İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cunuyil
    Senior Member
    • 27-09-2005
    • 7297

    İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

    Arkadaşlar,yıl içerisinde belki 30 000 evrak imzalamamız gerekiyor...bash

    Bunların herbiri değerli mesai saatimizden çalınan zaman demektir diye düşünüyorum...

    Bu sebeple,İMZA KAŞESİ bastırmak istiyorum.Bunun hukuken bir sorun olma ihtimali var mıdır?help1

    Bilgilerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
  • rubberman
    Member
    • 13-02-2006
    • 1992

    #2
    Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

    Bildiğim kadarı ile sadece okuma yazma bilmemeniz durumunda ve parmak izi de basmanız koşulu ile geçerlidir.Yinede bir hukukçunun mevzuat bilgine başvurmak gerekir.

    Yorum

    • Gondaray
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 3257

      #3
      Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

      "Borç ikrarı ihtiva eden belgelerde bulunacak imzaların el ile atılması zorunludur. Ancak okuma yazma bilinmiyorsa ve kişi görme özürlü ise, mühür kullanabilir; aksi halde aletle atılan imzanın hükmü bulunmamaktadır"

      Ve

      "Hukuken alacak verecek davasında kaşe bir delil sayılmaz (şayet alacaklı ile kaşenin geçerli olduğuna dair bir tatbik imza anlaşmanız yoksa). Hiç bir borç sorumluluğu altına girmezsiniz. Ancak mesleğinizle ilgili olarak usulsüz bir işlemde bu belgeyi alan kişi kullanmış ve hukuka aykırı olarak yararlanmışsa, bundan dolayı sorumlu olursunuz. Alacak verecek (çek senet, sözleşme kontrat gibi) belgelerde kaşe imzanın geçerli olmadığı, yeni Türk Ceza Kanunu ve 6023 Sayılı kanun çerçevesinde sorumlu olduğunuz"

      görüşleri bulunmaktadır.

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR

        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

        İmza; “Bir kimsenin, bir yazının altına bu yazıyı yazdığını veya onayladığını belirtmek için, her zaman, aynı biçimde yazdığı ad ve işaret” olarak tanımlanır. Bu tanımdan imzanın;
        • Yazılması gerektiği anlaşılmaktadır. Yazı harflerden oluşur. İmzanın yazıdan yani yan yana gelmiş harflerden oluşması gerekmektedir. İmzada yazılması gereken Önad ile Soyadıdır.
        • Aynı biçimde yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. İmza el yazısı ile yazılırken; matbaa harfleri ile yazılmalı, el yazısı ile tersim ediliyor ise devamlı el yazısı ile yazılması, noktalama işareti ve yapılıyor ise eklemeler; özellikle her imzada bulunmalıdır. Özel mektuplara atılan imzalar ile resmi belgeye atılan imzaların aynı biçimde olması gerekmektedir.
        • Her zaman kavramı; Bu kavramdan kasıt, kişinin değişik zamanlardaki psikolojik durumuna bağlı olarak imzasının farklılık taşımayacağı durumudur. Yani kişi keyifliyken veya canı sıkkınken veya tereddütlü veya inandığı bir konu olduğu zaman daha başka imzalar tersim edemez. Ancak, kültürel düzeyi ve yaşı arttıkça imzasının yapısında gelişmeler olacaktır.
        İşaret, imza yerine geçen “Mühür” veya “Bastırılan Parmak” anlamındadır. İmza atmaya muktedir olmayan kişinin, imza yerine kullandığı el yapısı cismin bıraktığı izdir. İngilizce'de imza “SIGN" (işaret, alamet, belirti, iz) şeklinde ön tanımlama ile tanımlanmakta ise de; imzanın asıl tanımlanması “SIGN MANUAL" (El yazısı imza) şeklinde vurgulanmaktadır.
        Ülkemizde genelde imza nasıl atılmaktadır? Sorusuna cevap olarak şunlar söylenebilir.
        “Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunda imzanın öz ve soyadın birlikte veya bunlardan birisinin yazılması suretiyle atıldığı kabul görmektedir. Ülkemizde kullanılan imzalar daha ziyade bir şekilden ibaret olup bu imzalar el yazısı karakteri arz etmezler.
        Belgeler altına atılan imza, o belgenin tasdikini ve belge içeriğinin imza sahibi tarafından kabul edildiği anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı ülkemizde imzanın disipline edilmesi gerekmektedir.
        Sonuç olarak; imza el yazısı ile ön ve soyadın tamamının veya önadın baş harfinin konulmasından sonra soyadın tamamının yazılması ile atılmalıdır. İmzada ne kadar karakteristik, kişisel özellikler olursa imza o kadar güvenceli olur. İmzaların zeminlerden etkileneceği göz önünde bulundurularak belge altına birkaç kağıt veya yumuşak karton konulmalıdır. Ayrıca, imza kolayca silinemeyen, uzun süre kalan, sabit mürekkepler ile atılmalıdır. Ülkemizde soyadı kanununda, borçlar kanununda hukuk usulü muhakemeleri kanununda ve noterlik kanununda imza hakkında mevzuat bulunmaktadır.

        Cüney YETGİN / Başkomiser
        Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı
        İstanbul KPL Müdürlüğü

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR

          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

          Hukuk sistemimizde imza çok önemli sonuçlar doğuran bir işlemdir. Çoğu kez ne yazık ki hukukla ilgili çok bilgisi olmayan kişilerin imzanın nasıl, ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında çok yetersiz bilgileri olduğunu gözlemliyoruz. Bunun sonucu olarak da gerekli prosedürleri bilmeden ve de bir hukukçuya danışmadan kullanılan imzalar telafisi mümkün olmayan ve istenyen hukuki sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sayfada Türk Hukuk Sisteminde "imza" prosedürünün önemi ve imzanın ne şekilde ve nelere dikkat ederek kullanılması gerektiğiyle ilgili çeşitli bilgiler derlenmiş, ayrıca uygulamada sık rastlanan bazı olaylardan da örnekler verilmiştir:

          Pek az kişi maddi değeri en yüksek varlığının imzası olduğunun farkındadır. Maddi durumunuz ne olursa olsun en değerli varlığınız imzanızdır. İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm malvarlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz.

          Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli ve bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir.

          Hukukda imza prosedürü ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sayılabilir:

          - İmzanız kolay taklit edilemeyecek bir imza olmalıdır. Bu nedenle paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktan kaçınmanız gerekir. En iyi imza açık isim ve soyadınızının tamamını kısaltmadan içeren el yazınızdır.

          - İmzanız en cimri şekilde harcamanız gereken maddi değerinizdir. Nereye ve ne için harcadığınıza çok dikkat etmeniz gerekir.

          - İmza attığınız her belge hayati derecede önemlidir. Bir belgeyi konusu ne olursa olsun okumadan imzalamak yapılabilecek en büyük hukuki hatadır. İmza attığınız bir belgedeki dipnotlar dahil, tek tek her harfi, okuduğunuzdan emin olmanız gerekir.

          - İmza attığınız bir belgede artık "karşıdaki kişiye güvenmek" diye bir şey söz konusu değildir. Karşınızdaki kişi size güvenmeyerek belge tanzim edip imza attırdığına göre siz de kendi talepleriniz açısından aynı davranış içinde olmalı ve onun yükümlülükleri için de ondan imza almalısınız. [Uygulamadan Örnek: Vadeli olarak beyaz eşya satın alan kişilere beyaz eşya satıcıları uygulamada mutlaka her ödeme tarihi için ayrı ayrı bono imzalattırmaktadırlar. Bununla birlikte kendileri karşıdaki kişiye karşı hiçbir belge vermemektedirler. Oysa teslim edilecek malın cinsi, renk, boyut gibi özellikleri, teslim tarihi, garanti süresi, nakliye ücreti vb. konularında da onların alıcılara taahhüt ettikleri konularda verdikleri sözlerle yetinmeyip onlardan da imzaları ile bu hususu güvence altına almaları istenmelidir. Aksi taktirde verdikleri sözler tutulmadığı zaman hukuki güvenceniz son derece azdır.]

          - İmzanızla onaylanan yazılı bir belge hukuki mercilerde artık her türlü tartışma ve polemiğe kapalıdır. Bu belgenin içeriğinin aslında farklı bir şekilde olduğu, taraflarca daha sonra değiştirildiği, aslında değişik bazı hüküm ve sonuçlar içerdiği gibi savunmaların hukuki değeri yoktur. Bu nedenle imzanızı içeren bir belgenin tüm içeriğini tartışmasız şekilde kabul ettiğinizi ve daha sonra bunun aksini tanıkla, vs. şekilde ispat etmenin mümkün olmayacağını aklınızda tutmanız gerekir. [Uygulamadan Örnek: konusu ne olursa olsun bir konu yazılı bir belge ile düzenlenmişse mahkemede buna karşı yazılı belge harici hiçbir delil ileri sürülemez, bu nedenle tanık vs. dinletmek mümkün değildir]

          - İmzalanmış bir belge konusu ne olursa olsun taraflar arasındaki tüm şartları, talepleri, konuşmaları içermelidir. Bunların bir kısmı belgeye yazılır, diğer kısmı yazılmazsa, yazılmayan kısmı hukuki değerini yitirecektir. O nedenle imzaladığınız belge hangi konuyla ilgili olursa olsun, sizin tüm talep, istek ve beklentilerinizi karşılamalıdır. [Uyguladan Örnek: Her konuda yapılan anlaşmalarda genellikle çok önemli bir iki nokta senete yazılmakta geri kalan konularda taraflar birbirinin sözüne güvenmeyi tercih etmektedirler. Oysa hukuki güvence için tarafların birbirlerine verdikleri tüm sözlerin belgede yer alması gerekir.]

          - İmzalanmış bir belgeye karşı yapılacak tüm iddialar (Bu belgenin değiştiği, hukuki sonucunu yitirdiği, fesh olunduğu vs.) yine ancak bir başka yazılı belge ile ispatlanabilir. O nedenle imzaladığınız bir sözleşmede ileride olabilecek tüm değişiklikler ile bu sözleşmenin taraflarca sona erdirilmesi, yeni şartlar getirilmesi vs. durumlarda mutlaka yeni bir belge düzenlenmelidir. [Uygulamadan Örnek: Genellikle para borçlarında borç alınırken bono verilmekte ancak borç ödendiğinde bono geri alınamamaktadır. Oysa kötü niyetli bir alacaklı her zaman bu bonoyu kullanarak borcu ikinci gere tahsil edebilir.]

          Aynı şekilde kendinizi bir başkasının imzası ile güvence altına almanız gerektiğinde de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. O nedenle bir hukuki belge düzenlerken, karşınızdakinden imza almanız gerektiğinde şu noktalara mutlaka dikkat ediniz:

          - Karşınızdaki kişi imzasını mutlaka gözünüzün önünde atmalıdır. "Ben bu belgeyi bir inceleyeyim, daha sonra imzalar getiririm" ya da "Ben götürür imzalayacak kişiye imzalatıp getiririm" tarzındaki yaklaşımları asla kabul etmeyin. Gözünüzün önünde atılmayan bir imzanın gerçekten imzalaması gereken kişi tarafından atılıp, atılmadığını asla bilemezsiniz ve o kişi tarafından atılmamışsa hukuki güvenceniz tamamen sona erecektir.

          - Bazı kişiler -özellikle kendilerini zora sokacak bir belge imzalamak zorunda kaldıklarında- ileride bu "imza benim değil" diyebilmek için bazen gerçek imzalarını kullanmamak, paraf atmak ya da değişik ufak karalamalar yapmak yollarına gidebilmektedirler. Bunun için mağdur olmamak açısından imza atacak kişiden belgenin altına önce kendi el yazısı ile ismini yazmasını istemek, daha sonra ise bunun altını imzalatmak oldukça güvenli bir yol olacaktır.

          - İmzalar atılarak hukuki prosedür tamamlanmadan asla diğer işlemler yapılmamalıdır. Örneğin uygulamada çok rastlanan şekliyle kira kontrası kiracı ya da kefiller tarafından imzalanmadan önce anahtar çeşitli sebeplerle (evi boyama, mal taşıma vb.) kiracıya verilebilmektedir. Bu ve benzeri örnekler son derece sakıncalı olup, imzalar tamamlanmadan hiçbir diğer işlem yapılmamalıdır.

          - İmza atacak kişi tanıdığınız bir kişi değilse nüfus cüzdanını kontrol etmek gereklidir. Kendisinin A olduğu iddiası ile gelen ve A adına imza atan bir kişinin gerçekten iddia ettiği kişi olup olmadığını anlamak açısından güvenilir bir kimliğini (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) kontrol etmek zorunludur.

          - İmza atan kişinin oturduğu, çalıştığı yeri bilmediğiniz taktirde ikametgah istemek de ileride bir hukuki işlem yapılması gerektiği taktirde önemli olacaktır. Adresini bilmediğiniz bir kişiye karşı hukuki işlem yapmak ve bunlardan sonuç almak son derece güçtür.

          "Hukukda İmza" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Türk Hukuk Sitesi'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (Türk Hukuk Sitesi - Ana Sayfa) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

          Yorum

          • delphin
            Senior Member
            • 27-12-2005
            • 15279

            #6
            Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

            Benim bildiğim hukiki geçerliliği kaşeyi basacaksınız ardından imzanızı elle atacaksınız .

            mesela bazı özel firmalarda sekreterler müdürlerin imzalarını çok iyi bilirler çünki bazı evraklar müdüre çıkmasına gerek yoktur o imzalar : ) yalnız imza şart

            ayrıca kıymetli belgelerede noter şartı vardır nekadar imza atarsanız atın noter şart

            Yorum

            • ybæl©ik
              ADMINISTRATOR

              • 25-01-2003
              • 30775

              #7
              Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

              Sonuç itibari ile okuma yazma bilen ve eli kalem tutan bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı herhangi bir donanım kullanarak bir anlamda matbu bir imza atamaz.

              İmza, kişinin el yazısıyla, uzun süre çıkmayan mürekkepli bir kalemle ve mümkün olduğu kadar ad ve soyadının yazılması şeklinde atılmalıdır.

              Unutmayınız ki, hukuki sonuçlar ve hüküm doğuran imza, eğer matbu donanım ile atılırsa ve o donanım bir başkasının eline geçer de kullanılırsa, kriminal anlamda herhangi bir hak talep edemezsiniz ve imzayı red imkanınız yoktur. ( açık ve net bulgular olmadığı sürece )

              Yorum

              • delphin
                Senior Member
                • 27-12-2005
                • 15279

                #8
                Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                ybalcik
                Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli ve bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir.
                üstad geçen bir yere iş müracatında bulundum bundan bahsetmişim gerçi forum bir yerinde var neyse bir baktım iş forumunda bu iş yerinde bizden iş taleb etmektesiniz işte çalıştığınız tüm süre içinde kazandığınız kıdem tazminatı ihbar vb alacaklarınız hakkında şimdiden bir ödeme istemeyeceğinizi beyan ederim diye bir işe alış formu at forma imzayı okumadan ondan sonra yıllar sonra işten çıkarken hani benim tazminat yok kardeş sana tazminat bak girerken imza attın almıyacağına dair aa benmi imzaladım ! dememek için her kağıdı iyice okumak gerek

                mesela bazı yerler özellikler bunu Telsim ilk çıktığında yapmıştı 4 5 adet kagıda imza atmıştık kimde gerçekten yazı yok şekil vardı ilk alanlar bilir

                neyse konuya geleyim tabi ben forumu imzalamadım başka bir arkadaş gitmiş o işyerine forum doldurmuş görüşürken tazminattan bahsettim valla birşey yazıyordu yalnız okumadım dedi

                okuyup imza atalım attıralım

                Yorum

                • Gondaray
                  Senior Member
                  • 27-08-2004
                  • 3257

                  #9
                  Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                  Originally posted by delphin
                  bir baktım iş forumunda bu iş yerinde bizden iş taleb etmektesiniz işte çalıştığınız tüm süre içinde kazandığınız kıdem tazminatı ihbar vb alacaklarınız hakkında şimdiden bir ödeme istemeyeceğinizi beyan ederim diye bir işe alış formu

                  Böyle bir form imzalatsalar bile hukuki bir geçerliliği yok bilginize.
                  Yani işveren tazminattan yırtamıyor. Ama Kıdem ve ihbar tazminatımı aldım diye bir belgeye imza atılırsa geçerli olabilmekte.

                  Yorum

                  • ybæl©ik
                    ADMINISTRATOR

                    • 25-01-2003
                    • 30775

                    #10
                    Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                    Elbette ki imza konulan kağıtların okunması bir gerekliliktir.

                    Ancak Kredi veya Kredi Kartı talebi için size imzalatılan sözleşmeyi okuyun bakalım. : ) Aslında Talep Formu ile birlikte bu sözleşmemerin de müşterilere verilmesi ve tüm boş alanların doldurulması gerekmektedir.

                    Çok fazla oluşu ve küçük fontlarla yazılması nedeniyle okunmaya pek elverişli olmayan bu sözleşmelerde özellikle faiz alanları boş olmakta ve ihtilaf ve temerrüd durumunda bu alan banka tarafından doldurulmaktadır. ( son düzenlemelerde fontun büyütülmesi gibi bazı önlemler getirildi ama halen okunacak durumda değil, zaman açısından da ) önünüze koyuyorlar imzalayın diye .. kaç kişi tamamını okuyup da imza altına alıyor ki ?


                    Aslında iş talep/başvuru formlarında sizin bahsettiğiniz anlamda bir hüküm olmamalıdır.

                    Hukuk, tarafları eşit korumayı amaçlar. İşverenin kendi lehine, işgörenin aleyhine sözleşmeye koyduğu hükümlerin esas olarak amacına uygun olmaması nedeniyle batıl sayılması gerekir. Ama maalesef hukuk herşeye birebir inememektedir.

                    Hukuken işverenin ve işgörenin sorumlulukları vardır. Bu kapsamda her iki taraf da bu sorumluluklarından kaçamaz, kendi sorumluluğunu karşı tarafa yükeleyemez. Bu amaçla yapılan her türlü sözleşme batıldır.

                    Ancak bu durumun Hukuk sistemine girerek, her ne şekilde olursa olsun, bir işvere karşı çalışan işgörenin, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ... adı ne olursa olsun her türlü maddi hakkın temliki, feragati, ... yönünde, işgören aleyhinde, işveren lehinde sözleşmelerin şeklen ve usulen geçersiz sayılması gerekmektedir.

                    Yorum

                    • cunuyil
                      Senior Member
                      • 27-09-2005
                      • 7297

                      #11
                      Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                      Resmi yazışmalarda yukarılardan gelen yazılar artık e-devlet hizmetiyle geliyor...

                      Burada dikkatimi çeken şey,yazıyı gönderen üstlerimiz e-imza atıyorlar...

                      Ben de özellikle okulların açılma ve kapanması döneminde imza işi ile uğraşıyorum.Bazen evrak o kadar çok oluyor ki imza'mın dengesini bozuveriyorum.

                      Bana ait olmadığını iddia etseler hani, çık işin içinden çıkabilirsen bir hal alıyor.:(

                      Bu durumda imzalamaya hem de elle imzalamaya devam edeceğiz gibi görünüyor.:p

                      Yorum

                      • ybæl©ik
                        ADMINISTRATOR

                        • 25-01-2003
                        • 30775

                        #12
                        Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                        Siz imzayı sordunuz, e-imzayı değil ?

                        Onun yasal düzenlemesi de farklıdır.

                        Yorum

                        • ybæl©ik
                          ADMINISTRATOR

                          • 25-01-2003
                          • 30775

                          #13
                          Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                          ELEKTRONİK İMZA KANUNU
                          ELEKTRONİK İMZA KANUNU

                          Kanun Numarası: 5070
                          Kabul Tarihi: 15/01/2004
                          Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 23/01/2004
                          Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 25355

                          BİRİNCİ KISIM : AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR
                          AMAÇ
                          Madde 1 - Bu Kanunun amacı, elektronik imzanın hukukî ve teknik yönleri ile kullanımına ilişkin esasları düzenlemektir.

                          KAPSAM
                          Madde 2 - Bu Kanun, elektronik imzanın hukukî yapısını, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini ve her alanda elektronik imzanın kullanımına ilişkin işlemleri kapsar.

                          TANIMLAR
                          Madde 3 - Bu Kanunda geçen;
                          a) Elektronik veri: Elektronik, optik veya benzeri yollarla üretilen, taşınan veya saklanan kayıtları,
                          b) Elektronik imza: Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi,
                          c) İmza sahibi: Elektronik imza oluşturmak amacıyla bir imza oluşturma aracını kullanan gerçek kişiyi,
                          d) İmza oluşturma verisi: İmza sahibine ait olan, imza sahibi tarafından elektronik imza oluşturma amacıyla kullanılan ve bir eşi daha olmayan şifreler, kriptografik gizli anahtarlar gibi verileri,
                          e) İmza oluşturma aracı: Elektronik imza oluşturmak üzere, imza oluşturma verisini kullanan yazılım veya donanım aracını,
                          f) İmza doğrulama verisi: Elektronik imzayı doğrulamak için kullanılan şifreler, kriptografik açık anahtarlar gibi verileri,
                          g) İmza doğrulama aracı: Elektronik imzayı doğrulamak amacıyla imza doğrulama verisini kullanan yazılım veya donanım aracını,
                          h) Zaman damgası: Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kaydı,
                          ı) Elektronik sertifika: İmza sahibinin imza doğrulama verisini ve kimlik bilgilerini birbirine bağlayan elektronik kaydı,
                          j) Kurum: Telekomünikasyon Kurumunu,
                          İfade eder.

                          İKİNCİ KISIM : GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA VE SERTİFİKA HİZMETLERİ
                          BİRİNCİ BÖLÜM : GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA, GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA OLUŞTURMA VE DOÐRULAMA ARAÇLARI

                          GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA
                          Madde 4 - Güvenli elektronik imza;
                          a) Münhasıran imza sahibine bağlı olan,
                          b) Sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan,
                          c) Nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan,
                          d) İmzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan,
                          Elektronik imzadır.

                          GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZANIN HUKUKÎ SONUCU VE UYGULAMA ALANI
                          Madde 5 - Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.
                          Kanunların resmî şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukukî işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemez.

                          GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA OLUŞTURMA ARAÇLARI
                          Madde 6 - Güvenli elektronik imza oluşturma araçları;
                          a) Ürettiği elektronik imza oluşturma verilerinin kendi aralarında bir eşi daha bulunmamasını,
                          b) Üzerinde kayıtlı olan elektronik imza oluşturma verilerinin araç dışına hiçbir biçimde çıkarılamamasını ve gizliliğini,
                          c) Üzerinde kayıtlı olan elektronik imza oluşturma verilerinin, üçüncü kişilerce elde edilememesini,
                          kullanılamamasını ve elektronik imzanın sahteciliğe karşı korunmasını,
                          d) İmzalanacak verinin imza sahibi dışında değiştirilememesini ve bu verinin imza sahibi tarafından imzanın oluşturulmasından önce görülebilmesini,
                          Sağlayan imza oluşturma araçlarıdır.

                          GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA DOÐRULAMA ARAÇLARI
                          Madde 7 - Güvenli elektronik imza doğrulama araçları;
                          a) İmzanın doğrulanması için kullanılan verileri, değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren,
                          b) İmza doğrulama işlemini güvenilir ve kesin bir biçimde çalıştıran ve doğrulama sonuçlarını değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren,
                          c) Gerektiğinde, imzalanmış verinin güvenilir bir biçimde gösterilmesini sağlayan,
                          d) İmzanın doğrulanması için kullanılan elektronik sertifikanın doğruluğunu ve geçerliliğini güvenilir bir biçimde tespit ederek sonuçlarını değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren,
                          e) İmza sahibinin kimliğini değiştirmeksizin doğrulama yapan kişiye gösteren,
                          f) İmzanın doğrulanması ile ilgili şartlara etki edecek değişikliklerin tespit edilebilmesini sağlayan, İmza doğrulama araçlarıdır.

                          İKİNCİ BÖLÜM : ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAÐLAYICISI, NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA VE YABANCI ELEKTRONİK SERTİFİKALAR
                          ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAÐLAYICISI
                          Madde 8 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, elektronik sertifika, zaman damgası ve elektronik imzalarla ilgili hizmetleri sağlayan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerdir. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, Kuruma yapacağı bildirimden iki ay sonra faaliyete geçer.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı yapacağı bildirimde;
                          a) Güvenli ürün ve sistemleri kullanmak,
                          b) Hizmeti güvenilir bir biçimde yürütmek,
                          c) Sertifikaların taklit ve tahrif edilmesini önlemekle ilgili her türlü tedbiri almak,
                          İle ilgili şartları sağladığını ayrıntılı bir biçimde gösterir.
                          Kurum, yukarıdaki şartlardan birinin eksikliğini veya yerine getirilmediğini tespit ederse, bu eksikliklerin giderilmesi için, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına bir ayı geçmemek üzere bir süre verir, bu süre içinde elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının faaliyetlerini durdurur. Sürenin sonunda eksikliklerin giderilmemesi halinde elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının faaliyetine son verir. Kurumun bu kararlarına karşı 19 uncu maddenin ikinci fıkrası hükümleri gereğince itiraz edilebilir.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerinin devamı sırasında bu maddede gösterilen şartları kaybetmeleri hâlinde de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları, Kurumun belirleyeceği ücret alt ve üst sınırlarına uymak zorundadır.

                          NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA
                          Madde 9 - Nitelikli elektronik sertifikada;
                          a) Sertifikanın "nitelikli elektronik sertifika" olduğuna dair bir ibarenin,
                          b) Sertifika hizmet sağlayıcısının kimlik bilgileri ve kurulduğu ülke adının,
                          c) İmza sahibinin teşhis edilebileceği kimlik bilgilerinin,
                          d) Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisinin,
                          e) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin,
                          f) Sertifikanın seri numarasının,
                          g) Sertifika sahibi diğer bir kişi adına hareket ediyorsa bu yetkisine ilişkin bilginin,
                          h) Sertifika sahibi talep ederse meslekî veya diğer kişisel bilgilerinin,
                          ı) Varsa sertifikanın kullanım şartları ve kullanılacağı işlemlerdeki maddî sınırlamalara ilişkin bilgilerin,
                          j) Sertifika hizmet sağlayıcısının sertifikada yer alan bilgileri doğrulayan güvenli elektronik imzasının,
                          Bulunması zorunludur.

                          ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAÐLAYICISININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
                          Madde 10 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı;
                          a) Hizmetin gerektirdiği nitelikte personel istihdam etmekle,
                          b) Nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimliğini resmî belgelere göre güvenilir bir biçimde tespit etmekle,
                          c) Sertifika sahibinin diğer bir kişi adına hareket edebilme yetkisi, meslekî veya diğer kişisel bilgilerinin sertifikada bulunması durumunda, bu bilgileri de resmî belgelere dayandırarak güvenilir bir biçimde belirlemekle,
                          d) İmza oluşturma verisinin sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından veya sertifika talep eden kişi tarafından sertifika hizmet sağlayıcısına ait yerlerde üretilmesi durumunda bu işlemin gizliliğini sağlamak veya sertifika hizmet sağlayıcısının sağladığı araçlarla üretilmesi durumunda, bu işleyişin güvenliğini sağlamakla,
                          e) Sertifikanın kullanımına ilişkin özelliklerin ve uyuşmazlıkların çözüm yolları ile ilgili şartların ve kanunlarda öngörülen sınırlamalar saklı kalmak üzere güvenli elektronik imzanın elle atılan imza ile eşdeğer olduğu hakkında sertifika talep eden kişiyi sertifikanın tesliminden önce yazılı olarak bilgilendirmekle,
                          f) Sertifikada bulunan imza doğrulama verisine karşılık gelen imza oluşturma verisini başkasına kullandırmaması konusunda, sertifika sahibini yazılı olarak uyarmak ve bilgilendirmekle,
                          g)Yaptığı hizmetlere ilişkin tüm kayıtları yönetmelikle belirlenen süreyle saklamakla,
                          h) Faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce durumu Kuruma ve elektronik sertifika sahibine bildirmekle,
                          Yükümlüdür.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı üretilen imza oluşturma verisinin bir kopyasını alamaz veya bu veriyi saklayamaz.

                          NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKALARIN İPTAL EDİLMESİ
                          Madde 11 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı;
                          a) Nitelikli elektronik sertifika sahibinin talebi,
                          b) Sağladığı nitelikli elektronik sertifikaya ilişkin veri tabanında bulunan bilgilerin sahteliğinin veya yanlışlığının ortaya çıkması veya bilgilerin değişmesi,
                          c) Nitelikli elektronik sertifika sahibinin fiil ehliyetinin sınırlandığının, iflâsının veya gaipliğinin ya da ölümünün öğrenilmesi,
                          Durumunda vermiş olduğu nitelikli elektronik sertifikaları derhâl iptal eder.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli elektronik sertifikaların iptal edildiği zamanın tam olarak tespit edilmesine imkân veren ve üçüncü kişilerin hızlı ve güvenli bir biçimde ulaşabileceği bir kayıt oluşturur.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, faaliyetine son vermesi ve vermiş olduğu nitelikli elektronik sertifikaların başka bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından kullanımının sağlanamaması durumunda vermiş olduğu nitelikli elektronik sertifikaları derhâl iptal eder.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının faaliyetine Kurum tarafından son verilmesi halinde Kurum, faaliyetine son verilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının vermiş olduğu nitelikli elektronik sertifikaların başka bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına devredilmesine karar verir ve durumu ilgililere duyurur.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı geçmişe yönelik olarak nitelikli elektronik sertifika iptal edemez.

                          BİLGİLERİN KORUNMASI
                          Madde 12 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı;
                          a) Elektronik sertifika talep eden kişiden, elektronik sertifika vermek için gerekli bilgiler hariç bilgi talep edemez ve bu bilgileri kişinin rızası dışında elde edemez,
                          b) Elektronik sertifika sahibinin izni olmaksızın sertifikayı üçüncü kişilerin ulaşabileceği ortamlarda bulunduramaz,
                          c) Elektronik sertifika talep eden kişinin yazılı rızası olmaksızın üçüncü kişilerin kişisel verileri elde etmesini engeller. Bu bilgileri sertifika sahibinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamaz.

                          HUKUKÎ SORUMLULUK
                          Madde 13 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının, elektronik sertifika sahibine karşı sorumluluğu genel hükümlere tâbidir.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, bu Kanun veya bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelik hükümlerinin ihlâli suretiyle üçüncü kişilere verdiği zararları tazminle yükümlüdür. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı kusursuzluğunu ispat ettiği takdirde tazminat ödeme yükümlülüğü doğmaz.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, söz konusu yükümlülük ihlâlinin istihdam ettiği kişilerin davranışına dayanması hâlinde de zarardan sorumlu olup, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, bu sorumluluğundan, Borçlar Kanununun 55 inci maddesinde öngörülen türden bir kurtuluş kanıtı getirerek kurtulamaz.
                          Nitelikli elektronik sertifikanın içerdiği kullanım ve maddî kapsamına ilişkin sınırlamalar hariç olmak üzere, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının üçüncü kişilere ve nitelikli elektronik imza sahibine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü şart geçersizdir.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, bu Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu doğan zararların karşılanması amacıyla sertifika malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Sigortaya ilişkin usul ve esaslar Hazine Müsteşarlığının görüşü alınarak Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
                          Bu maddede öngörülen sertifika malî sorumluluk sigortası Türkiye'de ilgili branşta çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılır. Bu sigorta şirketleri sertifika malî sorumluluk sigortasını yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe uymayan sigorta şirketlerine Hazine Müsteşarlığınca sekizmilyar lira idarî para cezası verilir. Bu para cezasının tahsilinde ve cezaya itiraz usulünde 18 inci madde hükümleri uygulanır.
                          Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli elektronik sertifikayı elektronik imza sahibine sigorta ettirerek teslim etmekle yükümlüdür.

                          YABANCI ELEKTRONİK SERTİFİKALAR
                          Madde 14 - Yabancı bir ülkede kurulu bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından verilen elektronik sertifikaların hukukî sonuçları milletlerarası anlaşmalarla belirlenir.
                          Yabancı bir ülkede kurulu bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından verilen elektronik sertifikaların, Türkiye'de kurulu bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından kabul edilmesi durumunda, bu elektronik sertifikalar nitelikli elektronik sertifika sayılır. Bu elektronik sertifikaların kullanılması sonucunda doğacak zararlardan, Türkiye'deki elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı da sorumludur.

                          ÜÇÜNCÜ KISIM : DENETİM VE CEZA HÜKÜMLERİ
                          DENETİM
                          Madde 15 - Elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının bu Kanunun uygulanmasına ilişkin faaliyet ve işlemlerinin denetimi Kurumca yerine getirilir.
                          Kurum, gerekli gördüğü zamanlarda elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarını denetleyebilir. Denetleme sırasında, denetleme yapmaya yetkili görevliler tarafından her türlü defter, belge ve kayıtların verilmesi, yönetim yerleri, binalar ve eklentilerine girme, yazılı ve sözlü bilgi alma, örnek alma ve işlem ve hesapları denetleme isteminin elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları ve ilgililer tarafından yerine getirilmesi zorunludur.

                          İMZA OLUŞTURMA VERİLERİNİN İZİNSİZ KULLANIMI
                          Madde 16 - Elektronik imza oluşturma amacı ile ilgili kişinin rızası dışında; imza oluşturma verisi veya imza oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen imza oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik imza oluşturanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşyüz milyon liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Yukarıdaki fıkrada işlenen suçlar elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenirse bu cezalar yarısına kadar artırılır.
                          Bu maddedeki suçlar nedeniyle oluşan zarar ayrıca tazmin ettirilir.

                          ELEKTRONİK SERTİFİKALARDA SAHTEKÂRLIK
                          Madde 17 - Tamamen veya kısmen sahte elektronik sertifika oluşturanlar veya geçerli olarak oluşturulan elektronik sertifikaları taklit veya tahrif edenler ile yetkisi olmadan elektronik sertifika oluşturanlar veya bu elektronik sertifikaları bilerek kullananlar, fiilleri başka bir suç oluştursa bile ayrıca, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve birmilyar liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.
                          Yukarıdaki fıkrada işlenen suçlar elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenirse bu cezalar yarısına kadar artırılır.
                          Bu maddedeki suçlar nedeniyle oluşan zarar ayrıca tazmin ettirilir.

                          İDARİ PARA CEZALARI
                          Madde 18 - Bu Kanunun;
                          a) 10 uncu maddesindeki yükümlülüklerinden herhangi birini yerine getirmeyen elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına onmilyar lira,
                          b) 11 inci maddesindeki yükümlülüklerden herhangi birini yerine getirmeyen elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına sekizmilyar lira,
                          c) 12 nci maddesi hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında onmilyar lira,
                          d) 13 üncü maddesinin beş ve yedinci fıkralarındaki yükümlülükleri yerine getirmeyen elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına sekizmilyar lira,
                          e) 15 inci maddesi hükmüne aykırı hareket eden elektronik sertifika hizmet sağlayıcısına yirmimilyar lira,
                          İdari para cezası Telekomünikasyon Kurulu tarafından verilir. Verilen para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz, zaruret görülmeyen hâllerde, evrak üzerinden inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen kararlara karşı Bölge İdare Mahkemesine başvurulabilir. Bölge İdare Mahkemesinin verdiği kararlar kesindir. Bu Kanuna göre verilen idarî para cezaları, Kurumun bildirimi üzerine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca tahsil olunur.

                          İDARİ NİTELİKTEKİ SUÇLARIN TEKRARI VE KAPATMA
                          Madde 19 - 18 inci maddedeki suçları işleyenlerin bu suçları işledikleri tarihten itibaren geriye doğru üç yıl içinde ikinci kez işlemeleri hâlinde para cezaları iki kat olarak uygulanır, üçüncü kez işlemeleri hâlinde ise Kurum tarafından elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları hakkında kapatma cezası verilir.
                          Kapatma cezası verilmesine ilişkin karar 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilir. Bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, yetkili makam tarafından verilen kapatma kararının yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz, zaruret görülmeyen hâllerde, evrak üzerinden inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen kararlara karşı Bölge İdare Mahkemesine başvurulabilir. Bölge İdare Mahkemesinin verdiği kararlar kesindir.

                          DÖRDÜNCÜ KISIM : ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
                          YÖNETMELİK
                          Madde 20 - Bu Kanunun 6, 7, 8, 10, 11 ve 14 üncü maddelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak Kurum tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.

                          KAMU KURUM VE KURULUŞLARI HAKKINDA UYGULANMAYACAK HÜKÜMLER
                          Madde 21 - Bu Kanunun 8 inci maddesinin dört ve beşinci fıkraları ile 15 ve 19 uncu maddesi hükümleri, elektronik sertifika hizmet sağlama faaliyeti yerine getiren kamu kurum ve kuruluşları hakkında uygulanmaz.

                          Madde 22 - 22.4.1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
                          Güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı ispat gücünü haizdir.

                          Madde 23 - 18.6.1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa 295 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 295/A maddesi eklenmiştir.
                          MADDE 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.
                          Dava sırasında bir taraf kendisine karşı ileri sürülen ve güvenli elektronik imza ile oluşturulmuş veriyi inkâr ederse, bu Kanunun 308 inci maddesi kıyas yoluyla uygulanır.

                          Madde 24 - 5.4.1983 tarihli ve 2813 sayılı Telsiz Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (m) bendi eklenmiş ve mevcut (m) bendi (n) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
                          m) Elektronik İmza Kanunu ile verilen görevleri yerine getirmek,

                          YÜRÜRLÜK
                          Madde 25 - Bu Kanun yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer.

                          YÜRÜTME
                          Madde 26 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

                          hukukinet
                          Son düzenleme ybæl©ik; 27-10-2007, 01:55.

                          Yorum

                          • cunuyil
                            Senior Member
                            • 27-09-2005
                            • 7297

                            #14
                            Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                            Originally posted by ybalcik
                            Siz imzayı sordunuz, e-imzayı değil ?

                            Onun yasal düzenlemesi de farklıdır.
                            Evet ben İmza Kaşesini sordum...

                            Burada esin kaynağımın e-imza olduğunu söylemeye çalıştım.stupidprv

                            Üstadım size de boş yere zahmet verdik e-imza için.PC_GO

                            Yorum

                            • ybæl©ik
                              ADMINISTRATOR

                              • 25-01-2003
                              • 30775

                              #15
                              Konu: İmza Kaşesi Hukuken Geçerli midir?

                              Üstadım size de boş yere zahmet verdik e-imza için.
                              Önemli değil, hizmette sınır yoktur, bugün size olmazsa yarın bir başka arkadaşımıza lazım olur.

                              Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için ...

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor