Konet AŞ Genel Müdürü Süleyman Yeğenler,Konya’da 1992 yılında kasaplar ve et toptancılarına hayvan kesimi için kurulan Konet’in, o yıllarda kan kaybeden Konya’daki besicilik sektörüne ciddi destek olduğunu belirtti.
Yeğenler, eskiden yetiştirdikleri hayvanları pazarlama konusunda büyük sorunlar yaşayan üreticinin, güvenle kesim hizmeti veren Konet’in katkısıyla oluşan piyasada, kaybettiği gücüne yeniden kavuştuğunu, kentte besiciliğin önemli bir ivme kazandığını söyledi.
Sürekli tesisleri yenileyerek, standarda uygun kriterlere göre en az kayıpla et elde etme, en az fire ile soğutma gibi koşullar oluşturarak Türkiye’nin en gözde kesimhanesi haline geldiklerini vurgulayan Yeğenler, 'Tesisimizde, Türkiye’nin büyük et toptancıları ve kasaplar için günde ortalama 300 baş hayvan kesilmektedir. Halen Türkiye’de en fazla kesim yapan kombina durumundayız' dedi.
ATIKLARIN DEÐERLENDİRİLMESİ
Türkiye’nin en fazla kesim yapan kombinası olarak atıkların değerlendirmesi konusunda da öncü rol üstlenmek için harekete geçtiklerini vurgulayan Yeğenler, şunları kaydetti:
'Tesisimizde günde 7 ton kan, 20-25 ton da işkembe atığı açığa çıkıyor. Bu nedenle kan ve işkembe atıklarını, elektrik üretmek için değerlendirmek istiyoruz. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için Almanya’da çeşitli incelemeler ve görüşmeler yaptık. Kısa süre içinde anlaşma sağlayıp, tesisimize bu atıkları arıtan enerji üretim tesisini kazandırmak, tümüyle çevreci bir üretime geçmek istiyoruz. Bu tesisimizden, su bile olsa, hiç bir şekilde atık çıkmasını istemiyoruz.'
NASIL ELEKTRİK ÜRETİLECEK?
Yeğenler, mevcut tesisin yanına kurulacak söz konusu geri dönüşüm ünitesinin çalışma prensibini ise şöyle açıkladı:
'Kan ve işkembe gibi doğal atıklar, silo şeklindeki tanklarda önce biyoyakıta, ardından elektrik enerjisine dönüşecek. Atıklar, önce tanklara alınarak yaklaşık 30 gün bekletiliyor. Bu süre içinde açığa çıkan biyogaz kullanılarak, son teknoloji ürünü sistemler yardımıyla elektrik enerjisi elde edilmiş oluyor. Elde edilen elektrik, tesisin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak. Ayrıca bu işlemler sırasında atıklardan, dizel motorlarda kullanılan biyoyakıt da elde edilebiliyor.
En son tanklarda kalan posalar da boşa gitmiyor, organik tarımda büyük talep gören organik gübre haline getiriliyor.' Almanya’da halen bazı benzer tesislerde kullanılan bu sistemin hemen her atığı enerji üretimi için değerlendirilebildiğini, bu nedenle tesisin faaliyete başlamasından sonra Konya’daki kurum ve kuruluşların mutfak atıklarına da talip olacaklarını sözlerine ekledi.
STAR
Yorum