seat toledo 1.9 tdı almayı düşünüyorum ne dersiniz yorumlarınızı bekliyorum
seat mı skoda mı
Kapat
X
-
Konu: seat mı skoda mı
SEAT Toledo 1.9 TDI Stylance
Genel Bilgiler
Seat'ın Fiat grubunun lisansı altında üretim yaptığı 1980'li yılların ortalarında kompakt sedan olarak üretilmeye başlanan Toledo, 1990'lı yıllarda ikinci kuşaktan itibaren VW teknolojisiyle üretildi. Ülkemizde 1998'den itibaren dönemin Golf ve Bora modellerinin platformu üzerinde üretilen üçüncü kuşakla başarılı satış rakamlarına ulaşan Toledo, dördüncü nesilde kimliğini tamamen değiştirdi. Bunda Seat'ın grup içinde 2002'den itibaren Audi'ye bağlanmasının da payı olmalı. 2003 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda konsept olarak sergilendikten sonra 2004 Cenevre Otomobil Fuarı'nda seri üretim versiyonuyla yer alan otomobil, karşımıza sedan kimliğine veda edip van formatına geçmiş olarak çıktı. İspanya'da 1.6 litre 102 HP ve 2,0 litre 150 HP'lik benzinli, 1.9 litre 105 HP ve 2.0 litre 140 HP'lik turbo dizel motorlarla üretilen otomobilde manuel şanzımanın yanı sıra 2.0 litrelik motorlarda Tiptronik ve DSG otomatik şanzıman seçenekleri de bulunuyor. Toledo ülkemizde bütün motor versiyonlarıyla, Reference, Sport, Stylance ve Sport Up donanım paketleriyle satılıyor.
Karoser, iç mekan
Komplo teorisi: VW Group bünyesinde yıllardır yaygın olarak uygulanan raf paylaşımı kapsamındaki ortak platform, ortak parça stratejisi marka içinde sınıflar arası ortaklığa kadar indi. Kanıtı Toledo'yu karşıdan bakıldığında Altea sanmamak neredeyse imkansız. Ama her ikisi de Audi A3'ün platformu üzerinde geliştirilen otomobillerden kompakt van Altea 4280 mm, neredeyse orta sınıfa merdiven dayamış ve sedandan alternatif vana dönüşmüş Toledo 4458 mm uzunluğunda. Aks mesafeleri aynı olan otomobillerin ortaklığı Toledo'nun bagaj fazlalığı nedeniyle profil ve arka tasarımda sona eriyor. Seleflerinin hep sedan olmasına karşın şaşırtıcı bir formatla geri dönen Toledo, son öncüsünden (4439 mm) 19 mm daha uzun. Yüksekliğiyse ölçüye gerek duymadan gözle görülür şekilde fark edilebilecek kadar fazla artmış (1452 mm/1568 mm). Genel görünüm son yıllarda kompakt vanları benimsemiş olsak da alışılması gereken bir yapıda. Otomobilin cam sileceklerini göremeyince paniğe kapılmamak gerek, çift motorla işleyen süpürgeler Altea'da olduğu gibi A sütunlarına gizlenmiş. Altea gibi kaslı gövde yapısının ardında geniş ve ferah bir iç mekan yer alıyor. Bunlara büyük bagaj da eklenince bu otomobille dört kişilik bir ailenin herhangi bir bavuldan fedakarlık etmeden uzun tatillere çıkabileceği sonucu çıkıyor. Kokpitin yapısı da Altea ile büyük bir paralellik içinde. Ergonomik kumandalar, başarılı oturma pozisyonları, rahat koltuklar sürüş konfor ve kalitesinde standardı yüksek tutan unsurlar. Kabindeki 30 ayrı eşya gözü, fonksiyonellik arayanları rahatça tatmin edebilir. Ancak, görüş açılarının zayıflığı sürücü koltuğunun hiçbir ayarıyla iyileştirilemiyor. İç dikiz aynası da nasıl ayarlanırsa ayarlansın arka görüş yeterli sayılabilecek seviyeye ulaşmıyor. Ön cam sileceklerinin temizleme alanı görüşü iyileştiren tek unsur... Toledo'nun selefi gibi 500 litrelik hacmi sunan bagajı çift kademeli zemine sahip. Gerektiğinde taban kaplamasını katlayarak zemini daha aşağı indirmek mümkün. Bagajın duvarlarında da yararlı boşluklar var. Ama en ilginci şapkalığın altındaki gizli raf.
Motor, performans
Benzinli motorlar performans ve tüketim konusunda özellikle Japon üreticilerin üstün çabalarıyla üzerlerine düşen atılımı 1990'lı yıllardan itibaren gerçekleştirirken hamleleri karşısında dizel motorlar epey geriye düşmüştü. Ancak 21. yüzyılın başlangıcından itibaren Fiat, PSA ve VW gibi Avrupalı üreticilerin common rail direkt enjeksiyon ve turbo besleme sistemini uygulamalarıyla dizellerin de yıldızı parlamaya başladı. Bu durum öyle büyük bir başarı getirdi ki dizellerin Avrupa'daki pazar payında büyük gelişmeler kaydedildi. Modern zamanlarda dizel teknolojisinde her ikisi de direkt enjeksiyon sağlayan iki önemli besleme sistemi bulunuyor. Bunlardan ilki common rail ortak yakıt yolu sistemi, diğeriyse VW Group'un kendi teknolojisi olan Pumpe Düse/pompa meme besleme sistemi. Rakibin ortak yakıt yolu kullanmasına karşın her bir silindire ayrı yakıt enjeksiyonu sağlayan Pumpe Düse sistemiyle beslenen dizel motorlar VW Group modellerinde kendini gösteriyor. Toledo'da kullanılan 1.9 litrelik motor, blok olarak kökeni çok eskilere uzanan sorunsuz bir makine. Pumpe Düse ile modernize edilen motor, intercoolerla soğutulan turboya sahip. Motorun turbo ünitesinde yakıt tüketimini optimize edebilmek için ayarlı türbin geometrisi kullanılmış. Test sürüşünde saptadığımız 100 km/7.2 litrelik motorin tüketimi, fabrika verilerinde öngörüldüğü kadar olmasa da gerçekten düşük yakıt tüketimini kanıtlıyor. Ancak biraz gürültü eşliğinde. Otomobilin motoru kalkışlarda da normal sürüşte de desibelmetreyle yaptığımız gürültü düzeyi ölçümlerimize yansıdığı gibi oldukça gürültülü çalışıyor. En azından çağdaşı olan birçok modern turbo dizel motora göre... Çekiş özelliklerine gelirsek, 1900 d/d'de elde edilen 250 Nm'lik maksimum tork etkisini gösterene kadar geçici hantallığı kabullenmek gerekiyor. Sonrasında motorun çekişi kendini topluyorsa da hızlanmak için sadece sürücüsüyle bile 1.5 tona yaklaşan ağırlıkla mücadele etmesi gerekiyor. Bir aile otomobilinden fazla kıvraklık beklemek çok gerekli değil ama en azından sollamalarda daha fazla çeviklik ihtiyacı hissediliyor.
Kullanım, konfor
Bir otomobilde her tür mekanik üstünlükten önce görmek ve görülmek gelir. Adım attığı sınıf içinde büründüğü alışılmadık formatıyla dikkat çeken Toledo'da problem bu noktada başlıyor. Çok kalın A sütunları, nerede başlayıp nerede bittiği hayal bile edilemeyen bir kaput, yüksek ama basık tasarlanmış arka cam, dışardan hoş görünse de tasarımı görüşü kısıtlayan C sütunu, Toledo'nun sürücü koltuğundan dört bir yana bakışı daraltan unsurlar. Öyle ki sürücü koltuğundan otomobilin rengini görmek bile imkansız. Füturistik tasarım inadı Toledo'yu biraz konsept formatında tutmuş... Buna karşın kokpit üzerinde kullanımı zor kumanda bulunmuyor. Çünkü burada VW genleri öne çıkıyor. Gerçekten de birçok kumanda düğmesini VW Group şemsiyesi altındaki markaların çeşitli modellerinde görmek mümkün. Otomobilin amortisörleri kısa sert darbeler dışında yoldaki bozukluklardan aldığı darbeleri kolayca absorbe edebiliyor. Gereksiz salınımların hissedilmediği kabin, virajlarda da formunu yitirmiyor. Otomobilin stabilitesi için ESP ve TCS patinaj ya da kayma durumlarına müdahale etmek için görev bekliyor. Normal kullanıcıların bu sistemlerin desteğine ihtiyaç duymasını gerektiren bir falso göze çarpmıyor. Ancak ESP kapalı olduğu zaman yüksek torkun etkisiyle hızlı dönülmeye çalışılan virajlarda değişen gaz şiddeti otomobilin dışa doğru açılmasına yol açıyor. Toledo'nun sahip olduğu dinamik sürüş sistemi DSR, direksiyonun hassasiyetini hız ve yol durumuna göre ayarlıyor. Toledo'yla yapılan duruşlarda VW Group'un diğer modellerindeki üstün hakimiyet etkilerini gözlemleniyor. Tatlı sert dozlama hassasiyeti sunan fren pedalı otomobili 100 km/s hızdan 38 metrede stabil olarak durdurabiliyor.
Test ve Teknik Veriler -
Konu: seat mı skoda mı
SKODA Octavia 1.9 TDI DSG
Genel Bilgiler
Çek üretici Skoda cephesinde son 10 yılda çok şey değiştiğini herkes biliyor. VW'nin kontrolüne girdikten sonra ürün anlayışından hedef kitlesine kadar her açıdan değişen firmada, bu gelişim hız kaybetmeden sürüyor. Firmanın kompakt liftback modeli, değişimdeki sürekliliğin en yeni göstergesi. İlk kez 1996'da Golf IV'ün platformu üzerinde üretilen otomobil, VW Group bünyesinde geliştirilen parçalarıyla beğenilen bir kalite düzeyine kavuşmuştu. Bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Golf V platformu üzerinde yükselen ikinci nesil Octavia'ysa tam bir kalite sembolü haline getirilmiş. Tümü VW Group bünyesindeki markalardan tanıdık 1.4 litre 101 HP, 1.6 litre 102 HP, 1.6 litre 115 HP FSI, 2.0 litre 150 HP FSI, 1.9 litre 105 HP TDI ve 2.0 litre 140 HP TDI motorlarla üretilen Octavia, ülkemizde 1.6 litre 102 HP ve 1.6 litre 115 HP'lik benzinli, 1.9 litre 105 HP ve 2.0 litre 140 HP'lik TDI motorlarla satılıyor. Ambiente ve Elegance donanım seviyesi bulunan otomobilde manuel şanzımanın yanı sıra DSG Tiptronic şanzıman seçeneği de sunuluyor.
Karoser, iç mekan
Yeni Octavia'nın görünümü modernize edilip ölçüleri biraz büyüdüyse de kendi yarattığı stiliyle bir Skoda olduğunu kolayca belli ediyor. Özellikle şeffaf camlı berrak farlar dış görünümde prestiji yükseltiyor. Aynalardaki sinyaller ve bağa kapağının üzerindeki spoylere benzeyen yükselti, karoserdeki şık detaylar. Otomobilin 4572 mm'lik uzunluğunun selefine göre 60 mm, 176' mm'lik genişliğinin 40 mm ve 146 mm'lik yüksekliğinin de 30 mm arttı rıldığı görülüyor. Otomobilin aks mesafesiyse 2512 mm'den 257' mm'ye uzatılmış. Ölçülerdeki bu artış, Octavia'yı daha büyük bir otomobil haline getirmekle kalmamış ayarların yapılabildiği bu ekranda park sensörünün uyarıları grafik olarak da görüntüye geliyor. Hız sabitleme sisteminden koltuk ayarlanna tüm unsurlar alışılagelmiş VW standartlarında, kolay kullanılıyor ve her şeyin olması gerektiği gibi olduğunu düşündürüyor. Hiçbir kumanda kendini aratmıyor. Ama kokpite renk kazandırmak için en azından ekranlara ton verilebilirmiş. Test otomobilimizin deri kaplı koltukları vücudu çok iyi sarmasıyla tam puan aldı. Isıtmalı olan ön koltuklar kabin konforunu tamamlıyor. Ferah arka kısımda diz mesafesi geniş, koltuklar da rahat. Artan genişlik sayesinde omuz mesafelerinde fark edilir bir rahatlama da söz konuşu. Gerçekten iç mekanda eleştirecek nokta bulmak zor. Bu kadar etkileyici unsurun yanında Octavia bir noktada sınıfta kaldı. 130 km/s civarı hızlarda arka kapıdan gelen rüzgar sesi kalitesi böylesi arttırılmış bir araçta duyulmaması gereken bir "gürültü"ydü. Otomobilimize özgü kapı ayar hatası olabilir ama bu da işçilikle ilgili bir gösterge. Octavia'nın bagajı liftback gövde yapısının da katkısıyla sınıfı içinde rakipsiz gibi görünüyor. 560 litrelik bagaj koltuklar yatırıldığında 1350 litreye kadar kullanım alanı sunuyor. Kolay açılan kapaktan sarkan tutamak, kapatmak için kapak içine gömülü tutamaklardan daha kullanışlı.
Motor, performans
Farklı VW Group markalarının bir çok modelinde farklı beygir gücündeki versiyonlarıyla kullanılan 1.9 litrelik turbo dizel motor, yeni Octavia'da 105 HP'lik versiyonuyla yer alıyor. Otomatik ayarlı türbin kanatçıklı turboşarjla aşırı beslenen motorda yakıt, yüksek basınçla pompa meme teknolojisi kullanılarak direkt olarak silindirlere gönderiliyor. 250 Nm'lik maksimum tork değerine sahip olan otomobilde devir bandı 1900 d/d'de canlanıyor ve 4500 d/d düzeyine kadar etkili tork dağılımı sayesinde büyük bir canlılık sergiliyor. Motorun sahip olduğu dinamizm VW'nin Tiptronic teknolojisinde ulaştığı son nokta olan DSG'yle (Direct Shift Gear-box) direkt olarak kesintisizce ön akslara iletiliyor. Manuel kullanım imkanı da sunan altı ileri vitesli şanzımanın katkısıyla pürüzsüzce hızlanan otomobil, test verilerinde saptadığımız 1.6 litrelik benzinli motorların sağladığı performansa yakın düzeydeki değerlerden daha hızlı, daha akıcı sürüş hissi veriyor. Övgüye değer olan konu otomobilin ne kalkışta ne de ara hızlanmalarda ağır kanlı hissettirmemesi. Octavia'yı son hızına kolayca ulaştıran motor sessiz ve sarsıntısız çalışıyor. DSG Tiptronic şanzımanın vites değişimlerinde CVT şanzımanların kesintisizliği, sportif elektro hidrolik şanzımanların vites düşürme çabukluğu dikkat çekici. Bu konuda söylenebilecek yaşanabilecek eksiklik, kimi sürücülerin vites değişimlerini direksiyondan yapmak istemediği olabilir. Şanzımanın işleyişine söylenebilecek olumsuz bir söz yok. Otomatik vites yolunda D pozisyonundan sonraki en son durak sportif kullanıma hizmet veren S pozisyonu. Bu modda yapılan hızlanmalarda üst devirler biraz daha zorlanıyorsa da performans ölçüm cihazımıza bu durumu küsuratlar dı-şında gösteren değerler yansımadı. Octavia'nın yakıt tüketimi birçok gelişmiş teknolojiyi bünyesinde barındıran motordan ve onun 6 vitesli elektronik kontrollü işbirlikçisi DSG Tiptronic'ten beklendiği gibi hayli düşük. Ortalama tüketimi yansıtan 100 km'lik test parkurumuz tamamlandığında 7.1 litre motorin kabul eden depo, otomobilin sunduğu yakıt ekonomisini ortaya koydu. Aracın bu ortalamayla ulaşabileceği 774 km'lik menzil, uzun yolculuklarda 90 km/s sabit hıza sadık kalınır ve araç kontrollü kullanılırsa 1000 km menzilini aşabilir. Çünkü teknolojisi buna uygun.
Kullanım, konfor
Octavia'da sürücü koltuğuna oturup gaz komutları motora gönderilmeye başlandığmda dizelin tork gösterisi başlıyor. Tam gaz kalkışlarda asfaltı aşındırdığını hissettiren çekiş, 180 km/s hıza kadar ateşini yitirmiyor. Dizel motorlu olduğunu defalarca sorgulatan motorun gösterdiği kıvraklığın püf noktası elbette ki daha kalkışta 250 Nm'ye ulaşan maksimum tork. Octavia'nın çekiş sistemi motorun kıvraklığına uyum sağlayan üstün bir tutunma kararlılığına sahip. ESP'yle desteklenen McPherson süspansiyon virajlarda bir aile otomobili için belki de gereğinden fazla güven veriyor. Süspansiyonun salınma ya da yanal yığılmalara yol açmaması, çapraz salınımların olmaması güven hissini iyice arttırıyor. Sakin kullanımlarda başarılı yol tutuş özellikleri gösteren Octavia hızlı dönülen uzun virajlarda da önden ya da kayma/kopma belirtisi göstermiyor. Direksiyon hassas ve direkt, yönlendirme hissi yüksek. Bütün sürüş dinamikleri değerlendirildiğinde otomobilin Golfun bile ötesinde Audi’ninki kadar dengeli ve dinamik sürüşlere imkan tanıdığı görülüyor. Otomobilin fren sistemi sürüş hakimiyetini kolaylaştıran unsurlardan. Pedalı kolay dozlanan sistem net duruşlar sağlıyor. Yeni nesil VW Group üyesi otomobiller arasında 40 metrenin üzerinde duruş mesafesi sunan otomobil kalmadı. Octavia'da bu geleneği bozmuyor ve 36 metre gibi başarılı bir değere imza atıyor.
Test ve Teknik VerilerYorum
-
Konu: seat mı skoda mı
Bundan yaklaşık olarak 1,5 ay öncesine kadar ben de bu ikilemi yaşamıştım.Hangisi olsun acaba diye...
Şu an Seat Cordoba aldım.Samimi olarak size de tavsiye ederim.Herşeyi ile harika bir araba..
Siz bir de TOLEDO düşünüyorsunuz ki,memnun kalmamak gibi bir lüksünüz olamayacaktır.
Gerçi her ikisi de artık Wolksvagen bünyesinde ama tercih hakkınızı,kesinlikle SEAT'tan yana kullanmalısınız.
Hangisi olursa olsun,ALLAH kazasız ve belasız binmek nasip etsin.Yorum
-
Konu: seat mı skoda mı
BEN DE 2006 SEAT İBİZA KULLANIYORUM. kAPORTASI ÇOK İNCE BİRİSİ YASLANMAYA GÖRSÜN HEMEN ÇÖKÜVERİYOR. MOTORLARI NASILSA AYNI WV SEAT SKODA HİÇ FARKETMEZ. AMA SEAT DAHA FAZLA MÜŞTERİ KAZANMAK İÇİN WV DEN DAHA FAZLA KONFOR KOYDUÐU KESİN. yAKIT TÜKETİMİNE GELİNCE İBİZA BEKAR Bİ MEMURUN İHTİYAÇLARINI FAZLASIYLA KARŞILIYOR. CORDOBA DA AYNI SADECE SEDANI. TOLEDO DA FİYAT OLARAK DAHA ÜST SINIFA HİTAB ETTİÐİ İÇİN BEN ALAMADIM. HAYIRLISI OLSUN. Bİ UYARI DOÐUŞ OTO BİRAZ SORUN ÇIKARTIYOR GARANTİ KONUSUNDA. ONU DA TÜKETİCİ HAKLARIYLA HALLETMENİZ GEREKEBİLİR. BEN ÇOK SORUNLAR YAŞADIM AÇIKCASI.Yorum
-
Konu: seat mı skoda mı
ama arkadaşlar skoda da çok güzel bi arabadır... konfor ve güvenlik bakımından piyasadaki çoğu araçtan üstündür....Yorum
-
Konu: seat mı skoda mı
Selamlar,
Ben 1,5 senedir Skoda Fabia kullanıyorum çok memnunum,başlarda niyetim Seat almaktı ama niyetlendiğim hiç bir Seat kısmet olmadı.
Hangisini alırsanız alın memnun kalırsınız bence,
Şimdiden hayırlı olur inşallah.Yorum
Yorum