Alevilerin iftar krizi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    Alevilerin iftar krizi


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Alevi iftarında davetlilere iftariyelik tabağı, mercimek çorba, ekşi soslu peynirli su böreği, pilav eşliğinde sebze türlü, vişne soslu dondurmalı kazandibi ikram edilecek. Alevi inancına göre su ve etin yasak olduğu iftar yemeği sırasında bıçak da kullanılmayacak. Başbakan Erdoğan, Alevi dedesinin duasının ardından yemeğe başlayacak. Yemek sırasında Bektaşi nefesleri ve Kutsi Ergüner'in eserleri dinlenecek.

    AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimi ile düzenlenen ve bu akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Alevi iftar yemeğinin menüsünde Alevi inancına göre su ve et olmayacak. Alevi dünyasında matem ayı kabul edilen Muharrem'de verilen iftar yemeğine bir Başbakan ilk kez katılacak. Bilkent Otel'de verilecek tarihi iftar yemeği bir Alevi dedesinin duasıyla başlayacak. İki saat sürmesi beklenen yemek sırasında Bektaşi nefesleri ve Kutsi Ergüner'in eserleri dinlenecek. Muharrem yas ayı olduğu için semah olmayacak. İftar yemeğinde AK Parti'nin Alevi milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu'nun yanı sıra Başbakan Erdoğan da bir konuşma yapacak.

    İftar yemeğinin menüsü de netleşti. Alevi inancına göre şekillenen menüde yas tutulduğundan dolayı su, hayvansal ürün bulunmayacak. Alevi geleneklerinde Muharrem orucunda bıçağa el sürülmemesi nedeniyle iftar sofrasında bıçak da bulunmayacak. Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmemesi nedeniyle masada su yerine hoşaf olacak. Davetlilere iftariyelik tabağı, mercimek çorba, ekşi soslu peynirli su böreği, pilav eşliğinde sebzeli türlü, hoşaf, vişne soslu dondurmalı kazandibi ikram edilecek.

    Alevilerin iftar krizi

    Alevi dedeleri, AKP'li Reha Çamuroğlu'nun organize ettiği, bu akşam Bilkent Otel'de verilecek muharrem iftarı yemeğine katılacak Alevilere “düşkün olursunuz” uyarısı yaptılar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın açıklamasına bazı Alevi dedeleri, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, 78 Federasyonu, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, DTP il örgütü DİSK, KESK, Ankara Cem Evleri Kültür ve Yaptırma Derneği, Emek partisi, SHP Ankara İl Yönetimi ve CHP İl Meclisinden temsilciler katıldı.

    Kaynak: Vatan - İHA
  • cemal344
    Senior Member
    • 03-11-2005
    • 3977

    #2
    Konu: Alevilerin iftar krizi

    durduk yerde kırız çıkarmanın anlamı yok.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor