Yasaklanan elektronik sigarada skandal
E-Sigara'nın yasaklanmasının ardından bir skandal ortaya çıktı. Elektronik sigaraların Türkiye'ye böcek ilacı olarak girdiği açıklandı.
YENİ DÜZENLEME İLE GERİ DÖNECEK Sağlık Bakanlığı ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan e-sigara, yeni düzenleme sonrasında yeniden satılmaya başlanacak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı toplantı odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bu elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi” dedi. Sağlık Bakanlığı olarak Tütün mamullerinin kullanılmasını azaltmaya çalıştıklarını ve alınan kararın da bu neticede verildiğini belirten Buzgan, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların bağımlılık yapma riskinin fazla olduğunu söyledi. Buzgan, Sanayi Bakanlığı ile konu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydederken, E-sigara ile ilgili yeni bir düzenlemenin ardından satışların yapılmaya başlanacağını açıkladı.
BAKANLIK: YASAKLANACAK
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, “bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği” gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yasaklanmasına karar verilmiştir.”
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı toplantı odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bu elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi” dedi.
BAKAN ÇAÐLAYAN: ÜRÜN İNCELENİYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlarını yasakladığını hatırlattı. Konunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından da titiz biçimde incelendiğini kaydeden Çağlayan, bakanlığın konuyu, tüketicinin korunması ile piyasa gözetim ve denetim yetkisi anlamında iki açıdan incelediğini söyledi.
Elektronik sigara olarak adlandırılan ürünlerin, garanti belgesi alımı zorunlu ürünler listesinde bulunmadığını, buna karşılık ithalatı yapan firmalar arasından birinin ihtiyari garanti belgesi aldığını belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Elektronik sigarayla ilgili olarak, tüketicilerin ilan ve reklam yoluyla yanıltılması iddiaları üzerine Reklam Kurulu'nca 1 ay önce açılan soruşturma devam etmektedir. Konu, Reklam Kurulu'nun 15 Ocak'ta yapılacak toplantısında ele alınacak ve karar verilecektir.
Diğer yandan, bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim yetkisi çerçevesinde ürün incelenmektedir. Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunu yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir.”
E-SİGARA YASAÐINA RUYAN'DAN YANIT
Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca "elektronik sigara"nın yasaklandığına dair açıklamaya elektronik sigaranın mucidi ve tek yetkili satıcısı RUYAN'ın Türkiye temsilcisi Selahattin Aygüler'den cevap geldi.
Aygüler şunları söyledi:
"Böyle bir karar bize tebliğ edilmedi Sanırım bu karar taklitler için alınmış bir karar. Bir tek RUYAN'ın üretici firması belli, diğerlerinde üretici firma belli değil, o yüzden hepsi Hong-Kong'ta üretilmiş gibi algılanıyor. Elektronik sigaranın mucidi, tek patent sahibi ve üreticisi olarak biz bu yasağın kapsamında olmadığımızı düşünüyoruz.
Bizim ajanslarda gördüğümüz yazıda “elektronik sigaranın sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle” diye bir ifade kullanılmış. %77.7 başarı oranına sahip bir cihaz insanlara sigarayı bıraktırıyordu ancak %100 başarılı bir yöntem çıktı ve o yüzden de artık ona ihtiyaç kalmadı diye mi yasaklandık? Sağlık Bakanlığımız kesinlikle böyle birşeye izin vermez bence. Bir eksik bilgilendirme sözkonusu olmuş olabilir.
İnsanlar yoğun bir şekilde elektronik sigara yöntemi ile sigarayı bırakıyorlar, bu yöntem başarılı oldu diğer yöntemlerin önüne geçti. Türk insanını dünyanın yararlandığı ileri teknolojiyi getirdik, onlarda tüm çağdaş insanlar gibi 1. sınıf insan olmak için Ruyan'dan faydalalanıyorlar, sağlıklarını kurtarıyorlar. Yasaklanmak diye birşeyin sözkonusu olacağını sanmıyorum. Sahte ve taklit markaların TV ve gazetelerde yaptığı reklamlar yanıltıcı olmuş olabilir.
Yine gördüğümüz haberlerden yola çıkarsak eğer, bu tarz bir kararın verilebilmesi için elektronik sigaranın mucidi, tek patentli üreticisi ve yetkili satıcısı olarak bizden öncelikle sağlık raporları istenmeliydi.Bizimle hiçbir şekilde kontak kurulmadı. İstenseydi raporlarımızı hemen gönderebilirdik. Bizden istenmediğine göre sahte ve taklit elektronik sigara üretenlerden bu bilgiler alınmış olabilir. Tabi bu da yanıltıcı olmıştur. Yoksa sigarayı 4 adımda bırakma yöntemi” elektronik sigara Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı nikotini yerine koyma tedavisinden yola çıkılarak yapılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın kabul ettiği resmi bir kurumdur. Eğer elektronik sigara yöntemi tümü ile yasaklanmış olsaydı, nikotin sakızları, nikotin bantları vb. yöntemlerde yasaklanırdı. Çünkü elektronik sigarayı onlardan üstün kılan bir yön var; Elektronik sigarada her an değil, ihtiyacınız olan anlarda nikotini alıyorsunuz. ''Kartuşlarda doz ayarlaması var fakat tam bir doz ayarlamasının yapılabilmesi mümkün değil" denilmiş. Burada da tamamen sahte ve taklit sigaralardan yola çıkılmış. Çünkü RUYAN'ın kartuşları Türkiye'nn saygın üniversitelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi tarafından tesetlere tabi tutulmuş ve onay raporları alınmıştır. Türkiye'ye elektronik sigara kartuşları üretimi yapacak bir fabrika kuruyoruz. Türkiye'ye 100 milyon dolar kazandıracak bir yatırım bu. Söylendiği gibi öldürücü bir maddenin fabrikasını kurmak ya da Avrupa'ya ihracatını yapmak mümkün olabilir mi sizce?
''Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma riski taşıdığı ifadesi RUYAN için geçerli olamaz. Çünkü RUYAN'da nikotin kilitleme sistemi mevcuttur. Nikotini istediğiniz an istediğiniz kadar da içemezsiniz. Üst üste 16 nefes çektiğinizde elektronik sigara kendini size zarar vermemek için kilitler. Ancak sahte ve taklit elektronik sigaralarda ne kartuşlardaki nikotin miktarı belli, ne içinde sadece nikotin olup olmadığı belli, ne de kilitlenme sistemi var.
Kitle imha silahı olarak kabul edilen, üzerinde öldürür yazan, içinde 4000’den fazla zehir bulunan sigaranın Başkanımız tarafından yasaklanacağını ümit ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı bir sigarayı bırakma metodu olan elektronik sigara Türkiye dışında AB üyeleri'nde de kullanılıyor. Sağlık kurallarını çok sıkı denetleyen İtalya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Almanya gibi ülkeler dahi bu yöntemi kabul ettiler ve önümüzdeki günlerde bizden RUYAN alıp satmak istediklerini belirttiler. Ben size şu an Avrupa’da, Türkiye’de ve Çin’de bilim adamları ve hastaneler tarafından yapılan araştırmaları sunuyorum. Bu raporları incelerseniz bu yasağın sahte ve taklit elektronik sigaralara uygulanacağını sizde göreceksiniz. Çünkü açıklamadaki ifadeler bizim aylardır uyarıda bulunduğumuz sahte ürünlerle ilgili önemli noktaları işaret ediyor. "
kaynak:www.hürriyetsağlık.com
E-Sigara'nın yasaklanmasının ardından bir skandal ortaya çıktı. Elektronik sigaraların Türkiye'ye böcek ilacı olarak girdiği açıklandı.
YENİ DÜZENLEME İLE GERİ DÖNECEK Sağlık Bakanlığı ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan e-sigara, yeni düzenleme sonrasında yeniden satılmaya başlanacak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı toplantı odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bu elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi” dedi. Sağlık Bakanlığı olarak Tütün mamullerinin kullanılmasını azaltmaya çalıştıklarını ve alınan kararın da bu neticede verildiğini belirten Buzgan, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların bağımlılık yapma riskinin fazla olduğunu söyledi. Buzgan, Sanayi Bakanlığı ile konu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydederken, E-sigara ile ilgili yeni bir düzenlemenin ardından satışların yapılmaya başlanacağını açıkladı.
BAKANLIK: YASAKLANACAK
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, “bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği” gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yasaklanmasına karar verilmiştir.”
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı toplantı odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bu elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi” dedi.
BAKAN ÇAÐLAYAN: ÜRÜN İNCELENİYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlarını yasakladığını hatırlattı. Konunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından da titiz biçimde incelendiğini kaydeden Çağlayan, bakanlığın konuyu, tüketicinin korunması ile piyasa gözetim ve denetim yetkisi anlamında iki açıdan incelediğini söyledi.
Elektronik sigara olarak adlandırılan ürünlerin, garanti belgesi alımı zorunlu ürünler listesinde bulunmadığını, buna karşılık ithalatı yapan firmalar arasından birinin ihtiyari garanti belgesi aldığını belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Elektronik sigarayla ilgili olarak, tüketicilerin ilan ve reklam yoluyla yanıltılması iddiaları üzerine Reklam Kurulu'nca 1 ay önce açılan soruşturma devam etmektedir. Konu, Reklam Kurulu'nun 15 Ocak'ta yapılacak toplantısında ele alınacak ve karar verilecektir.
Diğer yandan, bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim yetkisi çerçevesinde ürün incelenmektedir. Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunu yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir.”
E-SİGARA YASAÐINA RUYAN'DAN YANIT
Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca "elektronik sigara"nın yasaklandığına dair açıklamaya elektronik sigaranın mucidi ve tek yetkili satıcısı RUYAN'ın Türkiye temsilcisi Selahattin Aygüler'den cevap geldi.
Aygüler şunları söyledi:
"Böyle bir karar bize tebliğ edilmedi Sanırım bu karar taklitler için alınmış bir karar. Bir tek RUYAN'ın üretici firması belli, diğerlerinde üretici firma belli değil, o yüzden hepsi Hong-Kong'ta üretilmiş gibi algılanıyor. Elektronik sigaranın mucidi, tek patent sahibi ve üreticisi olarak biz bu yasağın kapsamında olmadığımızı düşünüyoruz.
Bizim ajanslarda gördüğümüz yazıda “elektronik sigaranın sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle” diye bir ifade kullanılmış. %77.7 başarı oranına sahip bir cihaz insanlara sigarayı bıraktırıyordu ancak %100 başarılı bir yöntem çıktı ve o yüzden de artık ona ihtiyaç kalmadı diye mi yasaklandık? Sağlık Bakanlığımız kesinlikle böyle birşeye izin vermez bence. Bir eksik bilgilendirme sözkonusu olmuş olabilir.
İnsanlar yoğun bir şekilde elektronik sigara yöntemi ile sigarayı bırakıyorlar, bu yöntem başarılı oldu diğer yöntemlerin önüne geçti. Türk insanını dünyanın yararlandığı ileri teknolojiyi getirdik, onlarda tüm çağdaş insanlar gibi 1. sınıf insan olmak için Ruyan'dan faydalalanıyorlar, sağlıklarını kurtarıyorlar. Yasaklanmak diye birşeyin sözkonusu olacağını sanmıyorum. Sahte ve taklit markaların TV ve gazetelerde yaptığı reklamlar yanıltıcı olmuş olabilir.
Yine gördüğümüz haberlerden yola çıkarsak eğer, bu tarz bir kararın verilebilmesi için elektronik sigaranın mucidi, tek patentli üreticisi ve yetkili satıcısı olarak bizden öncelikle sağlık raporları istenmeliydi.Bizimle hiçbir şekilde kontak kurulmadı. İstenseydi raporlarımızı hemen gönderebilirdik. Bizden istenmediğine göre sahte ve taklit elektronik sigara üretenlerden bu bilgiler alınmış olabilir. Tabi bu da yanıltıcı olmıştur. Yoksa sigarayı 4 adımda bırakma yöntemi” elektronik sigara Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı nikotini yerine koyma tedavisinden yola çıkılarak yapılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın kabul ettiği resmi bir kurumdur. Eğer elektronik sigara yöntemi tümü ile yasaklanmış olsaydı, nikotin sakızları, nikotin bantları vb. yöntemlerde yasaklanırdı. Çünkü elektronik sigarayı onlardan üstün kılan bir yön var; Elektronik sigarada her an değil, ihtiyacınız olan anlarda nikotini alıyorsunuz. ''Kartuşlarda doz ayarlaması var fakat tam bir doz ayarlamasının yapılabilmesi mümkün değil" denilmiş. Burada da tamamen sahte ve taklit sigaralardan yola çıkılmış. Çünkü RUYAN'ın kartuşları Türkiye'nn saygın üniversitelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi tarafından tesetlere tabi tutulmuş ve onay raporları alınmıştır. Türkiye'ye elektronik sigara kartuşları üretimi yapacak bir fabrika kuruyoruz. Türkiye'ye 100 milyon dolar kazandıracak bir yatırım bu. Söylendiği gibi öldürücü bir maddenin fabrikasını kurmak ya da Avrupa'ya ihracatını yapmak mümkün olabilir mi sizce?
''Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma riski taşıdığı ifadesi RUYAN için geçerli olamaz. Çünkü RUYAN'da nikotin kilitleme sistemi mevcuttur. Nikotini istediğiniz an istediğiniz kadar da içemezsiniz. Üst üste 16 nefes çektiğinizde elektronik sigara kendini size zarar vermemek için kilitler. Ancak sahte ve taklit elektronik sigaralarda ne kartuşlardaki nikotin miktarı belli, ne içinde sadece nikotin olup olmadığı belli, ne de kilitlenme sistemi var.
Kitle imha silahı olarak kabul edilen, üzerinde öldürür yazan, içinde 4000’den fazla zehir bulunan sigaranın Başkanımız tarafından yasaklanacağını ümit ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı bir sigarayı bırakma metodu olan elektronik sigara Türkiye dışında AB üyeleri'nde de kullanılıyor. Sağlık kurallarını çok sıkı denetleyen İtalya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Almanya gibi ülkeler dahi bu yöntemi kabul ettiler ve önümüzdeki günlerde bizden RUYAN alıp satmak istediklerini belirttiler. Ben size şu an Avrupa’da, Türkiye’de ve Çin’de bilim adamları ve hastaneler tarafından yapılan araştırmaları sunuyorum. Bu raporları incelerseniz bu yasağın sahte ve taklit elektronik sigaralara uygulanacağını sizde göreceksiniz. Çünkü açıklamadaki ifadeler bizim aylardır uyarıda bulunduğumuz sahte ürünlerle ilgili önemli noktaları işaret ediyor. "
kaynak:www.hürriyetsağlık.com
Yorum