Mouse Hastalık Yapıyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    Mouse Hastalık Yapıyor

    Bakın şu farenin yaptıklarına

    Teknolojideki ilerlemelerin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını anlatmaya sanırım hiç gerek yok. Başta mikrodalga fırınlar, cep telefonları, bilgisayarlar, yazıcılar, DVD’ler... olmak üzere pek çok alet hayatımızın ‘olmazsa olmaz’ları olup çıkıverdiler. Bilgisayar ve internet olmadan yaşaması mümkün olmayan bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz.

    Ancak, hayatımızı inanılmaz ölçüde değiştiren teknolojinin ödememiz gereken bir faturası da var; atalarımız Her nimetin bir külfeti var sözünü boşuna söylememişler.

    Fare-klavye hastalığı

    Bugün, tıpta ‘Tekrarlayıcı zorlamalara bağlı hasar’ adıyla bilinen ve uzun süre bilgisayar kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Buna kısaca, ‘Fare-klavye hastalığı’ da diyebiliriz, çünkü hastalık bilgisayar klavye ve faresi kullananlarda aynı hareketlerin sürekli olarak tekrarlanmasına bağlı olarak el ve kollardaki sinir, tendon, kas ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen zedelenmeler bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sürekli tekrarlanan hareketlerin dokulardaki kan akımını bozabileceğini veya kaslardaki ağrı sensörlerinin aşırı hassaslaşmasına yol açabileceğini düşünenler de var.

    Belirtiler öyle hemen değil, aylar hatta yıllar içinde gelişiyor. Başlangıçta parmaklarda, bilekte, kol ve dirsekte fazla rahatsız edici olmayan gerginlik, katılık, ağrı... hissediliyor; ama hastalığın ilerlemesi ile hem bu şikayetlerin şiddeti artıyor, hem de el ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, soğukluk gibi nörolojik belirtiler de ortaya çıkıyor. Ellerde koordinasyon bozukluğu ve güç kaybına bağlı olarak hareket kısıtlanması ve uygunsuz hareketler görülebiliyor. Birçok hastada geceleri artan ağrılar da oluyor.

    İstatistiklere göre, gün boyu bilgisayar kullanan sekreterler, memurlar, gazeteciler, borsacılar daha büyük risk altında. Hastalığın bu mesleklerde yüzde 40’a varan oranlarda görülebileceği ileri sürülüyor. Sabahtan akşama, akşamdan gece yarılarına kadar oyun oynayan gençleri de unutmamak lazım.

    Nelere dikkat etmeli?

    Klavye-fare hastalığını önlemek için bilgisayar kullanan herkesin titizlikle uyması gereken bazı kurallar var. Gereksiz bilgisayar kullanımından vazgeçmek, mesela oyun oynamamak.

    Bilgisayar karşısında doğru oturmak. Masanın çok yüksek veya alçak olmamasına dikkat edilmeli. Bilgisayar kullanırken dik oturulmalı, ekrana veya klavyeye doğru eğilmemeli.

    Klavyenin size bakan kenarının bir destekle birkaç santim yükseltilmeli. Uzun süre bilgisayar kullananlar, parçalı klavyeler ve bilek destekleri gibi ergonomik gereçlerden yararlanmalı.

    İdeal kullanımın bile uzun zaman aynı şekilde sürdürülmesi de unutulmamalı ve arada gevşeme egzersizleri yapılmalı ve pozisyon değiştirilmeli.

    Bilgisayarı kullanırken bilekler yanlara veya aşağı yukarı bükülmemeli, kullanıma ara verince el yanlara sarkıtılarak veya diz üzerinde dinlendirilmeli.

    Büyük yazı karakterleri tercih edilmeli, ekranı görmek için öne doğru eğilmek zorunda kalınmamalı. Tuşlara döver gibi değil, yumuşak dokunmalı, fareyi sıkı değil hafif kavramalı.

    Çift tuş fonksiyonlarında parmakları geren hareketlerden kaçınmalı, iki eli kullanmalı; omuzda telefon ahizesi ile bilgisayar kullanmamalı.

    Tedavi de gerekebilir

    Bu tedbirlerle rahatlamayanlarda bilgisayar kullanımının belirli bir süre tamamen yasaklanması, ağrı kesici ve romatizma ilaçları ile yoga, gevşeme egzersizleri gibi fizyoterapi yöntemlerine başvurulması da gerekebiliyor.



    Kaynak
  • kerime
    Junior Member
    • 04-12-2005
    • 126

    #2
    Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

    Güzel bir konu. Teşekkürler. Bilgisayar başında yanlış oturma nedeniyle bel, boyun ve sırt bölgesi rahatsızlıkları yaşanabileceğini de hatırlatalım.

    Yorum

    • CDD
      Senior Member
      • 06-07-2005
      • 5289

      #3
      Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

      Bazen bileklerde ağrı oluyor PC başında beni en çok zorlayan boyun fıtığı boyun destek almadığı zaman şiddetli ağrı yapıyor.

      Yorum

      • kerime
        Junior Member
        • 04-12-2005
        • 126

        #4
        Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

        Originally posted by CDD
        Bazen bileklerde ağrı oluyor PC başında beni en çok zorlayan boyun fıtığı boyun destek almadığı zaman şiddetli ağrı yapıyor.
        Geçmiş olsun. Fizik Tedavi Uzmanına görünmenizi tavsiye ederim. Verdikleri egzersizler oldukça fayda sağlıyor.

        Yorum

        • s.o.s58
          Member
          • 13-06-2006
          • 1661

          #5
          Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

          bence bu konuda bir yanlışlık var klavyeden dolayı böyle bir sorun söz konusu olabilir mause hep elinizde olduğu sürece hep bilekler hareket eder ama klavyede bu şekide değil el ve bilek hep sabittir.

          klavyenin suçunu masue a atıyolar ayıp.: )

          Yorum

          • kerime
            Junior Member
            • 04-12-2005
            • 126

            #6
            Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

            Originally posted by s.o.s58
            bence bu konuda bir yanlışlık var klavyeden dolayı böyle bir sorun söz konusu olabilir mause hep elinizde olduğu sürece hep bilekler hareket eder ama klavyede bu şekide değil el ve bilek hep sabittir.

            klavyenin suçunu masue a atıyolar ayıp.: )
            Bence mouse da suçlu: ) Çünkü ne kadar hareket ettirirseniz ettirin uzun süre mouse kullandığınızda bileğinizden boynunuza kaslarınızı farkında olmadan geriyorsunuz.

            Yorum

            • kerime
              Junior Member
              • 04-12-2005
              • 126

              #7
              Konu: Mouse Hastalık Yapıyor

              Günlük yaşamın bir parçası haline gelen bilgisayarlarla ilgili en çok sorulan sorular bilgisayar kullanımının sağlığı etkileyip etkilemediğidir.
              Özellikle işyerlerinde birinci derecede bilgisayar kullanan mesleklerde bu sorular daha fazla ağırlık kazanmaktadır.
              İşyerlerinden kaynaklanan şikayetler genellikle başağrısı, göz yorgunluğu, bel ve sırt tutulmaları ve ağrıları, omuz ,el ve kol eklemlerinde ağrılar, genel yorgunluk ve iş stresi olarak ifede edilmektedir.
              Daha da önemlisi bilgisayarlardan yayılan radyasyonların sağlık için ne düzeyde tehlikeli olduğu sıkça öğrenilmek istenmektedir.
              Özellikle radyasyona bağlı katarkt ve göz bozuklukları, erken veya sakat doğumlar, düşükler gibi risklerin varlığı tartışılmaktadır.Bilgisayar ekranları sağlığımızı etkiliyor mu?
              Sorumuza yanıt verebilmek için öncelikle bilgisayar ekranlarından kaynaklanan riskleri ve risklerin boyutlarını sıralamak gereklidir.

              Bilgisayar kullanım sırasında karşılaşılan rahatsızlıklar şöyle ifade edilebilir;
              • Gürültü
              • Görsel Problemler
              • Yorgunluk
              • Psikolojik Sorunlar, İş Stressi
              • Radyasyonlar
              Gürültü;
              Yapılan ölçümlerde bilgisayar kullanılan ofislerde gürültü seviyesinin
              55 dB(A) civarında olduğu saptanmıştır. Her ne kadar bu seviyenin işitme kaybına neden olmadığı biliniyorsa da bu düzeyde bir gürültü dikkatin dağılmasına, sıkıcı bir ortamın meydana gelmesine neden olur. Özellikle seslerin yüksek frekanslı olması bu rahatsız edici faktörleri daha da arttırır.
              Ofislerde genellikle gürültü kaynağı yazıcılardır. Bu nedenle yazıcılar sese karşı yalıtılmalı veya ofis dışına çıkarılmalı veya sessiz çalışanlar tercih edilmelidir.
              Göz ve Görme ile İlgili Sorunlar:
              Bilgisayar operatörlerinin görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görmedir. Bilgisayar ekranlarının katarakt yaptığı da gündemdedir.
              Özellikle WHO (World Health Organisation) ve diğer araştırmacıların yaptığı araştırmalara göre yukarda ifade edilen rahatsızlıklarn doğrudan bilgisayalara ilişkin olmadığıdır. Başka bir ifade ile adı geçen rahatsızlıklarla bilgisayar kullanımı arasında anlamlı bir fark yoktur.
              Problem
              Belirtiler
              Olası Nedenler
              Çözümler

              Görsel
              yorgunluk


              Göz acısı
              Gözde yanma
              Tearing
              Sulanma
              Başağrısı
              Mavi görme
              Batma
              Çok az veya çok fazla oda aydınlatması. Görsel bozukluklar.
              Uygun olmayan gözlük kullanımı.
              Doğal veya yapay aydınlatmalardan gelen ışıklar.
              Yansımış ışıklar
              Uygun olmayan oda düzenlemesi.
              Ekrandaki yazı karakteri aydınlatmasını değiştirin. Yansıma ve gölgeler için ekrana bakış açısını, keyboard, masa düzenini kontrol edin.
              Ekrana direk güneş ışığı gelmesini engelleyin.
              Ekranları pencereye karşı yerleştirmeyin.
              Odanın genel aydınlatmasını azaltın.
              Yazdığınız metni ayrıca aydınlatın..
              Ekran ve yazı metni arasında göz hareketlerinin fazla olmamasını sağlayın.

              Eklem ve kas rahatsızlıkları




              Bacak ağrısı.
              Sırt ağrısı. Boyun tutulması
              Kol ve ellerde yorgunluk
              Omuz ağrısı




              Ekran açısının ve yüksekliğinin uygun olmaması.
              Yetersiz keyboard açısı ve yüksekliği.
              Uygun olmayan sandalye.
              Operatörün ekrana ve klavyeye yakın veya uzak olması.
              Uygun olmayan çalışma pozisyonu.
              Uzanarak iş yapma.
              Ekranın üst kenarını operatörün göz hizasına ayarlayın. Klavye yüksekliğini ve açısını operatörün rahat edeceği konuma getirin..
              Döküman yerleşimini kontrol edin daha uygun bir yer düşünün.
              Çalışma sandalyesinin yapısını düzeltin.
              Sandalyenin yüksekliğini ve masaya yakınlığını ayarlayın.
              Ayak koyacağı iyi bir çözüm olabilir.
              Sandalyenin oturak kısmı vücudun dönmesini önlemek için dönerli seçilmeli.
              Sandalye 5 ayaklı ve ayakları tekerlekli olmalı.
              Bilgisayar çaışmasının arasına diğer işler serpiştirilmeli ve/veya diğer operatörle sırayla çalışılmalı.


              Gürültü
              Telefon konuşmaları, ofis gürültüsü.Ofis araçlarından doğan gürültü. Diğer ofislerden gelen gürültü.
              Ofis tabanı gürültünün emilmesi için halı kaplanmalı. Diğer ofislerden gelen sesler önlenmeli.
              Gürültü yazıcılardan geliyor ise yazıcı izole edilmeli veya daha gürültüsüz çalışan seçilmeli.

              Tablo 1. Bilgisayar kullanırken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
              Bilgisayar ekranlarındaki görüntü kalitelerinin artması, çalışma periyotlarının ve çalışma yüklerinin ayarlanması, çalışma ortamının düzeltilmesi (ergonomik koşullar) bu tür şikayetleri en aza indirmektedir.
              Ancak burada üzerinde önemle durulması gerekli konu miyop, hipermetrop ve benzeri gibi göz sorunları olan operatörlerinin uygun gözlük kullanmamaları, bifokal gözlükler takmaları, görme mesafelerini ayarlayamamaları, görme ve diğer şikayetleri arttırıcı yönde geliştireceğidir.
              WHO (World Health Organisation), bilgisayarda çalışacak operatörlerin ayrıntılı bir göz kontrolundan geçmesini ve bilgisayar kullanımı konusunda eğitim almalarını önermektedir.
              Göz ile ilgili sorunların ortadan kaldırılması veya , aza indirilmesi için bilgisayar ekranlarının seçimi, ayarları ve çalışma ortamının amaca uygun aydınlatılması hayati önem taşır.
              Görüntü özellikleri: Bilgisayarlarda kullanılan yazı karakterlerinin kontrastı, keskinliği, düzeni, büyüklüğü, rengi, zemin rengi, görüntü sabitliği veya görüntünün titreşimleri şikayetleri önemli derecede etkiler.
              Çalışma ortamının aydınlatılması: Bigisayar kulanılan ortamının aydınlatılması genel oda aydınlatması ile aynı değildir. Ekranda yansımalara ve parlamalara neden olmamak için ortam ışığının çok parlak olmaması ve hem genel hem de lokal aydınlatmanın kullanılması gereklidir.
              Pencereleden gelen güneş ışığı ve ekrana yansıyan ışıkların engellenmesi yararlıdır. Bu amaçla güneş ışığının geliş doğrultusuna göre dikey ve yatay ayarlanabiir pedelerin kullanılması tercih sebebidir.
              Özellikle oda aydınlatmalarında dolaylı aydınlanma tercih edilmektedir.Yorgunluk:
              Bilgisayarda çalışanların şikayetlerinin %75'ini boyun, omuz, el, kol, ayak, sırt rahatsızlıklarından oluşan yorgunluk meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklara tekrarlanan hareketlere bağlı kas-kemik hastalıkları adı verilir.
              Adı geçen rahatsızlklar tamamen duruş pozisyonlarına, yanlış sandalye ve masa seçimine, çalışma ortamının ergonomik kurallara uygun olarak düzenlenmemesine, fazla iş yüküne bağlı olarak artış gösterir.
              Bilgisayar operatörünün sandalye seçimi yorgunluğun giderilmesinde önemli rol oynar.

              Sandalyenin özellikleri şöyle sıralanabilir:
              • Ayarlanabilir sırt desteği,
              • Ayarlanabilir kol destekleri,
              • 5 ayaklı ve ayakları tekerlekli,
              • Yüksekliği ayarlanabilir ve kendi ekseni etrafında dönebilir oturma yeri,
              • Ayak koyma platformu.


              Çalışma masasının düzenlenmesi sırasında uyulması gerekli faktörler ise şunlardır:
              • Masa yüksekliği: 58.4 - 73.6 cm
              • Bakış mesafesi: 40.6 - 73.1 cm.
              • Masa kalınlığı: 2.5 cm
              • Çalışma alanı genişliği: En az 71.3 cm. Bilgisayar ve döküman için ek alan gereklidir.
              • Göz - Ekran ilişkisi: Ekranın tepe noktası göz hizasında olmalıdır.
              • Bakış açısı: 15 - 30 derece.
              • Sandalye oturma genişliği (En az): 51.0 cm.
              • Diz-masa mesafesi (En az): 38.1 cm

              Şekil 1. Bilgisayarlarla çalışılırken sağlığı olumsuz etkileyen eden faktörler
              • Ayarlanabilir sandalye yüksekliği: 40 - 58.4 cm.
              • Sandalye oturma platformu derinliği: 30 - 43 cm.
              • Oturma platformu açısı (İleri - geri ayarlanabilir): 0 - 10 derece.
              • Sırt desteği (Aşağı yukarı ayarlanabilir): 15 derece
              • Sırt desteği ile oturma platformu açısı (Ayarlanabilir): 90 - 15 derece.
              • Oturma platformu ile bacak arasındaki açı: 60 - 100 derece.
              • Dirsek açısı:70 - 135 derece
              Blgisayar başında uzun süreli çalışan operatörler yorgunluklarını egzersiz yaparak ve iş yükünü ayarlayarak azaltabilirler. Örneğin;
              1. Bir saat çalıştıktan sonra 10-15 dakika mola vermek.
              2. Çalışma pozisyonlarını sık sık değiştirmek.
              3. Vücut ve göz egzersizleri yapmak.
              4. İş yükünü operatörün molalarına göre düzenlemek.
              5. İş rotasyonu.
              İlk başvurulacak önlemler olabilir.
              Isı, nem ve Klima:
              Uygun oda sıcaklığı, yeterli havalandırma , sabit bir nem oranı
              (% 30-70) ergonomik koşulları tamamlayan faktörlerdir.Statik elektriğin oluşmaması için kuru ortamlarda anti-statik yer döşemeleri önerilmektedir.Radyasyonlar:
              Bilgisayar ekranları değişik cinste radyasyon yayan cihazlardır. Bu radyasyonları şöyle sıralayabiliriz.
              X-ray, Ultraviyole (UV), İnfrared (IR), Radyo dalgaları(RF), Çok kısa dalga (ELF), Elektrostatik alanlar ve Ultrases.
              Bir katod tüpü olarak çalışan bilgisayar ekranı yüksek voltaj ( 45 kV'dan daha fazla) ile çalıştığı için x-ray yayar ve elektrostatik alanlar ortaya çıkar. Görüntünün ekranda belirmesi elektronların ekranın fosforlu iç yüzeyine çarpması yoluyla gerçekleşir ve bu sırada UV ve IR oluşur.
              RF ve ultra ses , yüksek voltaj transformatöründen, ELF ise görüntünün dikey ve yatay ayarı sırasında elektrostatik alan nedeniyle yayılır.
              Burada cevap verilmesi gerekli olan soru ortama yayılan radyasyonların hangi boyutta olduğu veya bilgisayar kullanıcısının sağlığını etkileyip etkilemediğidir.
              Amerika'da NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) ve FDA, Kanada ve Batı Avrupa'da bir çok ülke ve WHO
              (World Health Organisation) gibi uluslarası kuruluşlar bilgisayar ekranlarından yayılan radyasyonların ölçümü için çalışma yapmaktadır. Ek olarak Amerika'da OSHA (Occupational Health and Safety Administration) ve ACGIH (American Conferace of Govermental Industrial Hygienist) ölçümleri müsaade edilen standartlar ile karşılaştırmıştır.
              Elde edilen sonuçlara göre, ölçülen değerlerin günlük yaşamda karşılaşılan radyasyonların (background) seviyelerde olduğu ek bir maruziyetle karşılaşılmadığı, kimi zaman yayılan radyasyonların çok düşük olması nedeniyle ölçüm zorluğu çekildiği ifade edilmektedir. Bu sonuçların imalat hatası olmayan, kalite kontroldan geçmiş sağlam bilgisayar ekranları için geçerli olduğu hatırlatılamaktadır.
              Adı geçen kuruluşlar önümüzdeki 20-30 yıllarda herhangi bir istenmeyen sağlık sorununa imkan vermemek için araştırmalarını sürdürmektedirler.
              alıntıdır

              Yorum

              İşlem Yapılıyor