Honolulu’da dün yapılan Amerikan Astronomi Derneği toplantısında konuşan araştırmacılar, yakın dönemdeki yeni gezegen keşifleriyle birlikte, güneş sisteminin dışında bilinen dış gezegen sayısının 236’ya yükseldiğini açıkladı.
Araştırma ekibine öncülük eden California Berkeley Üniversitesinden Astronomi Profesörü Geoffrey Marcy, evrende nadir olmadığımızın görülmeye başlandığını, diğer yıldızların çevresinde Satürn ve Jüpiter gibi dev gezegenlerin kolayca saptanabildiğini belirtti.
Bulgularının ayrıntılarını internetteki http://exoplanets.org adresinde yayınlayan araştırmacılar, henüz Dünya büyüklüğünde nesnelerin görülmemesine rağmen, yeni tekniklerin astronomlara çok büyük olmayan gezegenleri saptayabilme şansı tanıdığını belirtti.
Bilinen yıldız sistemlerinin 4’ünün, Dünya’nın güneş ve diğer 8 gezegenle birlikte olması gibi, birden çok gezegene ve yörüngesindeki daha küçük nesnelere sahip olduğu kaydedildi.
Çoğu yıldızın birden fazla gezegene sahip olduğunu belirten Marcy, "Birini bulduğumuzda, ikincisi, üçüncüsü, dördüncüsü geliyor" dedi. 3 yıl önce buldukları yeni bir gezegenin kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Marcy, Gliese 436 yıldızının etrafında dönen Neptün’e benzer ve Dünya’dan farklı olsa da suyla kaplı gibi görünen bir gezegenin bilim adamlarını meraklandırdığını hatırlattı.
"Samanyolu galaksimizde 200 milyar yıldız var. Onların belki de yüzde 10’unun yerleşilebilir gezegenlere sahip olduğunu tahmin
edebiliriz" diyen Marcy, az çok bizim Samanyolu galaksimize benzer ve bizim gibi on milyarlarca gezegeni olan yüz milyarlarca galaksi bulunduğunu söyledi. Marcy, yine de gezegenlerin çoğunun bir yıldız etrafında dairesel yörüngeye değil, eliptik yörünge denilen daha uzamış bir yörüngeye sahip olduğunu kaydetti. Dünyanın güneşe şimdikinden daha yakın olması halinde kaynayacağını, daha uzak olması halindeyse donacağını hatırlatan Marcy, dolayısıyla çok uzak yörüngenin yaşamı destekleyemeyeceğine dikkati çekti.
AA
Yorum