Sağlık Bakanlığı'ndan su uyarısı

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    Sağlık Bakanlığı'ndan su uyarısı

    Sağlık Bakanlığı'ndan su uyarısı

    26 Temmuz, 2007 11:19:00 (TSİ)

    Depolar ayda en az 1 kez temizlenmeli
    Sağlık Bakanlığı, su kesintilerine gidilmesi durumunda, ishal, dizanteri, kolera, tifo, para tifo, bağırsak parazitleri gibi su ile bulaşan pek çok hastalığın görülme sıklığında artış olabileceğini duyurdu.

    Su kesintileri nedeniyle yeterli su sağlanamaması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla çeşitli mikroorganizmaların üremelerinin hızlanması ve hijyen kurallarına uyulmaması hastalıklara neden oluyor.

    Açıklama şöyle:

    "Su sıkıntısı nedeniyle vücudun, yiyecek maddelerinin ve giysilerin yeterince temizlenememesi de hastalıkların yayılma ihtimalini artırabilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde sıklığı artan ishaller, suyun hijyenik olmayan kaynaklardan temin edilmesi sonucu ortaya çıkan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

    Kitle iletişim araçları ile susuzluk sıkıntısı yaşanacağı açıklandıkça, insanlar evlerine ve iş yerlerine su depoları yaptırmakta, evde çeşitli kaplar içinde su biriktirmeye başlamaktadırlar.

    Ancak, suların depolanmasında ve depo veya çeşitli kaplarda bekletilen suların kullanılmasında hijyen kurallarının uygulanması gerekmektedir. Yeterli miktarda güvenli su temini başta suyla bulaşan hastalıklar olmak üzere genel sağlığın korunması için son derece önemlidir."

    Sağlıklı ve güvenli su nedir?

    Açıklamada güvenli su, zararlı bakteriler, zehirli materyaller ve kimyasalları içermeyen su olarak tanımlandı:

    "Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ticari amaçla satılan kaynaksuları, içme suları ve doğal mineralli sular, üretim aşamaları kontrol altına alınmış ve Sağlık Bakanlığının denetiminde olan güvenli sulardır. Şehir şebeke suları da belediyeler ve Sağlık Bakanlığı'nca rutin olarak kontrol edilmektedir.

    Şebeke suları uygun dezenfeksiyon yöntemleri ileklor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edilmekte, su ile bulaşan hastalıkların oluşmasına yol açan mikroorganizmalar varsa bertaraf edilmektedir."

    Su kesintisi durumunda dikkat edilecekler:

    Açıklamada su kesintisi yaşanması durumunda dikkat edilecekler sıralandı:


    Şebeke dışında güvenli olmayan bir kaynaktan temin edilip, içmek veya
    yemek yapmak amacıyla depolanacak sular mutlaka 10 dakika kaynatıldıktan sonra üzeri kapalı bir şekilde saklanmalı. Suyun saklandığı kaplar temiz olmalı, su dolu plastik kaplar güneşte
    bekletilmemeli. Okul ve iş yeri gibi büyük yerlerdeki su depoları belirli aralıklarla mutlaka dezenfekte edilmeli.
    Söz konusu depolar ayda en az 1 kez, su kesintisinin sık olduğu bölgelerde ise en az 15 günde 1 kez temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
    Depo suları, sadece su kesintisi olduğunda değil, bir devirdaim sistemi
    vasıtasıyla sürekli kullanılmalı ve bu sayede depodaki suyun tazelenmesi sağlanmalı. Şebeke suyu bulunmayan bölgelerde tüketilecek içme ve kullanma suları
    mutlaka klorlanmalı, dezenfeksiyon için damlalıklı klor solüsyonu veya
    klor tabletleri kullanılmalı. Şebeke suyunun kullanılamadığı durumlarda içme suyu olarak Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ambalajlı sular kullanılmalı.
    Su kesintisinin ardından şebekeye verilen su berraklaşıncaya kadar
    musluktan akıtılmalı ve daha sonra kullanılmalı
İşlem Yapılıyor