İstanbul'un 100 Lezzet Adresi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    İstanbul'un 100 Lezzet Adresi

    İstanbul'un 100 Lezzet Adresi

    1. Baylan'ın kup griyesi: İstanbul'un en Avrupai pastanesinde vanilya, karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık tanecikli en popüler spesiyel.
    2. Moda Ali Usta'nın dondurması: Dondurmanın mevsimini değiştirdi. Yaz, kış müdavimleri kuyruklar oluşturuyor.
    3. Barış Büfe'nin döneri: Bağdat Caddesinin Klasiği. Özellikle pide dönerini yemeden geçmeyin.
    4. Kızılkayalar'ın hamburgeri: Taksim'in göbeğindeki Kızılkayalar'da hamburgerin sırrı özel salçalı sosunda...
    5. Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıköy Çarşısı'ndaki Yanyalı Fehmi'nin birçok yemeği orijinal ama ille de arpacık soğanlı yahnisini yiyin.
    6. Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: İstanbul'un tarihi lokantalarından. Çoban kavurması, Saç kavurması, Kuru fasulye, Ekmek kadayıfı nadir bulunacak lezzette.
    7. La Maison'un çikolatalı suflesi: Orijinal Fransız yemeklerini yıllardır başarıyla sunan La Maison'da, Çikolatalı sufle bir klasiktir.
    8. Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavası 'Hekimbaşı', dört dörtlük bir tatlı.
    9. Balıkçı Sabahattin'in midyeli pilavı: Sayamayacağımız kadar çok özel balık yemeğinin içinde bir midyeli pilav var ki, yaşarken mutlaka tadılmalı.
    10. Hünkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendiriliyor. Tatlıyla tuzlunun mükemmel birleşimi.
    11. Sultanahmet köftesi: Sultanahmet'te birçok köfteci var ama orijinal Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta'nın yeridir. Köfte burada yenir.
    12. Vefa'nın bozası: Bozanın tek geçilecek adresi. 1876 yılından bu yana haklı ünü sürüyor.
    13. Savoyun milföy pastası: Cihangir'in eski pastanelerinden Savoy'a yolunuz düşdüğünde kat kat çıtır milföy pastasını alın.
    14. Şampiyon Kokoreç: Kokoreç konusunda 'şampiyon'. Özellikle Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesinde yiyin.
    15. Barba Yani'nin karidesli böreği: Burgazada sahildeki Yani amcanın karidesli böreği meşhurdur.
    16. Rejans'ın piroşkisi: İstanbul'u İstanbul yapan restoranlardan biridir. Piroşkisi ağızda köpük gibi yapar.
    17. Marmaris Büfe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Büfe'nin spesiyali çikolatalı muzlu tostudur.
    18. Hacı Abdullah'ın kompostoları: Türk ve Osmanlı mutfağının en şöhretlilerindendir. Bildiğiniz ve bilmediğiniz tüm meyvelerin kompostolarını burada bulabilirsiniz.
    19. Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran. Beyti kebabında yıllardır değişmeyen bir kaliteyle son derece başarılı.
    20. Apik'in işkembe çorbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adetttendir. Apik Dolapdere'de bu adete en iyi hizmet eden yılların emektarıdır.
    21: İnci'nin profiterolü: Profiterolün icat edildiği pastanedir. Değil, Öz İnci, Hakiki İnci gibi şubeleri, hiçbir şubesi yoktur İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi'ndedir, tektir.
    22. Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmeci'sinin badem ezmesi şu ağızda eriyen türden çok hafiftir.
    23. Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sütlü tatlılar, sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır. Bu yüzden vazgeçilmezdir.
    24. Asitane'nin sebzeli sarması: Sebzeli Asitane sarması közlenmiş patlıcan ve sarmısaklı köftenin mükemmel birlikteliğidir.
    25. Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı: Kafkas'ın kestane şekerlerine İstanbullu rakiptir.
    26. Feriye'nin çilavı: Feriye'de Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleşir. Spesiyal yemeği Çilav'ın nefaseti, içindeki sakızdan kaynaklanır.
    27. Murtaza'nın buzlu bademi: Murtaza, Çanakkale'den taze getirdiği buzlu bademi Nişastası'nda seyyar arabada satar.
    28. Hamdi'nin kebapları: Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nın kebapları, sahip olduğu muhteşem Haliç manzaraası kadar güzeldir.
    29. Yakup'un çiroz salatası: Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır.
    30. İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır hamsi, üzerine kekik serpilerek servis edilir.
    31. Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası: Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa katılarak hazırlanır.
    32. Pandeli'nin böreği: Mısır Çarşısı'nın girişinde, çarşının sembollerinden biridir. Üstünde bir parça dönerle servis edilen böreğini mutlaka denemelisiniz.
    33. Refik'in gül işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle meşhurdur. Bu mezelerden en ilginci de gül işkembesidir.
    34. Ortaköy'ün kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı, mayonezli, ketçaplı, her şeyli dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıralı kumpircilerden birini seçebilirsiniz.
    35. Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın kocaman şekerparesi tatlılarının en güzelidir.
    36. Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tüm waffle'cılara taş çıkartır. Ektra tüm meyveler waffle'ın tadını bir kat daha arttırır.
    37. Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Taze balıklarının yanı sıra, çeşitli baharata bulanıp kızgın yağda pişirilen kuzu cigeri çok lezzetlidir.
    38. Cafe Wien'in şinitzeli: Reasürans çarşının içindeki cafe Wien, Viyana usulü şinitzeli en iyi yapanlardandır.
    39. Adem Baba'nın istavriti: Her gün taze balık ama her çeşit balık gelir ama Marmara'nın kızarmış çıtır istavritini buradaki gibi yememişsinizdir.
    40. Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası: Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin mis gibi poğaçasını yemeden geçmek olmaz!
    41. Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Özelliği soğansız olması. Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.
    42. Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: Bostancı'da 32 yıldır taze meyveler kullanan Yaşar usta'nın kavunlu dondurmasını deneyin.
    43. Lokanta'nın kırmızıbiber çorbası: Tüm yemekleri lezzetli ancan közlenmiş kızmızıbiber çorbasının yeri ayrı.
    44. Casa di Moda'da deniz ürünlü pizza: Klasik bir İtalyan restoranında, gerçek bir pizza yemek için yolunuzu Moda'ya düşürün.
    45. Develi'nin çiğköftesi: Develi'nin en eski yeri Samatya'daki. Burada yapılan şamfıstıklı çiğköfte katagorisinin en iyisine damgasını vuruyor.
    46. Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi: Türk mutfağını başarıyla sunan restoranlardan. Hünkarbeğendisi ise hiçbir yere benzemiyor.
    47. Balıkçı Hasan'ın lakerdası: Balıkların tazeliği ayrı... Ama lakerdasının yeri apayrı.
    48. Darüzziyafe'nin köftesi: Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali köftenin sırrı içindeki dozunda baharatı.
    49. Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın. Dışı çıtır, içi yumuşak kabak tatlısı yiyin.
    50. Ali Baba'nın köftesi: Önceleri bir minibüs köftecisiydi. Ünü kulaktan kulağa yayıldı. Ya köfte-piyaz yemeli ya da köfte-ekmeğini denemelisiniz.
    51. Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını da bulabilirsiniz.
    52. Beyoğlu Lades'in menemeni: Lades'in yarattığı menemenin olmazsa olmazı salça. 30 senedir tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça.
    53. Han'ın inegöl köftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi var Han Restoran'ın. Yıllardır en çok tercih edilen lezzeti İnegöl köfte.
    54. Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri: Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmezdir.
    55. Çengelköy İskele'nin deniz mahsülleri güvancesi: Lezzeti ve bütün malzemelerin verdiği enerji spesiyal güvece adını vermiş: "Atom".
    56. Divan Pastanesi'nin çikolatası: Özellikle prenses çikolata adıyla bilinen, üstü çikolata ve kakao kaplı çikolatası bir efsanedir.
    57. Park Şamdan'ın kuzu külbastısı: 20 yıldır klasikleşmiş restoran Park şamdan mutfağının en özel yemeği kuzukülbastısıdır.
    58. Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası: Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında.
    59. Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği: 47 yıldır aynı biçimde hazırlanan lezzetin sırrı kıymasındaki kuşüzümünde saklı.
    60. Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Mükellef bir kahvaltıyı en iyi tamamlayan Emek Cafe'nin sahanda yumurtası ve menemenidir.
    61. Divan Pup'ın salatası: Salata deyip geçmemek lazım, peyniri, dil küpleri ve bilhassa da sosuyla, damak tadında hatırı sayılır bir yeri var.
    62. Zeynel'in tavukgögsü & kazandibi: Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa, başkadır.
    63. Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelir. Çiğbörek ve yaprak sarması da başarılıdır.
    64. Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca iyi ki pilava katılmış.
    65. Bulgar'ın kahvaltısı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ın balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli kahvaltısı geleneksel ama bir o kadar lezzetlidir.
    66. Bambi'nin dürüm döneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir.
    67. Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları: Kömür ızgarada pişen kanatlat müthiştir.
    68. The Marmara'nın salata ve kupları: Çeşit de, sunu da zengindir. Taksim meydanı manzarası ise burada yapılacak ***fin cabasıdır.
    69. Loft'un incir ezmeli profiterolü: Bildik tatlara değişik yorumlar getirerek profiterole incir ezmesi eklediler. Çok yakıştı.
    70. Doğa Balık'ın salatası: Balık, Doğa'da salatasız yenmez. Çünkü burada salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor.
    71. Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkanda, lezetli kuru fasulye yapılıyor. Sırrı fasulyelerin süte yatırılmasında.
    72. Erenköy'de sokak simitçisi: Erenköy, Starbucks'ın karşı kaldırımındaki simitçi, simidin içine krem peynir ve zeytin ezmesi sürüyor.
    73. Köprüaltı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek için doğru adres buradaki 'balık-ekmek'çiler.
    74. Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebesi: Bu muhallebi, bildiklerinizden çok farklı. Sakızlı frambuaz soslu ve üstü dondurmalı.
    75. Filibe Köftecisi'nin köftesi: Ekmek arası köfte, Sirkeci'de vapura binmeden önce ayak üstü yeniyor, çok iyi gidiyor.
    76. Günaydın'ın etli pidesi: Eti kendi çiftliklerinden temin ediyorlar. Bu yüzden sloganları "Et bizim işimiz". Etli pidesini özellikle deneyin.
    77. Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük ***iftir.
    78. Padişah Sofrası'nın közde pilici: Şişli'deki Padişah sofrası'nın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi.
    79. Fatih Sarmacısı'nın sarması: İçine bolca kayısı marmeladı sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyük bir pandispanya... 60 yıldır aynı ufak dükkanda...
    80. Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı. Bamya ve erik turşusu gibi ilginç çeşitleri var.
    81. Emirgan Çınaraltı'nın çay ve poğaçası: Burada 'tavşankanı' çay içilir, poğaça yenir.
    82. Lacivert'in uskumru dolması: Pirinçten çok soğan içerem dolmanın asıl sırrı içine katılan kişnişte.
    83. Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği: Kadıköy Çarşısı'nda da Çiftehavuzlar'da da Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği her zamana bir numara.
    84. Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da nefistir ama asıl akidelerinin yerini hiçbir şeker tutmaz.
    85. Giritli'nin ahtapotu: Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı güzellikte ama pamuk ahtapotu, insanın rüyalarına giren cinsten.
    86. Mavi'nin patlıcanlı börekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi'nin patlıcanlı börekitası az bulunur nitelikte.
    87. Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı: Caddebostan'daki Todo'rinin başlangıçlarından marine çiğ balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiş.
    88. Hause Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve dut ağaçlarının altında limonatayla yapılan çok özel bir ***if.
    89. Çeşni'nin işkembe sotesi: Çiftehavuzlar'daki mütevazi et lokantası, hiç de mütevazi olmayan bir işkembe sote yapıyor, hem de güveçte.
    90. Set'in balık kokoreci: Kireçburnu'ndaki Set'in herşeyi taze ve lezizdir. Balık kokoreci başka dünyalara götürür.
    91. Pera Palas'ta 5 çayı: Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu?
    92. 'Sabırtaşı'nın içliköftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı' Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar.
    93. Zencefil'in sebze salatası: Vejeteryan lokantası Zencefil'de kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz.
    94. Antre'nin peynirleri: Antre'de tam 35 çeşit Türk peyniri bulunur. Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın.
    95. Has Ekmek Fırını'nın ekmeği/pidesi: Çınaraltı kahvaltılarında Çengelköy'deki 150 yıllık Has Ekmek'in simitleri, pideleri çok iyi gider.
    96. Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Üsküdar'daki Kanaat'ın sorbe havasındakimeyveli dondurmaları meşhurdur. Katkı maddesi yok, salep Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den...
    97. Hünkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı, ılık irmik helvası, tadıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır.
    98. Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yok.
    99. Kırıntı'nın artist'i: Moda'daki Kırıntı'yı kırıntı yapan sosis spesyeli artist, aslında sadece Rus salatası ve turşusuyla hazırlanıyor.
    100. Gelik'in kaşarlı köftesi: Bakırköy sahilindeki yılların ünlü lokantası Gelik, İstanbul'da kaşarlı köfteyi en iyi yapan yerlerden biridir.

    alıntı
  • abelen
    Member
    • 21-02-2005
    • 1511

    #2
    Konu: İstanbul'un 100 Lezzet Adresi

    Eğer İstanbul'daysanız ve damak tadınıza birazcık düşkünseniz öyle her yerde yemek yiyemezsiniz.Hiç unutmam yıl 1995.İstanbul'a yeni varmışız.Beykozda bir lokantaya girdik.Garson yemekleri saydı.Ben de bir paça içeyim dedim.Yemek bir geldi ki ne göreyim.Suda kaynatılmış bir tane ayak... Meğer paça buymuş.Oysa Adana'da paça dedin mi ayak, kafa, karın ve siyah etten yapılan salçalı çorba gelir.Neyse geri gönderdik tabi..Sonra yavaş yavaş öğrendik yemeklerin nerde ucuz, nerde kaliteli olduğunu.
    Bir kaç yıl önce baklavada Antep fıstığı yerine öğütülmüş bezelye kullanıldığını da İstanbul'da öğrendim.
    Yukarıda yazdıklarından da anlaşılıyor ki her yerde yemek yenmez.
    Listedeki 100'ün içine dahil edebileceğim bir yer var.Adını söylemeden geçemeyeceğim.Biraz dışarıda ama yolunuz düşerse ve kebapla aranız iyiyse uğrayın, bir dürüm alın, ayran ile afiyetle yiyin.Pendik'te Uzun Kemal derseniz herkes gösterir.
    Afiyet olsun.

    Yorum

    • cemal344
      Senior Member
      • 03-11-2005
      • 3977

      #3
      Konu: İstanbul'un 100 Lezzet Adresi

      Bilgi için teşekkürler.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor