Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )







    Kalıtsal rahatsızlıklarda genlerin rolü hakkında şimdiye dek yapılan en kapsamlı çalışmada, bilimadamları yaygın genetik bozukluklara yol açan 15 geni tespit etti.Tesbit edilen 15 yeni genin koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip 1 ve tip 2 diyabet, römotoid artrit, bağırsakları etkileyen Crohn hastalığı ve manik depresif psikozla bağlantılı olduğu belirtildi.

    Yaklaşık 200 bilimadamının yaptığı bu çalışma tıp dünyasında dir dönüm noktası olaarak görülüyor. Bu, çalışmanın sonuçları kadar kullanılan yöntemden de kaynaklanıyor. Geliştirilen yeni yöntemle, sorunlu genlerin tespiti hızlanıyor. Wellcome Trust adlı tıbbi araştırma vakfı için yapılan çalışmada, uzmanlar her hastalık için 2000 hastadan, yani toplam 14 bin kişiden kan örnekleri alıp genetik haritalarını çıkardı. Sonra bunları 3000 sağlıklı gönüllünün verileriyle karşılaştırdı. Farklar hangi genlerin hangi hastalıklara yol açtığını da ortaya koydu. Çalışmayı yürüten ekibin başkanı Profesör Peter Donnely, belirlenen bu 15 gene risk faktörü olarak bakabileceklerini belirtti. Donnely, “İnsanların hastalığa yakalanma riskleri konusunda daha iyi tahminler yapabileceğiz. Özellikle risk grubundaki kişileri daha sık tarama testleri yaptırmaya teşvik edebilir, belki yaşam biçimlerini değiştirmelerini, neler yaptıklarına neler yediklerine dikkat etmelerini isteyebiliriz.” dedi. İnsan genlerinin tam bir haritasını çıkarmaya yönelik genom projesini destekleyenler, bunun en ölümcül hastalıklara çare bulma umudu sağlayacağını söylüyordu. Dokuz milyon sterline mal olan bu projenin mimarları ise, elde ettikleri verilerle etkin tedavi yöntemlerine ulaşılması için gereken sürenin de kısalacağını vurguluyorlar.


    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    #2
    Konu: tıbbi bilimler ( genetik,kök hücre vs vs)


    Deri hücrelerinden embriyon kök hücresi


    Paris (AA)- Araştırmacılar, embriyondan yararlanmadan, değiştirilmiş deri hücrelerinden, embriyon kök hücrelerinin aynını elde etmeyi başardı. Konuya ilişkin araştırmalar, İngiliz bilim dergisi Nature ve Amerikan bilim dergisi Cell Stem Cell'de yayımlandı.

    Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden Dr. Şinya Yamanaka, geçen yıl fareler üzerinde yaptığı deneylerde, deri hücrelerine bir virüs yardımıyla Oct4, Sox2, c-Myc ve Klf4 genlerini aktararak, bu hücrelerin embriyon kök hücrelerinin birçok özelliğini taşıdığını tespit etti. Fakat elde edilen hücreler istenilen her türlü dokuya dönüştürülemedi.
    Son yapılan araştırmalar, bu yolda bazı ilerlemelerin kaydedildiğini gösterdi.

    Amerikan Whitehead Estitüsünden Rudolf Jaenish ve Harvard Üniversitesi'nden Konrad Hochedlinger, embriyon özelliği kazandırabilmek amacıyla Nanog adı verilen bir proteini üretmeleri için fibroblastlara (bağ dokusunun ana hücreleri) gen aktardılar. İşlemler sonucunda yapılan testlerde elde edilen hücrelerin embriyon kök hücrelerinden ayırt edilemediği belirlendi.


    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






    Yorum

    • HIAMOVI
      satélite de expertos
      • 22-12-2004
      • 14236

      #3
      Konu: tıbbi bilimler ( genetik,kök hücre vs vs)

      Körlüğün tarihe karışması için kök hücre umudu



      Ankara (AA)- İngiliz bilim insanları, körlüğün tedavisi için kök hücre tedavisi uygulamayı ve 5 yıl içinde ilk hastaların yeniden görmesini sağlamayı planlıyorlar. Londra Üniversite Koleji, Moorfields Göz Hastanesi ve Sheffield Üniversitesi tarafından ortaklaşa başlatılan ve Londra projesi adı verilen araştırma, hasar gören retina tabakasının, insan embriyonunun kök hücrelerinden elde edilen hücrelerle onarılmasını öngörüyor.

      Bu yöntemin 45 dakikalık basit bir cerrahi teknikle bugünkü katarakt ameliyatları kadar doğal hale geleceğini savunan proje destekçileri, "yaşa bağlı maküler dejenerasyon" (sarı nokta) adı verilen ve sadece Avrupa'da 14 milyondan fazla yaşlıda körlüğe neden olan bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu ve hastaların yeniden görmesinin sağlanabileceğini düşünüyorlar. Uzun dönemde yürütülecek bu proje, retinadaki pigment epitelyal hücrelerinin uğradığı hasar sonucu oluşan bu rahatsızlığın, 4x6 mm ölçülerindeki minik bir genç hücre tabakasının bir yama gibi cerrahi yöntemlerle göze enjekte edilerek, hasarlı hücrelerin kök hücrelerden
      elde edilen yenileriyle değiştirilmesiyle tedavisini öngörüyor.

      Projeyi yürütenler, ABD'de kök hücre çalışmalarının engellenmesinden dolayı şaşkın durumdaki Amerikalı donörlerden gelecek 8 milyon dolar tutarındaki bağışın da bu tedavinin geliştirilmesinde önemli rolü olacağını belirtiyorlar.

      Moorfields Göz Hastanesinin cerrahları daha önce, birkaç hastanın gözlerinden aldıkları hücreleri kullanarak yeniden görmelerini sağlamışlar, ancak bu işlem karışık ve az sayıda hücre alınabilmesinden ötürü sınırlı kalmıştı.

      Moorfields'den Dr. Lyndon Da Cruz, kök hücrelerden elde edilecek yeni hücrelerin zerk edilmesiyle yapılacak bu yöntem sayesinde lokal anesteziyle operasyonun sadece 45 dakikaya düşmesini beklediklerini kaydetti. İngiliz bilim insanlarının, farelerde denedikleri ve yüksek derecede başarı sağlayan bu yöntemin geliştirilmesiyle 10 yıl içinde, bugünkü rutin katarakt ameliyatları gibi yapılması bekleniyor.

      "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
      Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






      Yorum

      • HIAMOVI
        satélite de expertos
        • 22-12-2004
        • 14236

        #4
        Konu: tıbbi bilimler ( genetik,kök hücre vs vs)


        "Beynin şifresini çözdük" iddiası


        Florida Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jose C. Principe, beynin şifresini çözdüklerini iddia ederek “Beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya çıkardık” dedi.

        Antalya Talya Oteli'nde düzenlenen 5. Uluslararası Biyomedikal Mühendisliği ve Gelişen Teknolojiler Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Jose C. Principe, yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışma ile beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya koyduklarını bildirdi.

        “Çağın devrimi” olarak nitelendirdiği çalışma ile beynin hangi bölümünün ne işe yaradığını, hangi organa hükmettiğini belirlediklerini ifade eden Principe, şunları söyledi: “Bu çalışma ile beyin dalgalarını toparlayıp, işleyip, elleri çalışmayan insanların ellerinin çalışması sağlanabilecek. Artık beyindeki sinyallerin ne anlama geldiğini biliyoruz. Beyin ile vücut arasındaki iletişim çözüldü. Bu metotla beynin hangi bölümünün ne iş yaptığını ortaya çıkardık. Beyne yerleştirilen elektronik bir cip vasıtasıyla yapay kola beyinden komut vererek istenilen hareket yaptırılabiliyor. Artık doğuştan veya kaza sonucu kolu olmayanlara takılacak yapay kolla, organ eksikliği giderilecek. Yapay kol sağlam kol gibi iş yapabilecek hale gelebilecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.”

        Principe, yapay kola uygulanan sistemin yapay bacak içinde uygulanabileceğini belirterek, bunların beyin elektrodu, cihazlar ve robot (yapay kol, bacak) vasıtasıyla uygulanabilir hale geldiğini sözlerine ekledi

        "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
        Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






        Yorum

        • HIAMOVI
          satélite de expertos
          • 22-12-2004
          • 14236

          #5
          Konu: tıbbi bilimler ( genetik,kök hücre vs vs)

          Lida'nın satışı durduruldu!

          Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''zayıflama ilacı'' olarak piyasaya sunulan Lida'nın satışını durdurdu. İçeriğinde sibutramin olduğu tespit edilirse, ilaç piyasadan toplatılacak. Bakanlık, analizler sonuçlanana kadar, bu ürünlerin kullanılmaması konusunda tüketicileri uyardı.

          Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, içeriğinde "sibutramin" adlı insan sağlığına zararlı kimyasal maddenin bulunduğu yönünde çıkan tartışmalar üzerine, Lida'nın satışı durduruldu.

          Bakanlık, laboratuvar analizleri sonucunda üründe 'sibutramin' tesbit edilmesi halinde ürünün piyasadan toplatılması yönünde 81 il müdürlüğüne de talimat verdi. Takviye edici gıdaların ithalatında bakanlık tarafından kontrol belgesi düzenlendiği hatırlatılan yazıda, 'Lida-daidaihua' adlı ürünün de gıda takviyesi olarak ithal edildiği kaydedildi.
          Açıklamaya göre, ithalat sırasında ürün bileşeninde etken madde beyan edilmiyor, gıda maddeleri etken maddeye göre sınıflandırılmıyor ve ürünün kullanım amacı değerlendirilmiyor.

          Kontrol belgesi kapsamında izin verilen ürünler eczanelerde veya diğer satış noktalarında satılabiliyor. Ancak, bakanlıktan gerekli izinler alınmadan veya aldığı izinden farklı şekilde tüketime sunulan ürünler hakkında, Türkiye'deki ve ithal edilen ülkelerdeki resmi kurumlar nezdinde girişimler yapılıyor.

          Çin ile yazışma yapıldı

          Açıklamada, ‘Lida’ adlı ürünün izin verilen içerikten farklı bir şekilde piyasaya sürüldüğü yolundaki haber ve reklamlar üzerine, yasal işlem başlatıldığı vurgulandı.

          Bakanlık, ürünün ithal edildiği ülke olan Çin'in büyükelçiliği aracılığı ile firma beyanının doğruluğu konusunda yazışma yaptı. İl müdürlüklerine de söz konusu ürünün denetimi konusunda talimat verildi.

          Dağıtım, satış yerleri ve eczanelerde yapılan denetimler sonucunda, bu ürünle ilgili mevzuata aykırı ifadeler içeren broşür bulunduran firmalara cezai işlem uygulandı. Broşürler piyasadan toplandı.

          Kaçak olarak satışı yapılan ürünler ile ilgili olarak da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı bilgilendirildi.

          Sibutramin analizi yapabilen laboratuvarlar belirlenerek, ürün buralara analize gönderildi.

          Siburtamin adlı kimyasalın tespiti halinde ürünün piyasadan toplatılması, kontrol belgesinin iptali yönünde il müdürlüklerine talimat verildi.

          "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
          Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






          Yorum

          • HIAMOVI
            satélite de expertos
            • 22-12-2004
            • 14236

            #6
            Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

            İlaç araştırmaları mercek altında



            Ankara (AA)- Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, ülkede araştırma, geliştirme ve ihracata dayalı bir ilaç sanayi kurulabileceğini belirterek, ''Fikri mülkiyet haklarının geliştirilmesi yabancı ve uluslararası sermayeyi çekme açısından çok önemli'' dedi.

            AİFD tarafından düzenlenen ve sektör temsilcileriyle eczacılık ve tıp fakültelerinden akademisyenlerin katıldığı toplantıda, Türkiye'de ilaç araştırmalarının geliştirilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı. İlaç endüstrisi ile üniversitelerin bu konuda diyalog başlatarak işbirliğine girmesinin ülkedeki ilaç araştırmalarının gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Güner, toplantıyı düzenlerken bu işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle yola çıktıklarını bildirdi.

            Dünyada ilaç harcamalarına ayrılan toplam 60 milyar dolarlık pazarın ancak 27 milyon dolarının Türkiye'de harcandığını anlatan Güner, bu pazardan Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğini belirtti.Güner, ''Bunun için fikri mülkiyet haklarının geliştirilmesi yabancı ve uluslararası sermayeyi çekme açısından çok önemli. 2005 yılından itibaren 6 yıllık veri koruma süresi kabul edildi ama daha atılması gereken adımlar var'' diye konuştu.

            İrlanda'da son 10-15 yılda geliştirilen, ilaç endüstrisi ve üniversitelerin işbirliğine dayalı modelle 2.6 milyar dolarlık ilaç ihracatının 45 milyar dolara çıktığını kaydeden Güner, ''4 milyon nüfuslu İrlanda 45 milyar dolarlık ilaç ihraç ederken, 70 milyonluk Türkiye niçin 300 milyon dolarlık ilaç ihraç etsin. Böyle bir şey Türkiye'de niye olmasın. Araştırma, geliştirme ve ihracata dayalı bir ilaç sanayi kurabiliriz. Bu toplantıyı da onun için düzenledik'' diye konuştu.

            "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
            Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






            Yorum

            • HIAMOVI
              satélite de expertos
              • 22-12-2004
              • 14236

              #7
              Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

              Kök hücre kalbi onarıyor




              Kök hücre kalbi onarıyor


              Paris (AA) - Fransız bilim insanları, insan embriyonundan elde edilen kök hücrelerin, kalpte yeni kas hücrelerine dönüşebilme özelliğini tespit etti.

              Kök hücre araştırmalarına yer veren Stem Cells dergisinde kısa süre önce yayımlanan araştırmada, insan vücudundaki tüm hücre ve dokuların kökeni embriyon kök hücrelerinin, bir gün organların, örneğin kalp krizi sonucu hasar görmüş bir kalbin onarımında kullanılabilmesi fikrinden yola çıkıldı.

              Enfarktüs (kalp krizi) hastası fareler üzerinde yapılan deneylerde, ilk kez insan embriyonundan elde edilen kök hücrelerin, farelerin kalplerinde kalp hücrelerine dönüşebildiği tespit edildi. İnsan kök hücrelerinin farklılaştırılmasını hazırlamak için "BMP2" adı verilen gelişme sağlayıcı bir etken kullanan araştırmacılar, böylece kök
              hücrelerin gelişimlerinde "yönlenmesini", ardından kalp rahatsızlığı bulunan farelerin hasarlı kalp dokusuna tutunmasını sağladı.

              İki ay sonunda hasarlı bölgede insan kalp hücrelerinin oluştuğunu gören araştırmacılar, "yönlenen" kök hücrelerin kalp kası hücrelerine dönüştüğünü ve kalp dokusunun yenilenmeye başladığını gözlemledi.Araştırma sonunda hiçbir tümör, enflamasyon ya da yan etki tespit edilmezken, buna benzer bir sonraki araştırmanın maymunlarda ve kemik dokusu üzerinde yapılmasının planladığı belirtildi.

              "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
              Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






              Yorum

              • HIAMOVI
                satélite de expertos
                • 22-12-2004
                • 14236

                #8
                Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                Döllenmemiş yumurtadan embriyonik kök hücre








                New York -AA- Bilim adamları, döllenmemiş yumurtaları uyararak embriyonik kök hücre elde etmeyi başardı.

                Bu sayede günün birinde bir kadının nakil gerektiren bir hastalığın tedavisi için laboratuvara yumurtalarını verebileceği ve laboratuvarda bu yumurtalardan vücudunun reddetmeyeceği dokular geliştirilebileceği belirtildi.

                "Cloning and Stem Cells" dergisinin internet sitesinde verilen bilgiye göre, bu yöntemle, döllenme olmadığı için bir embriyo oluşmasıyla sonuçlanmasa da kök hücre oluşması sağlanabiliyor.

                Bu şekilde elde edilen kök hücrelerin yumurtayı veren kadın dışındaki kişilerde de, vücudun reddetmesini engelleyici tedaviyle birlikte kullanılabileceği belirtildi.


                "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                Yorum

                • HIAMOVI
                  satélite de expertos
                  • 22-12-2004
                  • 14236

                  #9
                  Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                  Obezlere mide içinde büyüyen zayıflama hapı



                  Midenin içinde genişleyerek bir tenis topu büyüklüğüne ulaşan zayıflama hapı geliştirildi. Daily Mirror'ın haberine göre, bu sayede hasta kendini iki saat boyunca tok hissediyor.

                  İlacı ilk deneyen kişi olan İtalyan araştırmacı Alessandro Sannino, "Kendinizi bir tabak makarna yemiş gibi hissediyorsunuz. Rahatsızlık vermiyor. Hapın midenizde genişlediğini fark etmiyorsunuz, ancak 15-20 dakika sonra kendinizi tok hissediyorsunuz" dedi.

                  Sannino, her ana yemekten 30 dakika önce hapı almak gerektiğini, böylece yemek vaktinde çok aç olunmayacağını söyledi. Böyle bir ilaç geliştirme fikrinin, Napolili bilim adamları çocuk bezi üretiminde kullanılacak yeni bir madde ararken doğduğu belirtildi. Araştırmacılar, bu süreçte orijinal büyüklüğünün bin katına ulaşabilen bir madde keşfetti.

                  "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                  Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                  Yorum

                  • HIAMOVI
                    satélite de expertos
                    • 22-12-2004
                    • 14236

                    #10
                    Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )


                    AIDS tedavisinde önemli adım


                    Berlin (AA)- Hamburg ve Dresden kentinde görev yapan Alman araştırmacıların, AIDS hastalığına yol açan HIV'in genini, laboratuvar ortamında ilk kez insan hücresinden çıkartmayı başardıkları bildirildi. "Science" adlı bilim dergisinde yer alan habere göre, bilim adamları özel bir enzim ile HIV genini insan hücresinden çıkartmayı başardı.

                    İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan HIV, hücrelerdeki DNA'ya yerleşiyor. Hamburg'taki Heinrich Pette Araştırma Enstitüsünde görev yapan Prof. Joachim Hauber, dergiye yaptığı açıklamada, "Hastalığın bulaştığı hücre iyileştirilebiliyor. Biz bu virüsü hücrelerden uzaklaştırdık. Bugüne kadar bunu kimse başaramamıştı" dedi.

                    Bu gelişme sayesinde 10 yıla kadar insanlar için yeni bir tedavi imkanı bulunabileceğini ifade eden Hauber, tedavi için AIDS hastasının kanından kök hücre alınması ve bunun laboratuvarda virüslerden temizlenmesi gerektiğini belirtti.

                    Hauber, bu şekilde işlem gören kök hücrelerin, tedavi amacıyla yeniden hastaya aktarılması ve böylece bağışıklık sisteminin yenilenmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

                    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                    Yorum

                    • HIAMOVI
                      satélite de expertos
                      • 22-12-2004
                      • 14236

                      #11
                      Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                      Hasta bilgilerini içeren çipi deri altına yerleştirme olasılığı





                      Araştırmacılar, hastalara ait sağlık verilerini içeren elektronik çipleri deri altına yerleştirme olasılığını inceliyor.


                      American Medical Association (Amerikan Tıp Birliği) tarafından yayımlanan raporda, bir pirinç tanesi büyüklüğündeki çiplerin bir iğneyle deri altına yerleştirilmesinin öngörüldüğü ve dolayısıyla da kronik hastalıklardan mustarip kişilerin acil tedaviye gereksinim duyduklarında bu çiplerin doktorlara yol gösterebilmelerinin amaçlandığı belirtildi.


                      Birliğin etik komitesi tarafından hazırlanan raporda, bu çiplerin deri altına yerleştirilmesinin hastanın tedavisinin devamı ve koordinasyonun sağlanması konusunda iyileştirmeler kaydedilmesine olanak verebileceğinin ve tıbbi hata risklerini azaltabileceğinin altı çizilirken, radyofrekans aracılığıyla tanımlama teknolojisiyle işleyen bu "akıllı etiketlerin" sevkiyat süreçlerini hızlandırmak amacıyla tüketim mamülleri dağıtım grupları tarafından halen kullanıldığı kaydedildi.


                      Ancak, tedavilerdeki güvenlik ve etkinlikte iyileştirme sağlayabilecek olan bu sistemin bazı fiziksel riskleri de bulunuyor.


                      Bu sistemin hastaların hastalıklarıyla ilgili gizliliği tehlikeye sokabileceği uyarısında bulunulan raporda, çok küçük olmaları yüzünden deri altına yerleştirilen çiplerin vücut içinde yer değiştirme riskleri de bulunduğu belirtildi ve çiplerin diğer elektrikli aletlerle etkileşime girebileceğine dikkat çekildi

                      "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                      Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                      Yorum

                      • HIAMOVI
                        satélite de expertos
                        • 22-12-2004
                        • 14236

                        #12
                        Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                        Parkinsonun gen tedavisinde ilk deney başarılı



                        Paris (AA)- Parkinson hastalığını genle tedavi etme konusunda yapılan ilk deney başarılı oldu. ABD'nin Vornell Üniversitesinden Michael Kaplitt ve Matthew During'in
                        doğrudan beynin bir lobuna gen enjekte ederek yaptığı araştırma, bu tedavi yönteminin parkinson hastalığında başarılı olabileceğini gösterdi.

                        İleri düzeyde parkinson hastası biri kadın 12 kişi üzerinde yapılan araştırma, 3 aylık tedavinden sonra gen enjekte edilen lobun sorumlu olduğu vücudun diğer yarısında iyileşmelerin görüldüğünü ortaya koydu. 2-3 yıl sonra da hastalarda istenmeyen hiçbir etkiye rastlanmadı. Ancak bilim adamları araştırmanın, parkinson hastalığının tedavisi konusunda umut veren ilk adım olduğunu, bu konuda daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini belirttiler.

                        "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                        Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                        Yorum

                        • HIAMOVI
                          satélite de expertos
                          • 22-12-2004
                          • 14236

                          #13
                          Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                          Tedavi amaçlı insan klonlamada yeni gelişme


                          Kanberra (AA)- Amerikalı araştırmacıların, maymun embriyonlarından embriyonik kök hücre oluşturmayı başararak, tedavi amacıyla insan klonlama yönünde bir adım daha attıkları belirtildi.

                          Avustralya'da yapılan kök hücre araştırmaları toplantısında konuşan bilim adamları, klonlanmış rhesus maymunlarından (al yanaklı şebek) embriyonik kök hücre oluşturduklarını açıkladı.

                          ABD'deki Ulusal Primat Araştırma Merkezinden Shoukhrat Mitalipov, yenilenmiş Somatik Hücre Çekirdek Naklini kullanarak bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Mitalipov'un henüz onaylanmamış bu çalışması, insanlar dahil yetişkin primatların klonlanmasına bilim adamlarını bir adım daha yaklaştırıyor.

                          Melbourne'daki Monash Üniversitesinden kök hücre araştırmacısı Alan Trounson, "Uzun zamandır bu kanıtı bekliyorduk" dedi.

                          Bu araştırmaya kadar, klonlanmış primat embriyonlarından embriyonik kök hücre oluşturma çalışmalarının başarısız olduğu belirtiliyor.


                          "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                          Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                          Yorum

                          • HIAMOVI
                            satélite de expertos
                            • 22-12-2004
                            • 14236

                            #14
                            Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                            Kanserle Mücadele Eden Gen







                            İngiltere'nin Danduee Üniversitesi'nden bilimadamları, kanserle mücadele eden bir gen belirledi. Araştırma grubu, belirli bir genin farklı varyasyonunu taşıyan bazı kişilerde, akciğer kanseri oluşma ihtimalinin daha düşük olduğunu saptadı. Araştırmada herkeste bulunan 'CYB1B1' geninin varyasyonunun, kansere neden olan proteinin parçalanmasında daha hızlı ve daha etkili davrandığının belirlendiği kaydedildi. Araştırmada, 'CYB1B1' geninin varyasyonunu yüzde 10'dan daha az kişinin taşıdığı belirtildi. Grubun başkanı doktor Thomos Friedberg de yaptığı açıklamada, bu buluşlarının kanser tedavisinde yeni yaklaşımlara kapı açmasını umduklarını söyledi. Dundee'deki Ninewells Hastanesi'nde çalışmaları yürüten Friedberg, bu geni taşıyan kişilerde tehlikeli kanser proteininin üç kat daha hızlı parçalandığını tespit ettiklerini açıkladı. Üç yıldan fazla süredir araştırma üzerinde çalışan uzman grubun şimdi, bu keşiflerinden kanserin diğer türleri için bir çıkarım yapıp yapamayacağına baktığı belirtildi.


                            "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                            Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                            Yorum

                            • HIAMOVI
                              satélite de expertos
                              • 22-12-2004
                              • 14236

                              #15
                              Konu: Tıp Dünyasından Güncel Haberler ( genetik,kök hücre vs )

                              Döllenmemiş yumurtadan embriyonik kök hücre





                              New York -AA- Bilim adamları, döllenmemiş yumurtaları uyararak embriyonik kök hücre elde etmeyi başardı.

                              Bu sayede günün birinde bir kadının nakil gerektiren bir hastalığın tedavisi için laboratuvara yumurtalarını verebileceği ve laboratuvarda bu yumurtalardan vücudunun reddetmeyeceği dokular geliştirilebileceği belirtildi.

                              "Cloning and Stem Cells" dergisinin internet sitesinde verilen bilgiye göre, bu yöntemle, döllenme olmadığı için bir embriyo oluşmasıyla sonuçlanmasa da kök hücre oluşması sağlanabiliyor.

                              Bu şekilde elde edilen kök hücrelerin yumurtayı veren kadın dışındaki kişilerde de, vücudun reddetmesini engelleyici tedaviyle birlikte kullanılabileceği belirtildi.


                              "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                              Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor