RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk, RTÜK'e daha çok şiddet, manevi değerlere aykırılık, programların zamanında yayınlanmaması ve reklamlarla ilgili şikayetler geldiğini belirterek, şikayetlerin büyük bölümünü da reklam sürelerinin oluşturduğunu bildirdi.
Radyo Televizyon Gazetecileri Derneğinin öncülüğünde Antalya'da düzenlenen Ulusal Radyo Televizyon Günleri'ne katılan Nurullah Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, RTÜK'e şiddet, manevi değerlere aykırılık, programların zamanında yayınlanmaması ve reklamlar ile ilgili şikayetler geldiğini söyledi. Son zamanlarda artan terör olaylarının ardından da şikayetler aldıklarını anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu dönemde tuhaf yayınlar vardı. Bir sürü uzman, stratejist, ellerine haritaları alıp, orada operasyon ile ilgili detaylı doğru ya da yanlış bilgiler veriyorlardı. Kriz zamanlarında ifade özgürlüğü dünyada da tartışılan bir konu. Kriz zamanında gazetecilik sorumluluk gerektiriyor.
Hükümet yayın kuruluşlarına yönelik yasak kararını almadan önce, meslek örgütleri, gazeteci dernekleri, duayenler, yayın kuruluşları bizzat böyle bir duyarlılık çağrısı yapsalardı, hükümet de kısıtlama yönünde karar almazdı.''
-REKLAMLARLA İLGİLİ ŞİKAYETLER-
Nurullah Öztürk, RTÜK'e gelen şikayetlerin büyük bölümünün reklam süreleriyle ilgili olduğunu ifade etti. Reklam sürelerinin program içi 6 dakika, programlar arasında ise 8 dakika olması gerektiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu: ''Reklamların 1 saatlik program ve gün içindeki yayın süresinin yüzde 20'sini aşmaması lazım. Burada futbol ve basketbol maçlarıyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü futbol maçlarında 15 dakika devre arası var. Televizyonlar bu 15 dakikada 6 dakika reklam kullansalar kalan 9 dakikada ne yapacaklar. Bizim görüşümüz, Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi'nde de yer aldığı şekilde yüzde 20'yi aşmadığı sürece problem olmaması. Yeni yasal düzenlemede bunu böyle koymak istiyoruz. O zaman program içinde peş peşe 12 dakika reklam verebilir ama 1 saat içinde bir dakika bile reklam veremez. Böyle bir düzenleme futbol maçlarında gerekli. Basketbol maçlarında da sık sık mola veriliyor. Yasa, (20 dakikadan önce reklam arasına giremez) diyor ama basketbolda sık sık mola veriliyor. Bu tür programlara has ve bu yüzde 20'lik dilimi koruyarak uygulanabilirlik şansını artırmak istiyoruz.'' Reklamlarda yasalara uygun davranılmadığını da savunan Öztürk, bu konuda kurallara uymayan yayın kuruluşları hakkında rapor yazıldığını anlattı.
Öztürk,''RTÜK'teki ceza uyarı, program durdurma, para cezası, artırılmış para cezası, lisans iptali şeklinde. Uyarıdan sonraki aşamalar ki uyarıyı bile mahkemeye götürüyorlar, mahkeme kararının kesinleşmesi bazen yılları alıyor. Mahkeme o kararı netleştirmediği için bir üst cezayı veremiyoruz. Aynı cezayı da veremiyoruz. Dolayısıyla o aradaki belirsizlikten yayın kuruluşları avantaj sağlıyorlar'' dedi. Nurullah Öztürk, yayın kuruluşlarıyla ilgili şikayet eden vatandaşlara da büyük görev düştüğünü, izleyicilerin, RTÜK'e şikayet için aramanın yanı sıra o program veya yayını izlemeyerek tepkisini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
AA