Başbakan: "Gelirler giderleri karşılamıyor. Sosyal güvenlik reformunda elimiz taşın altında, bedeli ne ise öderiz"
Tartışılan sosyal güvenlik reformundan geri dönüş olmayacağını açıklayan Başbakan Erdoğan, “Elimizi taşın altına koyduk, sosyal güvenlik sistemi 20 yıl sonra iflas edecek” dedi. Erdoğan, sosyal güvenlik kurumlarına 2006’da yapılan transfer tutarı ile 400 yataklı 150 hastane yapılabileceğini söyledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, 20-30 yıl sonra sosyal güvenlik alanında iflas noktasına geleceğini kaydederek, “Ülkemiz nüfusunun geleceğini güvence altına almanın kararlarını, bedeli ne olursa olsun gerçekleştirmek durumundayız. Hükümet olarak siyasi bedeli ne olursa olsun sosyal güvenlik sisteminin sorunlarının çözülmesi için elimizi taşın altına koyduk” dedi.
Başbakan Erdoğan, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında yaptığı konuşmada, 1994 yılından günümüze kadar 851 milyar YTL sosyal güvenlik açığı gerçekleştiğini belirtti. Erdoğan, bu rakamın kamu borç stoğunun 3.5 katı olduğunu vurgulayarak, sosyal güvenlik kurumlarına 2006’da yapılan transfer tutarı ile 400 yataklı 150 hastane ya da 16 derslikli 8 bin ilköğretim okulu yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
"Sistemi tahrip ettiler"
Başbakan Erdoğan, 1990’lı yıllarda yapılması gereken düzenlemeler yapılmadığı için Türkiye’nin, bugün bu duruma geldiğini, popülizm, rehavet ve kısa vadeli çözümlerin, sosyal güvenlik sistemini ciddi ölçüde tahrip ettiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Eğer bugün bizler bu reformları yapmazsak bunu asla ideolojik zemine oturtamayız. Burada ülkemiz nüfusunun geleceğini güvence altına almanın kararlarını, bedeli ne olursa olsun gerçekleştirmek durumundayız. Bütün vatandaşlarımızı kapsayan ve herkese aynı standartlarda kaliteli hizmet sunan, adil, kolay erişilebilir bir sosyal güvenlik sistemi kurmayı hedefliyoruz” diyen Erdoğan, 5510 Sayılı Kanun’un sistemin açık vermesine neden olan sorunları ortadan kaldıracağını vurguladı.
Konsey’in 179 önerisinin 110’u tasarıya girdi
Sosyal güvenlik konusunu 2005 yılında olduğu gibi tekrar Ekonomik ve Sosyal Konsey’in gündemine getirdiklerini belirten Erdoğan, o toplantıda kendilerine iletilen 179 önerinin 110’unun tasarılara yansıtıldığını söyledi. Erdoğan, “Sosyal tarafların önerilerini dinledik. Şu anda alt komisyon çalışmalarını onlarla beraber zenginleştirerek, tasarı haline getireceğiz” diye konuştu.
"Başka ülkeler çocuklarına ‘cash’ bırakırken biz hüzün bırakırsak hayır duası alamayız"
Başbakan Erdoğan konuşmasında “Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize mevcut sistemin giderek ağırlaşan sorunlarının bedelini ödetme hakkına sahip değiliz” dedi ve şöyle devam etti: “Başka ülkeler gelecekte onların bir ortak havuzdan istifade edebilmesi için adeta cash (nakit) paraları bırakırken, biz hüzün bırakırsak, biz onlara dert küplerini bırakırsak herhalde onlar da bizim için hayır duası okumazlar. Bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak ve sosyal güvenlik sisteminin performansını iyileştirmek hepimizin ortak görevidir. Bu süreçte bazı kesimlerin fedakarlıkta bulunması gerekebilir. Bunu bir pazarlık alanı olarak asla görmemeliyiz.”
GSMH’nin yüzde 4’ü..
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na bütçeden yapılan toplam transferin 2006 yılında yaklaşık 23 milyar YTL olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu rakamın GSMH’nin yüzde 4’ünü oluşturduğunu vurguladı.
"Açık rakamları yanlış, aslında açık çok daha az"
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyuna açıklanan sosyal güvenlik açıklarının tamamen yanlış olduğunu ifade ederek, “Açık, açıklanandan çok daha az. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’nın yıllık raporlarına girdiğinizde sistem açığını görürsünüz. Devletin yükümlülükleri bile sosyal güvenlik açığı olarak yansıtılıyor” dedi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarıyla verilen hakların geri alındığını, bunların başında fiili hizmet zammının geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, tepki gösterilmezse hükümetin bundan cesaret alıp, istediğini yapacağını söyledi.
İFLASIN FOTO-ANALİZİ... TIKLAYINIZ...
Vatan
Yorum