Forumu ilk ziyaretiniz ise, yukarıda bulunan FAQ linkine tıklayın. Mesaj göndermeden önce KAYIT
olmanız gerekebilir. Mesaj göndermeye başlamak için, aşağıdaki seçimden ziyaret etmek istediğiniz forumu seçin.
İlave bilgi : Birim hacim başına, LPG’nin enerji içeriği doğal gazınkinin 2,5 misli olduğuna göre; 1 kg LPG, 416,7x2.5=1041 litre veya yaklaşık 1,04 m3 doğal gaza eşdeğerdir.
LPG ile "hava gazı" farklı malzemeler. LPG, yaklaşık yarı yarıya oranla, propan ve butandan oluşuyor. "Hava gazı" ise, kömürün "yıkıcı ayrıştırılması" ile elde edilen ve yaklaşık olarak; %50 hidrojen, %35 metan, %10 karbonmonoksit ve %5 etilen karışımından oluşan bir gazdır.
1 m³ LPG’nin kaç kg'dır ?
1 atm basınç altında ve 25 °C sıcaklıkta, saf bir ideal gazın 1 molü, 24,47 litre hacim kaplar ve ağırlığı, gazın molekül ağırlığı kadardır.
LPG’nin bileşimi üreticiye göre değişir. Türkiye’de satılan LPG genelde, hacimce %30 propan (C3H8), %70 butandan (C4H10) oluşur. Dolayısıyla, 1 molü, yani 24,47 litresi; 0,3 mol propan ve 0,7 mol butandan oluşmaktadır.
Sorunuzun, mutfak tüplerine otogaz basılmasıyla bir ilgisi var mı? :rolleyes:
ewet arkadaşım mutfak tüplerine otogaz bastırınca daha ekonomik olurmu diye araştırıyorumda bu nedenle böyle bir soru sordum çünki mutfak tüpleri 12 kg olduğunu biliyorum ama buna denk gelecek lpg ise ne kadar olur onu öğrenmeye çalışıyorum çünki lpg istasyonlarda litre olarak satılıyor
ilgilerinizden dolayı teşekkür ederim
Sonuç olarak sizin verdiğiniz tüp 12 kg olsa da bu tüpün tamamı, fabrika dolumu gibi standart yapılmaz. Tüpün kapasitesini aşmayacak şekilde verdiğiniz paraya göre dolum yapılabilir. Ancak tüpün piyasa fiyatı tutarında dolum yaptığınızda tüpün çok daha ağırlaştığını ( yani daha fazla LPG aldığını ) göreceksiniz.
Ancak İstasyonlarda motorlu taşıtlar için kullanılan LPG'nin ev tüplerinde kullanımının Yasak olduğunu, satana ve alana cezai işlemler uygulandığını hatırlatmak isterim.
Mutfak tüplerine fabrikalarda yaklaşık 22-24 litrelik gaz basılmasıyla 12 kg.lık ağırlığa ulaşılır.
Fakat; mutfaklarda kullandığımız tüplerde bulunan lpg. ile araçlarda kullanılan lpg.nin muhteviyatında bulunan gazların oranları farklıdır. Bu oran, lpg.nin verimli kullanımını da etkiler. Yani; mutfak tüpü ile çalıştırılan lpg.li araçlarda performans düşüklüğü yaşanırken, otogaz doldurulmuş mutfak tüplerinde ise daha çabuk boşalma olayı görülmesi beklenilebilir. Sürekli kullanan bazı kişilerse, mutfak tüpüne bastıkları lpg.nin tamamını kullanamadıklarını, gazın bir kısmının tüpün alt kısmında yoğunlaştığını belirtiyorlar.
Ayrıca; dolum ağzındaki subapta bulunan bilyanın arızalanması veya dolum esnasında buraya ince partiküllü dahi olsa toz kaçması, lastiğin zamanla esnekliğini kaybetmesi sonucu kaçak yapabilir. Fabrikalarda depolanan tüplerde ise, hem lastik değiştirilir, hem de kaçak kontrolü yapılır. Fabrikasyon tüplerin patlaması nedeniyle bir zarara uğrarsanız ve şirketin hatalı olduğu tespit edilirse, zararınızı tazmin edebilirsiniz.
Dolum esnasında yakalanırsanız, lpg. istasyonu sahibi ve pompa görevlisiyle birlikte siz de bir süre emniyete misafir olabilirsiniz.
Sağlığınız içinse; darasıyla birlikte 25 kg.yi geçen tüpü taşımanız, kemik-eklem-kas problemlerinden, çeşitli fıtıklara kadar vücudunuzda bir dizi rahatsızlıklara yol açabilir.
Ancak Ankara'dayken ben de dönem dönem mutfak tüpüne, otogaz bastırmışımdır...
Yorum