Ramazan ve Kurban bayramlarında ziyarete gelen küçüklere mendil verme geleneğinin, günümüzde unutulmaya yüz tuttuğu bildirildi. Bursa Tuhafiyeciler ve Benzerleri Odası Başkanı Nedim Özbalaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramların kendine özgü bazı gelenek ve göreneklerinin bulunduğunu, ancak zamanla bunların bazılarının değişikliğe uğradığını, bazılarının ise tamamen unutulduğunu söyledi.
Kentleşmenin yaygınlaşması ve teknoloijideki hızlı gelişmenin, geleneklerin unutulmasında önemli bir rol oynadığını belirten Özbalaban, bu kapsamda bayramlarda ziyarete gelen çocuklara mendil verme geleneğinin de artık nerdeyse bitme noktasına geldiğini vurguladı. Özbalaban, mendilin eskiden bir ihtiyaç olduğunu, herkesin cebinde mutlaka bir mendil taşıdığını dile getirerek, teknolojinin gelişmeye paralel olarak yaygınlaşan kağıt ve ıslak mendiller nedeniyle artık bu alışkanlığın unutulduğunu anlattı.
Geçmiş yıllarda bayramlaşmaya gelen küçük çocuklara mendil hediye etmenin ayrı bir önemi bulunduğunu belirten Nedim Özbalaban, şöyle konuştu: ''Bayram ziyaretlerinin en güzel yanı, yaşlı büyüklerin ya da akrabaların evlerine gidildiğinde şekerle birlikte cebinize mendil konulmasıydı. Tabii bu bahsettiğimiz 20 yıl öncesiydi. O zamanlar siyah renkteki ilkokul önlüğü ile kolalı beyaz yakaya, ön cepte yarısı gözüken beyaz bir mendilin inanılmaz yakıştığı yıllardı.
Sonraki yıllarda önlüklerin de rengi değişti, mendil geleneği de yok olmaya başladı. Kırsal kesimlerde sürdürülse de bu geleneği yaşatanların sayısı yok denecek kadar azaldı. Günümüzde hızlı kentleşmeyle değişen ya da ortadan kalkan pek çok adet gibi büyükler tarafından bayramlaşmaya gelen çocuklara, torunlara mendil verme geleneği de unutulmaya yüz tuttu.''
''ÇEŞİT OLSUN DİYE BULUNDURULUYOR''
Nedim Özbalaban, tuhafiyeci esnafının sadece ''Çeşit olsun'' diye bulundurduğu mendillere neredeyse hiç talep olmadığını belirterek, şunları kaydetti: ''Benim çocukluk döneminde, tatillerde aile büyüklerinin yanında çıraklık yapardım. Bayram öncesi satmamız için bize mendil verirlerdi. O zamanlar mendiller kapış kapış giderdi. Bu işler artık bitti. 'Esnafımız mendil satıyor' desek yalan olur. Zaten 3-5 seneye kadar bu geleneği yaşatanların da sonu gelir sanırım. Genellikle yaşlıların bir kısmı bayram dönemlerinde mendil dağıtmaya devam ediyor. Bunlar da eski alışkanlıklarından vazgeçemeyenler. Gençler zaten ıslak ya da kağıt mendilleri tercih ediyor.''
AA
Yorum