Burdur-15

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    Burdur-15

    GENEL BİLGİLER
    Yüzölçümü: 6.887 km²
    Nüfus: 251.181 (2007)
    İl Trafik No: 15
    İlk insanların yaşadıkları, yerleşim yerleri, antik kentleri ve Türk İslam eserleri ile önemli bir turizm merkezidir. Burdur İnsuyu mağarası ve gölleriyle ilgi çekmektedir.
    İLÇELER:
    Burdur ilinin ilçeleri; Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova' dır.

    COÐRAFYA
    Burdur, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede yer almaktadır. Güneyde Antalya, Batıda Denizli, Güneybatıda Muğla, Doğu ve Kuzeyde Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. İlde çok sayıda göl ve orta boy akarsu bulunmaktadır. Türkiye'nin önemli göllerinden olan Burdur Gölü her türlü su sporları için elverişlidir. İlin diğer bir gölü Salda Gölü'dür.
    Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir.

    TARİHÇE
    Çeşitli kaynaklar ve arkeolojik bulgular, antik dönemde Pisidia olarak adlandırılan bölgede yer alan Burdur ilinde Paleolitik Çağdan bu yana yaşanıldığını göstermektedir. Yeşilova ilçesinin Başkuyu köyünde bulunan kaya resimlerinden anlaşıldığına göre Paleolitik Çağda bu bölgede ilk insanın varlığı kesinlikle anlaşılmıştır.
    İl merkezine bağlı Hacılar Köyünde yapılan kazılarda M.Ö. 7 bin yıllarına tarihlenen "Keramiksiz Neolitik" üzerinde lX-VI katlar (M.Ö.5400), insanın yeryüzünde hayvanı ehlileştirip, köyler kurarak çanak çömlek yapmasını öğrendiği, toplayıcılıktan üretime geçerek belli bir yere bağlandığı merkezlerin en önemlilerindendir. Burada ortaya çıkarılan ana tanrıça figürleri ile boyalı insan yüzlü çanak çömlekleri dünya arkeolojisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bölge, Frig, Roma, Bergama Krallığı ve Bizans dönemlerini yaşamıştır. Daha sonra Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlılar bölgede hakim olmuşlardır.

    NE YENİR?
    Burdur il merkezi Yukarı Pazar Semtinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Burdur'a has "Burdur şiş" tadılmaya değerdir. Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has yoğurt ile alabalık yenebilir.

    NE ALINIR?
    Bakırcılar çarşısında işlenerek süslenmiş bakır hediyelik eşyalardan alınabileceği gibi özel sipariş de verilebilir.

    YAPMADAN DÖNME
    İnsuyu mağarasını görüp, şifalı suyundan içmeden, Sagalassos Antik Kentini görmeden, Burdur Müzesini ve il merkezindeki Osmanlı Dönemi sivil mimari örneklerinden Taşoda ve Çelikbaş Konaklarını ziyaret etmeden, İl merkezi, Yukarı Pazar Semtinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısından, Burdur'a has "Burdur şiş" ten ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde yöreye has yoğurt ile alabalık yemeden, Bakırcılar çarşısında, hediyelik bakır eşya sipariş vermeden,
    ...Dönmeyin.

    TESCİL EDİLMİŞ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI İLE SİT ALANLARI (AÐUSTOS 2005)
    Sit Alanları
    Arkeolojik Sit Alanı : 93
    Kentsel Sit Alanı : 1
    Doğal Sit Alanı : 3
    Tarihi Sit Alanı : -
    Diğer Sit Alanları
    Arkeolojik ve Doğal Sit : 1
    Toplam : 98
    Kültür (Tekyapı Ölçeğinde) ve Tabiat Varlıkları : 208
    GENEL TOPLAM : 306

    İLETİŞİM BİLGİLERİ
    İl Kültür Müdürlüğü
    Tel: (+90-284) 232 22 10
    Faks: (+90-284) 234 00 14
    İl Turizm Müdürlüğü
    (+90-248) 233 10 78
    Turizm Danışma Müdürlüğü
    (+90-248) 233 10 78
    Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü
    Halı Sarayı No:102 BURDUR
    Tel: (+90-248) 233 52 78
    Faks: (+90-248) 234 00 14
    Önemli Telefonlar
    Valilik : (+90-248) 233 10 79
    Belediye : (+90-248) 233 53 90
    Hastane : (+90-248) 233 13 34 - 233 13 35
    Polis : (+90-248) 233 16 42
    Jandarma : (+90-248) 233 16 31

    Gezilecek Yerler
    Konaklar
    İl merkezindeki sivil Osmanlı mimarisini yansıtan Taşoda, Çelikbaş, Baki Bey ve Mısırlı konakları görülmeye değer güzelliktedir.

    Burdur - Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
    Konumu: Akdeniz bölgesinde,Burdur ili, Bucak ilçesi,Kızıllı köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Saha 88.5 Ha.dır.
    Ulaşım: Sütçüler ilçesine 59 km. mesafededir.
    Özellikleri: Nadir ve tehli***e maruz bir tür olan sığla ağacının en elit ve izole yayılışı bu sahada görülmektedir. Bilim ve eğitim amaçlı kullanımlarla gelecek nesillerin istifadesine sunulması düşünülmüştür.
    Sığla (Liquidambar orientalis),kızılçam (Pinus brutia),sığ saçlı meşe(Quercus callis), kızılağaç (Almus glutinosa), çınar(pilanatus orientalis) bitki türlerini oluşturmaktadır.
    Sahada dağ keçisi(cagra aegagrus), sincap(Sciurus vulgaris) çeşitli sürüngen ve amfil türleriyle çok sayıda yengeç bulunmaktadır.

    Örenyerleri
    Sagalossos Örenyeri - Ağlasun İlçesi Kremna Örenyeri - Bucak/Çamlık Köyü Keraitae Örenyeri - Bucak/Belören Milias Örenyeri - Bucak/Kocaaliler Sia Örenyeri - Bucak/Karaot Kodrula Örenyeri - Bucak/Kestel Bubon Örenyeri - Gölhisar Kibyra Örenyeri - Gölhisar Mallos Örenyeri - Merkez/Karacaören Olbasa Örenyeri - Kemer/Belenli Kormasa Örenyeri - Merkez/Çallıca Takina Örenyeri - Yeşilova Lisinia Örenyeri - Merkez/Karakent Köyü Hacılar Höyükleri - Merkez Hacılar Köyü Kurçay Höyük - Merkez/Kuruçay Köyü Yassıgüme Höyüğü - Merkez/Yassıgüme Köyü Gölde Höyüğü - Merkez/Gölde Köyü Yarköy Höyüğü - Merkez/Yarıköy/Soğanlı Aziziye Höyük - Merkez/Aziziye Eğneş Höyüğü - Merkez/Çallıca Höyücek Höyük - Bucak Merkez Tepecik Höyük - Bucak Merkez İncirdere Höyük - Bucak Merkez Karaaliler - Bucak Merkez Ürkütlü Höyüğü - Bucak Ürkütlü Uğurlu Höyük - Bucak Uğurlu Köyü Çavdır Höyük - Çavdır/Merkez Höyükköy - Tefenni/Merkez Beyköy Höyük - Tefenni/Beyköy Karamusa Höyük - Tefenni/Karamusa Dereköy Höyük I-II - Yeşilova/Dereköy Gebren Höyük -
    Çaltepe Köyü Genceli Höyük - Yeşilova/Genceli Yazı Höyük - Yeşilova/Büyükyaka Hancarlı Höyük - Yeşilova/Karaatlı Bademli Höyük - Karamanlı/Bademli Büdemli Tümülüsleri - Karamanlı/Bademli Harmankaya Tüm. I-III - Karamanlı/Bademli Düğer Tüm. I-IV - Merkez/Düğer Hacılar Tümülüsü - Merkez/Hacılar Yuvalak Tümülüs - Tefenni/Yuvalak Kayadibi I-II - Yeşilova/Kayadibi Karaatlı Tümülüsü - Yeşilova/Kayadibi Topraktepe Tümülüsü - Gölhisar/Uylupınar Salda Gölü - Yeşilova Düğer Küçük Ada - Merkez/Düğer Düğer Böcülü Tepe - Merkez/Düğer Balbura Örenyeri - Altınyayla Yarışlı Höyük - Yeşilova - Yarışlı Köyü Karaçağıl Tümülüsü - Çacdır - Kayacık Asartepe Örenyeri - Ağlasun/Hisarköy Örtülü Antikkent - Burdur/Merkez Uylupınar Nekropolü - Gölhisar/Uylupınar İnsuyu Mağarası - Burdur/Çineovası Ulu Camii ve Saat Kulesi - Burdur/Merkez İstasyon Höyük - Burdur/Merkez Sandarium Antikkenti - Ağlasun Merkez Yalakasar Antikkenti - Ağlasun Merkez Kaletepe Göz. Kulesi - Merkez Apollon Perminun - Buca Karain Mağarası - Ağlasun Günalan Nekropo
    l - Burdur/Günalan Köyü Antik Kale - Ağlasun Asartepe - Bucak/Kızılkaya Yanıktaş Kaya Kap. - Bucak Döşeme Tümüşüs - Ağlasın Merkez Büyük ve Küçük Höyük - Yeşilova Çeltikçi Höyük - Çeltikçi Çerpiş Höyük

    İnsuyu Mağarası
    Yeri: Burdur
    Burdur-Antalya karayolunun 13 kilometresinde yoldan 900 m. doğuda, Mandıra köyündedir.
    Özellikleri: Toplam 597 m. uzunluğunda yatay ve kuru bir mağaradır. Uygun ulaşımı bulunduğu için Türkiye'de turizme açılan ilk mağaralardan biridir. Kalker tortulanmalarından türlü şekil ve yapıda meydana gelen sarkıt ve dikitlerin teşekkül tarzları dikkate alınarak mağaranın binlerce yıl evvel teşekkül ettiği tahmin edilmektedir. Mağara içinde girintili-çıkıntılı muhtelif istikametlere açılan dehlizlerde yer alan irili ufaklı 9 göl mevcuttur.
    Mağara içinde serin ve temiz bir hava cereyanı vardır. Bir kısım mağara sularının şeker ve mide hastalıklarına şifalı olduğuna inanılmaktadır. Mağara civarında İl Özel İdaresince kurulmuş bir konaklama tesisi vardır.

    Antik Kentler
    Cibyra:
    İl merkezine 108 km. uzaklıkta bulunan Gölhisar ilçesinin batısında bulunan üç tepe kurulu olan Cibyra Antik kenti Oineanda Balbura, Bubon (İbecik) antik şehirlerinin birleşerek meydana getirdikleri Tedropolis'in başkentidir. Cibyra'da ayakta kalan başlıca yapılar; stadyum, aşağı ve yukarı agora, Belediye meclis salonu, tiyatro, mezarlılar ve anıtsal su yoludur.

    Cremna:
    Burdur'a 45 km. uzaklıkta bulunan Bucak ilçesinin 25 km. doğusundaki Çamlık Köyü'ndedir. En parlak dönemini M.S. II yy.da yaşayan Cremna Antik Kenti bir Psidya şehridir. Roma Çağı'na ait eserler hala ayaktadır. Akropol (yukarı şehir) kısmında forum (meydan), bazilika (mahkeme salonu) kilise Elsodra (Kemerli yapısı) ve kütüphane yapısı vardır. Bu binada yapılan kazılar sonunda içinden 9 adet mermer tanrı heykeli ortaya çıkarılmıştır. Bunlar Burdur Müzesinde sergilenmektedir.

    Kuruçay Höyüğü:
    Burdura 15 km. uzaklıkta Kuruçay köyü sınırları içinde prehistorik bir höyüktür.

    Sagalassos:
    Burdur'a 30 km. Ağlasun 7 km. uzaklıktadır. Bugün kalıntıları hala ayakta olan ve Belçikalı bir ekiptarafından kazısı yapılan antik şehir, M.S II. yy.da en parlak dönemini yaşamıştır.

    Göller
    Burdur Gölü:
    Şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burdur Gölü tektonik bir göldür. Dünyada nesli tükenmekte olan "dikkuyruk" ördeklerinin % 70'ine ev sahipliği yapmaktadır. Endemik kuş türlerinin barınma alanı olan Burdur Gölü uluslararası öneme sahip bir sulak alandır. 85 kuş türü yaşar.

    Karacaören Barajı:
    Aksu çayı üzerindeki baraj Bucak ilçesine 35 km uzaklıktadır. Bölgenin enerji ve sulama ihtiyacını karşılamanın ötesinde doğal güzellikleri ile mesire yeri olarak ilgi görmektedir.

    Salda Gölü:
    Türkiye'nin en temiz ve derin gölüdür. Suyunun temizliği ve berraklığı ile Burdur'un en güzel mesire yeridir.

    Kuş Gözlem Alanları
    Burdur Gölü
    İl: Burdur, Isparta
    İlçeler: Burdur Merkez, Isparta Merkez, Keçiborlu
    Yüzölçümü: 23700
    Rakım: 857 m
    Koruma: var
    Başlıca Özellikleri: hafif tuzlu göl
    Kuş Türleri: Kışın çok sayıda bulunan su kuşları açısından önem taşır. Nesli dünya çapında tehlike altında olan dikkuyruk için dünyadaki en önemli kışlama alanıdır (maks. 10.927 dünya kış popülasyonunun üçte ikisinden fazla).Bu tür, Burdur Gölü'nde üreme döneme dışında kalan aylarda çok sayıda görülebilir. Kışın kaydedilen en yüksek toplam sukuşu sayısı 202.119 olup, sayılan önemli türler arasında kara boyunlu batağan (maks. 25.280),angıt (temmuzda maks. 1889, kışın maks. 472), Macar ördeği (maks 2814), elmabaş patka (maks. 57.555), tepeli patka (maks. 6000) ve sakarmeke (maks. 138.925) başta gelir. Mahmuzlu kızkuşu göl çevresinde kuluçkaya yatar.

    Karataş Gölü
    İl: Burdur
    İlçeler: Karamanlı
    Yüzölçümü: 1190
    Rakım: 1053 m
    Koruma: var
    Başlıca Özellikleri: tatlısu gölü
    Kuş Türleri: Kışlayan angıt (maks. 212) ve dikkuyruk (maks. 82) popülasyonlarıyla önemli kuş alanları statüsü kazanır.

    Salda Gölü
    İl: Burdur
    İlçeler: Yeşilova
    Yüzölçümü: 4370
    Rakım: 1139 m
    Koruma: var
    Başlıca Özellikleri hafif tuzlu göl
    Kuş Türleri: Pasbaş patka (maks. 400) ve dikkuyruk (maks.128) barındırır.

    Varışlı Gölü
    İl: Burdur
    İlçeler: Yeşilova, Burdur Merkez
    Yüzölçümü: 1400
    Rakım: 915 m
    Koruma: yok
    Başlıca Özellikleri: hafif tuzlu göl
    Kuş Türleri: Angıt (maks.1736) ve dikkuyruk (maks. 46) için önemli bir kışlama bölgesidir.

    Çorak Gölü
    İl: Burdur
    İlçeler: Yeşilova
    Yüzölçümü: 1150
    Rakım: 1050 m
    Koruma: yok
    Başlıca Özellikleri: tuz gölü
    Kuş Türleri: Çamurcun (maks. 20.200), elmabaş patka (maks. 40.000), pasbaş patka (maks. 100) ve dikkuyruğun da (maks.930) bulunduğu, çok sayıda sukuşuyla (maks.45.900) önemli kuş alanları statüsü kazanır.

    Müzesi
    BAKİBEY KONAÐI (KOCAODA)
    Burdur merkez Değirmenler Mahallesi Paşa Köprüsü civarındadır. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek hizmete sunulan yapı, plan ve süsleme bakımından 18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarîsinin güzel bir örneğidir.
    Bu yapı 1800'lü yılların başında Reşit Bey üzerine kayıtlı görünmektedir. Yapı Reşit Bey'in dedesi Ahmet Paşa ya da onun babası Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olsa gerektir.
    İki katlı olan yapının alt katı kesme taşlardan, üst katı ise ahşap ağırlıklı kerpiç malzemelerinden yapılmıştır. Alt katta ahır, ambar gibi bölümleri bulunan eve bahçeden taş bir merdivenle çıkılmaktadır. Taş merdivenin simetrik bölümünün yok olması binanın bazı bölümlerinin de yok olduğunu göstermektedir.
    Üst katta bahçeye bakan geniş bir eyvan bulunmaktadır. Eyvanın tavan kısmı süsleme ve ahşap işçiliği bakımından önemlidir. Çatı saçakları oymalı ağaç işçiliği bakımından güzel bir örnek teşkil eder. Eyvanın sol başındaki baş odada bulunan yüklük, dolap, pencerelerdeki işlemecilik ve tavandaki altın-gümüş varak işlemeciliği ve bitkisel motiflerle yapılan süslemeler çok güzeldir. Pervazların tümünde kalem işi süslemeler vardır. Tavan ortalarında altıgen yıldızlar bulunmaktadır.
    Değirmenler Mahallesi, Burdur Ticaret Lisesi yanı
    Tel : (0248) 233 10 42
    Faks : (0248) 233 87 63
    Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.

    BURDUR MÜZESİ
    1956 yılında çevredeki eski eserler Bulguroğlu (Pirgulzade) Medresesi'nin ayakta kalan tek yapısı olan kütüphane binasında toplanarak koruma altına alınmış ve böylece müzenin ilk çekirdeği oluşturulmuştur. Burdur Müzesi'nin teşhir salonlarının açılışı ise 1969 yılında gerçekleştirilmiştir.
    Bugün 50 binin üzerindeki eser sayısıyla ülkemizin ilk 10-15 müzesi arasında bulunmaktadır. Eser bakımından oldukça zengin olan müze yer bakımından yetersizdir. 1998 yılı içinde yapımına başlanacak olan yeni teşhir salonlarıyla daha yeni bir kimliğe kavuşacaktır.
    Burdur yöresi bulunduğu yer bakımından Akdeniz, Ege ve İç Anadolu uygarlıklarının ortak özelliklerini temsil etmektedir. Burdur Müzesi'ndeki buluntular, M.Ö. 7000'den günümüze kadar 9000 yıllık bir geçmişin tarih ve kültür hazinesidir.
    Burdur Arkeoloji Müzesi'nde gezip görülecek 3 bölüm vardır:
    1- Bahçe (Açık Teşhir): Müze bahçesinde Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait heykeller, steller, çeşitli mimarî unsurlar, lahit ve lahit kapakları, yazıt parçaları, yüksek kabartmalar vb. eserler sergilenmektedir.
    2- Heykel Salonu: Bu salonda sergilenmekte olan eserlerin hemen tamamı ilimiz Bucak İlçesi sınırları içindeki Kremna antik kentinden 1970'li yıllarda getirilmiştir. Bunlar arasında sanat değerleri çok yüksek olan Büyük ve Küçük Athena, Hygieia, Leto, Apollon, Nemesis, Dionysos, Aphrodite ve giyimli kadın heykeli vardır.
    3- Küçük Eserler Salonu: Burada eserler kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiştir. Hacılar-Kuruçay-Höyücek höyüklerindeki kazılarda çıkarılan eserler arasında Geç Neolitik, Erken ve Geç Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarına ait buluntular, Demir Çağı, Frig, Pers, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait pişmiş toprak boyalı ve boyasız kaplar, Ana Tanrıça figürinleri, taş ve bronz balta ve diğer aletler, süs eşyaları, makyaj malzemeleri, riton kaplar, mülkiyet ve hukuk kavramını temsil eden damga ve silindir mühürler, kandil ve kalıpları, madeni tanrı ve diğer tasvirli figürinler, bronz atlet heykeli, sikkelerin yanı sıra, 10 yıldır ülkemizde yapılmakta olan en büyük arkeolojik kazılardan biri olan Sagalassos antik kentinde günışığına çıkarılan ve her biri birbirinden güzel heykel buluntuları ve diğer küçük buluntular sergilenmektedir.
    Burdur Müzesi, 1956 yılında kurulduğu zaman, küçük mekânlar içerisinde kalmış; ancak eser sayısı bakımından oldukça iyi bir düzeye erişmiştir. Çevrede yapılan arkeolojik kazılar (Hacılar, Kuruçay, Höyücek, İncirhan, Bubon ve Sagalassos merkezleri), sonucunda Müzedeki taşınır kültür varlıklarının sayısı, müsadere, bağış ve satın alma yoluyla kazandırılanlarla birlikte 1997 yılında 18521'i arkeolojik, 29765'i sikke ve 4655'i etnografik kültür varlığı olmak üzere toplam 52.941'e ulaşmıştır. Bu sayı içerisinde Neolitik Çağdan günümüze değin bütün çağ ve dönemlerin en güzel örneklerini kesintisiz bir şekilde bulmak mümkündür.
    Özgür Mahallesi, Cevizli Sokak
    Tel : (0248) 232 10 42
    Faks : (0248) 233 87 63
    Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.

    TAŞ ODA ETNOGRAFYA MÜZESİ
    Burdur İli merkez Pazar Mahallesi, Veyis Sokak'ta yer alan "Taş Oda" 17. yüzyıl Osmanlı sivil mimarlık örneklerindendir.
    Adını, kesme taştan yapılmış başodadan aldığı sanılmaktadır. Bu yapının 17. yüzyıl ortalarında Burdur eşrafından Mahmut Paşa tarafından yaptırıldığı söylense de bu konuyla ilgili herhangi bir kayıt mevcut değildir.
    Bir bahçe içinde yer alan iki katlı bu yapının, alt katı kesme taştan, üst katı kerpiçtendir ve yapıda ahşap malzemeye de çokça yer verilmiştir.
    Kesme taştan yapılmış olan alt katta sivri kemerli olarak iki yanı açık ve mazgal delikli iki penceresi bulunan iki oda yer almaktadır.
    İkinci katta bütün kapılar sofaya açılmaktadır. Sofa çıkışında, sağda baş oda yer almaktadır. Taş odanın en eski ve diğer bölümlerine göre daha iyi korunmuş bölümü olan baş oda girişinde yüklük ve dolaplar, davlumbazlı ocak, Bursa kemeriyle ayrılmış bir seki kısmı bulunmaktadır. Oda da sofaya ve dışa bakan pencereler iki sıra halinde olup üst sıradakiler geometrik desenli, renkli vitraylı tepe pencereleridir. Alt pencereler kepenkli olup pencere pervazları kalem işi bitki motifleriyle süslüdür. Dolap ve pencerelerin üzerinde altın yaldızla, konak sahibine methiyeler yazılmıştır. Yüklüğün üzerinde tavana kadar olan bölümde mihraplar içinde vazolar ve çeşitli süs bitkileri kalem işiye süslenmiştir.
    Bursa kemeriyle ikiye ayrılmış olan ahşap tavanda daire ve yıldız biçimli süsler bulunmaktadır. Yıldızlar kalem işi kabartma tekniğiyle yapılmıştır; altın ve gümüş varaklıdır. Altıgen tavan bordürü stilize çiçek motifleriyle süslüdür.
    Üst katta baş odanın dışında dört oda daha bulunmaktadır. Sofanın güneyinde dipte bulunan sandık odasında göbekli ahşap tavan vardır. Yüklüklerin yanında ise alçıdan karşılıklı iki şerbetlik göze çarpmaktadır.
    Sofada oturanların çevreden görünmemesi için ahşap kafeslerle çevrilmiş olduğu görülür.
    Pazar Mahallesi, Veyis Sokak
    Tel/Faks: (0248) 233 10 42
    Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

    Tarihi Eserler
    Susuz Kervansaray:
    Bucak ilçesi Susuz köyündedir. Anadolu Selçuklu devri 13. yy. kervansaraylarındandır. İpek Yolu üzerinde bulunur. Kareye yakın dikdörtgen planlı hanı en çok göze batan yeri batı cephesindeki giriş kapısındadır.

    Ulu Cami:
    Şehir merkezinde Pazar mahallesinde bir tepe üzerinde yer alan Ulu Cami Felekküddin Dündar Bey tarafından 1294 yılında yaptırılmıştır.

    İncirhan:
    Bucak ilçesinin 7 km. batısına düşen İncirdere köyündedir. Anadolu Selçuklu sultanlarından Gıyaseddin ***hüsrev bin ***kubad tarafından 13. yy.da yaptırılmıştır. Hanın en dikkat çeken tarafı oldukça büyük ve sade olan kitabeli giriş kapısıdır.

    İlçeleri
    Ağlasun:
    İl merkezine 32 km. uzaklıkta, "Sagalassos Antik Kenti" ile Burdur'un en önemli turizm çekiciliği olan ilçelerinden biridir. İlçede yeraltı sularının bolluğu nedeniyle alabalık tesisleri yaygındır. İlçede 2276 m. yüksekliğinde Akdağ dağcılık ve dağ-doğa yürüyüşü için çok elverişlidir.

    Bucak:
    Burdur'a 45 km. uzaklıktadır. İlçenin kuzey-doğusunda Roma Dönemine ait "Cremna Antik Kenti" bulunmaktadır. Susuz Kervansarayı ve İncirhan önemli eserlerdendir.

    Gölhisar:
    İl merkezine 107 km. uzaklıkta bulunan ilçenin yakınında yer alan Cibyra Antik Kenti ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

    Tefenni:
    İlçenin merkeze uzaklığı 70 km.dir. İlçenin güneyindeki Çamur höyükte, Kalkolitik Döneme ilişkin yüzey araştırması bulguları burasının çok eski bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir.

    Yeşilova:
    İl merkezine uzaklığı 60 km.dir. En eski yerleşim yerlerinden birisi olan ilçe sınırları içindeki Dereköy ve Gençali'de yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Kalkolitik Döneme ait (M.Ö. 5000) çanak- çömlekler gün ışığına çıkmıştır.



    Son düzenleme orbay; 14-02-2008, 00:47.
  • orbay
    Senior Member
    • 11-02-2005
    • 5871

    #2
    Konu: Burdur-15

    YouTube - BURDUR

    Yorum

    • orbay
      Senior Member
      • 11-02-2005
      • 5871

      #3
      Konu: Burdur-15

      İlçelere göre şehir ve köy nüfusları

      Yorum

      • amenite
        Junior Member
        • 05-12-2006
        • 5

        #4
        Konu: Burdur-15

        Tarih: 21 Şubat 2008 Kaynak: Akşam Yazan: M. Savaş Yavuz
        Burdur Gölü, Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde özellikle su kuşlarının konakladıkları, kışladıkları önemli ve bir o kadar da kritik durumdaki dünyadaki 11 önemli sulak alandan biri. Dünyada 11 ülkenin yer aldığı ve Türkiye’den de sadece Burdur Gölü’nün bulunduğu Wing Ower Wetlands (Kanatlar Altında Sulak Alanlar) projesi ile Afrika ve Avrasya göç yolu üzerinde bulunan sulak alanların korunması hedefleniyor. Projeyi, BM Çevre Programı, Küresel Çevre Fonu, Alman Hükümeti, BM AEWA Sözleşmesi Sekreteryası destekliyor.

        Çalışmalar Hızlandı
        Çevre ve Orman Bakanlığı, Burdur Belediyesi ile Doğa Derneği’nin işbirliği ve destekleriyle projenin yürütüldüğüne dikkat çeken Burdur Proje Sorumlusu Lale Aktay, Burdur Gölü’nün 1994’te Ramsar Sözleşmesi kapsamına alındığını ve ‘1. derece sİt alanı’ ile ‘yaban hayatı geliştirme sahası’ gibi ulusal koruma statüleriyle de koruma altında olduğunu söyledi. Projenin uluslarası bir boyutunun olduğunu vurgulayan Aktay, “Proje, Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde özellikle su kuşlarının konakladıkları, kışladıkları önemli ve bir o kadar da kritik durumdaki 11 önemli sulak alanı kapsamaktadır. Ülkemizde bulunan Burdur Gölü de bu proje kapsamında yer alan kritik ve önemli 11 sulak alandan biri seçilmiştir. Doğa Derneği, ‘AEWA Sözleşmesi Kapsamında Yer Alan Kritik Alanlar Ağının Korunmasının Güçlendirilmesi Projesi’nin Türkiye’de uygulama alanı olarak seçilen Burdur Gölü’nün korunması için destek oluşturulması ve farkındalığın artırılması çalışmasını yürütmektedir” dedi.

        195 Bin Dolarlık Bütçe
        Kanatlar Altında Sulak Alanlar Projesi’nin, 4 bölgesel merkez ile Estonya, Macaristan, Litvanya, Moritanya, Nijerya, Nijer, Senagal ve Gambiya, Güney Afrika, Tanzanya, Yemen ve Türkiye’de yürütüldüğünü ifade eden Aktay, “Bu projenin alt çalışması olan ‘Burdur Gölü’nün Korunması İçin Kamuoyu Desteği Oluşturma Amaçlı Bilinçlendirme Projesi Burdur’da yürütülüyor ve 2009’da tamamlanması planlanıyor. Başta BM Çevre Programı, Küresel Çevre Fonu, Alman Hükümeti, BM Awea Sözleşmesi Sekreteryası’nın desteklerinin yanı sıra 195 bin dolarlık bir bütçe ayrıldı.”

        Kanatlar Altında Sulak Alanlar Projesi kapsamında Göller Bölgesi’nde bulunan sulak alanlarda kuş sayımlarının başladığını belirten Lale Aktay, “Kış ortası su kuşları sayımlarına bu hafta başlandı. Karataş, Yarışlı, Kovada, Gölhisar, Eğirdir, Beyşehir, Işıklı, Yapraklı ve Salda göllerinde gönüllülerden oluşan 3 ekip halinde sayımlar yapılıyor. Cuma günü de hava şartlarının iyi olması halinde Burdur Gölü’nde sayımlara başlayacağız” diye konuştu.

        Yorum

        • amenite
          Junior Member
          • 05-12-2006
          • 5

          #5
          Konu: Burdur-15

          Dünyanın gözü BURDUR'da...
          1. Haapsalu-Noarootsi Bays, Estonia
          2. Biharugra’s Fishponds, Hungary
          3. Nemunas Delta, Lithuania
          4. Banc d’Arguin, Mauritania
          5. Kokorou and Namga wetlands, Niger
          6. Hadejia-Nguru wetlands, Nigeria
          7. Saloum-Niumi, Senegal/The Gambia
          8. Wakkerstroom, S. Africa
          9. Dar es Salaam wetlands, Tanzania
          10. Lake Burdur, Tur******
          11. Aden Lagoons, Yemen
          Arkadaşlar yukarıdaki haber akşam gazetesinden alınmıştır.Yine aynı haber 29/02/2008 tarihli Sabah gazetesi Akdeniz ekinde yeralmıştır.Haberde bahsedildiği gibi göçmen kuşların uğrak yeri ve de birinci derece konunması gereken sit alanı olarak ülkemizden sadece "BURDUR GÖLÜ" listede yeralmıştır.Merak edip listeyi sizin için buldum.Gölümüz bu listede 10. sırada.
          Yine bunun yanında görülmesi gereken bir gölde Burdur/Yeşilova ilçesindeki "SALDA GÖLÜ"dür.Göl hakkında bilgiyi www.sihirlitur.com adlı siteden öğrenebilirsinizllovellovellove

          Yorum

          İşlem Yapılıyor