MPEG tarihi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • PAÞA
    Junior Member
    • 17-05-2004
    • 432

    MPEG tarihi

    MPEG VIDEO

    A SIMPLE INTRODUCTION

    Dr.S.R.Ely (BBC)

    EBU Technical Review Winter 95





    1.GİRİŞ



    “Moving Pictures Expert Group” (MPEG),ISO/IEC JTEC’in (ISO =International Organisation for Standardisation, IEC=International Electrotechnical Comission., JTEC=Joint Technical Comittee No.1) 29 numaralı Altkomite ve 11 numaralı Çalışma grubu olarak, video ve ses işaretlerinin sayısal sıkıştırma standartlarının belirlenmesi amacıyla çalışmalarına 1988 yılında başladı. Grup, görüntülü telefon ve video-konferans için ITU-T2 standardı ile birlikte elektronik fotoğraf gibi duran resimler için Joint Photographic Experts Group (JPEG)’un sıkıştırma çalışmalarını temel olarak aldı.



    Grubun ilk amacı ,sayısal depolama ortamı (özellikle CD-ROM) için bir video kodlama algoritması belirlemekti.Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan standartlar, üç bölüm halinde - sistem,(çoklama ve senkronizasyon = multiplexing, synchronization) video ve ses kodlama- 1993 yılında yayınlandı. (ISO/IEC 11172) Bu standart, CD’den görüntü okurken tam hareketli görüntüler elde etmek üzere CD-i sistemine uygulandı ve yazılımsal ve donanımsal, kodlayıcı ve kodçözücülerin uygulanabildiği bilgisayarlarda geniş olarak kullanıldı.



    MPEG-1 geçmesiz taramalı video formatları (non-interlaced video) ile sınırlandırılmış olup, 1.5 Mbit/s ‘ye kadar hızlardaki video kodlamayı desteklemektedir.



    MPEG 1990 yılında, geçmeli taramalı görüntüleri, 5 Mbit/s’den 10Mbit/s’ye kadar hızlarda yüksek kaliteli uygulamalar için destekleyebilecek ikinci bir standardın çalışmalarına başladı. Günümüzde MPEG-2 15’ten 30 Mbit/s’ye kadar hızlardaki yüksek tanımlamalı formatları da desteklemektedir.(HDTV) MPEG-2 standardı 1994 yılında üç bölüm halinde yayınlandı.(Sistem, video, ses:ISO/IEC 13818) İkinci versiyon ise 1995 tarihlidir.(13818-2:1995)



    Buradaki önemli not, MPEG standartlarının , yalnızca bit dizilerinin sentaks ve semantiği ile kodçözme sürecini tanımlamış olmasıdır.Grup kodlama işlemini tanımlamadı, teknolijideki gelişmelerin uygulanabilirliğini sağlamak üzere kodyacıyı tasarımcılarına bıraktı.
İşlem Yapılıyor