TEMA Vakfı “2/B Arazileri Satılmasın” İmza Kampanyası

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    TEMA Vakfı “2/B Arazileri Satılmasın” İmza Kampanyası

    TEMA Vakfı “2/B Arazileri Satılmasın”
    İmza Kampanyası Başlattı
    “2/B Arazilerinin Satılmaması ve 2/B’lerin Tekrar Yaşanmaması İçin
    Yasal Önlem Alınsın !”
    AKP, 2003 yılında 25 milyar dolar gelir elde edileceğini ileri sürerek kamuoyunda kısaca 2/B orman arazilerinin satışı olarak bilinen konuyu gündeme getirmiş, bu girişim TEMA Vakfı’nın da içinde bulunduğu Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği’nin önderliğinde yapılan çalışmalar, kamuoyunun tepkisi ve 10’ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto kararı ile engellenmişti. Ancak, AKP seçim bildirgesinde de yer verdiği 2/B orman arazilerinin satışını, kapsamını daha da genişleterek yeniden gündeme getiriyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bu konudaki teknik çalışmaları başlattı.
    Hepimizin geleceğini etkileyen orman doğal varlığımızın tehlikede olduğunu görüyor ve bunun önlenmesinde bizlerin kararına da ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle TEMA Vakfı olarak, Türkiye genelinde görev yapan 555 Temsilcimiz ile Gönüllü Sorumlumuz ve 326 bini aşkın gönüllümüz ile TEMA Vakfı - 2B İmza Kampanyası adresli web sitemizde “2/B Arazileri Satılmasın” İmza Kampanyası başlattığımızı duyuruyoruz.
    TEMA Vakfı, 2/B arazilerinin satışı ile ilgili uygulamanın kesinlikle karşısındadır. Giderek ekolojik, ekonomik ve toplumsal bir soruna dönüşen konunun çözülmesi zorunludur, ancak “satış” doğru yöntem değildir.
    2/B arazilerinde satış kesinlikle düşünülmemelidir. Ecrimisil (Kamu mallarını herhangi bir izin almaksızın veya arada sözleşmesel bir ilişki olmaksızın kullanan kişilere Türk Hukukunda fuzuli şagil (haksız kullanıcı); bu kullanıcılardan alınan ücrete de “ecrimisil” denilmektedir.) uygulamasına derhal başlanmalıdır. Toplu yerleşim alanı haline gelmiş/kentleşmiş yerlerdeki insanlar sokağa atılamaz, fakat orman içinde tek veya siteler halinde yapılaşmalar, mevcut yasalar gereği kesinlikle yıkılarak orman haline dönüştürülmelidir. Kentleşen alanlarda ise medeni hukukumuzdaki mülkiyet kavramında yeni düzenlemelere gidilerek satış dışı çözüm oluşturulmalıdır.
    Siyasal iktidarlar dört yıl vadelidir, iktidara gelmek için yakılmasına, talan edilmesine göz yumulan doğal ormanlarımızın yerine gelmesi ise mümkün değildir. TEMA Vakfı, Sayın TBMM Başkanı, Sayın Başbakan ve Milletvekillerini kamuoyunun sesine kulak vermeye ve ilişikte sunulan TEMA Vakfı’nın tespit ve çözüm önerilerini dikkate almaya davet etmektedir.



    TEMA Vakfı’nın 2B Arazilerinin Değerlendirilmesi
    İle İlgili Görüş ve Önerileri
    1) Anayasamızın 169 ve 170. Maddeleri ile 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesinin “B” bendi uyarınca, “31.12.1981 tarihinden önce orman vasfını bilim ve fen bakımından kaybettiği”, “tarım ve hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunduğu”, “köy, kasaba ve şehir yapılarının toplu halde bulunduğu” saptanan yerler, ormancılık rejimi dışına çıkarılmaktadır. 1974 yılından bu yana yapıla gelen bu uygulamalarla artık orman sayılmayan 473 bin hektar alanın değerlendirilmesi gerekmektedir. Gündemdeki konu budur.
    2) 31.12.1981 tarihi sınırlaması geçerli olmak üzere bugüne değin "2/B arazisi" olarak artık orman sayılmayan 473 bin hektar arazinin yalnızca % 9'unun kullanım kadastrosu yapılabilmiştir. Kullanım kadastrosu yapılan 43,9 bin hektar "2/B" arazisinin yalnızca 6,7 bin hektarı satılabilmiş ve 2003 yılı fiyatlarıyla da 49 trilyon TL elde edilebilmiştir. Başka bir söyleyişle; Türkiye'nin her yerinde yapılabilen "2/B arazisi" satışının birim fiyatı, 2003 yılı fiyatlarıyla, yalnızca; 731.343 TL/m2 olmuştur. Tüm "2/B arazileri" bu birim fiyat üzerinden satılabildiğinde, 2003 yılı fiyatlarıyla elde edilebilecek gelir, toplam; en fazla 2,5 milyar USD dolayında olabilecektir. 25 Milyar USD beklentisi gerçekçi değildir.
    3) Tüm ülkemizde "orman" sayılan alanların % 80’inin üzerinde bir bölümünün kadastrosu yapılabilmiştir. Bunların da büyük bir çoğunluğu sorunludur ve yargıdadır.Geriye kalan ve henüz kadastrosu yapılmamış orman alanlarının bir kısmı da mevcut yasal düzen içinde yeniden "2/B arazisi" olarak değerlendirilebilecektir. Halen de orman arazilerinde 2/B sonucunu doğuracak faaliyetler devam etmektedir. Bu nedenle ve öncelikle 2/B uygulamalarına dayanak olan yasal düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır.
    4) Neler Yapılmalıdır?
    4.1) Öncelikle 2/B uygulamalarına dayanak olan yasal düzenlemeler ortadan kaldırılmalı ve bu beklenti yok edilmelidir.

    4.2) Hali hazır 2/B uygulamalarında yasada gerekli değişiklik yapılarak, “bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetme” durumuna açıklık getiren ölçütler arasında;
    • “orman bütünlüğünü bozmama”,
    • “su ve toprak rejimine zarar vermeme”,
    • “çevresindeki orman ekosistemlerinin tüm öğeleriyle kendisini yenileyebilme gücüne zarar vermeme”,
    • “ormancılık çalışmalarının etkenlik, verimlilik ve kârlılık düzeylerini düşürmeme” vb koşulların da birlikte aranması sağlanmalıdır.

    4.3) Mevcut anayasal sistemimiz, Anayasa Mahkememizin bu konudaki müteaddit kararları ve Cumhurbaşkanımızın 2 kez iadesindeki gerekçeler göz önüne alındığında 2/B Arazilerinin Satışı Mümkün Değildir, %93’ü Doğal Olan Ormanlarımızda Bu Yol Kesinlikle Tercih Edilmemelidir.

    4.4) 2/B nedeniyle orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde kullanım kadastrosu, henüz orman kadastrosu yapılmamış olan alanlarda da orman kadastrosu çalışmaları tamamlanmalıdır.

    4.5) 2/B Arazilerinin işgalcilerinden sadece orman köylüsüne tahsis edilecek olanlar hariç (-ki bu 6831 sayılı Orman Kanununun 2. Maddesinin son fıkrasının amir hükmüdür) diğerlerinden hemen ECRİMİSİL (-ki bu geriye doğru 5 yıllık süreyi de içermektedir) alınmaya başlanmalı ve böylece işgalcilerin bedelsiz kullanımı önlenmelidir.

    4.6) Sonuç olarak:
    • 2/B arazilerinde satış kesinlikle düşünülmemelidir.
    • Yukarıda açıklanan ecrimisil uygulamasına derhal başlanmalıdır.
    • Toplu yerleşim alanı haline gelmiş/kentleşmiş yerlerdeki insanların sokağa atılması da düşünülmemelidir.
    • Fakat orman içinde münferit veya siteler halinde yapılaşmalar, mevcut yasalar gereği kesinlikle yıkılarak orman haline dönüştürülmelidir.
    • Kentleşen alanlarda ise medeni hukukumuzdaki mülkiyet kavramında yeni düzenlemelere gidilerek satış dışı çözüm oluşturulmalıdır.

    “2/B Arazileri Satılmasın” İmza Kampanyası
    Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Sayın Başkan ve Üyeleri
    Sayın Başbakan
    Sayın Çevre ve Orman Bakanı
    Başımız dertte.
    Dünya ısınıyor, iklimler değişiyor, afetlerin sayısı ve şiddeti artmaya devam ediyor.
    Dünyamız çölleşmeye, açlığa, susuzluğa doğru giderken doğal dengeler bozulurken çözüm, yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir.
    Ama biz ne yapıyoruz ?
    Nefes almamızı sağlayan, topraklarımızı, suyumuzu koruyan, binlerce canlının yaşam kaynağı, yuvası ormanlarımızı korumamız gerekirken sözde “yasal” yollardan satmaya çalışıyoruz.
    Ormanlarımız satılık değildir.
    Anayasaya aykırı, ulusa ait ormanları satışa çıkararak mülkiyet hakkını hiçe sayan ve orman talanının önünü açan 2 B orman arazilerinin satışına geleceğimiz ve çocuklarımız için hayır diyoruz.
    Ormanlarımızın satılmaması hep orman kalması için; aşağıda imzası bulunan biz Ülke Gönüllüleri, başta TBMM Başkanımız, Başbakanımız ile Çevre ve Orman Bakanı olmak üzere Yüce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bütün üyelerinden, ilişikte yer alan 2 B ile ilgili çözüm önerilerimizi dikkate almalarını, 2 B orman arazilerinin satılmamasını ve tekrar 2 B’lerin yaşanmaması için gereken önlemleri almalarınız istiyoruz.
    İmzalamak için tıkla....
    Son düzenleme Kadim; 17-10-2007, 15:59.
  • gurses53
    Junior Member
    • 02-03-2004
    • 101

    #2
    Konu: Ormanlarımıza sahip çıkalım ...

    karaman cıvarında 10 yıldır . 2oo ,400, yıldır korunan ormanlar meşe kesilip odun ve kömür yapılıyor . bu mayıs ayındada baraj yatağındaki meşeler 100 hk kesildi ,bu kanyonun 55 km uzunluğu var , bunlarda 2010 yılına kadar kesilecek ondan sonrada biz orman yaptık diyecekler.şimdiye kadar köylüler korudu malını yapragında besledi 1995 yılında tapulama sistemi geçince milletin korudugu ormanları kesiyorlar.800 YILLIK CEVİZlerimiz de bu 25 temmuzda meyveli olarak kestiler .bunların tüm foto var burda bazı yerlere müracat ettim ama netice alamadım . filmleri dahi var 1 yıldır yardım eden yok ,bunları köylülere satsalar veya verseler biz orman dairesinden daha iyi bakar korur uz ağac dikimindede köylü para almaz ,sizin karaman kuruluşu teme başkanı levent beye ilettim biz özel kuruluşuz ona biz karışamayız dedi .karışmıyaksınızda niye ortaya çıktınız .şu kuraklıkta karadag , hacıbaba dağı , baraj yatağındaki güldere,gülkaya,paşabağı, başharman,dereköy,akpınar, meşe ormanlarıda 2010 yılına kadar kesilecek,karşı çıkanlarada para cezaları kesiliyor ,vatandaşta canından bezmiş bırakıveriyorlar .şu şöyle dediğimizdede bize devlet karışamaz biz ayrı kuruluşuz biz istediğimiz yeri keseriz diyorlar.? böyle ormancılık olacağına satılsında hiç olmazsa köylüde ormanına sahip çıksın kimin eli kimin cebinde olduğu belli olsun. ordan ağrı orman koruyculuk olmaz orman bölgelerinde gelin bir araştırın bakalım, köylüden bir ağız arayın bakalım neler diyecekler.

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member

      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: TEMA Vakfı “2/B Arazileri Satılmasın” İmza Kampanyası

      Ben de imzamı veriyorum. İmzama gerekçem, insanın doymaz nefsine düşman oluşumdur.

      Ortada düzeltilmesi gereken birşey varsa ilk önce elinle düzeltmeye çalış... Eğer elinle düzeltmeye gücün yetmiyorsa dilinle düzeltmeye gayret et... Bu ikisini de yapamıyorsan, kalbinle buğz et... Üzerine düşen vazifeyi yap...
      Son düzenleme Kadim; 17-10-2007, 15:38.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor