Aile içi şiddetle ilgili 6 ilde yapılan araştırmanın sonuçları çarpıcı: Kadın evlenmeden önce aile içinde de şiddet görüyor. Şiddetin gerekçesi ya kıyafet ya da erkek arkadaş.
Arı Hareketinin, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ortaklığı ile yürüttüğü “Eşitlik İçin Nesiller Arası Köprüler Projesi” kapsamında 6 ilde 16-25 yaş arası toplam 650 kişinin katılımıyla yapılan “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması” nın sonuçları, basın toplantısıyla açıklandı. Arı Hareketi Kadın Komitesi Koordinatörü Gaye Eslen Özerkan, Avrupa Birliğinin “Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi: Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Hibe Programı” çerçevesinde desteklenen araştırmanın, İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Eskişehir ve Kocaeli’ni kapsadığını söyledi.
Ev geçindirmede eşitlik
Özerkan, “Katılımcıların yüzde 77,2’si ’evdeki tamirat ve onarımlardan’erkeklerin sorumlu olduğunu belirtiyor. ’Evin geçiminden kim sorumludur?’sorusuna ’her ikisi de’yanıtını verenlerin oranı yüzde 64,7. Bu bize önemli bir değişimin başladığını da gösterebilir” dedi. Araştırmada şiddetle ilgili sorulara verilen yanıtlar ise şöyle sıralandı.
BOYUTLARI ÜRKÜTÜYOR
* Fiziksel şiddet gördüğünü belirtenlerin oranının erkeklerde yüzde 48,6 kadınlarda da yüzde 28,7
* Genç kadınların yüzde 34,4’ü babasından veya ağabeyinden, yüzde 32,8’i anne veya başka aile büyüğünden şiddet gördüğünü söyledi.
* Kadınlar kıyafetleri ve erkek arkadaşları nedeniyle erkeklere göre daha yüksek oranda şiddet görüyor.
* Kadınlar, erkeklere göre daha fazla cinsel ayrımcılık ve tacize uğradıklarını söylüyor.
* “Sokakta kız kardeşini bir erkekle gören ağabeyin kız kardeşini dövmesi” ni kadınların yüzde 96,3’ü, erkeklerin de yüzde 75,5’inin şiddet olarak tanımladı
* “Erkek çocuğu doğurmamış bir kadının aşağılanması” nın şiddet olduğunu kabul edenlerin oranının kadınlarda yüzde 93,6, erkeklerde yüzde 78,3
* “Politika, ekonomi, matematik gibi konularda kadına sürekli anlamadığının, aklının ermediğinin, aptal olduğu” nun söylenmesinin kadınların yüzde 85, erkeklerin ise yüzde 66,4’ü tarafından “şiddet” olarak nitelendirildi.
* Kadının kocasından dayak yemesi durumunda müdahale edeceğini söyleyen kadın oranı yüzde 54,4,erkek oranı yalnızca yüzde 48,3.
* Sokakta yürüyen bir kadının yanındaki adamdan dayak yediğini gördüğünde müdahale edeceğini ifade eden kadın oranı yüzde 62 iken, erkek oranı yüzde 73,3.
Vatan