Kış Lastikleri

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Kış Lastikleri

    Birçok araç sahibi kışın geldiğini, ancak kar yağdığında hissediyor. En kötüsü de bu fark ediş yolda kalındığında gerçekleşiyor. Ülkemizde kış aylarını geçirmek için en çok kullanılan seçenek olarak zincir görülüyor. Fakat zincirin otomobilin aksına, lastiğine ve yola zarar verdiği bir gerçek. Zincir üreticileri de zincirin sadece derin karın olduğu koşullarda kullanılması gerektiğini vurguluyor. Dünyanın bir çok ülkesinde bilinçli tüketiciler kış lastiğiyle önlemini önceden alarak sürüş güvenliğini garanti ediyor.




    Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliğini arttırmaktadır. Kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hız serilerine uyumu. Çünkü kış lastiklerinde hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Otomobilin son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır. Bunun yanı sıra ısılar 7°C civarında seyrettiği zaman, normal yaz lastikleri sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır.Kış lastiklerinin kavrama ve yola tutunma özellikleri, sadece karda ve buzda değil, ısının 7°C’ lere düşmesiyle devreye girmektedir.





    Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor. Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Ancak kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gereklidir.




    Türkiye şartlarında kış lastikleri batıda kasım, doğudaysa ekim ayı başında takılmalıdır. Daha erken takmak havaların sıcak gittiği zamanlar olabileceği için yumuşak yapılı kış lastiklerinin hızlı aşınmasına sebep olmaktadır. Kış lastikleri nisan ayında sökülmeli ve yerlerine normal dört mevsim lastikler takılmalı. Ancak önemli bir nokta daha bulunmaktadır. Otomobilinize kış lastikleri takılı olsa bile sürüş tarzınızı karlı zeminlere göre ayarlamalısınız.

    Kar lastiklerinin sürüş kontrolü ile dört mevsim lastiklerin veya yaz lastiklerinin sürüş kontrolü birbirinden çok farklı olduğundan aracınıza 4 yerine 2 adet kış lastiği takmanız emniyetiniz açısından çok tehlikelidir.


    DİKKAT:

    - Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir

    - Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.’nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.’nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem aracın çekiş performansının karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.

    - Kış lastiği seçiminde aracın orijinal lastik ebadından daha geniş tabanlı lastikler kesinlikle kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda lastik izi genişleyeceği ve birim alana düşen ağırlık azalacağı için yağışlı ve karlı yol şartlarında aracın kızaklama riski artırıyor.

    - Kış şartlarında lastik havalarını 3 PSI artırmak, zemindeki karlı-buzlu tabakayı yarmayı kolaylaştıracağı için çekişi artırır.

    - Kış lastiklerinin kar olmayan yüzeylerde ve sıcak havalarda kullanılmaları lastiğin gereksiz yere yıpranmasına neden olmaktadır.Ayrıca kış lastikleri geniş baklalı olduğundan yerle temas daha az, dolayısı ile tutunma daha az olacaktır. Bu da kayma hareketlerinin karsız yol yüzeylerinde çok daha çabuk başlaması tehlikesini doğurur.



    Kaynak
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Kış Lastikleri

    Kar lastikleri, yürümenin bile zor olduğu kar ve buzla kaplı zeminde araç kullanmayı kabus olmaktan çıkarıyor. Aracınız başarısı kullandığınız lastikle orantılıdır.

    ABS, ESP, EBD gibi günümüz araç teknolojisinde kullanılan ve neredeyse standart hale gelen güvenlik paketlerinin başarısı kullanmış olduğunuz lastiklere bağlıdır. Yazlık lastikler kışın, aracınızda bu güvenlik paketleri olsa bile size problem yaratacaklardır. Yaz lastiklerinin size sorun yaşatması için yoğun karlı bir havaya bile gerek yok, dışarıdaki ısının + 7 C nin altına düşmesi ve zeminin ıslak olması kaza riskinizi yaz mevsimine göre 6 misli arttırmaya yetecektir.

    Eğer aracınız da ABS, ESP, EBD gibi yüksek teknolojiler yok ise tehlike esnasında aracınıza hakim olmakta çok daha fazla zorlanabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz lastikler hareket halinde iken, oluşan dinamik güçlerini yeterli oranda yol yüzeyine iletebilmelidir.

    Kışın özel durumlar söz konusudur. Kar ve buz gibi ıslaklık ve soğuk hava da yol yüzeyindeki tutunmayı etkiler. Yaz lastikleri imalat yapıları nedeni ile + 7 C'nin altındaki sıcaklıklarda çabuk sertleşmeye başlar.

    Kısaca, yazlık lastikler modern ve güçlü araçlarda yaz aylarında iyi performans göstermelerine rağmen, kış aylarında hiçbir zaman kış lastiklerinin yerini tutamazlar.

    Bölgeler arasında farklılıklar olmakla birlikte ülkemizde Ekim ve Mart Ayları arasında hava sıcaklıklarının + 7 C altına düştüğü biliniyor. Sürüş Emniyeti konusunda hassas olan insanlar bu mevsim aralıklarında kış tipi lastikleri kullanıyorlar.

    Kış lastiklerinin farkı, kış şartlarında yapılan fren testleri ile çok daha belirgin hale geldi. Yapılan testlerde yaz lastikleri ile donatılan bir otomobil 50 Km/h ile hızda ve kar üzerinde en erken 43 metrede durabilirken, kışlık lastikler ile donatılan aynı otomobil, aynı hızda kar üzerinde 35 metrede durabiliyor. Yapılan fren testleri sonucunda kış tipi lastiklerle donatılan otomobilin durduğu yer ile yazlık lastikle hareket eden otomobil arasında 8 metre (iki araç boyu) fark oluşması, bu tip zeminlerde kış lastiklerinin önemini gözler önüne sermeye yetiyor.

    Gelişen teknoloji ile birlikte kış tipi lastikler eskiden olduğu gibi kalın dişli, yüksek sesli ve konforsuz değiller. Kış lastiklerinin modern versiyonları sessiz oluşları ile konforlu bir sürüş sağlıyor. Burada unutulmaması gereken nokta, kış tipi lastiklerin diş derinlikleri 4 mm'nin altına düştüğünde ya da üretim tarihinden itibaren 5 yıl geçmiş ise değiştirilmesinde fayda bulunuyor.

    Bir araçta kullanılan kış lastiklerinin dördü de aynı ayarda ve kalitede olmalı. Eğer farklı akslarda farklı diş derinlikleri ve farklı yaşlarda lastikler varsa, farklı sürtünmeler oluşacağından dolayı aracınızın stabilizasyonu önemli ölçüde bozulabilir. Ayrıca kış lastiği alırken bulunduğunuz bölgenin hava şartları göz önünde bulundurularak uygun lastikler seçilmeli.

    Bazı kış tipi lastikler sadece karda olağanüstü performans gösterirken bazıları ise hem karlı zeminlerde hem de ıslak yol yüzeylerinde üstün performans sergilerler. Lastik alımlarında genel düşünce tarzı orta hız tipi lastikler olmalıdır.(T-H gibi) Yüksek hız (V) lastiklerinin kardaki performansları biraz daha düşüktür. Bu lastiklerin kuru ve ıslak yollarda performansları ise oldukça iyidir.

    Eğer, kış lastiği almayarak tutumlu davrandığınızı düşünüyorsanız, yanlış yerde ekonomik düşünüyorsunuz demektir. Çünkü bir takım (4 Adet) kış lastiği almak, en basit kazada oluşabilen eğilmiş bir çamurluğu tamir ettirmekten daha ucuzdur. Ayrıca insan hayatını düşünecek olursak ekonomiklikten bahsetmek mümkün değil. Kışın oluşan araç kazalarının yüzde 70'inde lastiklerin ve yol yüzeyindeki olumsuz şartların önemli ölçüde etkili olduğunu biliniyor. Kış lastikleri farklı hız limitlerine göre üretildiğinden, satın alırken ve aracınızda kullanırken bu hız limitlerine dikkat edilmesi gerekiyor.

    Aracınızın kış mevsimini sorunsuz atlatabilmesi için aşağıda sistemleri kontrol edin;

    1. Fren sistemi kontrolü.
    2. Işık sistemi kontrolü.
    3. Vantilatör kayışı kontrolü.
    4. Akü kontrolü.
    5. Marş Dinamosu Kontrolü.
    6. Radyatör Antifriz Seviye kontrolü.
    7. Cam Yıkama sistemi ve Antifrizi kontrolü.
    8. İlk Hareket yardımcıları Kontrolü (Takoz, Çeki halatı, Zincir ve Kış Lastikleri.)
    9. Kar Küreği, Buz kazıyıcı, Buğu çözücü spreyler, yedek Ampul, Eldiven, Fener ve Sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır

    Her ne kadar aracınız kışa hazır olsa da sürüş stiliniz de kış şartlarına uygun olmalıdır. Örneğin, önsezili araç kullanımı, yeterli takip mesafesi, düşük hızlar, yumuşak direksiyon hareketleri gibi. Tüm teknik desteklerle beraber en önemlisi hissederek araç kullanmaktır. Eğer herhangi bir sebepten dolayı aracınızın stabilizasyonu bozulursa hemen debriyaj pedalına basınız. Yumuşak direksiyon hareketleri ile aracınızı toparlayın daha sonra fren pedalına basarak aracınızı yavaşlatın.

    Teknolojisi gelişmiş araçlarda (ABS, ESP gibi) tehlike anında mutlaka fren ve debriyaj pedalına aynı anda basınız. Böylece aracınızı hem yavaşlatabilir hem de direksiyon hâkimiyeti ile istediğiniz yöne gidebilirsiniz ve aynı zamanda da aracınızın stabilizasyonunu korumuş olursunuz.

    Cankat Hurmoğlu
    International Road Safety Expert

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Kış Lastikleri

      SORU: BİR LASTİĞİN KIŞ LASTİĞİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

      Kış lastiği ile ilgili RMA ve ASTM şartlarını sağlayan lastikler aşağıdaki sembolü kullanabilirler.
      “Bu sembolü taşıyan lastikler Kış Lastiğidir” diyebiliriz.

      SORU: KIŞ LASTİĞİNİN YAZ LASTİĞİNDEN FARKI NEDİR?

      Bunun nedeni sadece Kış Lastiklerinin özel profillerinin olması
      değildir.Yaz lastiklerinin malzemesi 7 °C’ın altındaki sıcaklıklarda
      sertleştiği için yola tutunması azalmaktadır. Kış lastiklerinin ise
      üretildikleri Silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 °C’ın altındaki
      soğuk hava şartlarında kuru asfalt , kar ve buzda tutunmayı artırmaktadır.

      SORU: KAR LASTİĞİ NEDİR?

      Kar Lastiği diye adlandırılan lastik fren özelliğinin yanında çekiş özelliği
      de artırılmış Kış Lastiği ’dir. RMA (Rubber Manufacturers Association)’un
      tanımlamasına ve ASTM ’nin test metoduna göre kış şartlarını temsil eden
      kaygan bir yolda yapılan çekiş kuvveti testinde “referans lastiğin” çekiş
      kuvvetinden en az %10 daha fazla çekiş kuvveti sağlayan lastikler Kış
      Lastiği sembolünün yanında M+S veya M S veya M/S işaretleri
      taşıyabilmektedirler. Aşağıdaki sembolleri birarada taşıyan lastiklere
      “ M+S Kış Lastiği “ veya “Kar Lastiği” diyebiliriz:M+S

      SORU: M+S LASTİKLERİ KIŞ LASTİĞİ SAYILIR MI ?

      “Dört Mevsim Lastiği “ M+S ‘in ancak Kış Lastiği sembolünü taşıyorsa Kış
      Lastiği olarak değerlendirilebileceği, öte yandan M+S lastiklerinin yazın iyi bir
      Yaz Lastiği, kışın da iyi bir Kış Lastiği görevini göremeyeceği mutlaka
      bilinmelidir.

      SORU: KAR YAĞMIYORSA KAR LASTİĞİNE NEDEN İHTİYAÇ OLSUN?
      KAR YAĞINCA YAZ LASTİKLERİNE ZİNCİR TAKARIM YANLIŞ MI?

      RİSK YÖNETİMİ AÇISINDAN YANLIŞ !
      Kış Lastiği Risk Yönetimi , Kar Zinciri Kriz Yönetimi dir.
      Ne kadar çok Risk Yönetimi , o kadar az Kriz Yönetimi.
      Kış Lastiği , kışın kar yağsın yağmasın düşük sıcaklıklarda aracın
      yola tutunmasını artırmakta , aşırı buzlanma olmadığı sürece
      aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak vermektedir.
      Özellikle kuru yoldan kaygan yollara (Köprü ve Viyadük üstünde buzlanma
      veya siyah buz vs) ani girişlerde aracı yolda tutabilmektedir. Yani Kış
      Lastiği riskleri azaltmaktadır.
      Yaz Lastiği ise aynı şartlarda ve özellikle ani zemin değişikliklerinde aracı
      yolda tutamamaktadır. Kış Lastiğine göre çok daha erken ve sık kar zinciri
      takma ihtiyacı duymakta ,zincir takıldığında yavaş gitmek ve kuru zeminde
      ise çıkarılmak zorundadır.

      SORU:KIŞ LASTİĞİNİN SADECE ÇEKİŞİN OLDUĞU TEKERLEKLERE
      TAKILMASI YETERLİ MİDİR ?

      HAYIR !
      Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır , çünkü aracın en kısa mesafede
      durması gitmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık
      için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.

      SORU: KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNDA “KIŞ LASTİĞİ ”TANIMI
      VAR MIDIR?

      HAYIR !
      Karayolları Trafik Kanunu’nda “Kış Lastiği” yer almamaktadır, ancak
      30.maddede yeralan ;
      “Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun
      durumda bulundurulması zorunludur”
      cümlesi ilgili Yönetmelikte yeterli bilgi olmadığı için Trafik Polisi ve Trafik
      Jandarmasına;
      “kışın bazı kaygan yollarda kış lastiği yeterlidir,zincir istenmeyebilir ”
      şeklinde yorum yapma sorumluluğu yüklemektedir.

      SORU:KIŞ LASTİĞİNİ ÖNCELİKLE HANGİ RESMİ VEYA ÖZEL ARAÇLAR
      TAKMALIDIR?

      Kışın sıcaklığın 7 °C’ın altında geçtiği yerlerde Ambulans ,İtfaiye, Belediye
      araçları, Polis ,Jandarma, Okul servisi, Taksi gibi görev araçlarına ve tabii
      ki Şehiriçi- ve Şehirlerarası Yolcu otobüslerine kar yağmadan , yollar buz
      tutmadan , henüz kışın başında iken Kış Lastiği takılmalıdır.

      SORU: KIŞ LASTİĞİ TAKILI BİR ARACA ZİNCİR TAKILIR MI?
      TAKILIRSA HANGİ DURUMLARDA TAKILMALIDIR?

      TAKILABİLİR!
      1) Trafik yetkililerinin talebi durumunda,
      2) Kış lastiğinin yetersiz kaldığı karlı veya buzlu yollarda özellikle
      yokuş aşağı inişlerde aşağıdaki deneme yapıldığında sonuç
      olumsuzsa;
      - aracın hızı ve vitesi o şekilde seçilmelidir ki, gaz pedalı
      bırakıldığında araç blokajsız yavaşlamalı, gaza basıldığında
      patinajsız hızlanmalıdır.
      3) Aracın hızının düşürülmesine karşın aşağıdaki durumlar devam
      ediyorsa;
      - Fren sırasında ABS’nin ,
      - gaza basıldığında ASR’nin ve
      - dönemeçlerde ESP’in kendiliğinden
      çok sık devreye girmesi
      sınır değerlere de çok sık ulaşıldığı anlamına gelir.
      Tehlikeli durum oluşmadan araç üreticisinin tanımladığı tekerleklere kar
      zinciri takılmalıdır.

      SORU: ABS / ASR / ESP OLAN ARAÇLAR KIŞ LASTİĞİ TAKMALI MIDIR?

      EVET !
      ABS/ASR fren ve çekiş güvenliğini arttıran teknik bir üstünlüktür,
      ancak ABS/ASR fizik kurallarını değiştiremez. Yani tekerlekle yol
      arasındaki sürtünme katsayısını değiştiremez, kötü lastiklerle buzda
      fren mesafesini kısaltamaz.
      ESP de hareket sırasında sürücünün hareket çizgisinden çıkma eğilimi
      gösteren aracın frenlerini kullanarak tekrar çizgisine girmesini sağlayan
      kararlılığı artıran bir sistemdir. Bu sistemin başarısı için lastiklerin yola
      tutunmasının iyi olması şarttır. Kışın bu araçlar da Kış Lastiği kullanmalıdır.

      SORU:4X4 ARAÇLARIN KIŞ LASTİĞİ TAKMASINA GEREK VAR MIDIR?

      EVET!
      Yaz lastikleriyle donatılmış dört tekerden çekişli (4x4) bir araç rahatlıkla
      kalkış yapabilmekte ve kısa sürede yüksek hızlara çıkabilmektedir, fakat
      fren sırasında durma mesafesi aşırı uzamaktadır yani ;
      “gittiği gibi duramamaktadır”.
      Bunun çok basit bir nedeni vardır :
      Fren sırasında tüm araçlar dört tekerlekten fren yapmaktadır , yani araçlar
      eşittir. Yaz lastiği ile kar veya buz üzerinde araç kullanmak isteyen (özellikle
      4x4) araç sahiplerine (Kış Lastiği veya zincir takmak dışında) tavsiyemiz
      bundan vazgeçmeleri , kendilerinin ve başkalarının can ve mal güvenliğini
      tehlikeye sokmamalarıdır.

      SORU:NEDEN DÖRT TEKERDEN ÇEKİŞLİ VE ELEKTRONİK GÜVENLİK
      DONANIMLARINA SAHİP ARAÇLARIN İKİ TEKERDEN ÇEKİŞLİ ARAÇLARA GÖRE
      DAHA ÇOK KIŞ LASTİĞİ GEREKSİNİMİ VARDIR?

      Çünkü dört tekerden çekişli ve elektronik güvenlik donanımlarına sahip
      araçlar, iki tekerden çekişli araçlara göre çok daha çabuk hızlanabilmekteler ,
      daha yüksek hızlara ve fiziksel sınırlara ulaşabilmekteler, ancak fren sırasında
      tüm araçlar eşit durumda oldukları için “gittikleri gibi duramamakta” dırlar.

      SORU: YAZ LASTİĞİ TAKILI 4X4 ABS/ASR VE ESP’Lİ BİR ARAÇ ,
      KIŞ LASTİĞİ TAKILI ÖNDEN ÇEKİŞLİ VE ABS’Lİ BAŞKA BİR ARAÇ KARLI
      BİR YOLDA KARŞILAŞTIRILDIĞINDA HANGİ ARAÇ DAHA GÜVENLİDİR?

      FREN AÇISINDAN KIŞ LASTİKLİ ÖNDEN ÇEKİŞLİ ARAÇ ! Kış Lastikleriyle donatılmış
      önden çekişli bir aracın Yaz lastikleriyle donatılmış dört tekerden çekişli 4x4 bir
      araca göre daha güvenli olduğunu herhalde pek azımız biliyordur.
      Bunun çok basit bir nedeni vardır : Fren sırasında bütün araçlar dört
      tekerden fren yaptıkları için eşittirler.
      Yaz lastikleriyle donatılmış 4x4 bir araç “gittiği gibi duramamaktadır” yani
      fren sırasında fren mesafesi aşırı uzamaktadır. Öte yandan Kış
      lastikleriyle donatılmış tek dingilden çekişli bir araç “gittiğinden daha iyi”
      durabilmektedir.

      SORU: TÜRKİYE’DE YAZ - KIŞ LASTİĞİ KARŞILAŞTIRMASI YAPILDI MI?

      4 Mart 2005’de FRENTEKNİK Test Laboratuvarı ve OLTAŞ / CONTINENTAL
      tarafından ABS test pisti üzerinde (k=0.2 kara yakın sürtünme katsayısı)
      80 km/h hızda yapılan karşılaştırma testinde:
      kış lastikleri ile 65 m yaz lastikleri ile 80 m ölçülmüştür.

      SORU: KIŞ LASTİĞİ TAKARKEN YAZ LASTİĞİNDEN FARKLI
      (ÖLÇÜ, HIZ VE YÜK SINIFI ) BİR LASTİK TAKILABİLİR Mİ?

      Araç üreticisinin önerdiği ve standart yaz lastiğinin özelliklerine sahip Kış
      Lastiği takılmalıdır. Ancak üretici tarafından tavsiye verilmemişse ;
      - çapı aynı ancak genişliği daha az olan kış lastikleri kullanılabilir.
      - Yük Sınıfı kesinlikle aynı olmalıdır.
      - Hız sınırı daha düşük bir Kış Lastiği kullanılacaksa , Kış Lastiğinin bu
      düşük hız sınırından dolayı sürücü kilometre göstergesine yapıştırılacak bir
      çıkartma ile uyarılmalıdır.

      SORU: KIŞ LASTİKLERİNİN SAKLANMA ÖMRÜ NE KADARDIR ?

      Beş yıldır. Bu süreyi geçen kış lastikleri işlevsel açıdan zayıflamaktadır.

      KAYNAK : Alpay Lök ( Mak.Y.Müh.)

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR

        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Kış Lastikleri

        Halk arasında karşılaşılan bazı olaylarla ilgili olarak, kafalarda birkaç soru işreti de ben oluşturayım ?

        4 mevsim olarak nitelendirilen bir lastik var mıdır ? :rolleyes: Lastikçilere gittiğimizde bu şekilde satılan lastikler ne derece gerçeği yansıtmaktadır, araç ve içerisindekiler için ne kadar güvenlidir ? ( kaldı ki buradaki yazılarda zaten bunun mümkün olmadığı belirtilmiş )

        Bazı sensörlü araçlarda sensörlerin zarar görmemesi, hassasiyetin kaybolmaması için kesinlikle zincir takılmaması gerektiği bunun yerine vakumlu lastik kullanılması gerektiği, yetkili servisler tarafından belirtilmektedir ? Peki lastiğe ne kadar güvenilebilir ve ne tür lastikler seçilmelidir ? ( yine buradaki yazılarda biraz bilgi verilmiş )

        Yorum

        İşlem Yapılıyor