Elektrik Mühendisi Davut Işıklar, mekanik-basınç-kinetik enerji ile çalışan sistemine geçtiğimiz aylarda patent aldı. Projeyi, İstanbul Teknik Üniversitesi profesörlerinden oluşan bir heyet, Işıklar'ın projesini başarılı bir çalışma olarak nitelendirmişlerdi.
Davut Işıklar, geçtiğimiz günlerde prototipe örnek teşkil edecek bir sistemi yaptı ve çalıştırdı. Ön çalışmayı tamamlayan Işıklar, "Aklında hala soru işaretleri olanlar için çalışan bu sistem yeterli bir fikir verecek sanıyorum" diyor. Işıklar, projesini şÖyle anlatıyor:
"İlk enerjimiz yenilenebilen enerjilerden elektrik, hava basıncı ve su basıncı ile çalışmakata olup çalıştığı ilk turdan sonra harcadığı güç ve enerjinin 4 kat fazlasını üretmektedir. Üretilen güç veya enerjinin bir bölümü başlangıçta harcanan bölüme verilerek harcanan enerji şarj edilerek devre dışı bırakılmakta, üretilen gücün kayıplar düşüldükten sonra 2 katını mekanik veya elektrik enerjisi olarak kullanmaktayız.
İlk verilen enerjiden sonra sistem harcanan enerjisini bünyesinde ürettiğinden enerjiye ödenen masraf ve ücret olmadığından adına ''yakıtsız enerji üreten motor'' diyoruz."
Davut Işıklar, çalışmalarını ve patentini niçin sattığını Haber7'ye anlattı.
- "Bu çalışmaları bize devret, ya da bizimle çalış" diye yurt dışından talepler vardı. Şimdi ne yapmayı düşünüyorsun?
- Ben bu çalışmanın bütünüyle Türkiye'de yapılmasını istedim. Türkiye'nin bu projeden dünyaya açılım yapmasını istedim. Bu yolda yıllarımı kaybettim.
Ama geçen zaman gösterdi ki kimse buna sahip çıkmıyor, çıkmıyor, çıkmıyor. Ya da biz belki doğru kişilere ulaşamayoruz. Birileri çıkıp, "Ben bütün masraflarını karşılayacağım" diyor. Bir bakıyorsun ki yok olmuş. Kimi çıkıp, "Ben ortak olacağım" diyor. Bir de bakıyorsun ki yok olmuşlar. Bu uprojeyi, bir vurgun sistemi gibi mi görüyorlar diye düşünüyorum.
- Peki bu tutum onların projeye inanç eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?
- Öyle bir şey yok. Çünkü bu projeye katılmak isteyenler, önce farklı uzmanların projeme ilişkin verdikleri raporları alıp inceliyorlar, kendi uzmanlarına inceletiyorlar. Ondan sonra karar veriyorlar. Bizim sorunumuz, doğru kişilere ulaşamamak. Çok az para yatırmak istiyorlar ve kısa zamanda büyük karlar elde etmek istiyorlar. Görüştüğümüz kişilerden bazılarının şartları da bizim hoşumuza gitmedi.
- "Bizim hoşumuza gitmedi" dediğiniz kişilerin ya da şirketlerin şartları nelerdi?
- Hoşumuza gitmedi, dediğim teklifler, genelde şöyle idi. Daha baştan bir şart dayatıyorlar. "Biz yüzde 50'sinden fazlasını alacağız." Böyle olunca da ister istemez daha farklı yaklaşıyorsun. Daha hiçbir şey konuşmadan, kafadan bunu söyleyince olmuyor. Biz illa yüzde 50'sinden fazlasını elimizde tutacağız diye bir iddia içinde değiliz. Yaklaşımdan söz ediyorum.
- Peki prototip için ne kadar bir bütçe gerekiyordu?
- 200- 250 bin dolar arasında bir bütçe yeterli olacak.
- Şimdi patent hakkımı satacağını söylüyorsun. Yurt içine, ya da yurt dışına satma konusunda bir ayırımınız var mı?
- Hayır. Bu saatten itibaren artık farketmiyor. Artık düşüncelerimi değiştirmek zorunda kaldım. 10 yılı aşkın ben bu projeye hayatımı koydum. Ben paradan çok bu buluşun insanlığın hizmetine girebilmesinin peşindeyim.
İLGİLİ HABERLER
İşte ERKE icadının babası
Işıklar'ın 'dönergeci' de patent aldı
Haber7
Yorum