Buzulların erime hızı arttı

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yigitbilgin
    Member
    • 15-07-2007
    • 529

    Buzulların erime hızı arttı


    Türkiye’deki buzullarda son 10 yılda ortalama 50 metrelik küçülme tespit edildi.

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, yaptıkları araştırmalarda Türkiye’deki buzullarda son 10 yılda ortalama 50 metrelik küçülmenin tespit edildiğini belirtti.

    Türkiye’de buzul jeomorfolojisi üzerine araştırma yapan bilim adamı Prof. Dr. Doğu, Anadolu’da, Ağrı Dağı başta olmak üzere Cilo, Süphan, Kaçkar, Erciyes, Toros ve Doğu Karadeniz dağlarının yüksek kesimlerindeki buzulların jeolojik dönemin son periyodunda aynı tarihlerde oluştuğunu söyledi.

    Buzullara, 10-20 bin yıl gibi kısa tarihler vermenin doğru olmayacağını bildiren Doğu, buzulların yüz binlerce yıldır varlığını koruyan, buzul dönemlerinde büyüyen, sıcak dönemlerde küçülen ve özellikle global ısınma açısından büyük önem taşıyan su kaynakları olduğunu anlattı.

    Son günlerde gazetelerde yer alan "Buzullar eriyor" şeklindeki haberlerin bilimsel bir dayanağının bulunmadığı halde kısmen gerçeği yansıttığını ifade eden Prof. Dr. Doğu, buzulların erimesinin yeni bir gelişme olmadığını, ancak son yıllarda yaşanan buzullardaki erime hızının artmasından söz etmek gerektiğini söyledi.

    Türkiye’de, Doğu Karadeniz, Kaçkar ve Süphan dağlarındaki buzullarda araştırma yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Doğu, "Yaptığımız araştırmalarda Türkiye’deki buzullarda son 10 yılda ortalama 50 metrelik küçülme tespit edildi" dedi.

    Avrupa ve Asyalı bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda, Alp-Himalaya dağ kuşağındaki buzullarda son 50 yılda ortalama 100 metrelik bir küçülmenin tespit edildiğini dile getiren Doğu, 10 yıldaki gerilemenin son 50 yıldakini 2’ye katlayan bir hıza ulaştığını açıkladı.

    Buzullardaki hızlı erimenin atmosferdeki ortalama sıcaklık değerlerinin yükselmesiyle ilişkili olduğuna değinen Doğu, şöyle konuştu:

    "Buzulların erimesi yeni bir kavram değil, ancak son 10 yıldaki erime hızının artması endişe verici boyuttadır. Yeryüzünde yıllık ortalama sıcaklıkta bir derece yükselme olması, tüm dünya buzullarında çok ciddi erimelere neden olur. Bilim adamları, günümüzde de dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmeye doğru gittiğini söylüyor. Ortalama sıcaklığa bağlı olarak buzullardaki erime önümüzdeki 50 yıl süresince aynı hızla devam ederse ciddi boyutta endişe etmemiz gerekiyor. Fakat bu endişe, sansasyonel haber veya halkı paniğe sokmak şeklinde algılanmamalıdır"

    Cilo Dağı

    Cilo Dağı’ndaki buzullarda 1950 yılından günümüze kadar bilimsel bir çalışma yapılmadığını anlatan Prof. Dr. Doğu, "1950’li yıllarda yapılan araştırma buzulların küçülmesinden ziyade sayılarına yönelikti. Geçmiş yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına Cilo’daki buzullarla ilgili bir ön çalışma yaptım. Ancak arazi koşulları, teknik zorluklar ve güvenlik sorunu nedeniyle kapsamlı bir araştırmaya başlayamadım" şeklinde konuştu.
İşlem Yapılıyor