Çin Seddi'ni aşan Türklerin hikayesi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    Çin Seddi'ni aşan Türklerin hikayesi

    Çin Seddi'ni aşan Türklerin hikayesi



    Çin, Türkiye'den de büyük holdingler ve KOBİ'lerin gözünü çevirdiği ülke oldu. Peki onun çağrısına kulak veren kaç Türk şirketi Çin'de ne gibi yatırımlarda bulundu?






    Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin de dahil olduğu bir çok ülkenin iç pazarlarını tehdit etmeye başlayan Çin, bugün sadece iç pazarlarla sınırlı kalmayıp yatırımları da kendi ülkesine doğru çekiyor.Başta hammadde ve ucuz iş gücü avantajıyla şirketlere düşük maliyetli üretim imkanı sunan Çin, Türkiye'den de büyük holdingler ve KOBİ'lerin gözünü çevirdiği ülke oldu. Bugün Çin'de 50'si üretim amaçlı olmak üzere yaklaşık 500 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

    TÜRKLER DE KEŞFETTİ

    Başta ABD olmak üzere pek çok ülke, yönünü bu pazara çevirirken, Türk firmalar da diğer ülkelere göre geç de olsa Çin pazarını keşfetti. Türk şirketlerinin Çin'de kord bezi, çelik, değerli madenler, plastik, inşaat, gıda ve tekstil alanında girişimi bulunurken, bu yatırımların toplam değerinin ise yaklaşık 150 milyon doları bulunuyor. Ayrıca elektronik, gıda ve tekstil sektörlerinde de Türk firması üretimlerinin bir bölümünü Çin'de gerçekleştiriyor.

    VEKİL ODASI GİBİ

    Türk şirketlerinin özellikle son 5 yıldır Çin pazarına yöneldiklerini, bunun 15 yıl önce olması gerektiğini anlatan Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, buna rağmen Türk şirketlerinin Çin'de başarılı olduklarını aktardı. Çin'de 500 Türk şirketi bulunduğuna dikkat çeken Onay, “Günde 3-4 şirket, Çin'deki yatırım ortamını araştırmak için geliyor. Benim odam milletvekili seçim bürosundan daha faal çalışan bir oda" dedi.

    KİMLER YATIRIM YAPTI?

    Arçelik, Changzhou'da Beko çamaşır makinesi üretim tesisini açtı. Şişecam Şanghay Serbest Bölgesi'nde Şişecam Shanghai Trading Company adı altında yatırım yaptı. Çinli Chung Mei Industries firmasıyla ortaklık yapan Demirdöküm, Bozüyük'teki çelik radyatör tesisleri Çin'e taşıdı.

    Kordsa, Çin'de faaliyet gösteren ABD kökenli Invista Group'a bağlı IQNE Qingdao Nylon Enterprise'ın yüzde 99,5'ini aldı. ENKA bünyesinde kurulan Çimtaş Ningbo'da yüzde 100 Türk sermayeli Çimtaş Ningbo kurdu. Ersu Meyve Suyu, Hancheng Zhonglu Fruit Juice Co. Ltd'nin yüzde 40 hissesini aldı. Gürel Grubu'nun gıda şirketi Kütaş, Çinli iki ortakla 10 milyon dolarlık yatırımla sarımsak işleme fabrikası kurdu. Goldaş ve grup firması Assortie'nin de Şanghay ve Hangzhou'da mağazaları bulunuyor.
  • cemal344
    Senior Member
    • 03-11-2005
    • 3977

    #2
    Konu: Çin Seddi'ni aşan Türklerin hikayesi

    Bravo

    Yorum

    İşlem Yapılıyor