Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, Ramazan ayınında günlerin uzun olması nedeniyle, beslenme biçiminin normalden farklılık göstermemesi gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanlış beslenmenin, Ramazan ayı sonunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Erdem, ramazan ayının her yıl yaz aylarına biraz daha yaklaşması nedeniyle uzun günlere rastladığına, uzun süren açlığın ise iştahı ve doyma eşiğini artırdığa; bu nedenle çok fazla yemek yiyen insanların dengesiz beslenmeye bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşayabileceğine işaret etti.

    SUSUZLUÐU KÖRÜKLEMEYİN

    Prof. Dr. Erdem, sahurda tok tutacak ve bazı besinlerin eksikliğine gerek bırakmayacak şekilde beslenilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Erdem, ramazanda tuz, yağ ve protein içeriği yüksek olan besinlerin susuzluğu körükleyeceğini, bunun için yağ ve tuzdan uzak tutulmuş, protein miktarı daha az, karbonhidrata daha fazla dayalı bir diyet gerektiğini ifade ederek, ''Yemekler, tuzsuz ve yağsız pişirilmelidir. Çünkü tuz tansiyonu yükseltecektir. Yağlı yiyecekleri sindirmek için de safra tuzlarına ihtiyaç duyulacaktır. Onun için ramazan ayındaki beslenmenin yağdan ve tuzdan arındırılmasında fayda var'' dedi.

    ''SAHURA MUTLAKA KALKILMASI GEREKİYOR''

    Prof. Dr. Erdem, ramazanda sahura mutlaka kalkılması gerektiğini bildirdi. Sahura kalkmadan oruç tutanlarda aç kalma süresi daha da artacağı için metabolizmanın hızı ve kan şekerinin düşeceğine işaret eden Prof. Dr. Erdem, ''Bu nedenle ramazanda iftar vaktiyle sahur arasında küçük porsiyonlarla sıklıkla beslenilmeli ve azar azar su içilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde baş ağrısı, halsizlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir'' diye konuştu.

    Kaynak:
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    #2
    Konu: Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli

    Teşekkürler. Önemli bilgiler.

    Yorum

    • yusufocuk
      Banned
      • 06-01-2005
      • 2598

      #3
      Konu: Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli

      teşekürler @orbay emeğine sağlık.

      Yorum

      • anterior
        Senior Member
        • 06-11-2006
        • 6453

        #4
        Konu: Ramazan'da Nasıl Beslenilmeli




        Oruç tutan kişilerin besinlere olan ihtiyacında fazla bir değişiklik olmasa da Ramazan'da edinilen beslenme alışkanlığında değişiklikler meydana geliyor.

        Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler de aşırı kiloya neden oluyor.

        Ramazan'da metabolizmayı zorlamamadan nasıl sağlıklı beslenileceğini Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Gürsel Doğan anlattı:

        "Ramazan sanılanın aksine kilo verilebilecek değil, kilo alma riskinin yüksek olduğu bir aydır. Zira kişilerin ayında normal beslenme düzeni bu ayda büyük değişiklikler yaşamaktadır. Normal zamanda 4-5 öğünde beslenirken, oruç tutarken genelde 2 öğüne düşmektedir.

        Sağlıklı insanlar oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşurlar, toksinlerin atımını sağlarlar, kilo almalarını engellerler. Ancak kişi oruç nedeniyle uzun süre açlık çekmekte, bu da insan metabolizmasını yavaşlatmaktadır.

        Yenilen ağır iftar yemekleri sonrasında kişilerde rehavet oluşmaktadır. Kişi eğer bir de iftardan sonra hareketsiz kalmış ve uzun süre televizyon karşısında yaşamını sürdürmüşse, bu durum vücut ağırlığında önemli ölçüde artışa yol açacaktır. Çünkü metabolizması aldığı besinleri yakmakta zorluk çekecektir. "

        Oruç zayıflamanın alternatifi değil

        Orucun bazen zayıflamak için alternatif olarak değerlendirildiğine değinen Gürsel Doğan, "bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da Ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır" dedi.

        Doğan, Ramazan boyunca öğün sıklığını artırmanın amaçlanması gerektiğine değindi:

        "Yanlış beslenme ve yaşam tarzından dolayı oruç tutan kişilerde hastalık riski daha yüksektir. Dolayısıyla, yenilen ağır yemekler ve yanlış beslenme tarzı sadece kilo alımına yol açmamakta, kişide önemli rahatsızlıkların oluşmasına da neden olmaktadır.

        Yanlış beslenmeye bağlı olarak kişilerde mide-bağırsak rahatsızlıkları, uyku bozuklukları, bağışıklığın azalması, çarpıntı, ülser, reflü, tansiyon, kabızlık gibi sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu hastalıklardan Ramazan ayında en sık görülen ikisi ise reflü ve kabızlıktır. Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak gerekir.

        Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılması, ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerekir. "

        Ramazan'da sağlıklı beslenme reçetesi

        Ramazan'da beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişimden mümkün olduğunca az etkilenmek ve hastalıkların önüne geçebilmek için şu konulara dikkat edilmesi gerekiyor:


        Sahur öğününü geçiştirmeyin, gece yatmadan önce yiyip yatmayın
        Vücudunuzu gün boyu sürecek olan açlığa hazırlamak, aşırı halsiz ve yorgun düşmemek için sahurda mutlaka yemek yiyin. Sahurda yemek yemeden oruç tutmayın
        Sahurda ağır ve yağlı yiyecekler yemekten kaçının
        Sahurda gün içi susamanıza ve halsizleşmenize yol açacak aşırı tuzlu besinler ve yüksek miktarda kahve tüketmeyin
        Sahurda sıvı almayı unutmayın
        Sahuru sıkı yapılacak bir sabah kahvaltısı gibi düşünerek, bu öğünü tükettikten sonra tekrar yatmayın
        İftar yemeğinizi ailece yenen bir yemek ve sohbet ortamı gibi düşünüp, yemeklerimizi çok hızlı değil, yavaşça keyif alarak ve az miktarlarda tüketin
        Uzun süre aç kalındıktan sonra yenecek iftar yemeğinde çok yoğun ve yağlı yiyecekler tüketmeyin
        İftar yemeğine çok sıcak yada çok soğuk besinlerle değil, ılık su içerek başlayın
        Hazırlayacağınız zengin sofraları hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerle doldurmayın
        İftar mönüsünde sebze yemeklerini ve yoğurdu ihmal etmeyin
        Et ve sebze yemeklerini kızartma ve kavurma olarak değil, ızgara,haşlama, fırında ya da buğulama olarak hazırlayın
        Gün içinde sıvı almadığınızı düşünerek, iftardan sahura kadar olan sürede mutlaka sık sık sıvı alın. (Su, çay, ıhlamur, soda vb.)
        İftar yemeğinden 1,5-2 saat sonrasında meyve içeren bir ara öğün tüketin. Tatlı yerine meyve tercih edin
        Tatlıları yemekle birlikte değil, yemekten sonra az miktarda tüketin. Ağır ve şerbetli tatlıları değil sütlü tatlıları (Muhallebi, güllaç, puding vb.) tercih edin.
        Kronik rahatsızlığı olan bireyler (Diyabet, böbrek, karaciğer, mide, tansiyon vb.) kesinlikle oruç tutmayın.
        Kırmızı et ve tereyağı tüketiminizi arttırmayın
        Tavuk ve balık eti yemeyi ihmal etmeyin
        İftar yemeğinden sonra yatmayın, 2-2,5 saat sonra yürüyüş yapın


        Ramazan için örnek mönü

        İftar
        1 kase çorba
        Bol salata ( az yağlı)
        1-2 ince dilim esmer ekmek

        1 saat sonra
        1 porsiyon sebze yemeği (susuz)
        2 köfte kadar ızgara beyaz et( tavuk, balık, hindi)
        1 kase yoğurt
        1-2 ince dilim esmer ekmek
        Bol salata (az yağlı)

        2 saat sonra
        1 kase sütlü tatlı
        Açık çay veya bitkisel çay
        3 saat sonra
        2 porsiyon meyve

        Sahur
        1 bardak süt
        1 haşlanmış yumurta
        2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
        5 adet zeytin
        Domates-salatalık(yağsız)
        2 ince dilim esmer ekmek
        1 porsiyon meyve


        CNNTürk

        Yorum

        İşlem Yapılıyor