Bilişim sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşları, yayımladıkları ortak bir deklarasyonla 3G ihalesiyle ilgili Telekomünikasyon Kurumu'na teşekkür etti.
Bilgi ve iletişim sektörünü temsil eden Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Türkiye Zeka Vakfı (TZV), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED), Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD), Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER), Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER), Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD), Haberleşme Altyapı Sağlayıcıları Derneği (HASDER) gibi dernekler, 3G ihalesini değerlendirerek görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak amacıyla ortak bir açıklama yaptı.
Sivil toplum kuruluşlarının, ortak görüşlerini yansıttıkları açıklamada, 3G ihalesiyle beraber Türkiye'de bilgi toplumu olma yolunda önemli bir adım atıldığı ifade edilerek, 3G'nin hayata geçmesiyle, özellikle Türk yazılım sektörü için yeni iş imkanları ve Ar-Ge yatırımlarının ciddi oranlarda artacağı vurgulandı.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''3G ihalesi, Türkiye'de alt yapı sağlayıcısı üretici firmalarımızın Ar-Ge merkezlerini kurmalarını da teşvik edecektir. Ar-Ge merkezlerinin Türkiye'de çoğalması hem yeni iş imkanları, hem de dünyanın en büyük teknoloji şirketleri ile çalışma fırsatı yaratacak olması bakımından Türk mühendislerinin gelişimleri için de büyük önem taşımaktadır.
Bu nedenlerle yeni dönemin devam eden sürecinde, 3G ihalesini alan operatörlerin iş ortaklarına çözüm ve teknolojilerini ihracat yapabilecek koşul ve olanakları da sağlamaları gerektiğini düşünüyoruz.
Ülkemizin yüksek çıkarları için son derece olumlu gelişmelerin tetiklenmesine neden olan 3G ihalesinin gerçekleştirilmesine öncülük eden ve Ar-Ge maddesini ihale şartnamesine koyarak, diğer kamu kurumlarına da öncülük eden Telekomünikasyon Kurumu'nu tebrik ederiz.''
''BİR OPERATÖRÜN LİSANS ALMASI REKABET SAÐLAYAMAYABİLİR''-
Açıklamada, 3G teknolojisiyle birlikte Tük insanın hayatının kolaylaşacağı, iş yapış tarzına renk geleceği belirtilerek, Türkiye'de her bireyin bir bilgisayarı olmadığına, buna rağmen nüfusun yüzde 70'inde cep telefonu olduğuna işaret edildi.
Türkiye'de satılan yeni model telefonların büyük bölümünün 3G destekli olduğu düşünüldüğünde, bu yeni nesil teknolojinin pek çok avantajlar getireceği kaydedilen açıklamada, Türk halkının dünyaya açılmakta internet dışında televizyon ve radyo hizmetlerinden yine 3G teknolojisi aracılığıyla faydalanabilme hakkına da saygı duymak gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, ''Şu an için bir operatörün tek bir lisans alması 3G konusunda rekabeti sağlamayabilir. Ancak bu konuda da Telekomünikasyon Kurumu'nun en kısa sürede yeni bir düzenleme sürecine hazırlanarak diğer frekanslardaki lisansların talep edilmesini sağlayacak ortamı en kısa zamanda oluşturacağına, yeni operatörlerle pazarın adil ve sağlıklı bir hale getirileceğine yürekten inanıyor ve temenni ediyoruz'' denildi.
Açıklamada, bazı gazetelerde ilan olarak da yayımlandı.
Yorum