NASA, ilk uzay teleskobu Hubble'ın yerini alması planlanan yeni uzay teleskobu 'James Webb'in (JWST) maketini basına tanıttı. Uzayın 1,5 milyon kilometrelik derinliğine uzanacak olan JWST'nin bu sayede zamanın başlangıcını gözleme şansını vereceği söyleniyor.
NASA'nın basın tanıtımında verdiği bilgiye göre, zamanın başlangıcını izleyebilecek yeteneğe sahip olan JWST ilk galaksileri bulacak ve yıldızların nasıl gezegen sistemleri oluşturduğunu gösterecek.
Goddard Space Flight Center Müdürü Edward Weiler, JWST'nin Hubble'a karşı üstünlüğünü şöyle açıklıyor: 'Zamanda geriye dönebilmek, evrenin oluşumunu izleyebilmek için çok daha büyük bir teleskopa ihtiyacımız vardı. Hubble ancak büyük patlamadan ancak bir milyar yıl sonraki yıldızların ışığını yakalabiliyordu. JWST ise evrenin çok daha eski geçmişine bakabilecek.
JWST, büyük patlamayı izleyemeyecek ama evrenin başlangıcına, ilk yıldızlar ve galaksilere ışık tutacak.
JWST, Hubble'ınkinden yaklaşık 3 kat daha büyük, 6.5 metrelik çapına sahip altıgen biçimli 18 parçadan oluşan ana aynasıyla uzaya yerleştirilen en büyük teleskop olacak.
İlk uzay teleskobu olma unvanına sahip Hubble, 17 yıl önce uzaya gönderilmiş ve astronomide devrim yaratmıştı.
JWST'nin fırlatılması ve çalıştırılmasının maliyetinin 4.5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hubble'ın şimdiye kadarki maliyeti ise 8 milyar dolar civarında.
AA