küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


    "Eriyen buz: sıcak bir konu"




    ANKARA (ANKA)- BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, 2007 çevre gününün temasının “Eriyen buz: Sıcak bir konu” olarak belirlendiğini belirterek, küresel ısınmanın dünyadaki tüm bölgeler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, iklim değişikliğinin etkileri üzerinde durdu. Deniz seviyesi arttıkça, bir çok ada ve kıyı şeridindeki şehirlerin sakinlerinin su baskınlarına maruz kaldığını belirten Ban Ki-Moon, “Sigorta şirketleri dünyanın her yerinde şiddetli doğa olaylarının sonucu daha fazla tazminat ödüyor” dedi. x

    Ban Ki-Moon, buzulların küçülmesiyle hükümetlerin gelecek için gerekli olacak su kaynakları hakkında daha fazla endişe duymaya başladıklarını ifade ederek, “Dünya nüfusunun üçte birinin yaşadığı kurak bölgelerde ise iklim değişikliği çölleşmeyi ve kuraklığı artırma ihtimalini ortaya çıkarıyor ve gıda güvenliğini tehlikeye atıyor” diye vurguladı.

    TMMOB: “YAŞANABİLİR BİR DÜNYA VE TÜRKİYE”

    TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “Yaşabilir bir dünya ve yaşanabilir bir Türkiye istemi yaygınlaşmalıdır” dedi. Koramaz, dünyanın ekolojik dengelerindeki sarsılmanın faturasının modernleşmeye ve sanayileşmeye değil, “dinginsiz azami kâr güdüsüne” çıkarılması gerektiğini savundu. Koramaz, “Sermaye çevrelerinin daha fazla kar amacıyla insan sağlığını ve çevreyi yok sayması ile doğa tahribatı daha da derileşmektedir” dedi.

    ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIÐI: TEMA KURAKLIK VE SU

    Çevre ve Orman Bakanlığı da Dünya Çevre Günü'nün bu yılki ana temasının “kuraklık ve su” olduğunu belirtti. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, 5 Haziran'da Ankara Söğütözü'nde sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve 2 bin ilkögretim öğrencisinin katılımıyla “Çevre Şenliği” yapılacağını bildirdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Orkestrasının da konser vereceğini duyuran Bakanlık ayrıca, Çevre Eğitimi Pilot Projesinde dereceye giren okullara da ödüllerinin dağıtılacağını kaydetti.

    Öte yandan, PTT Genel Müdürlüğü de Çevre Günü'ne özel dört ayrı anma pulu ve bunlara ait ilk gün zarflarının, yarından itibaren satışa sunulacağını açıkladı.


    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    #2
    Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


    Himalayalar'da 50 yıl sonra buzul kalmayacak




    Küresel ısınma yüzünden Himalaya dağlarında 50 yıl sonra buzul kalmayacağı öne sürüldü.

    Nepal'in başkenti Katmandu'da toplanan iklim konferansına katılan BM Çevre Programı yetkilisi Surendra Shrestha, Himalaya buzullarının hızla erimekte olduğunu, sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen eriyeceğini söyledi.

    Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan'dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları Asya'nın 9 büyük nehrini besliyor. 1.3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor.


    Verilere göre, Himalayalarda sıcaklıklar, son 30 yıl içinde 10 yılda bir 0,6 ila 0,15 derece arttı.

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






    Yorum

    • HIAMOVI
      satélite de expertos
      • 22-12-2004
      • 14236

      #3
      Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

      Kar ve buzullardaki erime küresel ısınmayı hızlandırıyor

      TROMSOE (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, dünya yüzeyindeki buz kütleleri ve kar tabakasındaki erimenin küresel ısınma etkisini hızlandırdığı ve bunun gerek insanlar gerekse ekonomi ve vahşi hayat üzerinde çok daha geniş etkilere sebep olabileceği bildirildi.

      Raporu hazırlayan Paal Prestrud, Norveç'in Tromsoe kasabasında düzenlediği basın toplantısında, "Kar ve buz güneş enerjisinin yüzde 70 ila 80'ini yansıtıyor. Denizler ise bu enerjiyi absorbe ediyor. Kar ve buzullar erimeye devam ederse, küresel ısınmayı artıracaktır" dedi.

      Raporda, Asya'nın dağlık bölgelerindeki kar ve buzul alanların ortadan kalkmasının dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkileyeceği ifade ediliyor. Asya'da birçok nehrin Himalayalar'daki kar sularından beslendiğine dikkat çekilen raporda, bu bölgelerdeki kar ve buzul kütlesinde yaşanacak bir düşüşüsün gerek içme suyu gerekse tarım için kullanılan suyun azalması manasına geleceği belirtiliyor.

      Raporda ayrıca, deniz seviyesindeki artışın Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelerdeki sahil alanlarını olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Kar ve buzullardaki erimenin ayrıca çığ ve sel gibi doğal felaket riskini artıracağı belirtiliyor.

      Prestrud, sözkonusu erimenin insan faaliyetleri nedeniyle meydana geldiğini vurgulayarak, "Sera gazı salınımı artmaya devam ettiği müddetçe erime de sürecektir" dedi.

      "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
      Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






      Yorum

      • HIAMOVI
        satélite de expertos
        • 22-12-2004
        • 14236

        #4
        Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)








        Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, atmosfere salınan sera gazlarının yüzde 15’ini emen Güney Kutbundaki okyanus çukurları, bu işlevlerini kaybetmeye başladı. Bu da, küresel ısınmanın daha da korkutucu boyutlara geleceği anlamına geliyor.Küresel ısınma, Güney Okyanusu’nun karbondioksit (CO2) soğurmasını azaltıyor. Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekibin 4 yıl boyunca yaptığı ve Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, gelecekte küresel ısınmaya yol açan karbondioksit oranının tahmin edilenden daha yüksek olacağını ve küresel ısınmanın hızlanacağını ortaya koydu.

        Zira araştırmaya göre, atmosfere salınan karbon gazının yüzde 15’ini emen Güney Kutbundaki okyanus, artık bu işlevini tam anlamıyla yerine getiremiyor. Bunun nedeni de küresel ısınmanın etkisiyle rüzgarların şiddetinin artması. Okyanuslardaki karbondioksitin büyük kısmı diplerde bulunuyor. Kuvvetli rüzgarlar da, Antarktika kıtasını çevreleyen denizlerde diplerdeki karbondioksit taşıyan suları yüzeye çıkarıyor. Yüzeydeki karbondioksit yeniden atmosfere karışıyor. Sonuçta, atmosferdeki karbon gazı miktarının çoğalması, küresel ısınmayı yüzde 30’a kadar artırabilir. Araştırma, Antarktika’da sera etkisi yaratan gazların birikmesi ve ozonun azalmasının neden olduğu hava akımlarının yoğunlaşmasının, soğurma kapasitesini doyma noktasına getirerek suda biriken karbondioksidi (CO2) açığa çıkardığını da gösterdi.


        “BU CİDDİ BİR DURUM”
        Araştırmanın katılımcılarından East Anglia üniversitesinden Corinne Le Quere, “İlk kez iklim değişikliğinin Antarktika Okyanusu’nun havadaki karbondioksidi (CO2) soğurma kapasitesinin doygunluk noktasına ulaşmasının sorumlusu olduğunu söyleyebiliriz, bu ciddi bir durum” dedi. Le Quere, “iklim değişimiyle ilgili tüm bilgi işlem modellerinin bu olayın bu yüzyıl boyunca yoğunlaşarak süreceğini gösterdiğini” belirtti.


        Küresel ısınma daha korkutucu boyutlara gelecek...

        Bu araştırmaya katılanlardan Chris Rapley, 19. yüzyıldaki endüstri devriminin başlangıcından bu yana, okyanusların, insanların faaliyetleri nedeniyle atmosfere salınan 500 milyar ton karbonun yaklaşık dörtte birini soğurduğunu söyledi.

        ATMOSFERDEKİ SERA ETKİSİ VE ISINMA ARTACAK
        Bilimadamları bu oluşumun tahmin edilenden 40 yıl önce ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

        Yeryüzünde temel olarak 2 karbon kuyusu bulunuyor. Okyanuslar ve biyosfer.

        Bilimadamları, okyanuslar, denizler, göller ve ormanların, insan faaliyetlerinden kaynaklanan CO2 salımının yaklaşık yarısını soğurduğunu, Güney Okyanusu’nun tek başına bu işlemin yüzde 15’ini yerine getirdiğini belirterek, bu okyanusun doyma noktasına ulaşmasıyla atmosferde daha fazla CO2’nin kalacağını ve atmosferdeki sera etkisinin ve ısınmanın artacağını kaydettiler.





        Uzmanlar doğal yollarla emilimin zorlaştığına dikkat çekerek, atmosfere salınınan sera gazlarının oranının sınırlandırılmasının önemini vurguluyor.

        "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
        Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






        Yorum

        • fuga
          Senior Member
          • 27-08-2004
          • 6397

          #5
          Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

          Sekiz soruda iklim değişikliği

          1 Şubat, 2006 07:31:00 (TSİ)


          İklim değişiyor, dünya ısınıyor. Bilim adamları kuraklık, seller ve olağanüstü hava koşulları konusunda sürekli olarak uyarılarda bulunuyor. Giderek artan etkilerin en büyük sebebi ise insan.

          1) İklim değişikliği nedir?

          Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda 15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar, geçmişte yüzey ısısının en yüksek 27 santigrat, en düşük de 7 santigrat derece olduğunu gösteriyor.

          Fakat bilim adamları doğal dengenin, insanlardan kaynaklanan yoğun bir ısınma süreciyle bozulduğunu ve bu durumun dünyadaki hayatın büyük bölümünün tabi olduğu iklimin istikrarı için önemli çıkarımlara yol açacağını söylüyor.

          2) Sera etkisi nedir?

          Sera etkisi, atmosferde oluşan bir tabakanın yarattığı etki. Bu tabaka Güneş'ten gelen ışınların dünyadan yansıdıktan sonra tekrar atmosferin dışına çıkmasını engelliyor. Sera etkisi olmasaydı dünya son derece soğuk bir gezegen haline gelirdi.

          Sera etkisini artırarak dünyanın normalden fazla ısınmasına neden olan gazlardan bazıları karbondioksit, metan ve azotoksit. Bu gazlar modern endüstride ve tarımda kullanılıyor, fosil yakıtların yanmasıyla açığa çıkıyor.

          Atmosferin konsantrasyonu her geçen gün artıyor. Örneğin atmosferdeki karbondioksit konstanstrasyonu 1800'lü yıllardan beri yüzden 30'dan daha yüksek bir seviyede arttı.

          Bilim adamlarının büyük bir çoğunluğu sera etkisi yaratan gazların salımındaki artışın, dünyanın ısısının yükselmesine neden olacağını düşünüyor.

          3) Isınmanın kanıtı ne?

          Sıcaklık kayıtları 19'uncu yüzyıl sonlarında tutulmaya başlandı. Ortalama küresel sıcaklık 20'nci yüzyılda yaklaşık 0.6 santigrat derece arttı. Sıcaklığın artmasıyla buzulların erimesi nedeniyle deniz seviyeleri de 10-20 santinmetre arasında yükseldi.

          Arktik deniz buzları, son birkaç 10 yılın yaz ve sonbahar döneminde yaklaşık yüzde 40'a varan oranda inceldi. Buna karşılık Antarktika'nın bazı bölümleri daha da soğudu. Yüzey ısısı ve troposferdeki ısı arasında bazı çelişkiler göze çarpıyor.

          4) Sıcaklık ne kadar yükselecek?

          Sera etkisi yaratan gazların salımı engellenmezse, 2100'e kadar ortalama küresel sıcaklık 1.4-5.8 santigrat derece artacak. Olayın vehameti şöyle açıklanabilir: Medeniyetin ortaya çıkışından beri küresel ortalama sıcaklık sadece 1 santigrat derece arttı.

          Sera etkisi yaratan gazların salımı hemen kesilse bile, bilim adamları etkinin uzun bir süre daha devam edeceğini söylüyor. Çünkü büyük buz ve su parçalarını da içeren iklim sisteminin normale dönmesi yüzlerce yıl alabilir.

          Bazı bilim adamları, Grönland buzullarında yaşanan erimenin hemen önlem alınsa bile geri dönülmez olduğunu düşünüyor. Yüzlerce yıl sürecek bu işlem, deniz seviyelerinde yedi metrelik bir yükselmeye neden olabilir.

          5) Hava durumu ne olacak?

          Küresel anlamda çok daha sert hava olayları ortaya çıkacak. Kıyı bölgelerde yağış miktarı artarken, iç bölgelerde sıcak havanın etkisiyle kuraklık baş gösterecek.

          Artan fırtınalar ve deniz seviyeleri nedeniyle daha çok sel meydana gelecek. Bununla birlikte, hava sıcaklıkları bölgelere göre çok büyük farklılıklar gösterecek. Ve bu durumun sonuçları tahmin edilmeyecek kadar güç.

          6) Etkileri neler olacak?

          Tatlı su kaynaklarının azalması, gıda üretimi koşullarındaki genel değişiklikler ve seller, fırtınlar, sıcak dalgaları ve kuraklık nedeniyle ölümlerde yaşanacak artış gibi potansiyel tehlikeler gündeme gelecek.

          Bu durum en çok, hızlı iklim değişimine karşı hazırlık yapamayan yoksul ülkeleri etkileyecek.

          Yaşam alanlarının hızlı değişimine ayak uyduramayan birçok bitki ve hayvan türünün nesli yok olacak. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, sıtma ve yetersiz beslenme gibi nedenlerden milyonlarca kişi ölümle yüz yüze gelecek.

          7) Ne bilmiyoruz?

          Isınmaya insan etkisinin ne kadar olduğunu ve ısınmanın zincirleme etkilerinin neler olabileceğini bilmiyoruz.

          Küresel ısınma, sabit buzulların erimesi ile sera etkisi yaratan metan gazının yüksek miktarda salımı gibi, gelecekte ısınmayı tetikleyecek değişikliklere yol açabilir.

          Daha sıcak koşullar nedeniyle büyüme hızları artan bitkilerin, büyüdükçe atmosferden daha çok karbondioksit çekmesi gibi ısınmayı hafifletici etkiler de olabilir.

          Ancak bilim adamları, karmaşık dengenin, bu olumlu ve olumsuz etkilere nasıl bir tepki verebileceği konusunda emin değil.

          8) Şüpheciler ne diyor?

          Küresel ısınmaya şüpheyle yaklaşanlar bile dünyanın giderek ısındığını inkar etmiyor. Şüphelerinin dayanağını, küresel ısınma etkisinin insan aktiviteleri nedeniyle ortaya çıkmış olması.

          Bazıları şu an tanık olduğumuz değişikliklerin olağandışı olmadığını söylüyor. Buna en büyük dayanakları ise insan var olmadan önce küresel iklim koşullarında yaşanmış olan değişiklikler.

          Bazı şüpheci bilim adamları, ısınmayı bir süredir Güneş'te olan yüksek aktivitelere bağlıyor. Bununla beraber, iklimin doğal değişimlerinin en tepesinde bile bir şeyler olduğu ve bunda insanın suçlanması gerektiği yönünde görüşbirliği artıyor.

          Yorum

          • HIAMOVI
            satélite de expertos
            • 22-12-2004
            • 14236

            #6
            Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


            Afrika sıcakları geliyor



            Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye genelinde hava sıcaklığı güney ve iç kesimler başta olmak üzere Haziran ayı normallerinin 2-4 derece üzerinde seyrediyor.

            Günlük en yüksek sıcaklık değerleri, gölgede Güneydoğu Anadolu'da 38-39, Ege Bölgesi'nde 36-37, Akdeniz Bölgesi'nde 34-36, Marmara Bölgesi'nde 30-34, İç Anadolu'da 31-33, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde ise 28-30 derecelerde gerçekleşiyor.Sıcaklık değerlerinde, Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesinin etkisiyle 22 Haziran Cuma gününden itibaren 5-6 derece artış bekleniyor. Sıcaklıkların, 22-24 Haziran tarihleri arasında


            Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'da, 24-26 Haziran tarihleri arasında da güney ve iç kesimlerde etkili olması tahmin ediliyor.Sıcak hava kütlesine bağlı olarak tahmin edilen en yüksek sıcaklık değerleri şöyle:


            Ege Bölgesi (İzmir, Manisa, Denizli, Aydın) 40-43 derece,

            Marmara Bölgesi (İstanbul, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya) 37-39 derece,
            Akdeniz Bölgesi (Adana, Isparta, Burdur, Muğla, Antalya) 36-40 derece,
            İç Anadolu Bölgesi (Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Kırıkkale) 36-37 derece.

            Açıklamada, etkili olması beklenen sıcak hava kütlesine bağlı olarak görülecek yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiği belirtildi.

            "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
            Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






            Yorum

            • HIAMOVI
              satélite de expertos
              • 22-12-2004
              • 14236

              #7
              Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


              Küresel ısınma kene popülasyonunu arttırdı


              Ankara (AA)- Kene popülasyonunun artmasında, ılık geçen kış mevsimlerinin etkili olduğu belirtildi.

              Kırım-Kongo kanalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olan virüsü taşıyan keneler, korku saçmaya devam ediyor. Türkiye'de 2003 yılından beri tanımlanan bu hastalıktan sadece bu yıl 172 vaka belirlendi, 10 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

              Kene uzmanı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, kene popülasyonunun artmasında ılık geçen kışların ve yaban hayvanı sayısının artmasının etkisinin olduğunu belirten Vatansever, ''Özellikle KKKA virüsü taşıyabilen keneler sıcağı severler. Nemli yerlerde asla yaşamazlar'' diye konuştu.

              Şu anda tüm dünyanın kene mücadelesi yaptığını ancak kene popülasyonunun yok edilemediğini anlatan Vatansever, ''Zaten yok etmek de gerekmiyor,
              kontrol altında tutulması gerekiyor. Çünkü keneler bir anlamda aşı vazifesi görüyor. Konakladığı hayvana düşük dozda hastalık vererek hayvanın dayanıklılığını artırıyor. Keneyi tamamen yok ederseniz bölgeyi hastalıklara karşı duyarlı hale getirmiş olursunuz'' dedi.

              KKKA hastalığının aslında hep olduğunu, fakat Türkiye'de 2003 yılında tanımlanabildiğini söyleyen Vatansever, ''Dünyada keneden bulaşan hastalıklardan ölüm ortalaması yüzde 10-30 arasında değişiyor. Bizde ölüm oranı yüzde 5 civarında'' diye konuştu.

              Vatansever'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de virüs taşıyabilen keneler için esas odak noktaları öncelikle Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat, ikinci sırada da Çankırı, Gümüşhane, Siva, Kastamonu, Artvin ve Erzurum öne çıkıyor.

              Türkiye'de 30'un üzerinde kene bulunuyor ve bunlar 800'ün üzerinde hastalık taşıyor.

              KKKA virüsü her kenede bulunmuyor. Bu virüsü özellikle Hyalomma soyuna ait keneler taşıyabiliyor.Vatansever, kırsal alanda yaşayan veya pikniğe çıkan insanlara bazı tavsiyelerde bulundu:

              ''-Sinek kovucu ilaçlar kullanın. Bu ilaçlar keneyi öldürmüyor, fakat yaklaşmasını önlüyor, yani caydırıcı etkisi var.,

              -Doğrudan keneyi öldüren ilaçlar var. Bu tür ilaçlarla bir gün önceden giysilerini ve ayakkabılarınızı nemlendirin (asla cilde sıkmayın). Örneğin binde 5 permetrin içeren (böcek öldürücü) ilaçlar keneyi öldürebiliyor. Bu ilacın etkisi birkaç hafta sürüyor.

              -Eve geldiğiniz zaman mutlaka kendinizi kontrol edin.

              -Tarlaya küçük çocukları götürmeyin.

              -Eğer kene tutunursa bir pens veya ip ile kıvırmadan düzgün bir şekilde çekin. Çıkarttığınız keneyi bir kutuda saklayın, incelenmesi için ilgili kuruluşa götürün.

              -Kene tarafından ısırıldıysanız kendinizi kontrol edin. Yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler görürseniz mutlaka sağlık kuruluşuna gidin.


              "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
              Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






              Yorum

              • HIAMOVI
                satélite de expertos
                • 22-12-2004
                • 14236

                #8
                Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


                Küresel ısınmanın gözle görülebilen dehşeti


                İklim değişikliklerine neden olan küresel ısınmanın etkileri ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor.

                Kutuplardaki buzullar eriyor, deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları artıyor. Kasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artıyor...
                İşte küresel ısınmanın gözle görülebilir şiddeti.

                "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                Yorum

                • HIAMOVI
                  satélite de expertos
                  • 22-12-2004
                  • 14236

                  #9
                  Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


                  Çölleşme haritası hazırlandı


                  National Geographic dergisi ve TEMA Vakfı tarafından Türkiye'de çölleşmeyi gösteren ''çölleşme haritası'' hazırlandı.

                  Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'nin yüzde 89'unun hafif, orta, şiddetli ve çok şiddetli olmak üzere erozyon ve bunun sonucunda çölleşme riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten TEMA Vakfı yetkilileri, erozyona toprağın eğimli olması, yanlış arazi kullanımı, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, iklim değişikliği ile toprak ve yüzey özelliklerinin yol açtığını bildirdi.

                  Haritaya göre ülkenin yüzde 36,84'ünde çok şiddetli (koyu kırmızı ile gösteriliyor), yüzde 23,6'sında şiddetli (kahverengi ile gösteriliyor), yüzde 23,19'unda orta şiddetli (sarı bölümler) ve yüzde 5,48'inde hafif şiddetli erozyon (beyaz bölümler) görülüyor.

                  AA

                  "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                  Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                  Yorum

                  • fuga
                    Senior Member
                    • 27-08-2004
                    • 6397

                    #10
                    Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

                    Sıcak deniz canlılarını da etkiliyor

                    26 Haziran, 2007 11:19:00 (TSİ)

                    Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarında yaşanan artış nedeniyle 500'e yakın tropikal balık türü, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülmeye başladı.

                    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, balık göçlerinin en büyük nedeninin sıcaklık olduğunu, son yıllardaki iklim değişikliklerine paralel olarak Türkiye denizlerindeki balık çeşitliliğinde artış gözlendiğini söyledi.

                    Sıcak havanın deniz canlılarının yaşam koşullarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Cirik, 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın da açılmasıyla iki farklı zoocoğrafik alan olan substropikal Akdeniz ve tropikal Kızıldeniz'in birleştiğini, böylece her iki denizden de çeşitli organizmaların karşılıklı göçlerinin başladığını kaydetti.

                    Prof. Dr. Cirik, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinin, son 15 yılda yaşanan iklim değişikliğine bağlı ısınma nedeniyle yaklaşık 500 tropikal balık türünü barındırdığına değindi:

                    "Türkiye'nin Doğu Akdeniz balıkçılığında ekonomik önem taşıyan Akdeniz mezgiti, paşa barbunu, nil barbunu, ıskarmoz, esmer sokar, beyaz sokar balık türleri, iklim sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle ülkemizdeki Kızıldeniz göçmeni balıklar arasına girdi.

                    Bugün, Akdeniz'de yaşayan bir balık türünü göç dolayısıyla Marmara Denizi'nde de görmek mümkün hale geldi."

                    Prof. Dr. Cirik, göç etmeyen balık türlerinin ise derinlere inerek sıcak havanın etkisinden kurtulmaya çalıştığını söyledi.

                    Su mercanı, dil balığı, kırlangıç, mezgit, kefal türü balıkların gün ışığından daha az etkilenmek ve yaşam koşullarına uygun ortam sıcaklığında barınabilmek için derin sulara indiklerini belirten Prof. Dr. Şükran Cirik, lüfer, palamut, orkinos, hamsi ve sardalyanın ise göç etmeyi tercih ettiğini kaydetti.

                    Yorum

                    • fuga
                      Senior Member
                      • 27-08-2004
                      • 6397

                      #11
                      Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

                      Isınma dişi caretta sayısını artırıyor

                      21 Haziran, 2007 10:45:00 (TSİ)

                      Cinsiyetleri kum sıcaklığına göre belirlenen caretta carettaların geleceği küresel ısınma nedeniyle tehdit altında girdi.

                      Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Leyla Özkan Karaardıç, caretta carettaların 60 günlük kuluçka döneminde ortalama kumsıcaklığının 26 derece olması durumunda erkek, 32 derece ve üzeri olması durumunda ise dişi yavruların yumurtadan çıktığını kaydetti.

                      Erkek caretta carettaların her yıl çiftleştiğine dikkati çeken Karaardıç, bir yıl yumurta bırakan dişi caretta carettaların 2 ile 5 yıl arası çiftleşmediklerini dile getirdi.

                      Karaardıç, iklim değişikliğinden korunmak için carettaların 15 Mayıs -15 Temmuz olan kuluçka dönemlerini mart-nisan ayına çekebileceklerini vurguladı.

                      Caretta carettaların küresel ısınma nedeniyle kuzeydeki denizlere göç edebileceklerini ve Türkiye'deki sahilleri de terk edebileceklerini söyleyen Karaardıç, caretta carettaların yumurtalarını 25-30 santimetre derinliğe gömdüklerini, bir süre sonra bu yuva derinliğinin de artabileceğini sözlerine ekledi.

                      Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Öz de, Türkiye kıyılarına 350-400 dişi caretta carettanın yumurta bıraktığını söyledi.

                      Küresel ısınma nedeniyle erkek caretta popülasyonunda azalma olacağına dikkati çeken Öz, bu durumun devam etmesi durumunda dişilerin çiftleşecek erkek bulamayacaklarını belirtti.

                      Öz, küresel ısınmanın devam etmesi halinde caretta carettaların nesillerinin tükenebileceğini kaydetti.

                      Yorum

                      • fuga
                        Senior Member
                        • 27-08-2004
                        • 6397

                        #12
                        Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

                        Deniz kaplumbağalarına koruma önlemi

                        26 Haziran, 2007 14:59:00 (TSİ)

                        Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, sahilde yumurtalarını bırakan deniz kaplumbağalarının zarar görmemesi için çeşitli önlemler alındı.

                        Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin, ilçedeki üç ayrı sahilde bazı tedbirler aldıklarını söyledi.

                        Kumsalda gece ateş yakılmasını, kumsala ve denize çöp atılmasını, gece ışıkla dolaşılmasını yasakladıklarını belirten Gültekin, "Ayrıca evcil hayvanların başıboş bırakılmasını, kıyıdan itibaren bir mil içinde sürat tekneleriyle saatte 5 milin üzerinde hız yapılmasını, kumsala motorlu taşıtla girilmesini de yasakladık" dedi.

                        Gültekin, kumsaldan görünen ışıkların perdelenmesini, koruma çalışmalarını yürüten ekiplerin kumsala koyduğu işaretlerin yerinden oynatılmamasını da istedi.

                        Isınma dişi caretta sayısını artırıyor

                        Cinsiyetleri kum sıcaklığına göre belirlenen caretta carettaların geleceği küresel ısınma nedeniyle tehdit altında girdi.

                        Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Leyla Özkan Karaardıç, bu hafta yaptığı açıklamada, caretta carettaların 60 günlük kuluçka döneminde ortalama kum sıcaklığının 26 derece olması durumunda erkek, 32 derece ve üzeri olması durumunda ise dişi yavruların yumurtadan çıktığını kaydetti.

                        Erkek caretta carettaların her yıl çiftleştiğine dikkati çeken Karaardıç, bir yıl yumurta bırakan dişi caretta carettaların 2 ile 5 yıl arası çiftleşmediklerini dile getirdi.

                        Karaardıç, iklim değişikliğinden korunmak için carettaların 15 Mayıs -15 Temmuz olan kuluçka dönemlerini mart-nisan ayına çekebileceklerini vurguladı.

                        Caretta carettaların küresel ısınma nedeniyle kuzeydeki denizlere göç edebileceklerini ve Türkiye'deki sahilleri de terk edebileceklerini söyleyen Karaardıç, caretta carettaların yumurtalarını 25-30 santimetre derinliğe gömdüklerini, bir süre sonra bu yuva derinliğinin de artabileceğini sözlerine ekledi.

                        Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Öz de, Türkiye kıyılarına 350-400 dişi caretta carettanın yumurta bıraktığını söyledi.

                        Küresel ısınma nedeniyle erkek caretta popülasyonunda azalma olacağına dikkati çeken Öz, bu durumun devam etmesi durumunda dişilerin çiftleşecek erkek bulamayacaklarını belirtti.

                        Öz, küresel ısınmanın devam etmesi halinde caretta carettaların nesillerinin tükenebileceğini kaydetti.

                        Yorum

                        • fuga
                          Senior Member
                          • 27-08-2004
                          • 6397

                          #13
                          Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)

                          Çin karbondioksit salınımında birinci

                          20 Haziran, 2007 17:19:00 (TSİ)

                          Ekonomik büyüme rekorları kıran Çin karbondioksit salınımında da ilk sırada
                          Çin, küresel ısınmayı tetikleyen karbondioksit salınımında ABD'yi geride bırakarak, birinci sıraya yerleşti. Çevre örgütlerine göre, Çin'in çevreyi gözardı ederek bu kadar sanayileşmesinin temelinde, Batı'nın ''tüketim hırsı'' yatıyor.

                          Ekonomik büyüme rekorları kıran Çin'deki fabrikaların bacaları 2006'da 6 milyar 200 milyon ton karbondioksit gazı salınımladı.

                          Böylece Çin beklenenden önce yıllardır bu konudaki liderliğini kimseye kaptırmayan ABD'yi geride bıraktı.

                          Bunun en önemli sebeplerinden biri ülkenin dünyadaki çimentonun yüzde 44'ünü üretmesi. Çimento üretimi için ise yüksek miktarda enerji harcanıyor.

                          Çin dünyada sera gazı salınımlarının düşürülmesini hedefleyen Kyoto Anlaşması'na taraf. Ancak Hindistan gibi gelişmekte olan ülke statüsünde olduğu için anlaşmanın hükümlerini hayata geçirme gibi bir yükümlülüğü yok.

                          Washington yönetimi de "Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelere sınırlama yoksa biz de anlaşmayı imzalamayız" diyor. Şimdi anlaşmanın 2012 yılında yenilenmesi gündemde.



                          Çin'in üzerinde karbondioksit salınımını azaltması için büyük baskı var. Hükümet bu konuda endüstrisini baltalama ihtimali olduğu gerekçesiyle kapsayıcı bir adım atma konusunda isteksiz.

                          Hükümet, "2020 yılına kadar üretilen her ürün için harcanan enerji miktarını yüzde 20 azaltacağız" diyor. Ülkenin yüzde 20'sini ormanlarla kaplama sözü veriyor. Ancak Çin düşük karbonlu enerji üretimi için de Batı'dan mali destek bekliyor.

                          Batılı ülkelerdeki dev şirketlerin çoğu tüketimlerini Çin'e kaydırmış durumda.
                          Çin bir anlamda Batı'nın "sanayi bölgesi".

                          Çevreciler, üretim ile tüketim kıyaslanınca ortalama bir Amerikan vatandaşının bir Çinliden 5 ile 6 kat daha fazla çevre kirliliği yarattığını belirtiyor.

                          Greenpeace, "Çin'in artan emisyon oranlarının sorumluluğu salt Pekin'de değil ancak aynı zamanda Washington, Brüksel ve Tokyo'da" diyor.

                          Yorum

                          • HIAMOVI
                            satélite de expertos
                            • 22-12-2004
                            • 14236

                            #14
                            Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


                            Küresel ısınmada kritik aşama


                            Kuala Lumpur (AA)- BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel ısınmanın doğrudan ya da dolaylı etkisi yüzünden Asya ve Pasifik bölgesinde yılda yaklaşık 77 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açıklamada, sağlık alanında ve hayata ilişkin ciddi etkileri ortaya çıkan küresel ısınma konusunda kritik aşamaya ulaşıldığını belirterek,
                            şimdi harekete geçilmemesi durumunda bu sorunun insanoğlu için gelecek on yıllarda çok daha büyük tehditler oluşturacağı kaydedildi.

                            Açıklamada, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 2-5 Temmuzda uluslararası uzmanların katılımıyla yapılacak toplantıda, küresel ısınmanın sağlık üzerinde yarattığı tehditlerin ele alınacağı belirtildi.DSÖ'nün organize ettiği toplantıya, 14 ülkeden temsilciyle örgütün çevre konularındaki ortaklarından uzmanların katılacağı bildirildi.

                            Toplantının, yüzyıl sonuna kadar küresel çapta hava sıcaklığının yaklaşık 6 santigrat derece artacağı tahminleri yapıldığı sırada düzenlendiğine dikkat çekiliyor.
                            Küresel ısınmanın olası etkilerinden biri olarak, daha önce görülmeyen yerlerde sivrisineklerin ortaya çıkması ve beraberinde sıtma ve dang humması gibi hastalıkları getirmesi gösteriliyor. Bazı bölgelerin yağış miktarının azalması riskiyle karşı karşıya kalabileceği, bu durumda içme suyu sıkıntısı baş gösterebileceği, bunun da su yoluyla bulaşan hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceği belirtiliyor. Ekilebilir alanların kullanılamaz hale gelmesiyle de milyonlarca kişinin açlık ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiliyor.

                            İklim değişikliklerinin işareti olarak da, ılıman bölgelerde yazın sıcak hava dalgaları görülmesi sıklığının artması, dünya çapında meydana gelen tayfun, kasırga ve sel felaketleri ortaya çıkıyor.


                            "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                            Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                            Yorum

                            • HIAMOVI
                              satélite de expertos
                              • 22-12-2004
                              • 14236

                              #15
                              Konu: küresel ısınma haberleri ( çevreye duyarlı olmalıyız)


                              İşte küresel ısınmanın gözle görülebilir dehşeti


                              İklim değişikliklerine neden olan küresel ısınmanın etkileri ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor.

                              Kutuplardaki buzullar eriyor, deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları artıyor. Kasırgalar, seller ve taşkınların şiddeti ve sıklığı artıyor...
                              İşte küresel ısınmanın gözle görülebilir şiddeti.


                              "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
                              Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor