2003 yılında Digiturk üzerinden tatil televizyonu projesini başlatan Jolly Tour'un Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2007 hedeflerini anlattı: Televizyonumuzu uyduya taşıyarak 5 milyon izleyiciye TV üzerinden tatil imkanı sunacağız. 2006'da 190 bin yolcuya ulaşmıştık. 2007 hedefimiz 250 bin kişi olacak
Eda ÖZSOY / TurizmdeBuSabah
Meslekteki tecrübesini teknolojyle birleştiren Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2003 yılında tatil televizyonu projesine imza attı. Şirketin marka değerini artırmak amacıyla Digiturk üzerinden yayınlara başlayan Jolly Tour, 2005'te de mobil telefon projesini gerçekleştirdi. Mete Vardar ile hem bu projelerin çıkış noktasını hem de yeni çalışmalarını konuştuk. İşte röportajdan satırbaşları...
DİGİTURK'TEN UYDUYA GEÇİYORUZ
Tatil televizyonunu 2003 yılında kurduk. Bu projeyle amacımız Jolly Tur'un marka değerini artırmaktı. Projeye başlarken 'nasıl farklılık yaratabiliriz' diye düşündük. Misafirlerin tatil kararını alırken, görerek karar vermelerini istedik. Bu projeyi mobil tatil projesiyle destekledik. Mobil tatil projesini devreye soktuk çünkü cep telefonu insanların gün içinde her an yanlarında taşıdıkları bir şey... Çünkü insanların her zaman televizyon izleme ya da internete girme şansları olmuyor. Bu yüzden mobil tatil projesi de büyük ilgi gördü. Buradan Türkiye'deki 500 otelin 30 saniyelik görüntüleri telefonla izlenebiliyor. Bu şekilde misafirlere daha çok noktadan ulaşmaya çalışıyoruz.
2006 senesine geldiğimizde rezervasyonlarımızda yüzde 500'e yakın bir artış oldu. Şu anda 500 acentemiz var. Yakında projemizi Digiturk'ten uyduya taşıma projemiz var. Uydu kanalıyla 5 milyon izleyiciye ulaşmayı hedefliyoruz.
İnternetle ilgili de projelerimiz olacak. Dünyada on-line pazarında ciddi bir hareketlilik var. Türkiye'de de başladı bu.. Türkiye'de 5/10 yıllık plan içinde internet yoluyla rezervasyon akışı olacağını düşünüyorum.
2006'DA 190 BİN YOLCUYA ULAŞTIK
2006 yılında Türkiye'de iç turizmde bir hareketlenme oldu. 2005'te 92 bin yolcuya, geçen yıl ise bu rakam 190 bine çıktı. Tur operatörü olarak her türlü seçeneğe cevap verebiliyoruz. Özellikle kültür turlarında iddialıyız. Kültür turları gerçekten çok büyük gelişme gösterdi. Özellikle bayram dönemlerinde ciddi talep görmeye başladı. Seyahat acentaları, kültür turlarıyla ön plana çıkabiliyor. Bu turlarda kalite çok önemli. Biz de bu konuda Türkiye'de en kaliteli otellerle ve rehberlerle çalışıyoruz. Bu anlamda da ciddi bir talep artışı var. Yurtdışı turlarla geçen sene 40 bin kişiyi götürdük. Ayrıca fuar organizasyonları için misafirlerimizi getiriyoruz. Bu arada gençlik turizmine çok önem veriyoruz. Geçen yıl 10 bin gencimize bu kapsamda tatil yaptırdık. Hedefimiz 2007 senesinde 250 bin kişiye ulaşmak. Bunun yüzde 80'i iç turizmle yüzde 20'si de dış turizm ağırlıklı olacak.
1618 SAYILI YASA ACENTELERİ KORUYACAK
1618 sayılı yasanın işini düzgün yapan, uzun vadede şirketini önemli noktalara getirmek isteyen şirketler için olumlu olacağını düşünüyoruz. Umarım hayırlı olur. Artık herkes turizm yapamayacak. İşini düzgün yapan acenteleri koruyan bir yasa olacağını düşünüyorum.
2007'DE YURTDIŞI PAZARDA ARTIŞ YAŞANIR
2006 senesinde gerçekten beklenmeyen pek çok kriz yaşandı. 2007 yılında yurtdışı pazarda bir artış olacağını düşünüyorum ama her sene yatak kapasitesi de artıyor. Ne kadar artış olursa olsun bu doluluk oranına ne kadar yansıyacağı belirsiz. Şu anda çok net olmayan bir artış sözkonusu. İnşallah bu artış devam eder.
Bu arada iç turizmde de erken rezervasyon kampanyasıyla artış olacak. Son 2 senedir erken rezervasyon kampanyası çok ilgi görmeye başladı. Artık erken rezervasyon yaptıran misafirlerimiz yutdışındakilerden çok daha ucuza tatil yapma imkanı bulabiliyor. Geçen sene 45 bin rezervasyon aldık. Bir önceki sene 12 bin rezervasyon almıştık. Artık Türkiye'de erken rezervasyon kavramının oluştuğunu düşünüyorum. Bu sene yüzde 30'luk indirim kampanyası uygulayacağız. Müşterilerimizin yine bu kampanyalara büyük ilgi göstereceklerini düşünüyorum.
Kaynak: Uydusat.tv.tr.tc
Yorum