Mehmet Atalay: 2020'ye kesin adayız
ÖZGÜR KOÇ - ANTALYA (DHA) 5 Ocak 2008 TSYD 45 Yıl Sporun Zirvesi Semineri, bugün düzenlenen '2008 Pekin Olimpiyatları ve beklentilerimiz' konulu panel ile sona erdi
Panelde Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, FITA Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ile Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu milli güreşçi, aynı zamanda AK Parti Sivas milletvekili olan Hamza Yerlikaya basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, 70 milyonluk Türkiye'ye yakışanın olimpiyatlarda ilk 10 arasında yer almak olduğunu belirterek, "Biz yapılanmayı gerçekleştirirken her olimpiyatta 50 madalya alan Avustralya gibi bir organizasyon içinde olmayı planladık. Şu ana kadar aldığımız hiçbir organizasyonun tesisi yoktu. 2003'te neredeyse geri iade edeceğimiz bir Universiade vardı. Kimseyi suçlamıyor ama sistemden kaynaklanan sorunlar vardı. Bu organizasyonları yaparken ülkemiz tesis kazanıyor. Biz bu tesisleri yapmak yatırım bütçelerimizin dışında ek bütçe alıyoruz. Bu tesisleri yapmak için para gerekiyor. Türkiye'de bu paranın olduğunu düşünüyorum. Ancak bugün kadar zaruri durumlar olmadığı için bu tesisler yapılmamış. Örnek aldığımız Avustralya düzenlediği iki olimpiyat arasında tam bir spor ülkesi oldu. Avustralya'ya gıpta ediyoruz. Ülkemizde düzenlediğimiz organizasyonların o sporlara nasıl katkı yaptığını görüyoruz. Futboldaki Dünya 3.'lüğünü yapılanmaya yansıtamadık. Lisanslı sporcular sıralamasında futbol, basketbol ve voleybol ilk 3 sırayı alıyor. Ardından ise tekvando gelişerek geliyor. Ancak bir çok başarı kazandığımız güreşte lisanslı oyuncu sayımızı maalesef 40 bin de dolaşıyor" diye konuştu.
2020 Olimpiyatları'na Türkiye olarak aday olduklarını vurgulayan Atalay, "2020 Olimpiyatları'na kesin adayız. 2012 Londra'ya verilmişten 2016'yı yeniden Avrupa'ya vermezler. Bu yüzden hedef olarak 2020'ye odaklandık. 2013'te 2020 Olimpiyatları'nı düzenleyecek ülke belirlenecek. Bu zamana kadar bir çok organizasyonu ülkemizde düzenlemiş olacağız. Ve ülkemizde hep spor konuşulacak. 2014 Dünya Voleybol Şampiyonası ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na da aday olacağız. 2000'te Sidney'de iki olimpiyat madalyası, 2004 Atina'da ise 10 olimpiyat madalyası kazandık. 2008'de bu madalya sayısının üstüne çıkmalıyız. Avrupa ülkeleri yarıştıracak sporcu bulamazken, biz ise genç bir nüfusa sahibiz. Avrupa ülkeleri 3. dünya ülkelerindeki sporcuları devşirerek kendi ülkeleri adına yarıştırıyorlar. Buna Fransa'yı örnek gösterebiliriz. Fransa'nın sporcuların 5'te 4'ü siyahi sporculardan oluşuyor" ifadelerini kullandı.
Federasyonları özerkleştirdiklerini, artık tüm federasyonların istedikleri takdirde her antrenörü Türkiye'ye getirecek güce sahip olduğunu kaydeden Atalay, gelişmekte olan bazı spor dallarında o sporu ateşleyecek, Türk sporculara önderlik yapacak yabancı oyuncuların milli forma ile yarışmalarına karşı olmadıklarını da vurguladı. Atalay, "Pekin Olimpiyatları'na hazırlanıyoruz. Federasyonlarımızla sürekli toplantılar yapıyoruz. Gelişmekte olan bazı spor dallarında o sporu ateşleyecek, önderlik yapacak yabancı oyuncuların milli forma ile yarışmasına karşı değiliz. Kaldı ki Avrupa birliğine aday bir ülke böyle bir kısıtlama yapamaz. Ama gönül ister ki kendi yetenekli gençlerimiz başarılı olup madalyalar alsın. Olimpiyatlarda bu zamana kadar takım sporu olarak yer alamadık, hep kıl payı kaçırdık. İnşallah 2008'te takım sporlarında da yer alacağız. İnşallah bir yandan yapılandırmayı devam ettirerek, kendimizi kandırmadan, her tarafa sporcu fabrikaları kurarak, gençlerimizi sokaklardan kurtaracak modeller üreterek, sportif bir gençlik oluşturmak ve yetenekli olanların da milli takım bünyesine katmak istiyoruz" dedi.
"Uluslar arası arenada lobinizin güçlü olması her şeyi değiştiriyor" diyen Atalay, "Türkiye'de burslu sistemi getirmek istiyoruz. Sporcularımızın yurtdışına gitmeden hem eğitimlerini sürdürmelerini hem de spora devam etmelerini istiyoruz. Bunun için çalışmalar sürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, birçok Spor Teşkilatı müdürüyle çalıştığını, ilk kez devlet teşkilatında özerlik için adım atıldığını belirterek, "Özerklik kazandırılan bu federasyonlar devletin dışında adım atmaya başladı. Sponsor bulma, sponsor gelirlerini kullanma, ve bu sponsor gelirlerini vergiden düşme hakkı kazandı. Yıllarca bitmiş kapanmış, hiçbir iş yapmayan Spor Toto'yu yeniden revize ederek, canlıdırıldı. Böylece basın sektörü içinde yeni bir alan açılmış oldu. Bunların hepsini gerçekleşmesinde en önemli paya sahip olan Mehmet Atalay'a teşekkür ediyorum. Mecliste artık bir de dünya şampiyonu sporcumuz var. Hamza Yerlikaya, hem Türk sporuna hem de Türk spor basınına hizmet verecek" diye konuştu.
Pekin Olimpiyatları'na kısa bir süre kalmasına rağmen Çin'in bazı tesisleri tamamlayamadığını ve hava kirliliğinin de yüksek bir seviyede olduğunu belirterek, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi'nin hava kirliliği sporcu sağlığını tehlikeye sokacak düzeyde olursa müsabakaların iptal edileceğini bildirdiğini ifade etti.
Olimpiyatlarda uzun bir süredir takım sporlarında yer almadıklarını kaydeden Bayatlı, "Başarısızlıktan korkan federasyon başkanların takım sporlarına gerekli önemi vermediler. Olimpiyatları gerçekleştirmek istiyorsak her branşta güçlü sporcu kadrosuyla olimpiyatlarda yer almalıyız. 2008 için bu treni kaçırdık, ama 2012 Londra Olimpiyatları için yeni bir sayfa açarak yeni bir düşünceyle çalışarak takım sporları da olmak üzere güçlü bir sporcu kadrosuyla yer almalıyız" ifadelerini kullandı. Medyaya da sitemde bulunan Bayatlı, medyanın futbolun dışında güreş, tekvando, okçuluk gibi spor branşlarına ilgi göstermediğini, bu branşlara ilgi gösterilmezse başarının da gelmeyeceğini sözlerine ekledi.
Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı (FITA) Uğur Erdener de, olimpiyatların dünyanın en büyük organizasyonu olduğunu belirterek, "Sporcular, olimpiyatlara mutlaka kazanmak için katılıyorlar ve o heyecanı yaşamak istiyorlar. Bizim amacımız da ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek ve madalyalar kazanmak. Kazanmak hedef olduğunda doğru stratejiler belirleyerek doğru kararlar alınması ve doğru planlar yapılması gerekiyor. Okçuluk sporu ülkemizde istediğimiz seviyede değil. Teknik kadromuz ihtiyaçlara cevap veremiyordu Biz de federasyon olarak dünyaca tanınmış Güney Koreli bir teknik adamla anlaştık. Okçulukta önümüzdeki günlerde başarılar elde edeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu milli güreşçi Hamza Yerlikaya ise, federasyonların belirli bölümünün sporcu yetiştirme konusunda ciddi projeler üretmediğini, her şeyi GSGM'den beklediğini söyleyerek, "Olimpiyatlarda hedefimiz katılım adedimiz ve madalya sayımızın artması. Olimpiyatların ardından Türkiye'nin daha üst sıralarda bitirmesi. Ama artık 2008 için bundan sonra yapacak bir şey bulunmuyor. Bir önceki olimpiyatlarda aldığımız madalyanın altına düşüyorsak bunun nedenlerinin sorgulanması gerekiyor. 2012 Olimpiyatları için ciddi bir şekilde hazırlanmalıyız. Federasyonların belirli bölümü sporcu yetiştirme konusunda ciddi projeler üretmiyor. Özerk olmalarına rağmen her şeyi GSGM'den bekliyorlar. Federasyonların bu konuda daha gayretli olması gerekiyor. Olimpiyatlarda ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek ve madalya kazanmak. Olimpiyatları gerçekleştirmemiz için lobimizin güçlü olması lazım. Türkiye'nin en büyük şanslarından bir tanesi de sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sporcu kişiliği. Başbakanımız kendisine gelecek sporla ilgili hiçbir projeyi geri çevirmez ve çevirmiyor. Sporu okullara indirmemiz lazım. Okullarda ki spor derslerinin sayısını arttırmamız gerek" ifadelerini kullandı.
Devlet Sporculuğu Kanunu çıkarmak için çalışmalar sürdürdüklerini belirten Yerlikaya, "Bayrağımıza ve ülkemize hizmet etmiş sporcularımıza maaş bağlamak amacındayız. 40 yaşını geçmiş Avrupa'da ve Dünya'da şampiyonluk yaşamış eski sporcularımıza maaş bağlanması konusunda bir çalışma içerisindeyiz. O şampiyonumuz hayatta olmasa bile maaş ailesine bağlanacak. Amacımız spor alanında ülkemize hizmet edenleri yalnız bırakmayacağımızı göstermek" diye konuştu.
Hamza Yerlikaya 2008 Pekin Olimpiyatları'nda güreşip görüşmeyeceğiyle ilgili soruya, "Ben boyun omurumdan çok önemli bir ameliyat geçirdim. Bu nedenle bu konuda henüz bir şey söylemek için erken. Zamanı geldiğinde bu konuda açıklama yapacağım. İnşallah hayırlısı olur" şeklinde yanıt verdi.
Yerlikaya, Türk güreşinin FILA'da daha güçlü olması gerektiğini sözlerine ekledi.
kaynak:www.hürriyetspor.com
ÖZGÜR KOÇ - ANTALYA (DHA) 5 Ocak 2008 TSYD 45 Yıl Sporun Zirvesi Semineri, bugün düzenlenen '2008 Pekin Olimpiyatları ve beklentilerimiz' konulu panel ile sona erdi
Panelde Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, FITA Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ile Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu milli güreşçi, aynı zamanda AK Parti Sivas milletvekili olan Hamza Yerlikaya basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, 70 milyonluk Türkiye'ye yakışanın olimpiyatlarda ilk 10 arasında yer almak olduğunu belirterek, "Biz yapılanmayı gerçekleştirirken her olimpiyatta 50 madalya alan Avustralya gibi bir organizasyon içinde olmayı planladık. Şu ana kadar aldığımız hiçbir organizasyonun tesisi yoktu. 2003'te neredeyse geri iade edeceğimiz bir Universiade vardı. Kimseyi suçlamıyor ama sistemden kaynaklanan sorunlar vardı. Bu organizasyonları yaparken ülkemiz tesis kazanıyor. Biz bu tesisleri yapmak yatırım bütçelerimizin dışında ek bütçe alıyoruz. Bu tesisleri yapmak için para gerekiyor. Türkiye'de bu paranın olduğunu düşünüyorum. Ancak bugün kadar zaruri durumlar olmadığı için bu tesisler yapılmamış. Örnek aldığımız Avustralya düzenlediği iki olimpiyat arasında tam bir spor ülkesi oldu. Avustralya'ya gıpta ediyoruz. Ülkemizde düzenlediğimiz organizasyonların o sporlara nasıl katkı yaptığını görüyoruz. Futboldaki Dünya 3.'lüğünü yapılanmaya yansıtamadık. Lisanslı sporcular sıralamasında futbol, basketbol ve voleybol ilk 3 sırayı alıyor. Ardından ise tekvando gelişerek geliyor. Ancak bir çok başarı kazandığımız güreşte lisanslı oyuncu sayımızı maalesef 40 bin de dolaşıyor" diye konuştu.
2020 Olimpiyatları'na Türkiye olarak aday olduklarını vurgulayan Atalay, "2020 Olimpiyatları'na kesin adayız. 2012 Londra'ya verilmişten 2016'yı yeniden Avrupa'ya vermezler. Bu yüzden hedef olarak 2020'ye odaklandık. 2013'te 2020 Olimpiyatları'nı düzenleyecek ülke belirlenecek. Bu zamana kadar bir çok organizasyonu ülkemizde düzenlemiş olacağız. Ve ülkemizde hep spor konuşulacak. 2014 Dünya Voleybol Şampiyonası ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na da aday olacağız. 2000'te Sidney'de iki olimpiyat madalyası, 2004 Atina'da ise 10 olimpiyat madalyası kazandık. 2008'de bu madalya sayısının üstüne çıkmalıyız. Avrupa ülkeleri yarıştıracak sporcu bulamazken, biz ise genç bir nüfusa sahibiz. Avrupa ülkeleri 3. dünya ülkelerindeki sporcuları devşirerek kendi ülkeleri adına yarıştırıyorlar. Buna Fransa'yı örnek gösterebiliriz. Fransa'nın sporcuların 5'te 4'ü siyahi sporculardan oluşuyor" ifadelerini kullandı.
Federasyonları özerkleştirdiklerini, artık tüm federasyonların istedikleri takdirde her antrenörü Türkiye'ye getirecek güce sahip olduğunu kaydeden Atalay, gelişmekte olan bazı spor dallarında o sporu ateşleyecek, Türk sporculara önderlik yapacak yabancı oyuncuların milli forma ile yarışmalarına karşı olmadıklarını da vurguladı. Atalay, "Pekin Olimpiyatları'na hazırlanıyoruz. Federasyonlarımızla sürekli toplantılar yapıyoruz. Gelişmekte olan bazı spor dallarında o sporu ateşleyecek, önderlik yapacak yabancı oyuncuların milli forma ile yarışmasına karşı değiliz. Kaldı ki Avrupa birliğine aday bir ülke böyle bir kısıtlama yapamaz. Ama gönül ister ki kendi yetenekli gençlerimiz başarılı olup madalyalar alsın. Olimpiyatlarda bu zamana kadar takım sporu olarak yer alamadık, hep kıl payı kaçırdık. İnşallah 2008'te takım sporlarında da yer alacağız. İnşallah bir yandan yapılandırmayı devam ettirerek, kendimizi kandırmadan, her tarafa sporcu fabrikaları kurarak, gençlerimizi sokaklardan kurtaracak modeller üreterek, sportif bir gençlik oluşturmak ve yetenekli olanların da milli takım bünyesine katmak istiyoruz" dedi.
"Uluslar arası arenada lobinizin güçlü olması her şeyi değiştiriyor" diyen Atalay, "Türkiye'de burslu sistemi getirmek istiyoruz. Sporcularımızın yurtdışına gitmeden hem eğitimlerini sürdürmelerini hem de spora devam etmelerini istiyoruz. Bunun için çalışmalar sürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, birçok Spor Teşkilatı müdürüyle çalıştığını, ilk kez devlet teşkilatında özerlik için adım atıldığını belirterek, "Özerklik kazandırılan bu federasyonlar devletin dışında adım atmaya başladı. Sponsor bulma, sponsor gelirlerini kullanma, ve bu sponsor gelirlerini vergiden düşme hakkı kazandı. Yıllarca bitmiş kapanmış, hiçbir iş yapmayan Spor Toto'yu yeniden revize ederek, canlıdırıldı. Böylece basın sektörü içinde yeni bir alan açılmış oldu. Bunların hepsini gerçekleşmesinde en önemli paya sahip olan Mehmet Atalay'a teşekkür ediyorum. Mecliste artık bir de dünya şampiyonu sporcumuz var. Hamza Yerlikaya, hem Türk sporuna hem de Türk spor basınına hizmet verecek" diye konuştu.
Pekin Olimpiyatları'na kısa bir süre kalmasına rağmen Çin'in bazı tesisleri tamamlayamadığını ve hava kirliliğinin de yüksek bir seviyede olduğunu belirterek, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi'nin hava kirliliği sporcu sağlığını tehlikeye sokacak düzeyde olursa müsabakaların iptal edileceğini bildirdiğini ifade etti.
Olimpiyatlarda uzun bir süredir takım sporlarında yer almadıklarını kaydeden Bayatlı, "Başarısızlıktan korkan federasyon başkanların takım sporlarına gerekli önemi vermediler. Olimpiyatları gerçekleştirmek istiyorsak her branşta güçlü sporcu kadrosuyla olimpiyatlarda yer almalıyız. 2008 için bu treni kaçırdık, ama 2012 Londra Olimpiyatları için yeni bir sayfa açarak yeni bir düşünceyle çalışarak takım sporları da olmak üzere güçlü bir sporcu kadrosuyla yer almalıyız" ifadelerini kullandı. Medyaya da sitemde bulunan Bayatlı, medyanın futbolun dışında güreş, tekvando, okçuluk gibi spor branşlarına ilgi göstermediğini, bu branşlara ilgi gösterilmezse başarının da gelmeyeceğini sözlerine ekledi.
Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı (FITA) Uğur Erdener de, olimpiyatların dünyanın en büyük organizasyonu olduğunu belirterek, "Sporcular, olimpiyatlara mutlaka kazanmak için katılıyorlar ve o heyecanı yaşamak istiyorlar. Bizim amacımız da ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek ve madalyalar kazanmak. Kazanmak hedef olduğunda doğru stratejiler belirleyerek doğru kararlar alınması ve doğru planlar yapılması gerekiyor. Okçuluk sporu ülkemizde istediğimiz seviyede değil. Teknik kadromuz ihtiyaçlara cevap veremiyordu Biz de federasyon olarak dünyaca tanınmış Güney Koreli bir teknik adamla anlaştık. Okçulukta önümüzdeki günlerde başarılar elde edeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu milli güreşçi Hamza Yerlikaya ise, federasyonların belirli bölümünün sporcu yetiştirme konusunda ciddi projeler üretmediğini, her şeyi GSGM'den beklediğini söyleyerek, "Olimpiyatlarda hedefimiz katılım adedimiz ve madalya sayımızın artması. Olimpiyatların ardından Türkiye'nin daha üst sıralarda bitirmesi. Ama artık 2008 için bundan sonra yapacak bir şey bulunmuyor. Bir önceki olimpiyatlarda aldığımız madalyanın altına düşüyorsak bunun nedenlerinin sorgulanması gerekiyor. 2012 Olimpiyatları için ciddi bir şekilde hazırlanmalıyız. Federasyonların belirli bölümü sporcu yetiştirme konusunda ciddi projeler üretmiyor. Özerk olmalarına rağmen her şeyi GSGM'den bekliyorlar. Federasyonların bu konuda daha gayretli olması gerekiyor. Olimpiyatlarda ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek ve madalya kazanmak. Olimpiyatları gerçekleştirmemiz için lobimizin güçlü olması lazım. Türkiye'nin en büyük şanslarından bir tanesi de sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sporcu kişiliği. Başbakanımız kendisine gelecek sporla ilgili hiçbir projeyi geri çevirmez ve çevirmiyor. Sporu okullara indirmemiz lazım. Okullarda ki spor derslerinin sayısını arttırmamız gerek" ifadelerini kullandı.
Devlet Sporculuğu Kanunu çıkarmak için çalışmalar sürdürdüklerini belirten Yerlikaya, "Bayrağımıza ve ülkemize hizmet etmiş sporcularımıza maaş bağlamak amacındayız. 40 yaşını geçmiş Avrupa'da ve Dünya'da şampiyonluk yaşamış eski sporcularımıza maaş bağlanması konusunda bir çalışma içerisindeyiz. O şampiyonumuz hayatta olmasa bile maaş ailesine bağlanacak. Amacımız spor alanında ülkemize hizmet edenleri yalnız bırakmayacağımızı göstermek" diye konuştu.
Hamza Yerlikaya 2008 Pekin Olimpiyatları'nda güreşip görüşmeyeceğiyle ilgili soruya, "Ben boyun omurumdan çok önemli bir ameliyat geçirdim. Bu nedenle bu konuda henüz bir şey söylemek için erken. Zamanı geldiğinde bu konuda açıklama yapacağım. İnşallah hayırlısı olur" şeklinde yanıt verdi.
Yerlikaya, Türk güreşinin FILA'da daha güçlü olması gerektiğini sözlerine ekledi.
kaynak:www.hürriyetspor.com