01-ADANA
GENEL BILGILER
Il Trafik No: 01
Yüzölçümü: 17.253 km²
Nüfusu: 2.006.650(2007)
Cografi Konumu:
Adana Toros daglarinin güneyinde yer alan Çukurova'da Seyhan nehri üzerinde kurulmustur. Akdeniz’e yaklasik 160 km'lik kiyisi bulunan Adana Avrupa'yi, Asya'ya baglayan önemli ulasim yollari üzerindedir.
Komsu illeri:
Dogusunda Osmaniye 90 km, Hatay 190km, Kuzeydogusunda K.Maras 187 km, Kuzeyinde Kayseri 332 km, Kuzeybatisinda Nigde 205 km, Batisinda Içel 70 km.
Topografyasi:
(Daglar, Nehirler, Göller vb.)
Orta dogu ile kara ve demiryolu baglantisi Adana üzerinden yapilir. Bu baglanti Toroslar'da Gülek Bogazi'ndan saglanir. Il yüzölçümünün % 49 daglik, % 23 yaylalar ve %27 ova ve düzlük alandir. Güneyden kuzeye gidildikçe Toroslara varinca yükseklik 2500 m. asar. Toroslarin etekleri Akdeniz’e dogru ova biçimini alir. Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar. Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas’ da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir.
Iklimi :
Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir. Yazlari sicak ve kurak, kislari ilik ve yagislidir. Ortalama yagis miktari 625 mm.'dir. Yagislar % 51 kisin, % 26 ilkbaharda, %18 sonbaharda, % 5 yazin düser. En soguk ay Ocak (ortalama 9 C), en sicak ay Agustostur (Ortalamasi 28C ).
Bitki örtüsü:
Akdeniz iklimi özellikleri tasiyan bitki örtüsü, yüksekligi 700-800 metreye kadar olan kesimde, mersin (murt) (myrturs cummunis) sandal (arbutus andrachne) kermes mesesi (quercus coccifera), çinar (platanus orientatis), yabani zeytin (oleaeuropea sylvestris), akça kesme(philyrea latifolia), menengiç (pistacia terebinthus), sakiz agaci (pistacia lentiscus), funda (erica verticillata), erguvan (cercis siliquastrum), kara çali (paliurus spina), zakkum (nerium oleander), okaliptus (ecalypus spp) gibi maki türü agirliklidir. 800 metreden itibaren yayvan yaprakli mese (quercus calliprinus), kizilcik (cornusman), defne (laurus canseriensis), daha yükseklerde çam türleri (pinus nigra, pinus sylvestres), ardiç (junipearus), kayin (fagun), toros göknari (abies cilicica), sedir (cedrus libani) ve 2000 metreden sonra alp tipi çayirlar rengarenk çiçekleriyle dogal bir hali görünümündedir.
Çukurova bölgesinde yumrulu bitkilerden kardelen (galanthus plicus), yabani siklamen (cyclamen mirabille hidebr), ada sogani, nergis (narissus), sümbül (ylacinthus) ve benzeri bitkilere bahar aylarinda sikça rastlanir.
Yine bölgede kirsal kesimde yetisen, gelincik (pampal) çiçeginin Avrupa'daki türlerinden farkli oldugu bilinmektedir.
Tarihçesi:
M.Ö. 1900 Luvi Kralligi (Hititlerin bir kolu), M.Ö. 1500-1333 Arzava Kralligi (Hititlerden ayri dogu kökenli bir grup), M.Ö. 1900-1200 Hitit Kralligi, M.Ö. 1190-713 Kue Kralligi (Frigler), M.Ö. 713-660 Asur Kralligi, M.Ö. 663-612 Kilikya Kralligi, M.Ö. 612-333 Pers Satrapligi, M.Ö. 333-323 Helenistik dönemi, M.Ö. 312-1333 Selökidler, M.Ö. 178-112 Karsunlar dönemi, M.Ö. 395-638 Bizanslilar ve M.S. 638 Islam devri sirasiyla Ermeni Kralligi, Misir Türk Memluklulari, Ramazanogullari Osmanlilar, Fransizlar tarafindan isgal edilen Adana 5 Ocak 1922'de kurtarilmistir. Böylece tarih boyunca on ayri ve büyük medeniyete, 18 ayri siyasi yapilasmaya sahit olmustur.
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasinda verimli sulak arazide kurulu Adana'nin tarihi, cografi konumu nedeni ile M.Ö. 6000 yillarina uzanmaktadir. Adana, Antik Kilikya Bölgesinin en önemli sehirlerinden birisidir. Hititler’den Osmanli’ya, gelmis geçmis birçok medeniyetlerin besigidir. Adini Yunan mitolojisine göre Gök tanrisi Uranus’un oglu Adanus’dan almistir. Toroslardan ovada genis kivrimlar yaparak Akdeniz’e dökülen Seyhan (Sarus)nehrinin kiyilarinda kurumustur. Adana’nin merkezinde bulunan Tepebag höyügü, Insan oglunun yerlesik hayata geçtigi neolitik döneme aittir. Tarihi M.Ö.6000 lere kadar dayanan Dünyanin en eski yerlesim birimlerinden birisidir. Adana Kiznuwatna Kralligi’nin Merkezi iken M.Ö.1350 lerde Hitit Federasyonuna dahil olmustur. M.Ö. 9.yy.da Asurlular’in M.Ö. 7.yy.da Iranlilarin eline geçmistir. M.Ö. 333’ de Büyük Iskender ve ordusuna ev sahipligi yapan Adana, Issos savasindan sonra Makedonyalilar’in , Iskender’in ölümünden sonra da Selefkiler’in eline geçmistir.
M.Ö. 1. yy. da Bölgede Eyalet valisi olarak görev yapan ünlü Hatip Çiçeron zamaninda Roma devletinin hakimiyetine giren Adana, Dogu Roma’nin en büyük ticaret merkezi olmustur. M.S. 260’da Sasaniler’in, M.S. 4. yy. da Bizanslilar’in, 8. yy. da Abbasilerin, 10, yy, yine Bizanslilar’in, 11. yy. da Selçuklular’in, 12. yy. da Ermeniler’in, 14.yy.da da Memlüklüler’in eline geçerek tamamen Türklerin olmustur.
Türk Memlük Devleti zamaninda Orta Asya’dan Çukurova’ya gelen Türkler, bu verimli ve sulak topraklar üzerine yepyeni bir medeniyet kurulmasinda öncülük etmislerdir. Pyramos nehrinin adi Ceyhan, Sarus nehrinin adi ise Seyhan olmustur.
Adana’da 1352 yilinda kurulan Ramazanoglu beyligi 1517 yilina kadar devam etmistir. Bu tarihte, Misir seferine giden padisah Yavuz Sultan Selim, Adana’yi Osmanli Imparatorluguna baglamistir. 1535 yilinda dogu seferine çikan Kanuni Sultan Süleyman’a, 1638’de Bagdet seferine çikan padisah lV. Murat’a,1833’de Osmanli devletine bas kaldiran Misir valisinin oglu Ibrahim Pasa’ya ve ordusuna ev sahipligi yapmistir.
I.Dünya Savasinin bitis tarihi olan 1918’de Türkler için yen bir mücadele baslamistir.
31 Ekim 1918’de Adana’ya gelerek Alman maresali LIMAN Von Sanders’den Yildirim Ordulari Komutanligi’ni devralan Mustafa Kemal , “Savas, müttefikler için bitmis olabilir; Ama bizi ilgilendiren savas, kendi istikbalimizin savasi, ancak simdi basliyor” diyerek, Adana’da Kurtulus savasinin ilk isaretini vermistir. Bu sirada düsman kuvvetleri Adana ve yöresini isgal etmeye baslamilardir. Amaçlari, Avrupa devletlerine destek veren bir Ermeni devleti kurmaktir. 1918-1919 yillarinda, isgalciler, Adana’da zulüm ve iskence uygulamislardir. Bunca baskiya dayanamayan Adanalilar örgütlenerek “Kilikya Milli Kuvvetler Teskilati”ni kurmuslardir.
5 Agustos 1920’de Mustafa Kemal, Fevzi Bey (Çakmak) ve milletvekilleri Pozanti’ya gelerek burayi il merkezi haline getirmisler ve Pozanti kongresini yapmislardir. 1920 Kasim ayinda Fransizlar yenilgiye ugramislar ve Fransiz Hükümeti, T.B.M.M. Hükümeti’ni resmen tanimistir. 20 Ekim 1921’de Fransizlar’la “Ankara Antlasmasi” imzalanmistir. Bu antlasmaya uygun olarak 5 Ocak 1922’de Fransizlar, Çukurova’dan tamamen ayrilmislardir. Bu tarihten itibaren il merkezi tekrar Adana’ya tasinmistir.
Yapmadan Dönmeyin
İli ziyaret eden bir turistin mutlaka yapmasını, gezmesini, görmesini, yemesini tavsiye ettiğiniz ürün, yer yada aktiviteler.
Kent Merkezindeki Bölge Arkeoloji ve Etnografya müzesi, Atatürk evi gezilmelidir.
Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Bebekli Kilise, Taş köprü ve Tepebağ eski Adana evleri görülmelidir..Ayrıca merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri görülmelidir.
Adana kebabı mutlaka yenmeli, şalgam suyu ve aşlama (meyan kökünden yapılmaktadır.) içilmelidir. Bici bici'nin tadına bakılmalıdır.Ayrıca halka tatlı yenmelidir.
Eski çarşılar gezilmeli, Karatepe kilimleri alınmalıdır.
Altın Koza festivali uzunca yıllardan beri Adana'da yapılmaktadır.
Hitit, Roma, Bizans Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Misis Mozaik Müzesi, Anavarza ve Şar ören yerleri ile Misis, Karasus antik kentleri gezilmeye ve görülmeye değer yerlerdir.
Adana yöresinin zengin bir mutfağı vardır. Yemeklerin başlıca malzemeleri un, Bulgur, Et, sebze çeşitleri, baharat türleri, süt, yoğurt ve çökelektir. Yörenin kendine has ünlü yemeği “Adana Kebabı “ dır. Yanında bol yeşillik ve soğan salatası ile yenir, Şalgam suyu ve ayran içilir. Diğer ünlü yemekleri Cartlak Kebabı,İçli Köfte, Çiğ Köfte, Analı kızlı, Humus, bartefit, sıkma, şırdan, mumbar, etli kömbe, dul avrat çorbası, Yüksük çorbası vb.dir
Ulaşım
Karayolu: D-400 Devlet yolunun İl sınırı içinden geçen bölümü 168 km. olup karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ağında bulunan toplam (Otoyol-Devlet yolu-İl yolu) uzunluğu 1506 km.'dir. D-400 Devlet yolundan başka Uluslar arası TEM otoyolu yapılmıştır. İlçelere de Karayolu ile ulaşım yapılmaktadır. Ayrıca Cayhan ve Pozantı ilçelerimize Demiryolu ile de ulaşım vardır.
Adana Otogarı : Turhan Cemal Beriker Blv. Mersin yolu üzeri /Adana
Tlf: 0322 428 20 47
Şehir merkezine uzaklığı 5 km.'dir. Adana otogarında şehirler arasında hizmet veren başlıca otobüs firmaları ;
Varan Turizm Tlf: 322 429 13 56
Lüks Adana Tlf: 322 428 19 20
Yeni Adana Tlf: 322 428 00 30-31
Lider Adana Tlf: 322 429 48 00
Seç Turizm Tlf: 322 428 98 66
As Turizm Tlf: 322 429 01 09
Demiryolu : Yurt içinde ve yurt dışında tren seferleri düzenlemek Avrupa ve kuzey ülkeleri, orta doğu ve güney doğu ülkeleri ile her türlü demir yolu taşımacılığı ve işbirliği ile İskenderun ve Mersin limanlarında RO-RO Konteyner taşımacılığı ve nakliyatı yapılmaktadır. 1634 km. ana hattı ile 298 km. tali hattı olmak üzere toplam 1932 km.'lik demir yoluna sahiptir.
Adana Garı: Kurtuluş Mahallesi (Şehir Merkezine uzaklığı 1 km.'dir. )
Uğur Mumcu Meydanı / Adana
Tlf: 322 453 31 72
Gideceği yer Saati Günleri
Ankara(Mavi Tren) 19.30 Salı-Perşembe-Cuma-Cumartesi
İstanbul(Toros Expres) 21.14 Salı-Perşembe-Cuma-Cumartesi
İzmir(Posta Treni) 00.01 Hergün
TCDD-TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI
Deniz Yolu:
Botaş Limanı : Boru hattı ile Irak'tan gelen ham petrol, yerli ve yabancı gemilerle transit olarak yurt dışına taşınmakta olup, ithal edilen ham petrol ise yerli gemilerle rafinerlere taşınmaktadır.
Toros Gübre Limanı : Tamamı özel sektöre ait olan liman genel limancılığa açılmış olup, 2 iskeleden her türlü genel kargo ithalatı ve ihracatı yerli ve yabancı gemilerle yapılmaktadır.
Karataş Limanı : Karataş ilçesinde bulunan balıkçı barınağı, yöre balıkçılarına hizmet verilmektedir.
Adana il sınırları içerisinde uluslararası petrol ve yük taşımacılığına açık Botas Limanı ve Toros Gübre Fabrikaları Limanı bulunmaktadır.
Hava Yolu :
1937 yılında sivil- askeri havaalanı olarak hizmete girmiştir. 1956 yılında tamamen sivil havaalanı olarak kullanılmaya başlamıştır. 2750 x 45m. ebadında asfalt. pistte sahiptir. Haftanın hergünü İstanbul-Ankara iç hat tarifeli kalkış yapılmaktadır. Haftada iki gün Cidde dış hat tarifeli, haftada 4 gün Ercan dış hat tarifeli, haftada bir gün Frankfurt-Düsseldore dış hat tarifeli, bir gün Ankara bağlantılı Münih ile bir gün İstanbul bağlantılı Köln uçuşları yapılmaktadır.
http://www.thy.com.tr/tr/index.php
İletişim bilgileri
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü :
Telefon : 0322 458 84 28
Faks : 0322 458 84 29
Adres: Yeni Valilik Binası 3 ve 4. kat C.Blok
Seyhan/ADANA
e-mail : adana@kulturturizm.gov.tr mailto:adana@kulturturizm.gov.tr
Yabancı ülkelerin ilde bulunan Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları
ABD Konsolosluğu :0322 346 62 62
Finlandiya Fahri Konsolosluğu :0322 453 25 95
Almanya Fahri Konsolosu 0322 453 67 43
KKTC Fahri Konsolosluğu 0322 457 29 07
İlin acil telefonları
Adana Valiliği : 0322 458 83 70
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0322 458 84 28
Şakirağa Turizm Danışma : 0322 436 92 14
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü : 0322 453 90 58
İl Sağlık Müdürlüğü : 0322 458 84 06
İl Emniyet Müdürlüğü : 0322 435 69 22
İl Jandarma : 0322 323 32 73
THY : 0322 435 91 75
Otogar : 0322 428 20 47
Çuktob : 0322 363 53 53
Türsab : 0322 457 20 46
Balcalı Hastanesi : 0322 338 60 60
Numune Hastanesi :0322 226 03 31 - 10 hat
İtfaiye Müdürlüğü : 0322 328 44 09 - 29
İstatistikler
İle özel çeşitli alanlarda derlenmiş istatistiki bilgiler.
İlçe Sayısı :13
Belediye Sayısı :53
Köy Sayısı :544
Nüfus Yapısı Adana il Nüfusu :1.849.478
B.Şehir Nüfusu :1.130.710
İl Nüfus Yoğunluğu (km2) :133
İl Nüfus artış hızı : % 0.18.28
Köy nüfus artış hızı : % 0. 6.29
Büyükşehir Nüfus artış hızı : % 0. 21.04
(2000 yılı genel Nüfus Sayımına göre il Nüfusunun %75.58’i şehirlerde, %24.42’si köylerde yaşamaktadır.)
Toplam okul sayısı :861 dir.
Çukurova Üniversitesi 1973 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı faaliyet gösteren, Adana Ziraat Fakültesi ile, Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesinin 1786 sayılı kanunla birleştirilmesi ile 20.000 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur.
Üniversite’de 10 fakülte, 11 yüksekokul, 3 enstitü bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayısı 18.674’dür. Öğretim üyesi sayısı ise 1.520’dir.
TURİZM İSTATİSTİKLERİ
OTELLER: RESTORANTLAR: 11
5 Yıldızlı : 3 MÜSTAKİL EĞL. TES. : 2
4 Yıldızlı : 3 SEYAHAT ACENTALARI:
3 Yıldızlı : 3 A Grubu : 57
2 Yıldızlı : 5 B Grubu : 1
Motel : 4 C Grubu : 11
TOPLAM : 18 TOPLAM: 69
İldeki Toplam Yatak Sayısı : 2.897
YILLAR Konaklayan Turist Sayısı Toplam Girin Turist Sayısı Toplam Çıkan Turist Sayısı Toplam
Yerli Yabancı Yerli Yabancı Yerli Yabancı
1999 196.355 24.340 220.695 80.823 62.174 142.997
2000 241.406 42.151 283.557 192.405 148.005 340.410
2001 217.041 45.324 262.365 125.018 102.770 227.868
2002 284.761 47.917 332.678 136.807 115.842 252.649 135.752 114.956 250.708
2003 269.992 58.305 328.297 114.149 85.230 199.379 148.780 129.521 278.301
*2004 109.019 17.218 126.237 39.994 27.281 67.275 50.101 28.355 78.456
(*) İlk dört ayı kapsamaktadır.
Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler
TESİS VE YATAK SAYISI
1999 2000 2001
ADANA TESİS 13 15 16
YATAK 2 113 2 148 2780
TÜRKİYE TESİS 1 874 1 824 1980
YATAK 311 480 325 168 364779
PAY (%) TESİS 0,69 0,82 0.80
YATAK 0,68 0,66 0.76
Seyahat Acentaları
GRUBU SAYI A Grubu AG Grubu B Grubu C Grubu
42 16 1 10
Yerel Etkinlikler
HIDRELLEZ KUTLAMALARI
Yeri Ve Tarihi: Merkez 6 Haziran
KİRAZ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Saimbeyli / 20 Haziran
Düzenleyen Kuruluş: Saimbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 761 20 28 - 761 21 26
Faks : 761 21 12
BEYAZ YUNUS KÜLTÜR-SANAT-MÜZİK VE SPOR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Karataş / 28-30 Temmuz
Düzenleyen Kuruluş : Karataş Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 681 32 08
Faks : 681 32 08
KIZILDAĞ YAYLA ŞENLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı / Ağustos 3. Haftası
KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Kadirli / 25-26 Mayıs
ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezi / 14-25 Eylül
İMAMOĞLU ŞEFTALİ FESTİVALİ
Yeri ve Tarihi : İmamoğlu / Haziran ayı içinde
KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı /
KÜLTÜR ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezi / 4-14 Ekim
ALMANYA'NIN MEMİNGEN ŞEHRİ BELEDİYESİ İLE KARATAŞ BELEDİYESİ'NİN KARDEŞ BELEDİYELER İLAN EDİLMESİ KUTLAMALARI
Yeri Ve Tarihi : Karataş / 23-26 Nisan
ULUSLARARASI KOCAOĞLAN KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezive Feke İlçesi / 20-25 Kasım
1 NİSAN KUVAY-I MİLLİYE
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı - 01 Nisan
Düzenleyen Kuruluş : Karaisalı Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 551 32 80
Faks : 551 32 87
POZANTININ DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ TÖRENLERİ
Yeri Ve Tarihi : Pozantı - 24-25 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Pozantı Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 581 30 27-28
Faks : 581 35 07
GELENEKSEL ZEYTİNBELİŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Yumurtalık - 18 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Zeytinbeli Kültür-Turizm Güzelleştirme Der.
Tel : (322) 674 60 38
Faks :
HORZUM YAYLA ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Kozan - Ağustos 3. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kozan Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 515 84 12 - 515 84 13
Faks : 515 84 13
GELENEKSEL YAZ ŞENLİĞİ VE KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Tufanbeyli - 28 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Tufanbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 781 83 91
Faks :
E-Mail Adresi : tufanbeyli@tufanbeyli.com <mailto:tufanbeyli@tufanbeyli.com>
IV.YAZ ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Pozantı - 30 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Akçatekir Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 584 27 56 - 584 27 52
Faks : 584 27 57
KARAKUCAK GÜREŞLERİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı - Ağustos Eylül 1-4 Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Karaisalı Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 551 32 80
Faks : 551 32 87
"DÜNDEN YARINA KOSAN SEMPOZYUMU"
Yeri Ve Tarihi : Kozan - Eylül 4. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kozan Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığıx
Tel : (322) 515 84 12 - 515 84 13 - 515 82 80
Faks : 515 84 13
İLÇENİN KURTULUŞU
Yeri Ve Tarihi : Saimbeyli - 18 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Saimbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 761 20 28 - 761 21 26
Faks : 761 21 12
29 EKİM ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Ceyhan - 29 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Doruk Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 645 20 20
Faks : 645 20 40
SARIMAZI ZEYTİN FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Ceyhan - 30 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Sarımazı Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 657 22 16
Faks : 657 22 15
Bitki İnceleme
Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan bitki örtüsü, 700-800 m’ye kadar olan kesimde mersin (Murt), sandal, kermes meşesi, çınar, yabani zeytin, akça kesme, menengiç, sakız ağacı, funda, erguvan, karaçalı, zakkum ve okaliptüs; 800 m’den itibaren yayvan yapraklı meşe, kızılcık ve defne; daha yükseklerde ise çam türleri, ardıç, kayın, toros köknarı ve sedir; 2000 m’den sonra da alpin çayırlar doğal halı şeklindedir. Otsu bitkilerden kardelen, siklamen, ada soğanı, nergis, sümbül, gelincik, kekik, nane, mantıvar vb. bitkiler mevsiminde incelenebilir.
Kongre Turizmi
Adana ülke çapında önem taşıyan güzergâhlara yakın konumdadır. İle komşu ülkeler olan Suriye, Irak, İran, Suudi Arabistan ve İsrail’in alışveriş merkezidir. Ayrıca ülkemizin Batı Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya geçiş kapısı olması nedeniyle komşu iller ile yaşanan yoğun ticaretin de merkezidir. İlde bulunan nitelikli konaklama tesislerinin ve üniversitelerin salonları kongre turizmine uygundur.
KONGRE MERKEZLERİ
OTELLER Adresleri Oda / Yatak Salon Kapasitesi - Alanı Simultane Çeviri Teknik Ekipman
ADANA
Seyhan Oteli ***** No : 30 ADANATurhan Kemal Beriker Blv., Tel : 0 - 322 - 457 58 10Fax : 0 - 322 - 454 28 34 140 / 300 4 / 200 - 40 - 45 - 65 / 240 - 48 - 54 - 78 m2 ......... Tepegöz, Video, Ses Sistemi, Slayt, Projeksiyon, Flipchart
HiltonSA Oteli ***** Taşköprü Yanı ADANATel : 0 - 322 - 355 50 00Fax : 0 - 322 - 355 50 50 308 / 620 4 / 180 - 66 - 58 - 50 / 216 - 79 - 70 - 60 m2 ......... Video, Slayt, Ses Sistemi, Projeksiyon, Flipchart,
Çukurova Sürmeli Oteli ***** Özler Caddesi, Kuruköprü - ADANATel : 0 - 322 - 351 73 21Fax : 0 - 322 - 351 89 73 - 352 19 45 159 / 329 5 / 367 - 200 - 20 - 20 - 20 - / 440 - 240 - 24 - 24 - 24 - 24 m2 ......... Video, Flipchart, Tepegöz - Slayt Projeksiyon, Ses Sistemi
Mavi Sürmeli Oteli **** İnönü Caddesi, No : 151 ADANATel : 0 - 322 - 363 34 37 Fax : 0 - 322 - 363 35 27 136 / 289 2 / 350 - 200 / 350 - 200 m2 ......... Video, Tepegöz - Slayt Projeksiyon,
Zaimoğlu Oteli **** Özler Caddesi, No : 72ADANA Tel : 0 - 322 - 363 53 53 Fax : 0 - 322 - 363 53 63 77 / 156 1 / 140 / 168 m2 ......... Video - Slayt - Tepegöz , Projeksiyon
İnci Oteli **** Kurtuluş Caddesi, No : 40 ADANATel : 0 - 322 - 435 82 34Fax : 0 - 322 - 435 83 08 90 / 185 3 / 650 - 90 - 130 m2 ......... Video - Tepegöz , Projeksiyon, Mikrofon
Mağaralar
Adana ilinde henüz araştırması yapılmamış mağaralar bulunmaktadır. Aladağ yakınlarındaki Bığbığı Mağarası eşsiz güzelliği ile mağara turizmine yönelik bir potansiyel sunmaktadır. Bundan başka ilde Cin, Culfa Keleri, Camlıköy Subatanı, Sütlük Subatanı, Adamkafalı Deliği ve Yılanlıyurt Subatanı gibi mağaralar da bulunmaktadır.
Mesire Yerleri
Kozan İlçesine 10 km. Adana’ya 90 km. uzaklıkta olan Dağılcak Orman içi mesire yeri on hektar alana sahiptir. Karaisalı İlçesine 11 km. Adana’ya 56 km. uzaklıkta olan, Çakıt Çayının 300 mt. Batıp çıktığı düden teşkil eden yer köprü ve Adana’ya 20 km. mesafedeki Sarıçam ormanları, Adana’ya 70 km. mesafedeki Eğner köyü önemli mesire yerleridir. Eğner’deki Simit Şelalesi yörenin eşsiz doğal güzelliklerinden biridir. Adana’nın Pozantı İlçesinde, Belemedik başta olmak üzere birçok dinlenme alanı bulunmaktadır. Adana kentinin içinde ise Seyhan Baraj Gölünün çevresi ve Seyhan Nehrinin iki yanı ile Çatalan Baraj Gölü çevresi, halkın yararlanması için düzenlenmiştir.
Yaban Hayatı (Av Turizmi)
Karaca, geyik, yaban keçisi, keklik, turaç, sülün, göçmen kuşlar ve yırtıcı kuşları korumak için ilde belli bölgelerde av yasakları getirilmiştir. Pozantı Yaban Keçisi Üretme İstasyonu Pozantı'ya 5 km. uzaklıktadır. Karaisalı-Çatalan Alageyik Yetiştirme Alanı, Çatalan yakınlarında 15 ha'lık alan üzerine kurulmuştur. Karanfildağı-Demirkazık Yaban Keçisi Koruma ve Üretme İstasyonu yalnızca Karanfildağı bölgesinde faaliyet göstermekte iken faaliyet alanına Demirkazık bölgesi de eklenmiştir. Adana-Niğde il sınırları içerisinde yer alan 49.069 ha. büyüklüğündeki alanda yaban keçileri koruma altına alınmıştır.
Kumullar, göller, dalyanlar ve sazlık alanlar önemli ekolojik zenginlik kaynağıdır. Bu ortam nadir türleri de içeren kuşlar ile deniz ve kara canlılarının ürediği ve barındırdığı habitatları oluşturmaktadır. Buralarda kuş türleri, çakal, tilki, su samuru, tavşan, sürüngen türleri ve semenderler ile nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları yaşamakta ve üremektedir.
Camiler,Kiliseler,Sinegoglar
Akça (Ağca) Mescit:
Adana’nın En eski Türk yapısı olarak bilinen Akça mescit Ulucami Mahallesinde, Ulucami’ye 60 mt. Mesafede bulunmaktadır. Ağca Bey isminde bir Türkmen ağası yaptırmış olduğundan bu ismi almıştır. Eebcet denilen tarihlendirme Akça Mescitte görülmektedir. Bu fünkü kitabenin bulunduğu giriş kapısının üzerinde evvelce kabartma olarak yapılmış ve bugün izleri mevcut iki kuş figürü bulunmakta olup, bu kuş figürleri ebcet hesabıyla bir tarih meydana getirmektedir. Böylece Ebcet hesapcılarının değerlendirmesinin doğru olduğu kabul edilirse eser 812 Hicri (1489) yılında yapılmıştır.
Bebekli Kilise:
1880-90 yılları arasında yapılan kilisenin esas ismi Saint Paul’dür. Kilisenin tepesinde Meryem Ana’nın 2.5 metrelik tunç heykeli bulunmaktadır. Heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle halk arasında Bebekli Kilise olarak bilinir.
Hasan Ağa Camisi:
Ali Dede Mahallesi’nde bulunan Hasan Ağa Camii, Adana’nın Osmanlı devri klasik mimari tarzını taşıyan tek cami olması bakımından çok önemlidir. Müezzin mahfeli üzerindeki ahşap işçiliği mükemmeldir.
Hoşkadem Camii:
Kozan ilçesinde, Mısır Kölemen Sultanı Abdullah Hoşkadem tarafından 1448 yılında yaptırılmıştır.
Kozan Kalesi ve Manastırı:
Assurlular tarafından yaptırılmıştır. Kozan Kalesi (Sis) tarihi yol üzerinde stratejik yönden önemli bir konumdadır. 9. yüzyılda Abbasilerin, 11. yüzyılda Selçukluların ve daha sonra Haçlıların eline geçmiştir. Her üç yılda bir yapılan vaftiz yağı çıkarma törenleri nedeniyle, Hıristiyan dünyasının önemli merkezlerinden olmuştur.
Ulu Cami Ve Külliyesi:
İldeki sivil mimari eserlerinin en önemlilerindendir. 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yapımı başlatılmış, 1541 yılında Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açılmıştır. Cami, Selçuklu, Memluk ve Osmanlı mimari özelliklerini taşır. 34.50x32.50 m. ölçülerinde dikdörtgen bir plan arz eden caminin kapısı Selçuklu mimari tarzında, minaresi Memluk stilindedir. Kapının üzerindeki konik çatı ve minaredeki taş kemerler bu çağın özelliklerini yansıtır. Kürsü beyaz mermer, mihrap ise siyah mermer ile çevrilidir. Mihrap duvarı 16. ve 17. yüzyıl İznik ve Kütahya çinileriyle kaplanmıştır. Gri çiniler 18. yüzyıla aittir ve sonraki restorasyon sırasında yerleştirilmiştir. Birbirine bağlı dört kolon, ibadet alanını ikiye böler. Caminin dış yüzeyinde ve giriş kapısında siyah beyaz taşlar kullanılmıştır. Bitişiğindeki türbe Ramazanoğlu ailesinindir. Türbede son derece sanatsal bir şekilde bitki motifleri ve çiniler kullanılmıştır. Caminin doğusundaki medrese bugün
öğrenci yurdu olarak kullanılmaktadır.
Yağ Camii:
Yağ Camii, önceleri “Eski Cami” adı ile anılıyorken, hemen yanında kurulu yağ çarşısı nedeniyle daha sonraları bu adı almıştır. 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile kiliseden camiye çevrilmiş, günümüzdeki haline Piri Paşa tarafından yaptırılan eklemelerle kavuşmuştur.
Yeni Camii:
1724 yılında yapılmış olup, Arap mimarisi tarzındadır.
GENEL BILGILER
Il Trafik No: 01
Yüzölçümü: 17.253 km²
Nüfusu: 2.006.650(2007)
Cografi Konumu:
Adana Toros daglarinin güneyinde yer alan Çukurova'da Seyhan nehri üzerinde kurulmustur. Akdeniz’e yaklasik 160 km'lik kiyisi bulunan Adana Avrupa'yi, Asya'ya baglayan önemli ulasim yollari üzerindedir.
Komsu illeri:
Dogusunda Osmaniye 90 km, Hatay 190km, Kuzeydogusunda K.Maras 187 km, Kuzeyinde Kayseri 332 km, Kuzeybatisinda Nigde 205 km, Batisinda Içel 70 km.
Topografyasi:
(Daglar, Nehirler, Göller vb.)
Orta dogu ile kara ve demiryolu baglantisi Adana üzerinden yapilir. Bu baglanti Toroslar'da Gülek Bogazi'ndan saglanir. Il yüzölçümünün % 49 daglik, % 23 yaylalar ve %27 ova ve düzlük alandir. Güneyden kuzeye gidildikçe Toroslara varinca yükseklik 2500 m. asar. Toroslarin etekleri Akdeniz’e dogru ova biçimini alir. Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar. Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas’ da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir.
Iklimi :
Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir. Yazlari sicak ve kurak, kislari ilik ve yagislidir. Ortalama yagis miktari 625 mm.'dir. Yagislar % 51 kisin, % 26 ilkbaharda, %18 sonbaharda, % 5 yazin düser. En soguk ay Ocak (ortalama 9 C), en sicak ay Agustostur (Ortalamasi 28C ).
Bitki örtüsü:
Akdeniz iklimi özellikleri tasiyan bitki örtüsü, yüksekligi 700-800 metreye kadar olan kesimde, mersin (murt) (myrturs cummunis) sandal (arbutus andrachne) kermes mesesi (quercus coccifera), çinar (platanus orientatis), yabani zeytin (oleaeuropea sylvestris), akça kesme(philyrea latifolia), menengiç (pistacia terebinthus), sakiz agaci (pistacia lentiscus), funda (erica verticillata), erguvan (cercis siliquastrum), kara çali (paliurus spina), zakkum (nerium oleander), okaliptus (ecalypus spp) gibi maki türü agirliklidir. 800 metreden itibaren yayvan yaprakli mese (quercus calliprinus), kizilcik (cornusman), defne (laurus canseriensis), daha yükseklerde çam türleri (pinus nigra, pinus sylvestres), ardiç (junipearus), kayin (fagun), toros göknari (abies cilicica), sedir (cedrus libani) ve 2000 metreden sonra alp tipi çayirlar rengarenk çiçekleriyle dogal bir hali görünümündedir.
Çukurova bölgesinde yumrulu bitkilerden kardelen (galanthus plicus), yabani siklamen (cyclamen mirabille hidebr), ada sogani, nergis (narissus), sümbül (ylacinthus) ve benzeri bitkilere bahar aylarinda sikça rastlanir.
Yine bölgede kirsal kesimde yetisen, gelincik (pampal) çiçeginin Avrupa'daki türlerinden farkli oldugu bilinmektedir.
Tarihçesi:
M.Ö. 1900 Luvi Kralligi (Hititlerin bir kolu), M.Ö. 1500-1333 Arzava Kralligi (Hititlerden ayri dogu kökenli bir grup), M.Ö. 1900-1200 Hitit Kralligi, M.Ö. 1190-713 Kue Kralligi (Frigler), M.Ö. 713-660 Asur Kralligi, M.Ö. 663-612 Kilikya Kralligi, M.Ö. 612-333 Pers Satrapligi, M.Ö. 333-323 Helenistik dönemi, M.Ö. 312-1333 Selökidler, M.Ö. 178-112 Karsunlar dönemi, M.Ö. 395-638 Bizanslilar ve M.S. 638 Islam devri sirasiyla Ermeni Kralligi, Misir Türk Memluklulari, Ramazanogullari Osmanlilar, Fransizlar tarafindan isgal edilen Adana 5 Ocak 1922'de kurtarilmistir. Böylece tarih boyunca on ayri ve büyük medeniyete, 18 ayri siyasi yapilasmaya sahit olmustur.
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasinda verimli sulak arazide kurulu Adana'nin tarihi, cografi konumu nedeni ile M.Ö. 6000 yillarina uzanmaktadir. Adana, Antik Kilikya Bölgesinin en önemli sehirlerinden birisidir. Hititler’den Osmanli’ya, gelmis geçmis birçok medeniyetlerin besigidir. Adini Yunan mitolojisine göre Gök tanrisi Uranus’un oglu Adanus’dan almistir. Toroslardan ovada genis kivrimlar yaparak Akdeniz’e dökülen Seyhan (Sarus)nehrinin kiyilarinda kurumustur. Adana’nin merkezinde bulunan Tepebag höyügü, Insan oglunun yerlesik hayata geçtigi neolitik döneme aittir. Tarihi M.Ö.6000 lere kadar dayanan Dünyanin en eski yerlesim birimlerinden birisidir. Adana Kiznuwatna Kralligi’nin Merkezi iken M.Ö.1350 lerde Hitit Federasyonuna dahil olmustur. M.Ö. 9.yy.da Asurlular’in M.Ö. 7.yy.da Iranlilarin eline geçmistir. M.Ö. 333’ de Büyük Iskender ve ordusuna ev sahipligi yapan Adana, Issos savasindan sonra Makedonyalilar’in , Iskender’in ölümünden sonra da Selefkiler’in eline geçmistir.
M.Ö. 1. yy. da Bölgede Eyalet valisi olarak görev yapan ünlü Hatip Çiçeron zamaninda Roma devletinin hakimiyetine giren Adana, Dogu Roma’nin en büyük ticaret merkezi olmustur. M.S. 260’da Sasaniler’in, M.S. 4. yy. da Bizanslilar’in, 8. yy. da Abbasilerin, 10, yy, yine Bizanslilar’in, 11. yy. da Selçuklular’in, 12. yy. da Ermeniler’in, 14.yy.da da Memlüklüler’in eline geçerek tamamen Türklerin olmustur.
Türk Memlük Devleti zamaninda Orta Asya’dan Çukurova’ya gelen Türkler, bu verimli ve sulak topraklar üzerine yepyeni bir medeniyet kurulmasinda öncülük etmislerdir. Pyramos nehrinin adi Ceyhan, Sarus nehrinin adi ise Seyhan olmustur.
Adana’da 1352 yilinda kurulan Ramazanoglu beyligi 1517 yilina kadar devam etmistir. Bu tarihte, Misir seferine giden padisah Yavuz Sultan Selim, Adana’yi Osmanli Imparatorluguna baglamistir. 1535 yilinda dogu seferine çikan Kanuni Sultan Süleyman’a, 1638’de Bagdet seferine çikan padisah lV. Murat’a,1833’de Osmanli devletine bas kaldiran Misir valisinin oglu Ibrahim Pasa’ya ve ordusuna ev sahipligi yapmistir.
I.Dünya Savasinin bitis tarihi olan 1918’de Türkler için yen bir mücadele baslamistir.
31 Ekim 1918’de Adana’ya gelerek Alman maresali LIMAN Von Sanders’den Yildirim Ordulari Komutanligi’ni devralan Mustafa Kemal , “Savas, müttefikler için bitmis olabilir; Ama bizi ilgilendiren savas, kendi istikbalimizin savasi, ancak simdi basliyor” diyerek, Adana’da Kurtulus savasinin ilk isaretini vermistir. Bu sirada düsman kuvvetleri Adana ve yöresini isgal etmeye baslamilardir. Amaçlari, Avrupa devletlerine destek veren bir Ermeni devleti kurmaktir. 1918-1919 yillarinda, isgalciler, Adana’da zulüm ve iskence uygulamislardir. Bunca baskiya dayanamayan Adanalilar örgütlenerek “Kilikya Milli Kuvvetler Teskilati”ni kurmuslardir.
5 Agustos 1920’de Mustafa Kemal, Fevzi Bey (Çakmak) ve milletvekilleri Pozanti’ya gelerek burayi il merkezi haline getirmisler ve Pozanti kongresini yapmislardir. 1920 Kasim ayinda Fransizlar yenilgiye ugramislar ve Fransiz Hükümeti, T.B.M.M. Hükümeti’ni resmen tanimistir. 20 Ekim 1921’de Fransizlar’la “Ankara Antlasmasi” imzalanmistir. Bu antlasmaya uygun olarak 5 Ocak 1922’de Fransizlar, Çukurova’dan tamamen ayrilmislardir. Bu tarihten itibaren il merkezi tekrar Adana’ya tasinmistir.
Yapmadan Dönmeyin
İli ziyaret eden bir turistin mutlaka yapmasını, gezmesini, görmesini, yemesini tavsiye ettiğiniz ürün, yer yada aktiviteler.
Kent Merkezindeki Bölge Arkeoloji ve Etnografya müzesi, Atatürk evi gezilmelidir.
Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Bebekli Kilise, Taş köprü ve Tepebağ eski Adana evleri görülmelidir..Ayrıca merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri görülmelidir.
Adana kebabı mutlaka yenmeli, şalgam suyu ve aşlama (meyan kökünden yapılmaktadır.) içilmelidir. Bici bici'nin tadına bakılmalıdır.Ayrıca halka tatlı yenmelidir.
Eski çarşılar gezilmeli, Karatepe kilimleri alınmalıdır.
Altın Koza festivali uzunca yıllardan beri Adana'da yapılmaktadır.
Hitit, Roma, Bizans Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Misis Mozaik Müzesi, Anavarza ve Şar ören yerleri ile Misis, Karasus antik kentleri gezilmeye ve görülmeye değer yerlerdir.
Adana yöresinin zengin bir mutfağı vardır. Yemeklerin başlıca malzemeleri un, Bulgur, Et, sebze çeşitleri, baharat türleri, süt, yoğurt ve çökelektir. Yörenin kendine has ünlü yemeği “Adana Kebabı “ dır. Yanında bol yeşillik ve soğan salatası ile yenir, Şalgam suyu ve ayran içilir. Diğer ünlü yemekleri Cartlak Kebabı,İçli Köfte, Çiğ Köfte, Analı kızlı, Humus, bartefit, sıkma, şırdan, mumbar, etli kömbe, dul avrat çorbası, Yüksük çorbası vb.dir
Ulaşım
Karayolu: D-400 Devlet yolunun İl sınırı içinden geçen bölümü 168 km. olup karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ağında bulunan toplam (Otoyol-Devlet yolu-İl yolu) uzunluğu 1506 km.'dir. D-400 Devlet yolundan başka Uluslar arası TEM otoyolu yapılmıştır. İlçelere de Karayolu ile ulaşım yapılmaktadır. Ayrıca Cayhan ve Pozantı ilçelerimize Demiryolu ile de ulaşım vardır.
Adana Otogarı : Turhan Cemal Beriker Blv. Mersin yolu üzeri /Adana
Tlf: 0322 428 20 47
Şehir merkezine uzaklığı 5 km.'dir. Adana otogarında şehirler arasında hizmet veren başlıca otobüs firmaları ;
Varan Turizm Tlf: 322 429 13 56
Lüks Adana Tlf: 322 428 19 20
Yeni Adana Tlf: 322 428 00 30-31
Lider Adana Tlf: 322 429 48 00
Seç Turizm Tlf: 322 428 98 66
As Turizm Tlf: 322 429 01 09
Demiryolu : Yurt içinde ve yurt dışında tren seferleri düzenlemek Avrupa ve kuzey ülkeleri, orta doğu ve güney doğu ülkeleri ile her türlü demir yolu taşımacılığı ve işbirliği ile İskenderun ve Mersin limanlarında RO-RO Konteyner taşımacılığı ve nakliyatı yapılmaktadır. 1634 km. ana hattı ile 298 km. tali hattı olmak üzere toplam 1932 km.'lik demir yoluna sahiptir.
Adana Garı: Kurtuluş Mahallesi (Şehir Merkezine uzaklığı 1 km.'dir. )
Uğur Mumcu Meydanı / Adana
Tlf: 322 453 31 72
Gideceği yer Saati Günleri
Ankara(Mavi Tren) 19.30 Salı-Perşembe-Cuma-Cumartesi
İstanbul(Toros Expres) 21.14 Salı-Perşembe-Cuma-Cumartesi
İzmir(Posta Treni) 00.01 Hergün
TCDD-TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI
Deniz Yolu:
Botaş Limanı : Boru hattı ile Irak'tan gelen ham petrol, yerli ve yabancı gemilerle transit olarak yurt dışına taşınmakta olup, ithal edilen ham petrol ise yerli gemilerle rafinerlere taşınmaktadır.
Toros Gübre Limanı : Tamamı özel sektöre ait olan liman genel limancılığa açılmış olup, 2 iskeleden her türlü genel kargo ithalatı ve ihracatı yerli ve yabancı gemilerle yapılmaktadır.
Karataş Limanı : Karataş ilçesinde bulunan balıkçı barınağı, yöre balıkçılarına hizmet verilmektedir.
Adana il sınırları içerisinde uluslararası petrol ve yük taşımacılığına açık Botas Limanı ve Toros Gübre Fabrikaları Limanı bulunmaktadır.
Hava Yolu :
1937 yılında sivil- askeri havaalanı olarak hizmete girmiştir. 1956 yılında tamamen sivil havaalanı olarak kullanılmaya başlamıştır. 2750 x 45m. ebadında asfalt. pistte sahiptir. Haftanın hergünü İstanbul-Ankara iç hat tarifeli kalkış yapılmaktadır. Haftada iki gün Cidde dış hat tarifeli, haftada 4 gün Ercan dış hat tarifeli, haftada bir gün Frankfurt-Düsseldore dış hat tarifeli, bir gün Ankara bağlantılı Münih ile bir gün İstanbul bağlantılı Köln uçuşları yapılmaktadır.
http://www.thy.com.tr/tr/index.php
İletişim bilgileri
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü :
Telefon : 0322 458 84 28
Faks : 0322 458 84 29
Adres: Yeni Valilik Binası 3 ve 4. kat C.Blok
Seyhan/ADANA
e-mail : adana@kulturturizm.gov.tr mailto:adana@kulturturizm.gov.tr
Yabancı ülkelerin ilde bulunan Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları
ABD Konsolosluğu :0322 346 62 62
Finlandiya Fahri Konsolosluğu :0322 453 25 95
Almanya Fahri Konsolosu 0322 453 67 43
KKTC Fahri Konsolosluğu 0322 457 29 07
İlin acil telefonları
Adana Valiliği : 0322 458 83 70
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0322 458 84 28
Şakirağa Turizm Danışma : 0322 436 92 14
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü : 0322 453 90 58
İl Sağlık Müdürlüğü : 0322 458 84 06
İl Emniyet Müdürlüğü : 0322 435 69 22
İl Jandarma : 0322 323 32 73
THY : 0322 435 91 75
Otogar : 0322 428 20 47
Çuktob : 0322 363 53 53
Türsab : 0322 457 20 46
Balcalı Hastanesi : 0322 338 60 60
Numune Hastanesi :0322 226 03 31 - 10 hat
İtfaiye Müdürlüğü : 0322 328 44 09 - 29
İstatistikler
İle özel çeşitli alanlarda derlenmiş istatistiki bilgiler.
İlçe Sayısı :13
Belediye Sayısı :53
Köy Sayısı :544
Nüfus Yapısı Adana il Nüfusu :1.849.478
B.Şehir Nüfusu :1.130.710
İl Nüfus Yoğunluğu (km2) :133
İl Nüfus artış hızı : % 0.18.28
Köy nüfus artış hızı : % 0. 6.29
Büyükşehir Nüfus artış hızı : % 0. 21.04
(2000 yılı genel Nüfus Sayımına göre il Nüfusunun %75.58’i şehirlerde, %24.42’si köylerde yaşamaktadır.)
Toplam okul sayısı :861 dir.
Çukurova Üniversitesi 1973 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı faaliyet gösteren, Adana Ziraat Fakültesi ile, Atatürk Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesinin 1786 sayılı kanunla birleştirilmesi ile 20.000 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur.
Üniversite’de 10 fakülte, 11 yüksekokul, 3 enstitü bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayısı 18.674’dür. Öğretim üyesi sayısı ise 1.520’dir.
TURİZM İSTATİSTİKLERİ
OTELLER: RESTORANTLAR: 11
5 Yıldızlı : 3 MÜSTAKİL EĞL. TES. : 2
4 Yıldızlı : 3 SEYAHAT ACENTALARI:
3 Yıldızlı : 3 A Grubu : 57
2 Yıldızlı : 5 B Grubu : 1
Motel : 4 C Grubu : 11
TOPLAM : 18 TOPLAM: 69
İldeki Toplam Yatak Sayısı : 2.897
YILLAR Konaklayan Turist Sayısı Toplam Girin Turist Sayısı Toplam Çıkan Turist Sayısı Toplam
Yerli Yabancı Yerli Yabancı Yerli Yabancı
1999 196.355 24.340 220.695 80.823 62.174 142.997
2000 241.406 42.151 283.557 192.405 148.005 340.410
2001 217.041 45.324 262.365 125.018 102.770 227.868
2002 284.761 47.917 332.678 136.807 115.842 252.649 135.752 114.956 250.708
2003 269.992 58.305 328.297 114.149 85.230 199.379 148.780 129.521 278.301
*2004 109.019 17.218 126.237 39.994 27.281 67.275 50.101 28.355 78.456
(*) İlk dört ayı kapsamaktadır.
Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler
TESİS VE YATAK SAYISI
1999 2000 2001
ADANA TESİS 13 15 16
YATAK 2 113 2 148 2780
TÜRKİYE TESİS 1 874 1 824 1980
YATAK 311 480 325 168 364779
PAY (%) TESİS 0,69 0,82 0.80
YATAK 0,68 0,66 0.76
Seyahat Acentaları
GRUBU SAYI A Grubu AG Grubu B Grubu C Grubu
42 16 1 10
Yerel Etkinlikler
HIDRELLEZ KUTLAMALARI
Yeri Ve Tarihi: Merkez 6 Haziran
KİRAZ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Saimbeyli / 20 Haziran
Düzenleyen Kuruluş: Saimbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 761 20 28 - 761 21 26
Faks : 761 21 12
BEYAZ YUNUS KÜLTÜR-SANAT-MÜZİK VE SPOR FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Karataş / 28-30 Temmuz
Düzenleyen Kuruluş : Karataş Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 681 32 08
Faks : 681 32 08
KIZILDAĞ YAYLA ŞENLİKLERİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı / Ağustos 3. Haftası
KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Kadirli / 25-26 Mayıs
ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezi / 14-25 Eylül
İMAMOĞLU ŞEFTALİ FESTİVALİ
Yeri ve Tarihi : İmamoğlu / Haziran ayı içinde
KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı /
KÜLTÜR ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezi / 4-14 Ekim
ALMANYA'NIN MEMİNGEN ŞEHRİ BELEDİYESİ İLE KARATAŞ BELEDİYESİ'NİN KARDEŞ BELEDİYELER İLAN EDİLMESİ KUTLAMALARI
Yeri Ve Tarihi : Karataş / 23-26 Nisan
ULUSLARARASI KOCAOĞLAN KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI
Yeri Ve Tarihi : İl Merkezive Feke İlçesi / 20-25 Kasım
1 NİSAN KUVAY-I MİLLİYE
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı - 01 Nisan
Düzenleyen Kuruluş : Karaisalı Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 551 32 80
Faks : 551 32 87
POZANTININ DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ TÖRENLERİ
Yeri Ve Tarihi : Pozantı - 24-25 Mayıs
Düzenleyen Kuruluş : Pozantı Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 581 30 27-28
Faks : 581 35 07
GELENEKSEL ZEYTİNBELİŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Yumurtalık - 18 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Zeytinbeli Kültür-Turizm Güzelleştirme Der.
Tel : (322) 674 60 38
Faks :
HORZUM YAYLA ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Kozan - Ağustos 3. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kozan Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 515 84 12 - 515 84 13
Faks : 515 84 13
GELENEKSEL YAZ ŞENLİĞİ VE KARAKUCAK GÜREŞ FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Tufanbeyli - 28 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Tufanbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 781 83 91
Faks :
E-Mail Adresi : tufanbeyli@tufanbeyli.com <mailto:tufanbeyli@tufanbeyli.com>
IV.YAZ ŞENLİĞİ
Yeri Ve Tarihi : Pozantı - 30 Ağustos
Düzenleyen Kuruluş : Akçatekir Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 584 27 56 - 584 27 52
Faks : 584 27 57
KARAKUCAK GÜREŞLERİ
Yeri Ve Tarihi : Karaisalı - Ağustos Eylül 1-4 Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Karaisalı Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 551 32 80
Faks : 551 32 87
"DÜNDEN YARINA KOSAN SEMPOZYUMU"
Yeri Ve Tarihi : Kozan - Eylül 4. Haftası
Düzenleyen Kuruluş : Kozan Kaymakamlığı - Belediye Başkanlığıx
Tel : (322) 515 84 12 - 515 84 13 - 515 82 80
Faks : 515 84 13
İLÇENİN KURTULUŞU
Yeri Ve Tarihi : Saimbeyli - 18 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Saimbeyli Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 761 20 28 - 761 21 26
Faks : 761 21 12
29 EKİM ŞÖLENİ
Yeri Ve Tarihi : Ceyhan - 29 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Doruk Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 645 20 20
Faks : 645 20 40
SARIMAZI ZEYTİN FESTİVALİ
Yeri Ve Tarihi : Ceyhan - 30 Ekim
Düzenleyen Kuruluş : Sarımazı Belediye Başkanlığı
Tel : (322) 657 22 16
Faks : 657 22 15
Bitki İnceleme
Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan bitki örtüsü, 700-800 m’ye kadar olan kesimde mersin (Murt), sandal, kermes meşesi, çınar, yabani zeytin, akça kesme, menengiç, sakız ağacı, funda, erguvan, karaçalı, zakkum ve okaliptüs; 800 m’den itibaren yayvan yapraklı meşe, kızılcık ve defne; daha yükseklerde ise çam türleri, ardıç, kayın, toros köknarı ve sedir; 2000 m’den sonra da alpin çayırlar doğal halı şeklindedir. Otsu bitkilerden kardelen, siklamen, ada soğanı, nergis, sümbül, gelincik, kekik, nane, mantıvar vb. bitkiler mevsiminde incelenebilir.
Kongre Turizmi
Adana ülke çapında önem taşıyan güzergâhlara yakın konumdadır. İle komşu ülkeler olan Suriye, Irak, İran, Suudi Arabistan ve İsrail’in alışveriş merkezidir. Ayrıca ülkemizin Batı Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya geçiş kapısı olması nedeniyle komşu iller ile yaşanan yoğun ticaretin de merkezidir. İlde bulunan nitelikli konaklama tesislerinin ve üniversitelerin salonları kongre turizmine uygundur.
KONGRE MERKEZLERİ
OTELLER Adresleri Oda / Yatak Salon Kapasitesi - Alanı Simultane Çeviri Teknik Ekipman
ADANA
Seyhan Oteli ***** No : 30 ADANATurhan Kemal Beriker Blv., Tel : 0 - 322 - 457 58 10Fax : 0 - 322 - 454 28 34 140 / 300 4 / 200 - 40 - 45 - 65 / 240 - 48 - 54 - 78 m2 ......... Tepegöz, Video, Ses Sistemi, Slayt, Projeksiyon, Flipchart
HiltonSA Oteli ***** Taşköprü Yanı ADANATel : 0 - 322 - 355 50 00Fax : 0 - 322 - 355 50 50 308 / 620 4 / 180 - 66 - 58 - 50 / 216 - 79 - 70 - 60 m2 ......... Video, Slayt, Ses Sistemi, Projeksiyon, Flipchart,
Çukurova Sürmeli Oteli ***** Özler Caddesi, Kuruköprü - ADANATel : 0 - 322 - 351 73 21Fax : 0 - 322 - 351 89 73 - 352 19 45 159 / 329 5 / 367 - 200 - 20 - 20 - 20 - / 440 - 240 - 24 - 24 - 24 - 24 m2 ......... Video, Flipchart, Tepegöz - Slayt Projeksiyon, Ses Sistemi
Mavi Sürmeli Oteli **** İnönü Caddesi, No : 151 ADANATel : 0 - 322 - 363 34 37 Fax : 0 - 322 - 363 35 27 136 / 289 2 / 350 - 200 / 350 - 200 m2 ......... Video, Tepegöz - Slayt Projeksiyon,
Zaimoğlu Oteli **** Özler Caddesi, No : 72ADANA Tel : 0 - 322 - 363 53 53 Fax : 0 - 322 - 363 53 63 77 / 156 1 / 140 / 168 m2 ......... Video - Slayt - Tepegöz , Projeksiyon
İnci Oteli **** Kurtuluş Caddesi, No : 40 ADANATel : 0 - 322 - 435 82 34Fax : 0 - 322 - 435 83 08 90 / 185 3 / 650 - 90 - 130 m2 ......... Video - Tepegöz , Projeksiyon, Mikrofon
Mağaralar
Adana ilinde henüz araştırması yapılmamış mağaralar bulunmaktadır. Aladağ yakınlarındaki Bığbığı Mağarası eşsiz güzelliği ile mağara turizmine yönelik bir potansiyel sunmaktadır. Bundan başka ilde Cin, Culfa Keleri, Camlıköy Subatanı, Sütlük Subatanı, Adamkafalı Deliği ve Yılanlıyurt Subatanı gibi mağaralar da bulunmaktadır.
Mesire Yerleri
Kozan İlçesine 10 km. Adana’ya 90 km. uzaklıkta olan Dağılcak Orman içi mesire yeri on hektar alana sahiptir. Karaisalı İlçesine 11 km. Adana’ya 56 km. uzaklıkta olan, Çakıt Çayının 300 mt. Batıp çıktığı düden teşkil eden yer köprü ve Adana’ya 20 km. mesafedeki Sarıçam ormanları, Adana’ya 70 km. mesafedeki Eğner köyü önemli mesire yerleridir. Eğner’deki Simit Şelalesi yörenin eşsiz doğal güzelliklerinden biridir. Adana’nın Pozantı İlçesinde, Belemedik başta olmak üzere birçok dinlenme alanı bulunmaktadır. Adana kentinin içinde ise Seyhan Baraj Gölünün çevresi ve Seyhan Nehrinin iki yanı ile Çatalan Baraj Gölü çevresi, halkın yararlanması için düzenlenmiştir.
Yaban Hayatı (Av Turizmi)
Karaca, geyik, yaban keçisi, keklik, turaç, sülün, göçmen kuşlar ve yırtıcı kuşları korumak için ilde belli bölgelerde av yasakları getirilmiştir. Pozantı Yaban Keçisi Üretme İstasyonu Pozantı'ya 5 km. uzaklıktadır. Karaisalı-Çatalan Alageyik Yetiştirme Alanı, Çatalan yakınlarında 15 ha'lık alan üzerine kurulmuştur. Karanfildağı-Demirkazık Yaban Keçisi Koruma ve Üretme İstasyonu yalnızca Karanfildağı bölgesinde faaliyet göstermekte iken faaliyet alanına Demirkazık bölgesi de eklenmiştir. Adana-Niğde il sınırları içerisinde yer alan 49.069 ha. büyüklüğündeki alanda yaban keçileri koruma altına alınmıştır.
Kumullar, göller, dalyanlar ve sazlık alanlar önemli ekolojik zenginlik kaynağıdır. Bu ortam nadir türleri de içeren kuşlar ile deniz ve kara canlılarının ürediği ve barındırdığı habitatları oluşturmaktadır. Buralarda kuş türleri, çakal, tilki, su samuru, tavşan, sürüngen türleri ve semenderler ile nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları yaşamakta ve üremektedir.
Camiler,Kiliseler,Sinegoglar
Akça (Ağca) Mescit:
Adana’nın En eski Türk yapısı olarak bilinen Akça mescit Ulucami Mahallesinde, Ulucami’ye 60 mt. Mesafede bulunmaktadır. Ağca Bey isminde bir Türkmen ağası yaptırmış olduğundan bu ismi almıştır. Eebcet denilen tarihlendirme Akça Mescitte görülmektedir. Bu fünkü kitabenin bulunduğu giriş kapısının üzerinde evvelce kabartma olarak yapılmış ve bugün izleri mevcut iki kuş figürü bulunmakta olup, bu kuş figürleri ebcet hesabıyla bir tarih meydana getirmektedir. Böylece Ebcet hesapcılarının değerlendirmesinin doğru olduğu kabul edilirse eser 812 Hicri (1489) yılında yapılmıştır.
Bebekli Kilise:
1880-90 yılları arasında yapılan kilisenin esas ismi Saint Paul’dür. Kilisenin tepesinde Meryem Ana’nın 2.5 metrelik tunç heykeli bulunmaktadır. Heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle halk arasında Bebekli Kilise olarak bilinir.
Hasan Ağa Camisi:
Ali Dede Mahallesi’nde bulunan Hasan Ağa Camii, Adana’nın Osmanlı devri klasik mimari tarzını taşıyan tek cami olması bakımından çok önemlidir. Müezzin mahfeli üzerindeki ahşap işçiliği mükemmeldir.
Hoşkadem Camii:
Kozan ilçesinde, Mısır Kölemen Sultanı Abdullah Hoşkadem tarafından 1448 yılında yaptırılmıştır.
Kozan Kalesi ve Manastırı:
Assurlular tarafından yaptırılmıştır. Kozan Kalesi (Sis) tarihi yol üzerinde stratejik yönden önemli bir konumdadır. 9. yüzyılda Abbasilerin, 11. yüzyılda Selçukluların ve daha sonra Haçlıların eline geçmiştir. Her üç yılda bir yapılan vaftiz yağı çıkarma törenleri nedeniyle, Hıristiyan dünyasının önemli merkezlerinden olmuştur.
Ulu Cami Ve Külliyesi:
İldeki sivil mimari eserlerinin en önemlilerindendir. 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yapımı başlatılmış, 1541 yılında Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açılmıştır. Cami, Selçuklu, Memluk ve Osmanlı mimari özelliklerini taşır. 34.50x32.50 m. ölçülerinde dikdörtgen bir plan arz eden caminin kapısı Selçuklu mimari tarzında, minaresi Memluk stilindedir. Kapının üzerindeki konik çatı ve minaredeki taş kemerler bu çağın özelliklerini yansıtır. Kürsü beyaz mermer, mihrap ise siyah mermer ile çevrilidir. Mihrap duvarı 16. ve 17. yüzyıl İznik ve Kütahya çinileriyle kaplanmıştır. Gri çiniler 18. yüzyıla aittir ve sonraki restorasyon sırasında yerleştirilmiştir. Birbirine bağlı dört kolon, ibadet alanını ikiye böler. Caminin dış yüzeyinde ve giriş kapısında siyah beyaz taşlar kullanılmıştır. Bitişiğindeki türbe Ramazanoğlu ailesinindir. Türbede son derece sanatsal bir şekilde bitki motifleri ve çiniler kullanılmıştır. Caminin doğusundaki medrese bugün
öğrenci yurdu olarak kullanılmaktadır.
Yağ Camii:
Yağ Camii, önceleri “Eski Cami” adı ile anılıyorken, hemen yanında kurulu yağ çarşısı nedeniyle daha sonraları bu adı almıştır. 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile kiliseden camiye çevrilmiş, günümüzdeki haline Piri Paşa tarafından yaptırılan eklemelerle kavuşmuştur.
Yeni Camii:
1724 yılında yapılmış olup, Arap mimarisi tarzındadır.
Yorum