Bayramda sağlığınızın bozulmaması için…

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Bayramda sağlığınızın bozulmaması için…

    ,


    Kurban Bayramında beslenmek ayrı bir önem taşıyor. Özellikle de yüksek tansiyon, diyabet, karaciğer, böbrek veya sindirim sisteminde rahatsızlığı olanlar ile, 60 yaş üzerindeki insanlar için... Uz. Dyt. Canan Uysal kurban bayramında sağlıklı beslenmenin reçetesini ve kronik hastalığı olanların nasıl besleneceğini SAÐLIÐINSESİ ‘ne şöyle anlatıyor:
    Et ve tatlı ağırlıklı beslenmenin artması nedeniyle Kurban Bayramı'nda özellikle kolesterolü ve trigliseridi yüksek olanlar, tansiyon hastaları ve diyabetliler sağlıkları açısından risk altında bulunuyor .
    Ayrıca , günlük protein tüketimlerini kısıtlayıcı diyet alan, karaciğer ve böbrek fonksiyonları bozuk olanlar, gut hastaları, şeker hastaları, sindirim sistemlerinde sorun yaşayanlar, 55-60 yaşın üstündekiler ve hatta sağlıklı olanlar dahil risk grubundaki hastalar gibi bayram günlerinde vücutlarını özel koruma altına almaları gerekiyor.
    Ete dayalı yüksek proteinli beslenme ayrıca çeşitli kanser türlerine zemin hazırlamakta, kemikleri zayıflatmakta, eklem iltihabı riskini artırabilmekte, bağışıklık sistemini zayıflatabilmekte, böbrek taşı ve gut gelişebilmekte, normal vücut işleyişi bozulmaktadır.
    Kendilerine özel diyet uygulayan hastalar bayramda diyetlerini bozmamalıdırlar. Sağlıklı kişiler de daha fazla kilo almamak ve yukarıda sayılan hastalıklara zemin hazırlamamak için beslenmelerine ve daha aktif olmaya önem göstermelidirler.
    Kurban Bayramı’nda özellikle ani tansiyon yükselmesi, beyin kanaması, kalp krizi, inme gibi rahatsızlıkların gözlenmemesi için bu dönem boyunca, bildiğimiz geleneksel sağlıklı beslenme prensiblerine devam edilmeli, bayrama özel bazı beslenme önerileri de göz önünde bulundurulmalıdır.
    Bayramda Kalbinizi Koruyun
    Bayramda, özellikle kurban eti veya et tüketimi artıyorsa, diğer günlük besinsel kolesterol tüketimi ( tavuk, balık, organ etleri, yumurta sarısı, yağlı süt ve ürünleri, kabuklu deniz mahsulleri vb) sınırlanmalı ve günlük kolesterol tüketimi 200-300 mg'ı geçmemelidir.
    Kırmızı ve beyaz etlerin , süt ürünlerinin porsiyonları aşağı yukarı aynı miktar kolesterol içerir. Önemli olan bu besinlerin doymuş yağ içeriklerinin fazla olmaması veya doymuş yağ içeren diğer bir besinle beraber tüketilmemeleri gerektiğidir. Bu amaçla, doymuş yağ tüketiminin özellikle azaltılması gerekmektedir.
    Bayramda süt ve süt ürünlerini en az yağlı olanlarından kullanın, krema, dondurma, tereyağı, hayvan derileri ve yağlı etler, katı yağlı tatlılar, kakao yağından uzak durulmaktadır. Önerilen günlük total doymuş yağ miktarı günde maksimum 15-20 gr'dır.
    100 gr Kuzu eti, 7gr, dana eti 4gr , tavuk derisiz 3gr, tavuk derili 5gr, hindi 3gr, derisiz hindi eti 1.5gr, 1dilim peynir 4gr, 1 dilim keçi peyniri 6gr, 1 dilim sert eski peynirler 7gr, 1 bardak yağlı süt 5gr, yağsız süt 0.5gr doymuş yağ içerir. Bu miktarlardaki yukarıdaki besinlerin kolesterol değerleri ise 50-115 arasında değişmektedir.
    Bu nedenle günlük her türlü et tüketimi 180 gr'ın üzerine çıkmamalıdır. Kırmızı et ancak haftada 2 kere tüketilmeli, bayramda et yoğunlukta beslenme düşünülüyorsa beden, bayram öncesi ve sonrası birkaç gün az miktarda kümes hayvanları ve balık yiyerek, bol sebze ve kurubaklagil,yağsız yoğurt tüketerek dinlenmeye alınmalıdır.
    Hücre hasarını önlemek için trans yağ tüketimini azaltmak gerekir. Bunun için kızarmış her türlü besinden, kraker, bisküvi, kurabiyeler, kekler, patates kızartması, donuts ve margarinlerden uzak durulmalıdır..
    Tekli doymamış yağlardan özellikle zeytinyağı, kanola yağı, avokado kalp sağlığı ve kolesterol için önerilmektedir. Zeytinyağı yemekler piştikten sonra kullanılmalıdır. Çoklu doymamış yağlardan tuzsuz kuruyemişler, çekirdekler, ayçiçeği yağı, susam ,soyayağı da tüketilmeli ancak miktarlar daha az tutulmalıdır.
    Tuz kullanımı azaltılmalı, etler, kurban kavurması çok az tuzla ve yağ ilavesiz pişirilmeli, içeriğinde sodyum olan yapay tatlandırıcılar, koruyucu katkı maddeleri içeren hazır besinler tüketmemelidir.
    Bayramda Karaciğerinizi Yormayın
    Beden kimyasını asit yapan proteini yoğun ve yüksek şekerli beslenmeye karşılık alkali besin tüketimi artılmaldır. Bunu yapmanın en pratik yolu her türlü sebzeyi çiğ ve pişmiş olarak her zamankinden daha bol ve her öğünde tüketmektir.
    Her öğünde, hatta öğün aralarında badem, nar, kurutulmuş şeftali, kuru incir, muz, kuru üzüm, kırmızı greyfurt, mango, papaya, elma, salatalık, portakal, ananas, yaban mersini, ekşi üzüm, dondurulmuş çilek, avokado tüketerek alkali beslenebilir, ana yemeklerde bol soğan, maydanoz, taze fasulye, mantar, çiğ ıspanak salatası, brokoli, pancar tüketilebilir.
    Özellikle kaçınılması gereken asit yapan besinler; kafein, alkol, tüm unlu besinler, yeşil mercimek, mısır, yerfıstığı, pirinç, makarna, yumurta sarısı, tütün, şekerli meyve suları, ceviz, tatlı üzüm, şekerli ürünler, çikolata, yapay tatlandırıcılar, homojenize sütler, gazlı içeceklerdir.
    Bunun yanında organik besin tüketimi arttırılmalı, koruyucu madde içeren hazır besinlerden uzak durmalı, turp, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi fitobesinler daha çok tüketilmelidir.
    C vitamini(brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar, çilek, ıspanak, limon, taze soğan, papaya, mango, maydanoz, portakal, mandalina vb),Magnezyum(avokado, havuç, kereviz, brokoli, karnabahar, ayçekirdeği vb)Çinko (badem, sarımsak, havuç, lahana, karnabahar, ıspanak, fındık vb),Folik asit (badem, brokoli, avokado, Brüksel lahanası, lahana vb), Glutation (papaya, avokado, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, hardal, su teresi, brokoli, şalgam, kırmızı pancar) içeren besinlere yönelmelidir.
    Ağır tatlılar, doymuş yağ içen kadayıf, baklava vb tüketmemeye, bunların yerine hafif sütlü tatlıları tüketmeye özen gösterilmelidir.Güne yayarak günde 2 litre su tüketilmelidir.
    Sindirim Sisteminizi Zorlamayın
    Ani mide gerginliğinin tansiyon yükselmesine neden olmaması, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına fırsat vermek için günde en az 3 ana öğün, 2 ara öğün beslenmeye, öğünlerdeki besinlerin çok yüklü ve çok karışık olmamasına, çok geç saatlerde yememeye özellikle dikkat edilmelidir.
    Etlerin, özellikle kurban etinin sindirim süresi uzundur. Bu nedenle kurban eti veya diğer et grupları öğünlerde miktar olarak az tüketilmeli özellikle etin fazla miktarlarda akşam geç saatlerde yenmemesi gerekmektedir. Etteki besin ögelerini korumak ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etlerin az suyla haşlama olarak pişirilerek tüketilmesi daha uygundur.
    Az pişmiş veya ızgara yapılırken içi çiğ kalmış etlerde ve özellikle sakatatlarda bir çok mikroorganizma ve parazitler bulunabilir.Özellikle hamilelerin tam pişmemiş kırmızı et; anne, bebek sağlığında sorun yaratabilir.
    Kavurma yapılırken çok fazla kuyruk yağı, tereyağı, margarin kullanılmamalı, kurban eti mümkünse en az bir gün tercihen 3 gün bekletilmeli , sonra pişirilmeli. Bu yöntem mikroorganizma ve parazitlerin barsaklarımızı bozmasını, buna bağlı ishalleri önler ve etin sindirimini kolaylaştırır.


    Sağlığın Sesi
  • tortumlu
    Member
    • 16-08-2006
    • 782

    #2
    Konu: Bayramda sağlığınızın bozulmaması için…

    Fikret abi vallahi lafa gelince gül bırakmıyoruz iş içraata gelince boğazımızı tutamıyoruz bir türlü Bu vesile ile bayramızı tebrik eder tüm Özmena ailesinin bayramı hayırlı olur inşallah

    Yorum

    • TA2CCC
      Banned
      • 03-06-2004
      • 8304

      #3
      Konu: Bayramda sağlığınızın bozulmaması için…

      Originally posted by tortumlu
      Fikret abi vallahi lafa gelince gül bırakmıyoruz iş içraata gelince boğazımızı tutamıyoruz bir türlü Bu vesile ile bayramızı tebrik eder tüm Özmena ailesinin bayramı hayırlı olur inşallah
      Vallaha benden ve doktorlardan tavsiyeler böyle.Gerisi sizin iradenize kalmış.

      Bak mesela ben kendimi senelerdir günde 1 öğün yemeğe programladım.Hatta bazen 2 gün üst üste oruç tutarım.Çok da memnunum.

      Zaten Peygamber efendimizin bir hadisi vardır ; çok uyku uyuyan,çok yemek yiyen,çok konuşan (özellikle de boş) makbul insan değildir diye.:D:D:D

      Yorum

      • anterior
        Senior Member
        • 06-11-2006
        • 6453

        #4
        Konu: Bayramda sağlığınızın bozulmaması için…

        Bayram sofralarının tuzağına düşmeyin...

        Ne zamandır fazla kilolardan kurtulma çabasındasınız, ancak sosyal hayatınız, bayramlar, düğünler, dernekler, doğum günleri ve özel partiler size tatlı tuzaklar hazırlıyor. İşte büyük bir sınav daha; Kurban Bayramı.

        “Kendimizi sosyal hayattan soyutlayamayacağımıza göre tahrik edici dış etkenlerden minimum etkilenecek şekilde kendimizi bu ortama uyarlamaya çalışmalıyız” diyen Taylight Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen Berrin Yiğit, bayram sofralarının tuzaklarına düşmemenin püf noktalarını anlattı.

        DÜŞÜK KALORİLİ BESİNLER SEÇİN
        Kurban Bayramı’nda sebze, meyve gibi yüksek su, lif, düşük yağ ve kalori içeriği olan yiyecekleri ana yemeğin yanında servis edilecek sağlıklı aperatifler olarak hazırlayın. Et tüketiminin arttığı kurban bayramında öğünlerin kalori değerini düşürmek, sindirime yardımcı olmak ve sağlık sorunları ile tadınızı kaçırmamak için mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yağsız etleri ızgara, haşlama veya fırında pişirerek pilav, makarna, ekmek eşliğinde yemekten çok sebze veya salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en kolay yöntem kendi avuç içiniz kadar hesap etmektir. Yine hayali olarak bir tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, diğer çeyreğini de yoğurt ile doldurmak da kolay porsiyonlama yöntemidir.

        BAĞIRSAKLARINIZA YARDIMCI OLUN
        İnsanoğlu yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için düzenli ve yeterli olarak beslenmelidir. Beslenmede aldığımız besinler kadar bunların vücutta verimli olarak kullanılabilmesi de önemlidir. Sindirim ağızda kimyasal ve mekanik olarak başlar. Bu nedenle mutlaka küçük lokmalar halinde, yemekleri iyice çiğnemeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız.

        BİTKİ ÇAYLARI İLE RAHATLAYIN
        Misafirliklerde bolca ikram edilecek çay ve kahve ile yüklü bir kafein bombardımanına tutulacağımız bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca günlük limitlerinizi aşmamaya dikkat etmelisiniz. Çarpıntı, su içmemeye bağlı baş ağrısı, uykusuzluk gibi sorunları da doğurabilecek durumla baş edebilmek için günlük su alımınızı korumaya, kafeinli içecek tüketiminizi de her zamanki oranlarda korumaya dikkat etmeli, bitki çayları tüketmeye de gayret etmelisiniz. Özellikle yemek sonrası içilen rezene, biberiye, adaçayı, form çaylar, ıhlamur ve papatya yardımcı olacaktır.

        KÜÇÜK DETAYLARIN FARK YARATACAĞINI BİLİN
        Kalkar kalkmaz oda ısısında akşamdan 1 dilim limon ile beklemiş 1 bardak su, 15 dakika sonra ise 1 büyük bardak sıcak su içerisine eklenmiş 1 kalın dilim limon ve 2 cm kalınlığında taze zencefille demlenmiş su içmek sizi ve midenizi yoğun bayram günlerine hazırlayabilir.

        Bayram ikramlarında tüm gün kalori alımınızın yükselme tehdidi vardır. O zaman en azından kahvaltıda minik kalori tasarrufları yapmak denge sağlayabilir. Bunun için bir örnek klasik peynir ekmekli kahvaltı yapmak yerine keten tohumu eklenmiş, meyveli yoğurt karışımları tercih etmek olabilir. Yoğurt olarak sade probiyotik yoğurtları tercih etmeye gayret edin, biraz da kefir ilave edebilirsiniz.

        Ana yemeklere salatayla başlayıp, sofrada sizi en çok çeken yemekle devam edin. Hazım için gazlı içecekler yerine su, soda veya bitki çaylarını tercih edin.

        ÇEVRENİZİ ARINDIRIN
        Değişim sağlayabilmek için önce çevremizi, yaşadığımız atmosferi değiştirerek işe başlamalıyız. Bunun için kalori tuzaklarını ortadan kaldırmalısınız. Bayramda misafirlerinize ikram etmek üzere aldığınız çikolata, tatlı, baklavalar yerine daha hafif sütlü tatlılar hazırlayabilir, tam tahıl undan düşük yağlı tuzlular veya tam tahıllı kuru meyveli tatlandırılmış kurabiye veya kekler hazırlayabilirsiniz. Tabii size hediye gelen ikramların uzun süre evde tehdit oluşturmaması için görünmeyen yerlerde saklamalı ya da komşularınıza dağıtmalısınız.

        SAĞLIĞINIZ İÇİN ALIŞVERİŞ YAPIN
        Bayram alışverişine tok karna çıkın, normal hayatınızda yemediğiniz ama bayram sofralarında çeşitlilik sağlamak istediğiniz besinleri alırken kontrolünüzü kaybetmeyin. Doğru seçimler yapın, markete hazır listeyle gidin böylece süpermarket tasarımcılarının sizi cezp etmek için hazırladıkları tuzaklara düşmeden alış veriş yapabilirsiniz. Light bisküviler, light süt ve süt ürünleri, çeşit çeşit sebze ve meyveler gibi olmazsa olmazları hazır edin. Sadece kendinize değil sevdiklerinize de hafif yemekler sunun.

        ‘SU’ DERDİNİZE DERMAN OLSUN
        Obezitede son yeniliklerin tartışıldığı bir toplantı sonucu açıklanan yeni bir araştırma sonucuna göre, şekerli içecek tüketimini su ile ikame eden bireylerin diyetlerinde başka değişiklik yapmadan yılda ortalama 2,5 kilo, şekerli içecek içmeyen ancak günde en az 4 bardak su içenlerin ise yılda 1 kilo verdikleri gözlenmiştir. Metabolizmanın temizlenmesine yardımcı olan, kişileri fizyolojik ve ruhsal olarak arındıran suyun saymakla bitmeyecek faydaları yanında bu etkisi de hiç yoktan 1-2,5 kilo kaybına yol açarak hayatımızdaki değerini iyice gözler önüne sermiştir. Bayram süresince sıvı alımınızı ihmal etmeyin.

        HAREKETLİ OLUN
        İşlerinizin yoğunluğundan, zamansızlıktan şikayetçiydiniz işte size altın fırsat bayram tatilinizde yürüyüş yapmak için bahaneniz kalmadı. Her gün en az 30 dakika yürüyüş, dans, koşu, bisiklete binmek gibi sevdiğiniz bir spor yapın ve bunu devamlı sürdürmeye gayret edin.

        NTVMSNBC

        Yorum

        İşlem Yapılıyor