Paramız ve Güvenlik Önlemleri

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    Paramız ve Güvenlik Önlemleri

    Para Nedir? Ne İşe Yarar?

    Paranın ilk kullanımı Sümer’ler zamanına rastlar. O zamandan günümüze para, en önemli değişim aracını bir emek sarf etmeden kolayca elde edebilmek için bir kısım insanlar da parayı taklit etmeye başlamışlardır. Paranın taklit edilmesine genel olarak kalpazanlık denilmektedir.
    Kalpazanlık, teknik hünerlere sahip kişilerin işlediği, çoğu kez uluslararası boyutu da olan organize bir suçtur. Sahte paralar matbaa baskısı olabileceği gibi, renkli ya da siyah beyaz fotokopi makineleri ile de çoğaltıldığı görülmektedir.

    SAHTECİLİK HAKKINDA GENEL BİLGİ
    Sahtecilik, özellikle, madeni ve kağıt paraların taklit veya değerini yükseltmek amacıyla gerçek paralar üzerinde değişiklik (tağyir) yapılması olarak tanımlanabilir.
    19'uncu yüzyılın ilk yarısında başlayan banknotlar da sahtecilik girişimleri, günümüzde teknolojik yenilikler sonucu gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle baskı ve renkli fotokopi makineleri ile scannerlerin bu amaçla kullanımı, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sahtecilik olaylarının yaygınlaşmasında büyük bir etken olmaktadır.
    Gittikçe globalleşen ve küçülen günümüz dünyasında, kalpazanların birbirleriyle bağlantılı ve organize olarak çalıştıkları görülmektedir. Bugün kalpazanlık kolay para kazanmaktan başka, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve terör örgütlerinin finans kaynağı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
    Ülke ekonomileri için büyük bir tehdit unsuru oluşturan banknot sahteciliğinde: polisiye önlemler kadar toplumun bilinçlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Sahtecilik konusunda toplumun yeterince bilinçlendirilmesi, kalpazanların kısa sürede yakalanmasını sağlayacağı gibi, bankacılık ve finans kesiminde para alış verişinde çalışan personelin herhangi bir kayba uğramasını da önleyecektir.
    Ülkemizde her yıl binlerce kişi bilmeden aldıkları sahte banknot nedeniyle mağdur duruma düşmekte, kanuni takibata ve maddi kayba uğramaktadır.
    "SAHTE OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİLEN PARA HAKİKİSİYLE KARŞILAŞTIRILARAK MERCEK-LUP, EĞER MÜMKÜNSE BİR BÜYÜTEÇ YARDIMIYLA İNCELENMELİDİR."

    Sahte Parayı Nasıl Tanıyabiliriz?

    Paraların taklit edilmesini önlemek amacıyla, Merkez Bankaları tarafından çeşitli güvenlik unsurları konulmaktadır. Bu güvenlik unsurlarının, insanlar tarafından iyi bilinmesi halinde sahte paranın piyasaya sürülmesi güçleşecektir.
    İnsanların, kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurları ile basılmaktadır.
    Gerçek banknotlar; dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolde sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür.

    Polisiye comdan alınmıştır
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #2
    Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

    ORİJİNAL ESKİ 100'LÜK USD EFEKTİFLERİN EMNİYET ÖZELLİKLERİ

    Boyutları: 66X156 mm
    Temel Renk: Yeşil ve siyah
    Kağıt Özelliği: Banknot ultraviyole ışığı emen pamuk-keten esaslı kağıda basılmıştır. Kağıdın üzerinde kırmızı ve mavi kılcal lifler yer almaktadır.
    Baskı Tekniği: Banknotun ön ve arka yüzü intaglio baskı tekniği ile kabartma olarak basılmıştır. Banknotun on haneli seri ve sıra numaraları ile Hazine Bakanlığı mührü yeşil renkli mürekkeple basılmıştır.
    1990 yılında itibaren tedavüle çıkarılan söz konusu banknotun yeni tertibinde;
    Banknot sol kenarına yakın dikey konumda ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren ve üzerinde tekrarlanarak "USA 100" ibaresi yazılı olan polyester emniyet şeridi yer almaktadır. Portrenin etrafında bir çizgi halinde mikro harflerle" THE UNITED STATES OF AMERICA" ibaresi tekrarlanarak yazılmıştır.

    ORİJİNAL YENİ 100'LÜK USD EFEKTİFLERİN EMNİYET ÖZELLİKLERİ
    Boyutları: 66X156 mm
    Temel Renk: Yeşil, gri ve siyah
    1. Portre: Portrenin boyutu büyütülerek Benjamin Franklin'in tanınması kolaylaştırılmış, yeni detay ilavesiyle taklidi zorlaştırılmıştır. Portrenin, banknotun ortasındaki yeri filigrana yer açmak ve portrenin katlama ve buruşmadan etkilenmemesi için değiştirilmiştir.
    2. Kesintisiz Kusursuz Çizgiler: Ön yüzde Benjamin Franklin'in portresinin ve arka yüzde Independence Hall'un fonunda kullanılan kesintisiz çizgilerin taklit edilmesi çok zordur.
    3. Filigran: Benjamin Franklin'in portresinden oluşan filigran, banknot ışığa tutulduğunda iki yüzden de görülebilir.
    4. Renk Değiştiren Mürekkep: Banknotun ön yüz sağ alt köşesinde yer alan rakam düz bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görüntü verir.
    5. Mikro Yazı: Mikro baskılı yazılar çok küçük olduğundan taklidi çok zordur. Banknotun sol alt köşesinde yer alan rakamın içine "USA 100" ibaresi Benjamin Franklin'in ceketine ise "UNITED STATES OF AMERICA" ibaresi mikro yazı ile basılmıştır.
    6. Emniyet Şeridi: Banknot kağıdının içinde dikey olarak polymer bir emniyet şeridi, şeridin üzerinde ise banknotun kupür değeri yer almaktadır. Banknot parlak bir ışığa tutulduğunda, banknotun her iki yüzünden emniyet şeridi üzerindeki "USA 100" yazısı okunabilir. Emniyet şeridi ultraviyole ışık altında kırmızı renk vermektedir.
    7. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Sembolü: Banknotlarda tüm Federal Reserve sistemini temsil eden tek bir mühür kullanılmıştır. Banknotun solundaki seri numarasının altında yer alan bir harf ve rakam banknotu dolaşıma veren yerel Merkez Bankasını göstermektedir.
    8. Seri Numaraları: Seri numarasına bir harf daha ilave edilmiştir. 11 harf ve rakamın birleşiminden oluşan seri numarası banknotun ön yüzünde iki ayrı yerde yeralmaktadır.

    SAHTE 100'LÜK USD EFEKTİFLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
    1. Banknotun kağıdı adi piyasa kağıdı ve kalındır.
    2. Sahtelerin hepsi ofset, fotokopi, intaglio ve bir kısmı da bilgisayar tekniği ile üretilmiştir.
    3. Portre tamamıyle bozuk ve düzgün değildir.
    4. Hazine mührünün rengi bozuk, karışık ve net değildir.
    5. Polyesterden mamul emniyet teli ışığa tutulduğunda görülememektedir. Sonradan gümüşi renkte boya ile taklit edilmiştir.
    6. Filigran bulunmamaktadır.
    7. Baskı tamamen hatalı ve titrektir.
    8. Işığa tutulduğunda kılcal lifler görülmemektedir.
    9. Seri ve sıra numaraları düzgün değildir.
    10. Banknot kağıdına elle dokunulduğunda kabartma baskı hissedilmemekte ve kaygandır.
    11. 1996 yılından sonra üretilen yeni baskı Amerikan Dolarlarında banknotun ön yüz sağ alt köşesinde yer alan 100 rakamı açılı bakıldığında renk değiştiren mürekkeple basıldığından yeşile dönüşen renk yansıması, sahtelerde mürekkep mat olduğu için sabit görünüm vermekle birlikte, bir kısım sahtelerde ise orijinaline yakın yansıma veren mürekkep kullanılmıştır.
    12. Ön yüzdeki Benjamin Franklin'in portresinin ve arka yüzdeki Independence Hall'un fonunda kullanılan orijinalinde kesiksiz olan çizgiler, sahtelerinde kesikli ve bozuktur.

    ORİJİNAL ESKİ 50'LİK USD EFEKTİFLERİN EMNİYET ÖZELLİKLERİ
    Boyutları: 66X156 mm
    Temel Renk: Yeşil ve siyah
    Kağıt Özelliği: Banknot ultraviyole ışığı emen pamuk-keten esaslı kağıda basılmıştır. Kağıdın üzerindeki kırmızı ve mavi kılcal lifler yer almaktadır.
    Baskı Tekniği: Banknotun ön ve arka yüzü intaglio baskı tekniği ile kabartma olarak basılmıştır.

    Banknotun on haneli seri ve sıra numaraları ile ABD Hazine Bakanlığı mührü aynı cins mürekkeple basılmıştır.
    1990 yılından itibaren tedavüle çıkarılan banknotun yeni tertibinde;
    Banknotun sol kenarına yakın dikey konumda ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren, üzerinde tekrarlanarak "USA 50" ibaresi yazılı olan polyester emniyet şeridi yer almaktadır. Portrenin etrafında bir çizgi halinde mikro harflerle"THE UNITED STATES OF AMERICA" ibaresi tekrarlanarak yazılmıştır.

    ORİJİNAL YENİ 50'LİK USD EFEKTİFLERİN EMNİYET ÖZELLİKLERİ
    1. Portre: S.Grant'ın portresinin boyutu büyültülerek tanınması kolaylaştırılmıştır. Portrenin banknotun ortasındaki yeri, filigrana yer açmak ve portrenin katlama ve kırışmadan etkilenmemesi için değiştirilmiştir.
    2. Kesintisiz yoğun çizgiler: Portrenin ve binanın fonunda kullanılan kesintisiz çizgilerin taklit edilmesi çok zordur.
    3. Emniyet Şeridi: Banknot kağıdının içinde dikey olarak polymer bir emniyet şeridi, şeridin üzerinde ise banknotun kupür değeri "USA 50" yer almaktadır. Banknot parlak ışığa tutulduğunda, banknotun her iki yüzünden emniyet şeridinin üzerindeki "USA 50" yazısı ve bayrak görülebilmektedir. Ayrıca, emniyet şeridi ultraviyole ışık altında sarı renk vermektedir.
    4. Filigran: Portre ile aynı olan filigran, banknot ışığa tutulduğunda iki yüzden de görülebilir.
    5. Renk Değiştiren Mürekkep: Banknotun ön yüz sağ alt köşesinde yer alan rakam düz bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görüntü verir.
    6. Görme Kolaylığı İçin Büyük Baskı: Banknotun arka yüzünde kolayca okunabilen büyük punto ile yazılmış nominal rakam sadece 50 ABD Doları ve daha küçük kupürlerde bulunmaktadır.
    7. Mikro Yazı: Mikro baskılı yazılar çok küçük olduğundan taklidi çok zordur. Banknotun ön yüzündeki kenar çizgizinde "fifty" portre de ise "Unıted States Of America" ibareleri mikro yazı ile basılmıştır.
    8. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Sembolü: Banknotun solundaki seri numarasının altında yer alan bir harf ve rakam banknotu dolaşıma veren yerel Merkez Bankasını göstermektedir.
    9. Seri Numaraları: Seri numarasına yeni bir harf ilave edilmiştir. 11 harf ve rakamın birleşiminden oluşan seri numarası banknotun ön yüzünde iki ayrı yerde yer almaktadır.
    EURO'LARIN PRATİK KONTROLÜ

    Kabartma baskıyı hissedin. Filigranın gerçek olup olmadığını, emniyet şeridini ve bütünleşik görüntünün ön ve arka yüzde tam olarak birleşip birleşmediğini inceleyin. Arka yüzde optik değişken bandın bulunup bulunmadığını kontrol edin. Işık altında ve açılı olarak bakıldığında parlayıp patlamadığını inceleyin.

    Polisiye comdan alınmıştır

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

      Sahte paranın piyasaya sürülme yöntemleri

      Araçlara alınan akaryakıt karşılığı benzin istasyonlarına verilmesi,
      Sinema ve tiyatro gişelerine verilmesi,
      Milli piyango bayilerine verilmesi,
      Canlı hayvan ticareti yapan kişilere ve seyyar satıcılara verilmesi,
      Taksi sürücülerine verilmesi,
      Genel kadınlara verilmesi,
      Gazino ve eğlence yerlerine bahşiş ve hesap ödemesi olarak verilmesi,
      Toplu ödemelerde para desteklerinin arasına az sayıda sahte para konulması
      Büfe, bakkal ve marketlerden alınan sigara, içki, çerez vs. karşılığında yüksek değerdeki sahte banknot kupürleri verilerek para üstünün gerçek para olarak alınması

      Polisiye comdan alınmıştır

      Yorum

      • delphin
        Senior Member
        • 27-12-2005
        • 15279

        #4
        Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

        Sahte Para ile Karşılaştığınızda Yapmanız Gerekenler

        Türk Ceza Kanununa göre ödeme ile ilgili sahte bir belgeyi hakiki zanlı ile alan kişi ve kuruluşlar, bunları nereden ve nasıl aldıklarım mümkün olan en iyi şekilde tarif etmek sureti ile 3 gün içinde Emniyet makamlarına teslim etmekle yükümlüdürler.

        Bu nedenle, sahte bir parayla karşılaştığınızda:

        - Sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmeyiniz.

        - Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özellikleri tespit ediniz.

        - Şahsı mümkün mertebe oyalayınız.

        - Bu arada en kısa sürede (155 Polis imdat)ı veya en yakın Polis birimim olaydan haberdar ediniz.

        - Sahte parayı güzel bir şekilde muhafaza ediniz ve sadece gelen görevlilere teslim ediniz.

        - Sanık durumuna düşme korkusuyla veya neme lazım düşüncesiyle pasif kalmayınız, olayı/zararı sineye çekmeyiniz.
        -Yapacağınız bir ihbarın, aranan bir kişi veya şebekenin veya büyük bir olayın faillerin! ortaya çıkartmasına yardımcı olacağını unutmayınız.

        Polisiye comdan alınmıştır

        Yorum

        • delphin
          Senior Member
          • 27-12-2005
          • 15279

          #5
          Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

          Para kullanılmasında dikkat edilmesi gerekenler

          Dolaşımda bulunan banknot kalitesinin artırılması amacıyla;

          Banknotların yıpratılmaması için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi,

          Banknotların üzerine yazı yazılmaması, buruşturulmaması, delinmemesi ve yırtılmaması,

          Banknot işleme sistemlerinin çalışmalarının olumsuz yönde etkilenmemesi için yırtılmış banknotların naylon bantlarla yapıştırılmaması,

          Cüzdan kullanma alışkanlığının edinilmesi,

          Vatandaşlarımızın ellerine geçen eskimiş ve yıpranmış banknotları T.C. Merkez Bankası şubeleri veya bankacılık sistemi aracığıyla değiştirmeleri gerekmektedir.

          Polisiye comdan alınmıştır

          Yorum

          • delphin
            Senior Member
            • 27-12-2005
            • 15279

            #6
            Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

            100 Yeni Türk Liralık Banknotun Güvenlik Özellikleri

            1. Renk Değiştiren Mürekkep
            2. Emniyet Şeridi
            3. Gizli Görüntü
            4. Filigran
            5. Bütünleşik Görüntü
            6. Mikro Yazı
            7. Kabartma Baskı
            8. Diğer Güvenlik Özellikleri



            ·Renk Değiştiren Mürekkep
            Farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşen renk değiştiren mürekkep.



            ·Emniyet Şeridi
            Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



            ·Gizli Görüntü
            Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen “TC” harflerinden oluşan gizli görüntü.



            ·Filigran
            Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve 100 sayısından oluşan filigran.



            ·Bütünleşik Görüntü
            Banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan “TC” harfleri.

            Ön Taraf Arka Taraf Bütünleşik Hali


            ·Mikro Yazı
            Büyüteçle okunabilen, 100 sayılarının içinde “YÜZYTL” ve giyoş bandın altında “TCMB” harfleri.



            ·Kabartma Baskı
            Ön yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı.



            Diğer Güvenlik Özellikleri
            ·Ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler,
            ·Ultraviyole ışık altında görülebilen meşale desenleri ve Atatürk’ün imzasının basıldığı özel floresan mürekkep,
            ·Arka yüzde sol üst tarafta kırmızı, sağ alt tarafta siyah renkte basılı ve ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları,
            ·Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.

            Polisiye comdan alınmıştır

            Yorum

            • delphin
              Senior Member
              • 27-12-2005
              • 15279

              #7
              Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

              50 Yeni Türk Liralık Banknotun Güvenlik Özellikleri

              1. 1. Renk Değiştiren Mürekkep
              2. 2. Emniyet Şeridi
              3. 3. Gizli Görüntü
              4. 4. Filigran
              5. 5. Bütünleşik Görüntü
              6. 6. Mikro Yazı
              7. 7. Kabartma Baskı
              8. 8. Diğer Güvenlik Özellikleri



              ·Renk Değiştiren Mürekkep
              Farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşen renk değiştiren mürekkep.



              ·Emniyet Şeridi
              Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



              ·Gizli Görüntü
              Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen “TC” harflerinden oluşan gizli görüntü.



              ·Filigran
              Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve 50 sayısından oluşan filigran.



              ·Bütünleşik Görüntü
              Banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan “TC” harfleri.

              Ön Taraf Arka Taraf Bütünleşik Hali


              ·Mikro Yazı
              Büyüteçle okunabilen 50 sayılarının içinde “TC” ve giyoş bandın altında “TCMB” harfleri.



              ·Kabartma Baskı
              Ön yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı.



              Diğer Güvenlik Özellikleri
              ·Ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler,
              ·Ultraviyole ışık altında görülebilen meşale desenleri ve Atatürk’ün imzasının basıldığı özel floresan mürekkep,
              ·Arka yüzün sol üst tarafında siyah, sağ alt tarafında kırmızı renkte basılı ve ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları,
              ·Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.· Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.

              Polisiye comdan alınmıştır

              Yorum

              • delphin
                Senior Member
                • 27-12-2005
                • 15279

                #8
                Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

                20 Yeni Türk Liralık Banknotun Güvenlik Özellikleri

                1. 1. Renk Değiştiren Mürekkep
                2. 2. Emniyet Şeridi
                3. 3. Gizli Görüntü
                4. 4. Filigran
                5. 5. Bütünleşik Görüntü
                6. 6. Mikro Yazı
                7. 7. Kabartma Baskı
                8. 8. Diğer Güvenlik Özellikleri



                ·Renk Değiştiren Mürekkep
                Farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşen renk değiştiren mürekkep.



                ·Emniyet Şeridi
                Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



                ·Gizli Görüntü
                Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen “TC” harflerinden oluşan gizli görüntü.



                ·Filigran
                Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve 20 sayısından oluşan filigran.



                ·Bütünleşik Görüntü
                Banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası amblemi.

                Ön Taraf Arka Taraf Bütünleşik Hali


                ·Mikro Yazı
                Büyüteçle okunabilen, 20 sayılarının içinde ve sağ üst köşedeki 20 sayısının zeminindeki bantta “YİRMİYTL”, dünya haritasının enlem ve boylamlarında “TCMB”, alt bandın sol üstündeki alanda “TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI” ibaresi.


                ·Kabartma Baskı
                Ön yüzde, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı.


                Diğer Güvenlik Özellikleri

                ·Ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler,
                ·Ultraviyole ışık altında görülebilen meşale desenleri ve Atatürk’ün imzasının basıldığı özel floresan mürekkep,
                ·Arka yüzün sol üst tarafında siyah, sağ alt tarafında kırmızı renkte basılı ve ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları,
                · Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.

                Polisiye comdan alınmıştır

                Yorum

                • delphin
                  Senior Member
                  • 27-12-2005
                  • 15279

                  #9
                  Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

                  10 Yeni Türk Liralik Banknotun Güvenlik Özellikleri

                  1. 1. Renk Degistiren Mürekkep
                  2. 2. Emniyet Seridi
                  3. 3. Gizli Görüntü
                  4. 4. Filigran
                  5. 5. Bütünlesik Görüntü
                  6. 6. Mikro Yazi
                  7. 7. Kabartma Baskı
                  8. Diğer Güvenlik Özellikleri



                  ·Renk Degistiren Mürekkep
                  Farkli açilardan bakildiginda altin sarisindan yesile dönüsen renk degistiren mürekkep.



                  ·Emniyet Seridi
                  Arka yüzde kesik gümüsi çizgilerden olusur. Banknot isiga tutuldugunda düz bir hat seklini alir ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



                  ·Gizli Görüntü
                  Banknotun yatay konumda, göz hizasinda isiga dogru tutulmasi halinde görülebilen “TC” harflerinden olusan gizli görüntü.



                  ·Filigran
                  Ön ve arka yüzde, banknot isiga tutuldugunda görülebilen, Atatürk portresinin küçügünden ve 10 sayisindan olusan filigran



                  ·Bütünlesik Görüntü
                  Banknot isiga tutuldugunda, arka yüzdeki desenle birbirini tamamlayan lale motifi.

                  Ön Taraf Arka Taraf Bütünlesik Hali


                  ·Mikro Yazi
                  Büyüteçle okunabilen, portrenin sol alt tarafinda “TÜRKIYE CUMHURIYET MERKEZ BANKASI” ibaresi, portrenin sol üst tarafinda, sol alt kösedeki mor motifin etrafinda, alt kenar bandin altinda “TCMB” ve 10 sayilarinin içinde “ONYTL” harfleri.



                  ·Kabartma Baski
                  Ön yüzde parmakla dokunuldugunda hissedilebilen kabartma baski.



                  ·Diger Güvenlik Özellikleri
                  ·Ultraviyole isik altinda görülebilen kirmizi ve mavi renkte kilcal lifler,
                  ·Ultraviyole isik altinda görülebilen mesale desenleri ve Atatürk’ün imzasinin basildigi özel floresan mürekkep,
                  ·Arka yüzün sol alt tarafinda kirmizi, sag üst tarafinda siyah renkte basili ve ultraviyole isik altinda parlayan seri ve sira numaralari,
                  ·Ultraviyole isik altinda parlamayan özel banknot kagidi.

                  Polisiye comdan alınmıştır

                  Yorum

                  • delphin
                    Senior Member
                    • 27-12-2005
                    • 15279

                    #10
                    Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

                    5 Yeni Türk Liralık Banknotun Güvenlik Özellikleri

                    1. 1. Renk Değiştiren Mürekkep
                    2. 2. Emniyet Şeridi
                    3. 3. Gizli Görüntü
                    4. 4. Filigran
                    5. 5. Bütünleşik Görüntü
                    6. 6. Mikro Yazı
                    7. 7. Kabartma Baskı
                    8. Diğer Güvenlik Özellikleri



                    ·Renk Değiştiren Mürekkep
                    Farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönüşen renk değiştiren mürekkep.



                    ·Emniyet Şeridi
                    Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



                    ·Gizli Görüntü
                    Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen ayyıldız görüntüsü.



                    ·Filigran
                    Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve 5 rakamından oluşan filigran.



                    ·Bütünleşik Görüntü
                    Banknot ışığa tutulduğunda arka yüzdeki desenle birbirini tamamlayan topaç motifi.

                    Ön Taraf Arka Taraf Bütünleşik Hali


                    ·Mikro Yazı
                    Atatürk portresinin altındaki yatay şeritte büyüteçle okunabilen “TCMB” harfleri.



                    ·Kabartma Baskı
                    Ön yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı.



                    Diğer Güvenlik Özellikleri
                    ·Ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler,
                    ·Ön yüzde pembe renkte basılan ve ultraviyole ışık altında parlayan özel floresan mürekkep,
                    ·Arka yüzün sol alt tarafında kırmızı, sağ üst tarafında siyah renkte basılı ve ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları,
                    ·Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.

                    Polisiye comdan alınmıştır

                    Yorum

                    • delphin
                      Senior Member
                      • 27-12-2005
                      • 15279

                      #11
                      Konu: Paramız ve Güvenlik Önlemleri

                      1 Yeni Türk Liralık Banknotun Güvenlik Özellikleri

                      1. 1. Emniyet Şeridi
                      2. 2. Gizli Görüntü
                      3. 3. Filigran
                      4. 4. Bütünleşik Görüntü
                      5. 5. Mikro Yazı
                      6. 6. Kabartma Baskı
                      7. 7. Diğer Güvenlik Özellikleri



                      · Emniyet Şeridi
                      Arka yüzde kesik gümüşi çizgilerden oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde “TCMB” harfleri bulunur.



                      Gizli Görüntü
                      Banknotun yatay konumda, göz hizasında ışığa doğru tutulması halinde görülebilen “TC” harflerinden oluşan gizli görüntü.



                      Filigran
                      Ön ve arka yüzde, banknot ışığa tutulduğunda görülebilen, Atatürk portresinin küçüğünden ve 1 rakamından oluşan filigran.



                      Bütünleşik Görüntü
                      Banknot ışığa tutulduğunda, arka yüzdeki parçayla birbirini tamamlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası amblemi.

                      Ön Taraf Arka Taraf Bütünleşik Hali


                      Mikro Yazı
                      Atatürk portresinin altındaki yatay şeridin altında büyüteçle okunabilen “BİR” yazısı.



                      Kabartma Baskı
                      Ön yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı.



                      Diğer Güvenlik Özellikleri

                      ·Ultraviyole ışık altında görülebilen kırmızı ve mavi renkte kılcal lifler,
                      ·Arka yüzün sol üst tarafında siyah, sağ alt tarafında kırmızı renkte basılı ve ultraviyole ışık altında parlayan seri ve sıra numaraları,
                      ·Ultraviyole ışık altında parlamayan özel banknot kağıdı.

                      Polisiye comdan alınmıştır

                      Yorum

                      İşlem Yapılıyor