Teknik Bilgi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    Teknik Bilgi

    Teknik Bilgi

    Dolby Digital ve DTS arasındaki fark nedir?

    İkisi de ayrık çok kanallı ses sistemleridir. Her ikisi de 6 kanallı surround sound sunar ve her iki sistem de dijital ses datası saklayıp gereken yeri azaltabilmek için sıkıştırma yapar. Aralarındaki temel fark da bu sıkıştırma yöntemindedir. DTS, Dolby Digital’den daha az sıkıştırma kullanır ve bu nedenle diskte daha fazla yere ihtiyaç duyar. Çoğu imalatçılar tarafından receiver ve DVD Player’lar her iki sistemle de uyumlu olarak üretilir.

    DSP nedir?

    Digital Signal Processing yani Dijital Sinyal İşleme, ton kontrollerini ayarlama ve bulunduğunuz ortamı bir konser salonunun veya stadyumun akustiğine benzetmek için kullanılan bir özelliktir. Eğer ses sisteminizde biraz daha gerçekçi bir ses yakalamak istiyorsanız bu özellik olan bir sistem kullanabilirsiniz.

    Dolby Pro Logic ve Dolby Digital arasındaki fark nedir?

    Ayrı sağ ve sol surround kanalları ve düşük frekans efektleri için ayrıca bir subwoofer kanalı olan, 5 kanallı Dolby Digital sesler sizi olayın içine çeker. Dolby Pro Logic ise 4 ses kanalı, sağ,sol ve merkez hoparlörler için 3 ayrık kanal ve koltuğunuzun yanlarına yerleştirdiğiniz surround hoparlörleri besleyen bir surround kanal sağlar.

    Surround Sound nedir?

    Surround Sound 6 hoparlöre (ön,sağ ve sol hoparlörler, arka surround kanallar ve bas efektleri kanalına) ses gönderir. Merkez hoparlör filmlerdeki ana dialoglar için, sağ ve sol hoparlörler ise daha çok müzik ve efektleri için kullanılır. Çoğu receiver, film ve müziklerde max. ses kalitesini verebilmek için 6 kanallıdır.

    Dolby Pro Logic, Dolby Digital ya da DTS özellikleri olan bir receiver mı almalıyım?

    İmalatçılar A/V receiver’larda en azından bir çeşit surround sound sistem sunuyorlar, bu nedenle bu özellikleri sunan fazlaca seçenek bulabilirsiniz. Surround sistemi olan ve olmayan sistemler arasındaki fiyat farkı çok azdır ve Dolby Pro Logic, Dolby Digital ve DTS özellikleri bulunan receiver’lar ile sisteminizi ileride, ev sinema sistemine dönüştürebilirsiniz.

    Kaç tane bağlantıya ihtiyacım var?

    Receiver’la birlikte kullanmak isteyeceğiniz ekipman sayısına göre gereken bağlantı adedi değişir. Alacağınız receiver’ın yeteri kadar audio ve video girişi olduğundan emin olunuz. Video için temel bağlantılar:
    Kompozit video girişi
    S-Video girişi
    Ön panel A/V girişleri
    Komponent video girişleri
    Monitör çıkışları
    VCR giriş ve çıkışları

    Audio için temel bağlantılar:
    Dolby Digital giriş
    Digital audio giriş/çıkışları
    Stereo audio girişleri
    Subwoofer çıkışı

    Receiver’ımın subwoofer çıkışı yoksa bile subwoofer’ı bağlayabilir miyim?

    Eğer güçlendirilmiş ya da pasif subwoofer’ınız varsa, receiver ve ana stereo hoparlörler arasına koyarak subwoofer’ı sisteme dahil edebilirsiniz.

    Stereo hoparlör çıkışlarına surround sound bağlayabilir miyim?

    Stereo hoparlör çıkışları sadece stereo hoparlör için kullanılabilir. Surround ses, Dolby Surround decoder ile çözülmesi gereken ayrı bir bilgi kanalıdır.

    Equalizer’ımı receiver’ıma bağlayabilir miyim?

    Equalizer’ın türüne göre receiver’la birlikte kullanabilirsiniz. Çoğu equalizer ve diğer harici ses işlemcilerinin, sesin receiver’dan equalizer’a ve tekrar receiver’a ilerleyebilmesi için, preamp giriş/çıkışa ihtiyacı vardır.

    Ne kadar güce ihtiyacım olacak?

    Eğer çok yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyorsanız ve hoparlörleriniz ortalamanın altında ise, istediğiniz sesi alabilmeniz için 100 W ya da üstü güce ihtiyacınız olacak. Eğer çok yüksek sesle dinlemiyorsanız ya da yüksek verimlilikte hoparlörleriniz varsa, o halde kanal başına 60-80 W sizin için yeterli olacaktır.

    THD özelliği ne anlama geliyor?

    THD, Toplam Harmonik Distortion’un kısaltmasıdır. Bu miktar, orijinal ses sinyaline amfi ya da receiver’ınızın ilave edeceği gürültü ya da distortion miktarıdır. İnsan kulağı 2%’nin altında hiçbirşeyi duymaz. Kaliteli reciver’ların THD’u çok düşüktür.

    Ev sinema sistemimi nasıl yerleştirmeliyim?
    Televizyonun hemen üstüne bir merkez hoparlör, televizyonun iki yanına ön hoparlörler ve koltuk yanlarına ya da arkasına arka hoparlörler yerleştirerek sesten daha yüksek verim alabilirsiniz.

    Pal,Secam ve NTSC uyumluluğu nedir?
    PAL; Avrupa, Avustalya, Ortadoğu ve Afrika'nın bazı kısımlarında kullanılan bir renkli TV sistemidir. 625 yatay tarama çizgisi ve saniyede 25 kare görüntüsü vardır.
    SECAM; Sequential Couleur A'Memorie, Fransa, Rusya ve NTSC ya da PAL sistemini kullanmayan ülkelerde kullanılan bir sistemdir. 625 yatay tarama çizgisi vardır ve saniyede 25 kare resim görüntüler. NTSC; National Television Standarts Committee sistemindeki video kasetlerin, uyumlu PAL TV'lerde oynatılabilmesini sağlar.

    DVD nedir?
    Digital Video Disc’in kısaltılması olan DVD 133 dk’ya kadar video kayıtı bulundurabilen disklerdir. Optik disk teknolojisi ile DVD’lerinizi binlerce kez izleseniz de görüntü kalitesinde bozulma olmaz. Birkaç saniye içerisinde gitmek istediğiniz kısma ileri-geri yapmadan gidebilir, yüksek çözünürlük ile film izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

    DVD Player benim televizyonumla uyumlu mudur?
    DVD Player’ınızı genellikle her televizyonda bulunan komponent, kompozit ya da S-Video girişinden televizyonunuza bağlayabilirsiniz.

    DVD Player müzik CD’lerimi çalabilir mi? Kalitesi nasıl olur?
    DVD Playerlar müzik CD’lerinizi çok iyi kalitede çalabilirler.

    Ekran formatları arasındaki fark nedir?
    Video görüntüsünün genişliği ve yüksekliği arasındaki ilişkiyi ifade eden ekran formatı, standart (4:3) ya da widescreen (16:9) olabilir. “Sadece widescreen” ibaresi bulunan filmleri, görüntünün üstünde ve altında siyah bir alan görünecek şekilde standart televizyonlarda da izleyebilirsiniz.


    DVD Player ile ev sineması surround ses için Dolby Digital’li receiver’a ihtiyacım olacak mı?
    DVD Player’ların sağ ve sol analog stereo çıkışları bulunmaktadır. Bunları surround ses için Dolby Pro Logic ya da Dolby Surround özelliği olan A/V receiver’la bağlayabilirsiniz. Ayrıca birçok DVD Player’ın sadece 2 hoparlör ile surround sound yaratan Virtual Surround özelliği vardır. Bu nedenle Dolby Pro Logic ya da surround sese ihtiyacınız olmaz. Dolby Digital decoder ve 6’lı hoparlör paketinizi kolaylıkla dijitale çevirebilirsiniz.

    Plazma ekran ve plazma televizyon arasındaki fark nedir?
    Plazma ekranlarda tuner olmadığından anten girişi yoktur ve analog televizyon / kablo TV yayınlarını izlemek mümkün değildir. Bu kaynaklardan görüntü alımı için harici bir tuner çözümü gerekmektedir.

    Signal-to-noise oranı neden önemlidir?
    Eğer net bir görüntü istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir değerdir. dB birimi ile verilen bu değer, video sinyalinin parlaklık kısmındaki gürültüyü ölçer.

    Yüksek kontrast tüpleri ile daha fazla kontrast mı alırım?
    Evet, bu özellik standart televizyonlarda kontrastı geliştirici bir özelliktir. Ayrıca ilave renk saflığı ve siyah reprodüksiyonu ile görüntüye boyut eklerler. Bu ekranların, görüntünün varolan parlaklığını azalttığını ve daha yüksek parlaklık istemenize neden olarak tüpünüzü zorlamanıza neden olduğunu da belirtmek gerekir.

    LCD nedir?
    Liquid Crystal Display’in kısaltması olan LCD ekranlar, taşınabilir kullanımlarda pil kullanımında ekonomik davrandığı için taşınabilir televizyonlarda tercih edilir.

    Kanallar arasında aralıksız nasıl sörf yapabilirim?
    Favori kanal fonksiyonu, picture-in-picture, V-chip teknolojisi olarak bilinen ana kontroller, channel labeling ve otomatik kanal programlama gibi özellikler ile kanallar arasında sörf yapmak artık daha kolay.

    En sık izlediğim kanallara nasıl kolayca ulaşabilirim?
    Favori kanal hafızası ile en sık izlediğiniz kanalları kaydedip, sonrasında tek bir button yardımı ile bu kanallar arasında sörf yapabilirsiniz. Değiştirmek istediğinizde bu kanallara ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz.

    Picture-in-picture özelliğini neden istemeliyim?
    Bu özellik ile aynı anda 2 farklı kanalı görüntüleyebilirsiniz. Böylece bir kanal ana ekranda görüntülenirken, ekranın bir köşesinde küçük bir alanda bir diğer kanalı izleyebilirsiniz.

    Reklamlar başladığında sesin artmasını önlemenin bir yolu var mı?
    Otomatik ses kademelendirme özelliği olan televizyonlarda sesin dengelenmesi ile ani yükselmeler frenlenir.

    S-Video bağlantıları resim kalitesini geliştirir mi?
    Kamera, VCR, oyun konsolları gibi cihazlar ile S-Video bağlantısından geliştirilmiş sinyal sağlanır. Renk bilgilerini parlaklıktan ayırdığı için S-Video bağlantısı renk dağılmasını azaltır. Bu bağlantının çözünürlüğe etkisi olmamasına rağmen, kompozit video bağlantısı ile görüntülerin daha net olduğu farkedilebilir.

    Komponent video girişinin avantajları nelerdir?
    Komponent video girişleri; renk sürekliliği, geliştirilmiş çözünürlük ve artırılmış görüntü detayları için video sinyallerini 3 kısma ayırarak daha yüksek kalitede görüntü sağlarlar.

    DVD Player’ım için en iyi bağlantı hangisidir?
    DVD Player’ınızın A/V sisteminizdeki en yüksek çözünürlüklü cihaz olduğunu varsayarak, bu cihazın çıkışlarını en iyi şekilde kullanmak isteriz. Eğer her iki cihazınızın da komponent video terminali varsa, bunları kullanabilir, alternatif olarak S-Video ya da kompozit video bağlantılarını tercih edebilirsiniz.

    Basit, birleşik ve üniversal kumandalar arasındaki fark nedir?
    Basit tip kumandalar, kutusundan çıktığı cihazın kontrollerini üstlenirken, birleşik kumandalar üretici firması aynı olan farklı cihazları kontrol edebilirler. Üniversal kumandalar ise, markası farklı olsa bile bir çok elemanın temel fonksiyonlarına kumanda ederek hayatınızı kolaylaştırırlar.

    Eski kumandamdan kod transferi yapabilir miyim?
    Eğer kumandada bu özellik mevcutsa, kod transferi yapabilirsiniz.

    Ekran formatı nedir?
    Ekran formatı, görüntü genişliğinin yüksekliğine oranıdır.

    Net ve keskin bir görüntü istiyorum. Comb Filter bana yardımcı olur mu?
    Comb Filter ile video sinyallerinin parlaklık ve renk kısımları ayrılır ve böylece daha net görüntüler elde edersiniz.

    Yatay çözünürlük ne işe yarar?
    Yatay çözünürlük ekranın bir ucundan diğer ucuna çözülebilen dikey çizgi sayısıdır. (Analog TV yayınlarında 330 satır, DVD Player’larda 500 satır gibi) Teoride daha yüksek sayı daha detaylı resim anlamına gelse de, ekranda gördüğünüz çözünürlük video sinyal kaynağınızın kalitesi ile ilgilidir.

    Kaynak: Teknosa'dır .
    ..................@delphin
    Son düzenleme delphin; 20-04-2007, 00:54.
  • Tactless
    Member
    • 28-06-2004
    • 1799

    #2
    Konu: Teknik Bilgi

    bu değerli bilgiler için tşkler...

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Teknik Bilgi

      herkese iyi paylaşımlar iyi kullanımlar

      Yorum

      İşlem Yapılıyor