LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • cunuyil
    Senior Member
    • 27-09-2005
    • 7297

    LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

    * LPG’li motorlarda yağ sarfiyatı daha düşüktür.Benzinli araçlarda motor yağı takriben 2000-3000 km’de bir değişirken LPG’li araçlarda 10.000-12.000 km’ye çıkmaktadır. Araçlarda yağ değişimi motorun yıpranması ile doğru orantılı olduğu için, LPG’li araçlarda motor ömrü uzar. Dolayısı ile motor bakım maliyeti düşer.

    * LPG Temiz Yakıttır : LPG saf olduğundan karter yağını sulandırmaz ve motor yağının değiştirilme süresini uzatır.Motor karterini ya da motorun yanma odalarını kirletmez.LPG pistonların, sekmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelecek kurşun, vernik ya da karbon atığı çıkartmaz.
    Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz, dolayısıyla motorun ömrünü uzatır.Tamir için harcanan parayı ve zamanı azaltır Benzinli araçlardaki gibi S (Kükürt) çıkarmadığı için doğayı kirletmez, çevreci bir sistemdir. Gaz, benzin gibi solvent olmadığı için yağı eritmez ve kalitesini bozmaz

    * LPG kurşun ve karbon içermediğinden karbüratördeki aşınma daha az olur.
    Kurşun ,kükürt ve aromatikler gibi katkılar içermediğinden çevre dostu bir yakıttır.

    * LPG ‘li araçta karbüratör masrafı azalır : LPG yakıtlı motorlardaki karbüratör birkaç hareketi, parça ve kirliliği engelleyecek havalandırmasız basit bir mekanizma olup, karbüratör servisi ve tamiri yok denecek kadar azdır.

    * LPG benzine nazaran daha düşük sıcaklıklarda buharlaştığı için ( Benzin +97 F,Gaz -44 F) havayla kolayca karışır. Böylece kurum oluşturmayan tam yanma sağlanır.LPG yüksek termodinamik özelliklere sahip olduğundan daha kolay ve iyi yanma sağlar.

    *LPG ateşleme bujisinin ömrünü uzatır : Yanma odalarında yada ateşleme bujilerinde tortu oluşmaz, zira LPG’nin farklı karışımlardaki kuvvetlendiricilere ihtiyacı bulunmamaktadır. Ateşleme bujileri, diğer yakıtlardan özellikle kurşunlu benzin kullanan araç motorlarındaki bujilere nazaran daha uzun ömürlüdür.

    * LPG oktan seviyesi benzine nazaran daha yüksektir (%10 daha fazladır). Yüksek oktan numarası motorun yüksek sıkıştırma oranları ile herhangi bir vuruntu olmadan çalışabilmesinde faydalıdır. Böylece bir motordan daha yüksek bir güç, dolayısıyla yakıt ekonomisi sağlanır. Gaz yakıtların standart atmosfer şartları altında tutuşması için gerekli enerjide benzine nazaran daha az olmaktadır.LPG ‘nin oktan sayısı benzinden yüksek olduğundan, motorlarda daha yüksek kompresyon oranı ile kullanılabilir.Sağlıklı yanması sayesinde motor parçalarında sızıntı ve aşınma benzinli motorlara oranla çok daha az olur.
    LPG’nin benzine oranla daha yüksek oktan sayısına sahip olması nedeni ile motorlarda sıkıştırma oranını artırarak motor gücünü ve verimini artırmaktadır.

    *LPG sistemi komplike olmadığından ve çok sayıda parça içermediğinden sıklıkla bakım gerektirmez.

    * LPG ekonomiktir.Benzine göre şehir içi trafiğinde %40-50, uzun yolda % 65 oranında daha ekonomiktir.

    * LPG ile çalışan motorlarda yakıt pompası gerekmez : LPG kendinden tazyikli olduğu için, benzinli motorlarda olduğu gibi yakıt pompasına ihtiyaç yoktur. Bu durum tamirat veya değişimden doğacak masrafları da azaltır.

    * LPG’li motorların aşınma süresi düşüktür:Yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı LPG yakıtlı motorlar yıl içerisinde daha fazla gün ve saatte çalışabilirler.Üretim süresi kaybı,parça ve işçi masraflarından daha az etkilenirler.

    ****
    * LPG ile çalışan motorlarda daha fazla güç kullanımı : LPG yakıtlı motorlar, dizel motorlara göre aynı mesafeler için daha fazla beygir gücü üretirler. LPG atık çıkarmaması, randımanlı ve kaliteli oluşu LPG’nin tasarruflu oluşu etkisini doğurur.

    * LPG’yi oluşturan propan (%30) ve bütan’ın (%70) hacimsel oranı nedeni ile benzine oranla motor vuruntu direncini artırır.

    * LPG kullanan taşıtlarınbenzin kullanan taşıtlara göre performanslarında çok fazla değişiklik olmaz.(%2-3).Bu durum hacimsel olarak kalorifik değerinin benzine göre düşük olmasından kaynaklanır.İhmal edilebilir.Bu dezavantajına karşılık sahip olduğu %10 oktan fazlalığı sayesinde motor vuruntusunu (detonasyon ) yapmaması önemli bir avantaj oluşturmaktadır.

    * LPG ‘de yanma olayı gaz halinde oluşur.LPG bir gaz olduğundan daha homejen ve içinde katkı maddeleri bulunmayan bir karışımdır .

    * LPG kuru bir yakıttır.Kurşun veya başka katkı maddeleri içermez.Bu sebeple silindirlerde yağ ve diğer kalıntılar bırakmaz.Kuru bir yakıt oluşu sübapların sertleşmesine sebep olabilmektedir.Bunu bertraf etmek için ise araçlar ilk çalıştırma ve son kapatma anında 3 er dakika benzinle çalıştırılmalıdır ki sübaplar yağlanabilsin.Ya da çok düşük maliyetlerle (10-20 ytl gibi ) ek sübap yağlama sistemi takılabilir.

    * LPG ‘de kapalı yakıt sistemi mevcuttur : Tamamen kapalı yakıt sistemi akıtma ve buharlaşma kaybını ortadan kaldırır.

    * LPG çevreci bir yakıttır:Özellikle LPG yakıtı kullanan araçların motor yakıtının düşük kirlilik özellikleri kanıtlanmıştır. Amerikan Maden Bürosu yönetiminde gerçekleştirilen araştırmalarda, Yapılan araştırmalar sonucunda LPG kullanılan motorlarda karbon monoksit tesiri benzine göre %50-90 oranında hidrokarbon tesiri ise %38-62 oranında daha düşüktür.LPG ile tahrik edilen araçlarda iyi bir montaj ve uygun bir ayarlama ile benzinli araçlara oranla oldukça düşük egsoz gazı emisyon değerlerine ulaşılması. CO’de %70, HC’de %40 oranında azalma sağlanması (NOX’de %15 artış sağlar.)

    * LPG gaz olduğundan hava /gaz karışım oranı uygun olduğundan (hava ile iyi karıştığından) tam olarak yanar.Dolayısıyla yanma verimi yüksektir.Bu da egzostun kötü koku yaymasını engeller.

    * LPG dönüşümü yapılmış bir aracın benzin sisteminde hiçbir değişiklik olmaz.Bu sebeple araç hareket halindeyken bile benzinden gaza veya gazdan benzine tek bir düğme vasıtası ile geçilebilir.İstenilmesi durumunda LPG montajı esnasında takılmış olan benzin valfinin kapatılması ile LPG sistemi tamamen devre dışı kalacaktır.

    * LPG’de güvenlik : Milyonlarca taşıt ve sabit makina kullanıcılarına LPG yakıtı kullanmaları sağlanmıştır. Bu ülke çapında LPG yakıtının güvenilirliğini kanıtlayıcı bir sonuçtur. Şayet LPG güvenli olmasaydı tüm dünyada sigorta primleri bu yakıtın kullanımını engelleyecek şekilde yasaklayıcı ve sınırlayıcı olurdu.

    LÜTFEN!........
    Aracınızın gaz ayarını ve müdehaleleri OTOGAZ YETKİLİ SERVİSLERİNDE yaptırınız.

    KAYNAK
  • cunuyil
    Senior Member
    • 27-09-2005
    • 7297

    #2
    Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

    LPG ‘DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

    LPG dönüşüm sistemleri doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıttır.Aracınızda,
    güvenli bir çalışmayı sağlamak için aşağıdaki önlemlerin alınması önerilmektedir.

    * Gaz kaçağı olduğu hissedildiğinde tüm sigaralar söndürülür; motor , elektrik aksamları, farlar ve diğer ateşleme kaynakları
    kapatılmalıdır.
    * LPG’nin bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemelidir.
    * LPG’de kaçak kontrolü kesinlikle ateş ile yapılmamalıdır.Çok tehlikelidir.
    * Araçlarda ısıtma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.
    * OTOGAZ (LPG) tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır.Aracın periyodik bakımı aksatılmamalıdır.
    * LPG zehirsiz bir gazdır.Ancak havadan ağır olduğu için dibe çöker ,kaçak devam ettikçe içerdeki havayı
    kovacağından burada bulunan canlının boğulmasına neden olur.Sıvı LPG insan derisine temas ettiğinde
    ciltte donma yapar.Bu yüzden sıvı LPG ‘ye çıplak deri teması olmamalıdır.LPGsızıntısı ile cildinizi temasettirmeyin.Soğutucu bir yapıya sahip olan LPG soğuk yanık oluşmasına neden olur.
    * LPG dolumu sadece yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır ve “tank fazla alsın ” diye araç sallanmamalıdır.Çünkü
    sistem emniyetli olup otomatik kilitlemelidir.
    * LPG deposunun %20 si muhtemel sıcaklık farklarından oluşan değişmelerden dolayı boş bırakılmalıdır.
    LPG tankı üzerinde bulunan multivalf, tankın %80 doldurulmasını sağlayacak şekilde ayar edilmiştir.Bir tankın +20 derece sıcaklıktaki depo iç basıncı yaklaşık 4,5 atmosferdir.Bu değer LPG tankının test basıncının %10’una tekabül etmektedir.
    LPG dolumu sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla LPG tankının ileri geri sallanması, multivalf
    ayarının bozulmasına neden olacaktır.Bu durumda ise LPG tankına fazla yakıt alınacaktır.Bu ise son derece tehlikeli
    bir durumdur. OTOGAZ (LPG) tankının kapasitesinin %80 ‘inden fazlası doldurulmamalıdır
    * LPG tankında herhangi bir sebepten dolayı fazla LPG akışı olduğunda (bakır borunun kopması gibi) depoya monte edilen kaçak
    akım valfi depo çıkışında LPG akışını otomatik olarak keser.
    * Stepne ya da silindir şeklinde imal edilmiş LPG tanklarının maksimum test basınçları 105 bar dır.Benzin tanklarının test basınçları
    ise 5 bardır.Tank et kalınlığı ise 3,5-4,5 mm olup kaynak yerleri rontgen filmi ile test edilmiş olup, Avrupa kalite belgesi E-CE-R 67
    ve TSE standartlarına uygun imal edilmişlerdir.Benzinli araçlardaki benzin tankları kalınlığı ortalama 1mm kalınlıktadır.Et kalınlıkları
    ve test basınçları karşılaştırıldığında LPG ve benzin tankının farkı gayet açık bir şekilde görülmektedir.
    * LPG tankı ECR-67R ve TSE 12095 standardına uygun olmalıdır.LPG tankı, pvc kaplı iki adet çelik kuşakla bağlanmalıdır.
    LPG tankı ile üzerinde bulunduğu sehpa birbirine temas etmeyecek şekilde izolasyon yapılmalıdır.LPG tankının montajı multivalf üzerinde belirtilen açıda olmalıdır.LPG tankı ile multivalfin nominal çapları birbirine eşit olmalıdır.
    * LPG tankı ile bezin tankı arasında yalıtkan bir malzeme yok ise aralarında en az 50 mm mesafe olmalıdır.
    * Sızdırmazlık kutusu ve havalandırma hortumları mutlaka monte edilmelidir.Sızdırmazlık kutusu kapağı mutlaka takılmalı, kırık
    yada çatlak olmamalıdır.Havalandırma hortumları alt bacaları mutlaka takılmalıdır.Havalandırma hortumları yırtık, kopuk, ekli
    olmamalı;içinden kablo vb. şeyler geçirmek amacıyla kesinlikle delinmemeli ve sızdırmazlığı sağlamak için her iki ucuna da metal
    kelepçe takılmalıdır.
    * LPG dolum ağzı kesinlikle bagaj dışında olmalıdır.
    * LPG montajında kullanılan elemanların tamamı E-CE-R 67R ve TSE standardına uygun olmalıdır.
    * LPG bakır boruları üzeri pvc kaplı ve minimum 1 mm et kalınlığında olmalıdır.
    * LPG bakır boruları kesinlikle araç kabini ve çamurluk içinden geçirilmemelidir.
    * LPG bakır boruları ve LPG tankları egzost boru, susturucu ve manifoldlarından en az 15 cm
    mesafede olmalıdır.Çok zorunlu durumlarda en az 5 cm yaklaşıldığında en az 1 mm olan yalıtkan malzeme ile yalıtılmalıdır.
    * LPG bakır boruları araç altında en az 60 cm aralıklarda kroşelerle tutturulmalıdır.
    * Regülatör – gaz ayar vidası – mikser arasına üzeri çelik tel kaplı orijinal LPG hortumları takılmalıdır.
    * Motorun ilk çalıştırılması veya stop edilmesi durumunda güçlü bir LPG kokusu duyabilir,
    bu normaldir.Ancak arcınız çalışmaya devam ederken meydana gelen LPG kokusu herhangi bir
    sızıntıya işarettir.Bu durumda aracınızı bekletmeden yetkili servise götürmeniz gereklidir.
    * Aracınızı herhangi bir ateşe yakın bölgeye park etmeyiniz.LPG buharı havadan ağırdır, herhangi
    bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yönelecektir.Bu yüzden aracınızı; gaz sızıntısı ihtimalini
    düşünerek kanalizasyon, çukur yada buna benzer alanlara park etmeyiniz.
    * Eğer aracınızı süre kullanmayacak ve uzun süre garajda tutacaksanız multivalf üzerinde
    bulunan LPG yakıt kesme valfini kapatmanız önerilmektedir.
    * Aracınızın LPG ile çalıştığını belirten çıkartmaları aracın ön ve arka camına yapıştırınız.
    * LPG dönüşümünden sonra mutlaka sızdırmazlık testi yapılmalıdır.
    * Ateşleme sıcaklığı 500* C’dir.Ateşleme sıcaklığının yüksek ve yakıt karışım oranının düşük olması
    nedeni ile benzine göre LPG kaçağından yangın tehlikesi azdır.
    * Uzun süre benzin kullanılmaması nedeniyle benzin hortumları, karbüratör contaları,karbüratör şamandıra
    topu ve benzin otomatikleri kuru çalışmadan dolayı deforme olabilir.Bunlar kontrol ettirilmeli arızalı olanlar
    değiştirilmelidir.
    * LPG’li araçlar yer altı otoparklarına park edilmemelidir.
    * Araç günde 2 defa bir süre benzinle çalıştırılarak benzin yakıt sisteminin kuru kalması engellenmelidir.
    * Güvenli kullanıldığında benzine nazaran daha emniyetli bir yakıttır. Tehlike anında benzin gibi patlama yapmaz.
    * Renksiz ve kokusuz LPG, kolayca hissedilebilmesi için kokulandırılmıştır. Motorun çalıştırılması esnasında güçlü bir LPG
    kokusuduyulabilir, bu normaldir.
    * Sürekli bir LPG kokusu, herhangi bir sızıntıyı işaret eder. Hemen Otogaz yetkili servislerini haberdar ediniz.
    * Aracınızı bıraktığınız yer kapalı bir alan ise; ya mahalde alttan hava sirkülasyonu oluşmasını sağlayın yada mahalde mutlaka yere
    yakın bir gaz alarm cihazı bulundurunuz.
    * Mutfak tüpüne benzer şekilde aracınızdaki LPG tankının ; nasıl dolduğunu nasıl boşaltıldığını, vanalarının nasıl açılıp
    kapatıldığını mutlaka öğreniniz.
    * Dönüşüm servislerimizde köpük testi yapılırken mutlaka tatmin olunuz. Gerekirse müdahale ediniz.
    * Büyük çaplı kaçaklarda alan boşaltılmalı, herkes en az 200 mt. Uzaklaştırılmalı ve itfaiyeye ve polise haber verilmelidir. Ufak çaplı
    kaçaklardan sonra alan mutlaka havalandırılmalıdır.
    LPG yüksek derecede yanıcı bir maddedir ve atmosferik koşullara maruz kaldığında hızla patlayıcı hava - hidrokarbon karışımı oluşturur. LPG buharı havadan ağırdır. Yoğunluk farkı ve hava hareketi ile kaynağından uzaklaşarak açık alanlarda düşük kodlu bölgelerde, evlerde ise alt katlarda birikebilir.
    LPG sistemlerinde oluşabilecek sıvı sızıntıları büyük hacimlerde yanıcı ve patlayıcı gaz karışımları oluşturabilir (yaklaşık olarak 1 birim hacim LPG (sıvı) 250 birim hacim gaz oluşturur). LPG sıvısı deri veya göz ile temas ettiğinde soğuk yanıkları oluşur. Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir. LPG buharının solunması burun ve boğazda tahrişe, başağrısı ve mide bulantısına, kusmaya, baş dönmesine ve bilincin bulanmasına sebep olabilir. Kapalı veya havalandırması iyi olmayan ortamlarda LPG buharı bayılmaya ve boğulmaya sebep olabilir.
    LPG Sızıntılarında Alınacak Önlemler
    LPG düşük alev alma noktasına sahip olduğundan oluşacak sızıntılar şiddetli yangınlara ve/veya patlamaya sebep olabilir. Eğer tüpten veya tanklardan LPG sızıntısı saptanmışsa derhal tüp veya tank valfını kapatarak sızıntıyı durdurunuz. Bu sırada ortamda yanıcı bir gaz karışımı oluşacağından, kıvılcım çıkartarak yanmayı başlatabilecek eylemlerden kaçınınız. Kıvılcım çıkarabilecek donanımları ortamdan uzaklaştırınız. Elektrik düğmelerini kullanmayınız. Ortamda hava dolaşımını sağlayınız ve derhal ortamda bulunan personeli telaşa ve paniğe meydan vermeden boşaltınız. İtfaiyeye ve eğer mümkünse ilgili firmaya haber veriniz.
    Tüplerden sıvı sızması durumunda büyük miktarlarda gaz oluşacağını ve oluşacak gazın havadan ağır olacağını bilerek çok dikkatli davranmalısınız. Kıvılcım oluşturarak yanmayı başlatacak her türlü eylemden kaçınınız. Oluşan gaz yüzey yakınlarında toplanacağından hava akımı ile uzak bölgelere taşınabilir ve buralarda uygun ortam bulduğu takdirde alev alarak yangına ve/veya patlamaya sebep olabilir. Eğer uygun düzenek varsa, su spreyi ile gaz haldeki LPG yi dağıtmaya çalışınız. LPG buharı kapalı yerlerde toplanabileceğinden, lavabo, atık su tesisatı ve kanalizasyon bağlantılarının üzerini kapatınız. Eğer sızıntı oda veya mutfak gibi kapalı alanlarda oluşmuşsa, kapı ve pencereleri açarak hava dolaşımını sağlayınız ve ortamı uzun süre havalandırınız.
    Yoğun halde LPG buharı içeren ortamlara kurtarma veya sızıntıyı durdurma amaçları dışında kesinlikle girmeyiniz. Zorunlu hallerde koruyucu giysi ve solunum cihazı kullanılarak eğitilmiş personel kurtarma işlemini gerçekleştirmelidir.
    Tüpgaz Kullanımı İle İlgili Öneriler
    Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan LPG ülkemizde gövdesi iki veya üç parçanın birbirine kaynaklanması ile elde edilen tüpler içerisinde tüketime sunulmuştur. 2 (kamp tipi), 12 (ev tipi), 24 (ticari) ve 45 (sanayi) kg' lık tüpler TS 55 normlarına uygun olarak imal edilirler.

    TS 55 normlarına göre imal edilen tüplerin minimum patlama basıncı 80 bar olmalıdır (dolu bir tüpün iç basıncının 4-5 bar mertebesindedir). Tüpün çelik gövdesinin patlaması için uzun süreli olarak yüksek sıcaklık ile temas etmesi gereklidir.

    Günlük konuşma dilinde tüp patlaması olarak bilinen olay, tüpten sızan gazın kapalı bir ortamda alev veya kıvılcım ile karşılaşarak patlamasından ibarettir.

    Tüp gaz zehirlenmesi terimi ise iki farklı olayı anlatmak için kullanılır: 1) Havadan ağır olan gazın kapalı yerde birikmesi ile oksijensiz kalmak, 2) kapalı hacimlerde yanma sırasında oksijenin tamamına yakının tüketilmesiyle oksijensiz kalmak ve yetersiz oksijen sebebiyle ortaya çıkan yanma gazların (örneğin karbon monoksit) solunması ile sonu ölümle biten zehirlenmelere maruz kalmak. Buna en güzel örnek şofben kaynaklı zehirlenmelerdir.

    LPG tüpü alırken özellikle TS 55 işaretine dikkat ediniz. 1981 yılından sonra imal edilen tüm tüplerde TSE markası bulunmak zorundadır.

    LPG tüplerinizi koyduğunuz mekan çok önemlidir. Tüpler doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Tüpler radyatör ve soba gibi ısı üreten cihazlerın yanına konulmamalıdır. LPG kullanan cihazların yanına kolayca tutuşabilecek maddeler koymayınız. Tüpler dik olarak tutulmalı ver hiç bir şekilde kullanım sırasında yana yatırılmamalıdır. Tüpler ocak veya şofben gibi cihazlardan daha alçak bir seviyede tutulmalıdır.

    Tüpler kapalı ortamda saklanacak ise tabanda havalandırmayı sağlayacak delikler açılmalıdır. Bodrum gibi hava akımının sağlanamadığı yerlere tüp konulmamalıdır.

    Odalarda veya kapalı alanlarda LPG kullanılıyorsa (LPG sobası, ocak gibi) ortamda sürekli temiz hava akımı sağlanmalıdır.

    LPG tüpü ile cihaz arasında kullanılan hortum bağlantıları kelepçe ile yapılmalıdır. Hortum eksiz ve yamasız olmalı ve 125 cm uzunluğunu geçmemelidir. Bağlantı hortumu düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Yıpranmış, çatlamış, yumuşamış veya sertleşmiş hortumlar derhal yenisi ile değiştirilmelidir. Bağlantı hortumunun üzerinde imal edildiği tarih yazılıdır. Bu tarih kontrol edilmeli ve hortum 3 yılını doldurmuş ise yenisi ile değiştirilmelidir.

    Tüp basıncını kullanım basıncına düşüren regülatörler (dedantör) kullanım emniyeti açısından önemli cihazlardır. Bağlantı hortumunda veya LPG kullanan cihazda oluşabilecek yüksek debili kaçakların önüne geçebilmek için gerektiğinde gaz akışını durduran tipte dedantörler kullanılmalıdır.

    Tüp değişikliği ve kullanım sırasında kaçak kontrolü sabunlu su ile yapılmalıdır. Asla kibrit veya çakmak gibi açık alevli nesneler kullanmayınız.

    Şofbenler mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Kullanıldıkları ortam iyi havalandırılmalı ve 6 m3 den daha büyük hacme sahip olmalıdır.

    LPG sobası ile ısıtılan ortamlar belirli aralıklarla havalandırılmalıdır. LPG sobalarını uyku esnasında açık bırakmayınız ve 30 m3 den küçük mekanlarda kullanmayınız.

    Piknik tüpleri üzerine geniş tabanlı kaplar koymayınız. Sızdırmazlığı sağlayan ve tüpün üzerine takılan armatürün dibide bulunan contayı belirli aralıklarla kontrol ediniz ve gerekiyorsa değiştiriniz.


    İLK YARDIM
    * Fazla miktarda LPG solunduğunda oksijen eksikliğine bağlı olarak boğulma tehlikesi ortaya çıkar.
    * Cilde teması halinde 1.,2. ve 3. dereceden yanıklar oluşabilir.

    Bu durumlarda;

    * Kazalı derhal temiz havaya çıkarılır,rahat bir konumda yatırılır ve üzerindeki giysiler çıkarılır.
    * Kazalı tamamen hareketsiz olmalı,konuşmamalı ve kesinlikle yürütülmemelidir.
    * Deri tazyikli olmayan,ılık ve bol suyla 20 dakika yıkanır.Yaraya kesinlikle hiçbir şey sürülmez.
    * Kazalı hemen bir doktora veya hastaneye sevk edilir.
    Gözle temas olmuşsa : Gözler bol miktarda soğuk su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır. Yıkama sırasında göz iki parmak ile açılmalı ve göz küresinin ve kapağının su ile temas etmesi sağlanmalıdır. Yıkama işleminden sonra hızla en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılarak tedavi imkanı gözetilmelidir.
    Deri ile temas olmuşsa : Eğer deride soğuktan dolayı yanık oluşmuşsa etkilenmiş alanı ılık su içerisine batırınız ve bekletiniz. Bu sırada acil ilkyardım almak üzere en yakın sağlık kuruluşuna ulaşınız.
    Solunum yolu ile temas olmuşsa : Yüksek konsantrasyonlardaki gaz solunduğunda kalpte ritim bozuklukları oluşabilir. Böyle durumlarda LPG ile temas eden kişi acilen temiz havaya çıkartılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır

    DİKKAT!.............

    Araçtan çıkan egzoz gazlarını uzun süreli solumayınız.
    Aracınızı hava sirkülasyonu olmayan depo, garaj vb. gibi yerlere kısa veya uzun süreli bırakmayınız.
    Aracınızın gaz ayarını mutlaka yetkili kişilere yaptırınız.
    Lütfen gaz kaçaklarını ateşle kontrol etmeyiniz. Gaz kaçağı olduğundan şüphelendiğiniz yerleri sabun köpüğü ile test ediniz.
    Gaz kokusu hissederseniz aracınızı durdurunuz, tankın üzerindeki vanayı kapatınız ve yetkili servisimize telefon açınız.

    Yorum

    • frantic
      Senior Member

      • 26-01-2004
      • 3696

      #3
      Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

      Eline saglık

      Yorum

      • hakanturgayturgut
        Junior Member
        • 28-05-2005
        • 90

        #4
        Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

        çok teşekkürler bayağı faydası oldu. eline sağlık

        Yorum

        • ecelik
          Senior Member
          • 29-06-2004
          • 3902

          #5
          Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

          LPG nin bu kadar faydası mı varmış ama çok kimse bunların tersini söylüyor.Mesela araç lpg ile çalışırken güç kaybeder o yüzden uzun yolda benzin ile gideceksin deniyor.

          Yorum

          • cunuyil
            Senior Member
            • 27-09-2005
            • 7297

            #6
            Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

            Uzun yolda karbüratörlü araçlar için takılan LPG sistemleri özellikle rampa çıkarken bayılır bu doğru...

            Hatta bu tip durumlarda benzine geçilmesi tavsiye edilir.Aksi takdirde aracın hararet yapma ihtimali fazladır.

            Ancak sıralı LPG sistemlerinden alacağınız performans ile benzinde alınan performans arasında hiçbir fark göremeyeceğiniz zaten biliniyor...

            Yorum

            • ecelik
              Senior Member
              • 29-06-2004
              • 3902

              #7
              Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

              cunuyil bak eminmisin ben hyundai arabama motor 1.3 olduğu için taktırmak istemiyordum öyle rampalarda falan çıkmaz diye eğer gerçekten bu doğru ise hemen yarın gidip taktıracağım bıktım benzinden para yetişmiyor litre olmuş 3 milyon kusur zaten.

              Yorum

              • cunuyil
                Senior Member
                • 27-09-2005
                • 7297

                #8
                Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                Kesinlikle...

                Sizin taktıracağınız da benim CORDOBA'ya takılacak olan Sıralı Sistem LPG...

                Ayrıca bunlarda LPG-ORTA-BENZİN anahtarları yok.Tamamen beyin olayı...

                Araç rampada tıkandığında ya da ilk çalıştırılırken benzine geçiyor.Şartlar normalleştiği zaman ise yine otomatik olarak LPG'ye geçiyor.Üstelik biz bu geçişleri farketmiyoruz bile...

                Ayrıca bir memur olarak gerçekten beni de sarstığı için ben bu sistemleri araştırmaya başladım bile...

                İki yıl içerisinde LPG kendisini amorti edecektir.Buna emin olabilirsiniz.

                ALLAH(C.C.) kazasız ve belasız sürüşler nasip etsin.Saygılar.: )
                Son düzenleme cunuyil; 07-11-2007, 00:03.

                Yorum

                • abelen
                  Member
                  • 21-02-2005
                  • 1511

                  #9
                  Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                  Bende yukarıda sözü edilen Lovato sıralı sistem lpg takılı.Güç olarak benzinle hiç bir farkı yok.Çünkü takılırken önce aracın benzin sistemi bilgisayar ile tespit ediliyor.Araca 10,20,30,40,50,gaz veriliyor.Bu sıradaki benzinin motora verdiği güç bilgisayar tarafından kaydediliyor.Daha sonra gaz için de aynı değerleri uyguluyor.Yani sözün özü sıralı sistem için güçte asla bir kayıp yok.Ancak tasarruf konusunda sitede yazdığı gibi %50 olmuyor.Yaklaşık 1 yıldır Dacıa Logan 1.6 da kullanıyorum.Avantaj 3 te 2 oranında.Çok yol yapanlar için bu oldukça iyi bir avantaj.Uzun yol kısa yol çok farketmiyor.Oran aynı.Ne kadar yaktığına gelince gaz 1,5 ytl iken 38 ytl lik gaz ile 345 km gittim.En az yaktığı bu oldu.Tavsiye eder miyim? Elbette.

                  Yorum

                  • ecelik
                    Senior Member
                    • 29-06-2004
                    • 3902

                    #10
                    Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                    O zaman hemen yarın arştırmaya başlıyorum durduğumuz kabahatmiş.Bu arada arkadaşlar sizlerde hangi markalar iyi e sorunsuz araştırmalarınızı paylaşırsanız çok makbule geçecek.

                    Yorum

                    • cunuyil
                      Senior Member
                      • 27-09-2005
                      • 7297

                      #11
                      Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                      Originally posted by abelen
                      Ne kadar yaktığına gelince gaz 1,5 ytl iken 38 ytl lik gaz ile 345 km gittim.En az yaktığı bu oldu.Tavsiye eder miyim? Elbette.
                      Kardeş verdiğin güzel bilgiler için teşekkürler.: )

                      Ama şu yukarıdaki verdiğin rakama göre hesaplayınca senin araba sadece koklayıp da gidiyor dersek yeridir be!pint:p

                      Ben km'de 15 YKR'ye bile razıyım,şehiriçi olmak kaydıyla...

                      Ancak şu da bir gerçek ki,gaza ne kadar basarsan o kadar az yol katediyorsun.Bu tüm yakıt grupları için geçerli.

                      Ecelik arkadaşımızın dediği gibi bilinen markalar burada tavsiye edilirse ve fiyatlar hakkında da bilgi verilirse iyi olur.

                      Ben dün Randi Lenzo marka(İTALYAN) Sıralı sistemi sordum;

                      1750 YTL/10 taksit+250 YTL kadar da ruhsata işleme=2000 YTL icon2

                      Yorum

                      • abelen
                        Member
                        • 21-02-2005
                        • 1511

                        #12
                        Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                        Zamdan sonra şehiriçi, şehirlerarası karışık olarak sanırım 140 civarı olur.Bunu şöyle çıkardım.Araçta yol bilgisayarı var ve benzini karışık genelde 100 km de 7 litre yakıyor.O hesaptan 210 ykr eder.Bizimki de üçte ikisini yaktığına göre hesap öyle çıkar.

                        Yorum

                        • anterior
                          Senior Member
                          • 06-11-2006
                          • 6453

                          #13
                          Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                          Hocam; zararın neresinden dönseniz kardır... beer

                          Yorum

                          • cunuyil
                            Senior Member
                            • 27-09-2005
                            • 7297

                            #14
                            Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                            Konuyla ilgili olan arkadaşlara;

                            Bugün yapmış olduğum araştırmada,piyasa fiyatlarına göre en uygun rakamı LPG OTOGAZ Dönüşümü yapan tanıdık bir ustamız teklif etti...

                            Peşin fiyatları aşağıda yazılı olup taksit olması durumunda %3 vade farkı koyacaklarını söylediler...İşte rakamlar;

                            AKME Marka Sıralı LPG Sistemi=1125 YTL(İtalyan ROMANO'nun yan sanayii...Vestel-Regal gibi...Bazı parçaları Polonya'da üretiliyormuş.)

                            ZAVOLİ Marka Sıralı LPG Sistemi=1300 YTL(İtalyan)

                            ROMANO Marka Sıralı LPG Sistemi=1450 YTL(İtalyan)

                            Bunlardan hariç ATİKER marka için de vade farksız 10 ay taksit ile 1200 YTL değer biçildiğini söylemeliyim.

                            Son olarak yaklaşık 250 YTL de ruhsata işletme masrafı olarak cebinizden çıkacaktır.

                            Benim ZAVOLİ Markasına kafam yattı.Siz olsaydınız?:confused:

                            Yorum

                            • ozkandonmez
                              Administrator

                              • 30-12-2002
                              • 47231

                              #15
                              Konu: LPG’NİN (OTOGAZ ‘IN) AVANTAJLARI:

                              6. mesajda değinilmiş ama, LPG li çoğu araçların hararetli çalıştıkları açık bir gerçektir.

                              Her ne kadar katkı konulsada harareti yüksek olan araçlarda üst kapak çatlamalarına neden olmaktadır ve motor ömrü aşırı hararetlerden dolayı azalmaktadır.

                              İşe birde bu yönden bakın, lüks arabalara kesinlikle tavsiye etmiyorum.
                              Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız

                              Yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan Seri:V, No:52 Sayılı "Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" çerçevesinde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çevresinde sunulmaktadır.
                              Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
                              Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu sitede bulunan veriler, görüş ve bilgi arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu yorum/görüş/bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan www.ozmena.net web sitesi ve/veya yöneticileri sorumlu tutulmaz.

                              HAYDI IPTV YAPALIM

                              TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

                              LÜTFEN OKUYUN

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor