Kuşlar nasıl Uyur ?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    Kuşlar nasıl Uyur ?

    Kuşlar nasıl Uyur ?

    Kuşların bacaklarının arkasında, ayaklarının altına kadar uzanan 'fleksor tendonu' denilen bir kilitleme mekanizması vardır. Kuş uyuyacağı vakit bacaklarını kısar ve ağırlığı bu bağlantıya yüklenir. Bunun sonucu pençelerini tünediği yer etrafında iyice kapatır.

    Bu kilitleme o kadar güçlüdür ki, kuşun minik gövdesinin salınımına hiç bir şekilde müsaade etmez. Kuş hareket edeceği vakit bacaklarını düzleştirir, tendon gevşer ve kilit açılır. Bu sayede kuşlar elektrik tellerinin üzerlerinde, evcil olanlar kafeslerinde incecik bir tel veya tahta parçası üzerinde düşmeden uyuyabilirler.

    İşin bir başka ilginç boyutu da kuşların bir kısmının, özellikle leylek, flamingo gibi uzun bacaklı olanlarının sadece uykuda değil uyanıkken de tek bacak üzerinde durmayı tercih etmeleridir. Bu durum basitçe diğer ayaklarını dinlendirme olarak yorumlanır ama asıl sebep başkadır.

    Kuşların bacaklarında tüy yoktur. Kar, buz veya soğuk sığ suların üzerlerine konduklarında, vücutlarından önemli miktarda bir ısı enerjisini bacakları yoluyla kaybederler. Bu nedenle tek bacakları üstünde durarak ciddi bir enerji tasarrufu sağlarlar.

    Belki dikkat etmişsinizdir kuşların büyük bir kısmı uyurken kafalarını kanatlarının altına sokarlar. İşte bunun sebebi de kafalarından oluşacak ısı kaybını sıcacık tüylerinin altında önlemektir.

    Kuşların niçin hep havada pislediklerini düşündünüz mü hiç? Kuşların, özellikle güvercinlerin yoğun olduğu yerlerde çok fazla kuş pisliği göremezsiniz, çünkü kuşlar tuvaletlerini havada yani uçarken yaparlar. Bu da nedense insanlar tarafından bir uğur olarak kabul edilir. Kafasına kuş pisliği isabet eden biri önce onu nasıl temizleyeceğini düşüneceğine en yakın piyango bayisini aramaya başlar.

    Aslında üzerimize düşen kuşun dışkısı değil idrarıdır. Kuşun idrarında üre değil suda çözülemeyen ürik asit bulunur. Bu ürik asit toksik değildir, kendi vücutlarına zarar vermez (arabalarımızın boyalarını ise mahveder). Böylece idrarlarını yaparken su kaybını da önlemiş olurlar. Bu güç/ağırlık oranlarını korumaları için kuşlara tanınmış bir ayrıcalıktır.

    Ancak bu durum kuşların hiç dışkıları yok anlamına gelmez. Kuşların pisliği genellikle beyaz renktedir ama ortasındaki küçük siyah kısım, dışkıdır. Yani kuşlarda idrar ve dışkı aynı anda aynı yerden atılır.

    alıntı
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #2
    Konu: Kuşlar nasıl Uyur ?

    Penguen, Spheniscidae familyasını oluşturan, uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları.

    Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve hatta Galapagos kıyılarında yaşarlar. Kuzey Kutbunda bulunmazlar. Büyüklük bakımından 30 - 105 cm. arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir. En irileri olan İmparator penguen 45 kg. ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkepbalıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

    Kanatları uzun telek tüylerinden yoksun olup, kırılmadığı için uçmaya yaramaz. Buna karşılık yüzerken çok kuvvetli yüzgeç vazifesi görür. Penguenler, buz üzerinde sıçrar ve çok iyi kayarlar. Göğüslerinin üzerinde yatarak yüzgeç kanatlarının yardımıyla kızak gibi kayarak, karada birkaç yüz kilometre içeriye kadar girebilirler. Yalnız üreme mevsimlerinde yumurtlamak için karaya çıkarlar. Vücutlarını örten sık tüyler ve deri altlarındaki kalın yağ tabakaları ile Antarktika 'nın sıfırın altındaki dondurucu soğuklarından korunurlar. Vücut ısılarını ayarlayan otomatik bir mekanizmaya sahiptirler. Gerektiğinde kan damarlarıyla deriye giden kanı azaltarak, yükselterek ve tüylerini dikleştirerek vücut sıcaklıklarını kontrol ederler.

    Güney Kutbu penguenleri 40°C'lik vücut ısılarıyle -40°C'lik Antarktika soğuğuna uyum sağlarlar. Vücutlarındaki tüy, yağ ve besinlerden elde ettikleri enerji ve kontrol mekanizmalarıyla 80°C'lik ısı farkına dayanırlar.

    Antarktika 'nın kral penguenleri günde ortalama 140 defa suya dalarlar. Bunun ancak yüzde onunda av yakalayabilirler. Tüy dipleri deriye yakın kısımda ısıya karşı yalıtkan bir iç tabaka meydana getirerek vücudu soğuktan emniyetle korur.

    Bazı türler, kuluçka dönemlerinde dört aya yakın bir zaman açlığa dayanırlar. Bu devrede ağırlıkları yarı yarıya düşer. Antarktika dışında yaşayanların, su akıntıları ve yüzen buzlarla Güney Kutbu 'ndan geldikleri sanılmaktadır.

    Üreme devrelerinde bir kısmı yanyana yuvalar kurarak yüzbinlerce bireyden hasıl olan kuluçka kolonileri meydana getirir. Yuva yapanlar 2 - 3 yumurta yumurtlar. İmparator (Aptenodytes forsteri) ve kral penguen (Aptenodytes patagonica) ise yuva yapmaz, birer yumurta yumurtlar ve tek yumurtalarını ayakları üzerinde ve karınlarının altındaki gerçek kuluçka derisinin altında muhafaza ederek soğuktan korur. Yuva yapanların erkekleri, dişilerine çakıl taşları hediye ederek kur yapar. Dişi, karlar eridikçe bu taşlarla yuvasının seviyesini yükseltir. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Kuluçka devresinde bir şey yemezler. Yavrular anne ve babaları tarafından birlikte bakılır ve ısıtılır.

    Penguenler insandan kaçmadıkları için, yağlarından istifade etmek isteyenler tarafından çok miktarda avlanarak tüketiliyor. Çıkarılan kanunlarla nesilleri korunmaya çalışılıyor. Dünyanın birçok hayvanat bahçesine de uyum sağladıkları görülmüştür.

    Yorum

    • onrdlg
      Junior Member
      • 18-03-2006
      • 78

      #3
      Konu: Kuşlar nasıl Uyur ?

      bugun doğa yürüyüşü yaptım 5km yürüdüm arkadasların yüzünden ama kuş sesleri duymaya değdi doğrusu...evde muhabbet kusu bakıyorum çok pis kokuyor lar yavv...tazyikli suyu ile yıkamak lazımmm

      Yorum

      • delphin
        Senior Member
        • 27-12-2005
        • 15279

        #4
        Konu: Kuşlar nasıl Uyur ?

        Originally posted by onrdlg
        bugun doğa yürüyüşü yaptım 5km yürüdüm arkadasların yüzünden ama kuş sesleri duymaya değdi doğrusu...evde muhabbet kusu bakıyorum çok pis kokuyor lar yavv...tazyikli suyu ile yıkamak lazımmm
        Muhabbet kuşlarının temizliği

        Muhabbet kuşlarının vücutlarının en önemli bölümü kanatlarıdır. Bu yüzden, kanatlarını temizlemek ya da temiz tutmak için her gün buna belirli bir süre ayırırlar.

        Muhabbet kuşları ayrıca yeni tüyleri çıkarken de kaşınırlar. Bu durumda, yeni tüylerin çıktığı bölgeyi parmaklarınızla hafifçe kaşımanız kuşunuzun çok hoşuna gidecektir.

        Muhabbet kuşları temizlenmek için sadece kaşınma yolunu seçmezler. Muhabbet kuşu besleyen pek çok kişi kuşlarının banyo yapmayı ne kadar çok sevdiklerinin farkında değildirler. Bunun sonucunda ya kuşlarının kafeslerine banyoluk koymazlar ya da koyarlar fakat banyoluğu kafeste öylece bırakırlar. Kirlenen banyoluk da kuşlar için çekici olması bir yana itici bir hale gelir. Oysa banyo yapmak kuşlarınızın sağlığı açısından çok önemlidir.

        Muhabbet kuşunuzun banyo yapabilmesi için ona içine rahatça sığabileceği ve oturduğunda kafası suya batmayacak kadar derinliğe sahip bir banyoluk alabilirsiniz. Bu banyolukları tüm evcil hayvan dükkanlarında bulabilirsiniz. Haftada bir kez banyoluğu ılık suyla doldurun ve kafes içinde kuşun kendini güvende hissedebileceği ve rahatlıkla banyo yapabileceği bir yere yerleştirin. Ayrıca kuşunuza özel çeşitli düzenlemeler de yapabilirsiniz. Örneğin suya kuşunuzun sevebileceği oyuncaklar veya marul yaprakları koyabilirsiniz.

        Muhabbet kuşlarının çoğu banyoluğu görünce banyo yapmakta gecikmez. Fakat bazıları belli bir süre tereddüt yaşayabilir. Ancak yukarıda açıklanan koşullar sağlanmışsa kuşunuz geç de olsa banyoya girecektir. Kuşunuz banyoya girdikten sonra tüylerini kabartarak suyun tüylerinin altına ulaşmasını sağlar. Unutulmaması gereken önemli bir diğer nokta da, kuşunuzun banyodan sonra rahatlıkla kurulanabileceği bir ortam sıcaklığında bulunması gerekliliğidir. Muhabbet kuşunuzun soğuk bir ortamda hatta cereyanda bulunuyorsa banyo yaptırmamanız gerekir.

        Bunun dışında, muhabbet kuşlarının banyo ihtiyaçları, çiçeklerin yapraklarını sulamak için kullanılan spreyler yardımıyla da karşılanabilir. Ancak, bu yöntemi kullanacaksanız, kuşunuzu ürkütmemeye ve çok fazla su püskürtmemeye dikkat etmeniz gerekir. Suyu bir miktar uzaktan ve hafifçe sıkarak oluşturacağınız bir doğal hafif yağmur ortamı, muhabbet kuşunuzun hoşuna gidebilir.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor