Forumu ilk ziyaretiniz ise, yukarıda bulunan FAQ linkine tıklayın. Mesaj göndermeden önce KAYIT
olmanız gerekebilir. Mesaj göndermeye başlamak için, aşağıdaki seçimden ziyaret etmek istediğiniz forumu seçin.
Hocam adres problem değil yüzlerce var da.Ya cevap verilmiyor ya da kafama yatmayan cevaplar alıyorum.Onun için şimdiye kadar rastlamadım formumuzda,bir yoklama çekeyim dedim.
Aynı belirtileri gösterip 1 hafta içinde hayli kilo kaybederek ölen (1 sene içinde) 3 kedim için aranıyordum.Birini dün kaybettim daha 4 aylık idi.Beş yavrudan biri idi....crashs
Hocam, kediler garip hayvanlar. İnsanlar hangi hastalıkları yaşıyorsa, kedilerde de aynı durum mevcut. Kilo kaybının dışında başka emraz var mı?
Hocam belirtiler aksırma,tıksırma devamlı burun akıntısı ve ağız kenarlarında küçük yaralar ile başlıyor.
Devamlı yorgunluk ve hareketsizlik hali gözleniyor.Az yemek ve çok sık uyumak ile geçiyor son günleri genelde.
Kaliteli kuru ve yaş mamaların haricinde bildiğim merhem ve antibiyotikleri de kullandığım halde bu yayrunun (son ölen 4 aylık) babası ve teyzeside aynı hastalıktan öldü.
Yanlız çok enteresan annelerinde de aynı hastalık olmasına rağmen hayatını gayet sağlıklı hala götürüyor.
Herpes Virus-Calici Virus (Üst Solunum Yolları Hastalığı) Feline rhinotracheitis virus (feline herpesvirus tip1 ya da FHV-1) akut solunum yolları hastalığı ile tanınan rhinotracheitis (ya da feline herpesvirus infeksiyonu) olarak adlandırılan hastalık etkenidir. Virus tüm dünyada evcil ya da vahşi kedileri etkilemektedir. Özellikle yavru kediler için önemli olan viral üst solunum yolu hastalıklarının çoğu herpesvirus (rhinotracheitis) ve calicivirus tarafından oluşturulmaktadır. Rhinotracheitis solunum yolları hastalık semptomlarıyla karakterizedir;örneğin aksırma,hapşurma,burun akıntısı,rinitis(burun yangısı) ve konjunktuvitis (göz kapaklarının içini kaplayan membranın yangısı). Ayrıca genital sistemi de etkiler ve gebelikte komplikasyonlara neden olur. Rhinotracheitis feline upper respiratory infection complex(kedilerin üst solunum yollarında görülen enfeksiyon kompleksi)'in bir parçasıdır.Bu viral ve bakteriyel bir grup ajan tarafından oluşturulan bir hastalıklar bütünüdür (örn; calicivirus, chlamydiosis) Görülme Sıklığı(İnsidans)
Yavru kedilerde, özellikle de enfekte anneden doğan yavrularda
Çok kedili evlerde, pet shoplarda ve hayvan barınaklarında, özellikle ortamın durumu hastalık sıklığını etkiler:
Aşırı kalabalık
Fiziksel (örn., sıcaklık) ya da psikolojik(e.g., yeni bir kedi geldiğinde) stres faktörleri
zayıf -yetersiz beslenme
Yetersiz sağlık koşulları
Yetersiz havalandırma
Hamile ve laktasyondaki kedilerde
Hasta kedilerde(Özellikle zayıflamış immun sistem ya da diğer üst solunum yolu enfeksiyonları)
Aşılanmamış kedilerde
sıklıkla gözlenir. Bulaşma: FHV-1; enfekte kedinin gözler, burun ve ağız sıvılarından etrafa yayılır.Bulaşma bu sıvılarla kontaminasyon sonuçu çok kolaylıkla olur.Bulaşma genellikle hasta kedinin hapşuruğunun bazı objelere teması sonucu;örneğin mama ve su kapları,kum kapları,taşıma kapları ve pet sahibinin kıyafetleri,pet sahibinin elleri ile olmaktadır.Hasta annenin yeni doğan yavruları da hastalıklı doğacaktır.Bulaşma ağız,burun, ya da göz akıntısı ile direkt temas ile de gerçekleşir.Hapşurma ve öksürme ile virus 1-1.5metre uzaklığa yayılabilir.. FHV-1 ile enfekte bir çok kedi asla tamamen virusten arınamazlar.Bu kediler gizli taşıyıcı olarak bilinirler. herhangi bir semptom göstermeseler bile ,sinir hücrelerinde virüsü barındırırlar.bu gizli taşıyıcılar virusun yayılması için en önemli kaynaktırlar.
Belirtileri: Herpeste; ateş, gözyaşı akıntısı (önce şeffaf sonra sarı-yeşil), burun akıntısı, aksırık gözlemlenir. Gözlerdeki akıntıdan dolayı göz kapakları kapanabilir ve bunun sonucu gözün şiştiği fark edilir, içerisi akıntı ile dolduğundan gözün en üst tabakası (Cornea) çok ciddi tahrip olur (keratitis) ve gözde ülserler oluşur. Burundaki akıntıdan dolayı burun delikleri de kapanabilir, kediler koku almakta ve solumakta zorluk çekerler.Bu nedenle yemek bulmakta zorlanırlar. Calicivirüs ise; ateş, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, göz akıntısı, ağızda yaralarla seyreder. Özellikle yavru kedilerde zatürre oluşturma riski büyüktür. Bu yüzden tedavi bittikten sonra da uzun süre antibiyotik kullanmak gerekmektedir. Ağız mukozasında ve dilde de ülserler oluşur. Bu ülserlerin geçmesi uzun zaman alır ve kedinin genel durumu iyileştiğinde bile ağzı acıyacağından dolayı yemek yiyemeyecektir.
Her iki viral hastalık da yavru kediler için son derece ölümcül olabilmektedir. Kedide herhangi bir bulgu veyahut sadece halsizlik görüldüğünde bile hemen veteriner hekime başvurulup tedaviye başlanmalıdır.
Korunma: Sağlıklı kediler ise aşı olarak bu hastalıklardan korunurlar. Kedi karma aşısı olarak bilinen aşının içinde her iki hastalık da bulunmaktadır. Yavru kedi 9 haftalıkken aşılama başlanabilir ve veteriner hekimin öngördüğü programa göre devam edebilir. FELOCELL® 4(Pfizer) feline herpesvirus-1 (FHV-1), feline calicivirus (FCV), ve feline parvovirus (FPV) içerir. Felocell 4 ayrıca Chlamydia psittaci için de koruma sağlar.Sağlıklı kediler 12 haftalık ya da daha yaşlı olduklarında 3-4 hafta ara ile iki doz aşılanmalıdırlar. Cats vaccinated at less than 12 haftalıktan küçük aşılama yapıldıysa eğer 12 haftayı doldurduğunda tekrar aşı yapılır. Yılda bir kez aşı tekrar edilir.FELOCELL 3 Chlamydia psittaci için koruma sağlamaz.
Nezle, bizler için basit bir rahatsızlık gibi görülse de kediler için aslında tehlikeli bir başlangıcın işaretidir. Çünkü kediler, bizlerden daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip gözükseler de aslında insanoğlunun kolaylıkla atlatabildiği kimi rahatsızlıklar karşısında hayati tehlike altında kalabilirler.
Kedi nezlesi, hapşurma, aksırma, burun ve göz yaşı akıntısı ile kendini gösterir. Ama doğal olarak hastalık daha önceden kapılmıştır ve nezlenin başlangıcından kısa bir süre önce ateş de yapar.
Kedi nezlesine "feline calicivirus" (FCV) veya "feline herpesvirus" (FHV) neden olmaktadır. Özellikle FHV kökenli nezleler ciddi vakalara yol açabilir.
Bulaşma : Kedi nezlesi çok kolaylıkla ve hızla bulaşır. Bulaşması için doğrudan temas gerekir. Kedi nezlesine yol açan virüsler ağız salyasında, burun mukozasında ve göz yaşında bolca bulunduğundan ve de kediler birbirleri ile karşılaştıklarında birbirlerini koklama özellikleri olduğundan nezleli bir kedi sağlıklı bir kediye hastalığı rahatlıkla bulaştırabilir. Kedi nezlesinin bağışıklık sistemi düşük kedilerde zatüre'ye sebep olma olasılığı vardır. Ayrıca yine nezleli kediden dökülen burun akıntısı ve göz yaşındaki virüsler 1 ila 2 metre sıçrama kabiliyetine sahip olup nezleli kedi ile sağlıklı bir kedi karşılaşmasalar bile, dökülen bu nezleli akıntılardan dolayı da hastalığı kapma olasılığı söz konusudur. Ayrıca, nezleli bir kedinin yemek kabından, tuvaletinden de diğer kedilere hastalığın bulaşması yüksek olasılık dahilindedir.
İnsanlara bulaşır mı? Hayır, kedi nezlesi insana geçmez. Sadece kedilerden kedilere geçer.
Riskler nelerdir ? Kedi nezlesi öncelikle burun akıntısına sebep olduğu için, hasta kedi, akıntıdan dolayı koklama yetisini ciddi bir şekilde yitirir. Bu sebeple de yiyeceklerinin kokusunu alamaz ve yemek yemekte oldukça zorlanır. Bu ise hızlı bir kilo kaybına sebep olacaktır. Bazı ciddi vakalarda dilde ve gözde ülser belirtileri görülmüştür. Özellikle gözdeki ülser, kornea tabakasını etkilediği için nezleli kedinin gözünü kaybetmesine bile neden olabilir.
Kedi nezlesi özellikle bağışıklık sistemi düşük ve yeni doğmuş kedileri daha kolaylıkla ele geçirir.
Teşhis Yöntemleri : Tam bir teşhis için kan tahlili yapılması ve kandaki FCV ve FHV virüslerinin varlığına bakılması gerekir. Bununla birlikte akıntı ve diğer belirtileri dikkate alarak veterinerler kan tahliline gerek görmeksizin de kedi nezlesi teşhisi koyabilmektedir.
Tedavi : En iyi tedavi önleyicitedavi olup en doğrusu kedinizin bu hastalığa yakalanmadan kedinezlesine karşı aşılanmış olmasıdır. Kedi nezlesine yakalandıktan sonra aşılama mümkün olmayıp hatta hastalık anında bilinçsizce yapılan aşılama kedi nezlesi üzerinde tam tersi bir etki doğurur. Kedi nezlesi şüphesi söz konusu ise mutlaka bir veteriner hekim ile görüşülmelidir. Tedavi temelde antibiyotikli ilaçlar üzerine kuruludur. Ayrıca göz ülseri söz konusu olduğunda hafif tuzlu su ve ılık çay ile günde 4-5 kez yapılacak göz banyosuna ilave olarak antibiyotikli kremler de kullanılmalıdır. Nezleli kedi evde sıcak ve temiz bir ortamda tutulmalı ve dışarı çıkmasına izin veriliyorsa tam iyileşme olana dek dışarı çıkmasına izin verilmemelidir. Ayrıca evde başka kediler de varsa, nezleli kedinin yiyecek kabı, tuvaleti de dahil olmak üzere diğer kedilerden ayrılmalı ve mesafeli tutulmalıdır. İştah kaybı ile mücadele açısından ise kedinin iştahını etkileyecek yüksek aromatik yiyecekler (sardalya, kızarmış tavuk, ciğer gibi) salık verilmektedir.
Keşke hiçbir kedi bu sevimsiz hastalığa kapılmasa ama özellikle ani hava değişimleri kedilerin FCV ve FHV virüslerine karşı olan bağışıklıklarını azaltır. Ne yazık ki, kedi nezlesi söz konusu ise "ilaçla 7 günde ilaçsız bir hafta sözü" havada kalmaktadır.
Hepsi çok ama çok yaşasın.
Bak aynı konuda birleştik işte.Benim de kafama bu hastalık yatmıştı.
Yorum