İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem başlıyor. Atatürk aleyhine işlenen suçlar başta olmak üzere sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenmesi uygulaması 23 Kasım 2007 tarihinde başlayacak.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun''un 23 Mayıs 2007 tarihinde çıktığını ve öngörülen denetim mekanizmasının kuruluşu için 6 aylık bir süre tanıdığını anımsattı.
Bu sürenin 23 Kasım 2007 tarihinde dolacağını ifade eden Şimşek, yasada yazılı 8 katalog suçla ilgili internet sitelerine erişiminin engellenmesi kararlarının artık doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına geleceğini kaydetti. Şimşek, ''Şu anda internet ortamında kişiler arasında hakaret ve benzeri konularla ilgili mahkeme kararları doğrudan erişim sağlayıcılara gönderiliyor. Ama 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren bu yasada yazılı 8 konudaki suçla ilgili erişim engellenmesi kararları bize gelecek'' dedi.
Geçtiğimiz günlerdeki Sivas ve Elazığ mahkemelerinden alınan Youtube görüntü paylaşım sitesindeki Atatürk'e hakaret videosunun kaldırılması yönündeki kararın hem Türk Telekom gibi erişim sağlayıcılara hem de Başkanlığa gönderildiğini, kurulan diyalog neticesinde bu videonun siteden çıkartıldığını anlatan Şimşek, erişimin engellenmesi uygulamasının henüz kendi bünyelerinde başlamamasına karşın bu tür kararların uygulanmasına destek olduklarını söyledi.
YÖNETMELİK ÇALIŞMALARI SON AŞAMADA
Şimşek, ''5651 sayılı yasa gereğince, Başbakanlıkça internet kafelerle ilgili bir yönetmelik çıkarılacağını'', bu yönetmelikte ''Toplu Kullanım Sağlayıcısı'' olarak isimlendirilen internet kafelere izin belgesi verilmesi ve denetimlerine ilişkin esas ve usullerin düzenleneceğini belirtti. Şimşek, ikisi Başbakanlık, ikisi Telekomünikasyon Kurumunca çıkarılmak üzere 4 ayrı yönetmelik çalışması yapıldığını bildirdi.
Telekomünikasyon Kurumunca çıkartılacak internet erişim sağlayıcılarının Telekomünikasyon Kurumundan lisans almalarını öngören yönetmelik üzerindeki çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, ''İnternet erişim sağlayıcıları, bu işi yapabilmeleri için Telekomünikasyon Kurumundan lisans alacaklar. Lisans almadan erişim sağlayıcılık yapmanın artık önüne geçilecek'' diye konuştu.
''İNSANIMIZA BİR İMKAN SAĞLAYACAĞIZ''
Şimşek, yasanın çıkarılmasının ardından, özellikle çocuk istismarı konusundaki haberlerin azalmasının, bu tür suçların işlenmemesi yönünde insanlarda psikolojik etki yaratmış olabileceğini de dile getirdi. Sanal ortamda suç işlenmesinin önlenmesi konusunda pek çok sivil toplum örgütüyle görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Şimşek, ''İnternet, her gün gelişen sanal bir ortam. İnternetin zararlı etkilerinden korunmak isteyen insanımıza biz imkan sağlayacağız. En azından bunu sağlayabilirsek görevimi yapmış olmanın mutluluğunu hissedeceğim'' dedi.
İHBAR MERKEZİ KURULACAK-
Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderileceğini söyledi. Söz konusu suçlarla ilgili her vatandaşın ihbar hakkının bulunduğunu vurgulayan Şimşek, 23 Kasım itibariyle bir ihbar merkezinin kurulmuş olacağını, vatandaşların hem bu ihbar merkezine, hem de kolluk merkezlerine ihbarda bulunabileceklerini, ihbarın doğruluğu kanaatine varılırsa süreç çok hızlı bir şekilde işletilerek, ilgili mahkemesinden karar alınacağını ve gereğinin yapılacağını kaydetti.
''YAKICI SORUN VARSA YETKİMİ KULLANACAĞIM''
Şimşek, 5651 sayılı yasanın 8'inci maddesinin özellikle müstehcenlik ve çocuk istismarı suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin erişimin engellenmesi kararının doğrudan Başkanlık tarafından verilebilmesine imkan tanıdığını, ancak bunun bazı sivil toplum örgütlerinde ''sansüre dönüşebilir mi'' kaygısı yarattığını dile getirdi.
Kanunun verdiği bu yetkisini çok sık kullanmayı düşünmediğini belirten Şimşek, ''Söz konusu yetkiyi şayet kullanırsam, kullandıktan sonra bunu hakim onayına sunmayı düşünüyorum. Tabii ki ortada gerçekten çok yakıcı bir sorun varsa yetkimi kullanacağım'' dedi.
-ERİŞİMİN ENGELLENMESİ-
Fethi Şimşek, erişimin engellenmesi konusundaki hukuki sürecin işleyişine değinirken, hakim kararlarının uygulanmasında gecikme olacağını düşünmediğini, kolluk güçleri hakim kararını aldıktan sonra kendilerine elektronik ortamda kararı intikal ettirdiğinde erişim sağlayıcılarla irtibatı sağlayarak en kısa sürede erişimin engellenebileceğini kaydetti.
Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek, çocuk istismarı ve müstehcenlik konusunda, uluslararası kabul gören filtre programlarıyla otomatik engelleme yapılacağını, diğer suçlarla ilgili hakim kararı gerektiren konuların erişim sağlayıcısına gönderilerek en çabuk sürede erişimin engellenmesinin istenileceğini belirtti.
AA
Yorum