulut da robot günlerinin, Türkiye'nin geleceği için önemli olduğunu belirtti. Karabulut, ''Bakanlık olarak, fikirleri sadece ürün olarak ortaya çıkma aşamasında değil, patent ve finansman destekleri gibi sonraki aşamalarda da destekleyeceğiz'' dedi.
ODTÜ Robot Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. İlhan Konukseven ise topluluğun tarihçesi, amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından ODTÜ Robot Günleri tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra, Doç. Dr. Konukman, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesine koyulması için ODTÜ Robot Topluluğu tarafından yapılan sumo robotu ''Tosunpaşa''yı Rektör Akbulut'a sundu.
-323 ROBOT YARIŞIYOR-
4. ODTÜ Robot Günlerinde, ''Sumo Robot'', ''Mini Sumo'', ''Çizgi İzleyen'', ''Merdiven Çıkan'' ve ''Serbest'' dallarında yarışmalar yapılıyor. 4 Mart Pazar günü sona erecek etkinlikte çok sayıda lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tasarladığı toplam 323 robot yarışacak.
(aa)