Geleceğin tekonolojisi "nanoteknoloji"

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Geleceğin tekonolojisi "nanoteknoloji"

    İZMİR (İHA) - Dünyada kullanımı hızla gelişen, Türkiye'de de kullanımına başlanılan ve hızla gelişen Nanoteknoloji için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (İYTE) atılımları göz dolduruyor.

    Türkiye'de insanların nanoteknolojisini çok fazla bilmediklerini söyleyen İYTE Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Metin Tanoğlu, "Nanoteknoloji, maddeleri, malzemeleri ve aygıtları nanometre seviyesinde yani atomik boyutta inceleyen bir bilim dalıdır. Nano ölçekteki olayların manüpulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlanmıştır. Nanometrik boyutta yapıların oluşumu, maddenin kendisine yeni özellikler kazandırır. Maddelerin atomik etkilerine müdahalelerimiz oluyorsa özelliklerinin değişmesini sağlayabiliriz. Elektronik aygıtların bu teknoloji ile çok küçük boyutlara ulaşması mümkündür. Bilgisayarlar, cep telefonları, robotlar bu teknolojiyle çok küçük boyutlarda üretilebilir" dedi.

    KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

    Nanoteknolojisinin kullanımının neredeyse her alana ulaştığını belirten Dr. Tanoğlu, "Nanoteknoloji, endüstriyel alanda mikro sensörlerin, opto elektronik elemanların imalatı ve uygun şekilde bir araya getirilmesi için kullanılıyor. Ayrıca medikal alanda, mikro cerrahide, bilimsel araştırmalarda, mikroorganizmaların taşınmasında, ilaç salınım sistemlerinde, DNA modifikasyonu gibi daha bir çok alanlarda ve hava temizleme cihazlarında kullanılmakta. Örneğin nano desenleme tekniği ile malzeme yüzeyinde nanometrik boyutlarda desenler yapılabilir. Dış cephesi kir tutmayan yüzeyler elde edebilir. İşte bu sayede evimizde kullandığımız boyalar kir tutmuyor ve silinerek temizleniyor" diye konuştu.

    Doğada bol miktarda bulunan kilin, tabakalı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Tanoğlu, nanometrik seviyede ayrıştırıldığında ve plastik polimeri ile karıştırıldığında gaz ve sıvı geçişinin çok güç olduğu bir malzemenin elde edilebileceğini söyledi.

    YAKINDA KATLANABİLİR TV'LER GÖREBİLİRİZ

    Eskiden bir tek tüple ışığı yansıtan TVlerin yerine şimdi küçük nanotüplerin monitör arkasına yerleştirilerek daha ince hale getirildiğini söyleyen Metin Tanoğlu, "Artık günümüzde çok ince, monitörler kullanılmaktadır. Çalışmalar gösteriyor ki, çok yakında bu teknoloji sayesinde cebimize rahatça sığacak katlanabilir flat TV monitörler veya display panelleri üretilecektir. Yakın zamanda akıllı kumaşlar da üretilebilir. Bu kumaşlar sıcaklığın ve basıncın değişmesini anlayabileceğin kumaşlardır" şeklinde
    konuştu.

    DEVLET DESTEÐİNE DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR

    Nanoteknoloji çalışmalarının maliyetinin oldukça yüksek olmasına rağmen gelişmiş ülkelerde çok fazla desteklendiğini belirten Tanoğlu, "ABD ve AB ülkelerinde bu teknoloji için çok büyük ödenekler ayrılmakta. Arge çalışmaları ve projeler için devasa paralar verilmektedir. Çünkü bu teknolojinin çok önemli olduğunun farkındalar. Türkiye'de ise bu ülkeler kadar yatırım yapılmasa da devlet tarafından birkaç proje desteklenmekte. Bizim Arçelik ile bir çalışmamız var. Bu çalışmada tabakalı nanokillerin ilave edildiği EPDM plastik polimer sistemlerin nanokomposit malzemeler olarak geliştirilmesi için projeler üretmektedir. Bu çalışma çamaşır makinelerinin kauçuk malzemelerinin yıpranma dayanımını artırmaktadır. Bu çalışmamızı TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteklemektedir. İYTE'nin Fizik Bölümü'nün bu konuda çok kapsamlı çalışmaları var. Türkiye'de bizim enstitümüz ilk üçte diyebilirim. Fakat devlet desteğinin arttırılması ve bu teknolojiyle ilgili projelerin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir"
    diye ifade etti.

    NANOTEKNOLOJİ GELECEÐİN EN ÖNEMLİ TEKNOLOJİSİDİR

    Türkiye'de nanoteknolojinin yeni geliştiğini ve çalışmaların giderek hızlandırılması gerektiğini vurgulayan İYTE Makine Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Kazım Karol ise "Nanoteknolojinin, araştırma süreci oldukça pahalı bir teknolojidir. Fakat ürün bazında pahalılığı pek fazla değildir. Bence sanayi kuruluşlarının konunun önemiyle ilgili bilinçlendirilmesi gerekir. Türkiye'de bu teknoloji hızla gelişmekte. ABD ve AB'de olan bütün gelişmeleri anında öğreniyoruz. Gelişmeleri laboratuvarlarımızda
    uygulayabiliyoruz. Nanoteknoloji geleceğin teknolojisidir. Türkiye'de bu teknolojiyi daha iyi ve kaliteli malzeme üretmek için kullanmalıyız" diye konuştu.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor