Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği(TELKODER), Türk Telekom’un 21 Temmuz 2007 tarihinden itibaren geçerli olan tarifesini onaylayan Telekomünikasyon Kurumu kararının iptali ve dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulması istemiyle, Danıştay 13. Dairesi’ne dava açtı.
Telkoder Türk Telekom’un Mart 2007’de yürürlüğe giren tarifesinin iptal edilmesi için 29 Ocak 2007 tarihinde Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay, Telkoder’in başvurusunu haklı bularak 28 Mayıs 2007 tarihli kararı ile bu tarifenin yürütmesini durdurmuştu.
Türk Telekom, bunun üzerine yeni bir tarife hazırlayarak Telekomünikasyon Kurumu’nun onayına sunmuş ve Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan tarife, 21 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe girmişti.
Telkoder’den yapılan açıklamada, Türk Telekom’un Temmuz ayında yürürlüğe giren tarifesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle, Danıştay’da yeni bir dava açtı.
Telkoder dava dilekçesinde, Türk Telekom’un mart tarifesinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulma gerekçelerinden birinin, Türk Telekom’un Mart tarifesi ile çapraz sübvansiyon (bir hizmetin bedelinin diğer bir hizmet tarafından karşılanması) uyguladığı yönünde olduğu ifade edildi.
Danıştay’ın kararına göre aynı tarifede yer alan hizmetlerin bir kısmında zam yapılırken, bir kısmında indirim yapılması, çapraz subvansiyon yapıldığını ortaya koyduğuna dikkat çekilen dilekçede, temmuzda yapılan yeni düzenlemeyle tüm zam ve indirimlerin, mart tarifesi aynı olduğuna dikkat çekildi.
Dernek dava dilekçesinde, sadece şehiriçi görüşmelere yapılan zam oranının, bu defa yüzde 6 olarak belirlendiği vurgulanırken, Danıştay’ın “çapraz sübvansiyon yapılıyor” gerekçesinin, bu tarife için de geçerli olduğu dile getirildi.
Türk Telekom’un, Temmuz tarifesinde ücretlendirme periyotlarını uzattığının da belirtildiği dilekçede, şöyle denildi:
“Bu yolla, tüketiciler, konuşmadıkları sürelerin bedeli olan yaklaşık 131 milyon YTL’yi fazladan Türk Telekom’a ödemek zorunda kalacaklardır. Türk Telekom, SabitHatt abonelerine verdiği ücretsiz kullanım hakkını kaldırmış, HesaplıHatt ve YazlıkHatt abonelerinin ücretsiz kullanım haklarını kısıtlamıştır.
HesaplıHatt ve YazlıkHatt aboneleri (yaklaşık 10 milyon abone), şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonu arama hizmetlerini, daha cazip koşullar sunan yeni işletmecilerden alma hakkından mahrum bırakılmaktadır. 19 milyon sabit telefon abonesinin yarısından fazlası, rekabet dışında bırakılarak, rekabet ihlali yapılmaktadır.”
Telkoder, rekabeti “yıkıcı” ve tüketiciye “zararlı” bu tarifenin de yargıdan dönmesi beklediğini kaydetti.
ANKA